Menu

Cart

Sonus faber Olympica Nova II bemutató - Hometheaterhifi

A Sonus faber Olympica Nova II a régi olasz stílust ötvözi a kézműves megjelenéssel, és a gyönyörű hangú, kiterjedt színpad ábrázolással.

Az olasz Sonus faber évtizedek óta a kiváló hangú, gyönyörű hangfalairól ismert az audió iparban. Az idő előre haladtával folyamatosan fejlesztették a technológiákat, és egyre magasabb kategóriára gyártottak hangfalakat. A jól ismert Aida 130.000 dollárba kerül, de a zászlóshajójukat a The Sonus faber-t 250.000 dollárért adják. Ezért kicsit szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy mit ad a gyártó 10.000 dollárért? Ennyibe kerül ugyanis a bemutatóban szereplő Olympica Nova II.

 

 

Aztán a Nova II-vel eltöltött idő alatt rájöttem, hogy a Sonus faber sokat ad ebben az árkategóriában. Való igaz, ez az összeg még mindig komoly befektetésnek minősül, de koránt sem beszélünk annyiról, hogy manapság a prémium kategória sztratoszférába emelkedett árát közelítse.

 

 

Az, hogy a Sonus faber-től az Olympica Nova II hangfal érkezett tesztelésre egy kicsit meglepett. Eredetileg a Serafino Tradition (23.000 dollár) volt velük megbeszélve, de ez a modell éppen készlethiány miatt nem állt rendelkezésre. Figyelembe véve a Serafino káprázatos magas fényű vörös megjelenését, és azt, hogy mennyire vártam a lehetőséget, kicsit zavarban voltam. A várakozás időtartama alatt felajánlották, hogy hallgassam meg, és értékeljem addig is a Nova II hangfalat. Végül is nagyon örültem annak, hogy elfogadtam a felkérést, így nem maradtam le erről a kiváló hangfalról.

Általános bemutatás:

A Sonus faber Olympica Nova II 3 hangszóróból álló 3-utas rendszer, és aktuálisan a legkisebb álló tagja az Olympica Nova sorozatnak. A teljes széria ugyanazokat a tervezési és építési technikákat alkalmazza, így nem csak kétcsatornás, de multi csatornás rendszer is építhető belőlük. Három álló, két center, egy állványos, és egy falra függeszthető verzió található a kínálatban.

 

 

Minden típusból választható a világosabb dió, vagy a bemutatóban szereplő wenge szín (a bemutató megírása óta a zongora fekete is elérhető opció – fordító megjegyzése). Bármelyiket is nézem, mind ugyanolyan tipikus Sonus faber olasz hangulatot árasztó műalkotás.

Ha hozzám hasonlóan szereti azt, ha egy hangfal megjelenése is szép, akkor nagyra fogja értékelni a Nova II lant formáját. A gyártó szerint a párhuzamos oldalfalak hiánya javítja a teljesítményt, ezért az új generáció tervezése során is megtartották az aszimmetrikus lant formát. A csíkozás szép kontrasztot alkot a szatén felület többi részével. Igényesen megmunkált alumínium keret, és valódi bőr a front panelen idézi fel az olasz kézművesség stílusjegyeit a modern megjelenésben.

Mivel az Olympica Nova II viszonylag keskeny, egy stabil széles lábazatra építették fel. Nem mellesleg ezek is nagyon jól néznek ki. Elég csak betekerni a tartozék tüskéket, és ezzel a szerelés kész.

 

 

A bemenetek kiváló minőségű anyagokból épültek, és kényelmesen használhatók. Kettős erősítés, vagy kettős kábelezés is alkalmazható. Szépek és jók.

 

 

A hangfalak hátsó részén extrudált alumínium profil fut végig teljes magasságban. Ez a Stealth Ultraflex rendszer része. Rendkívül alacsony turbulenciájú kicsatolás mód, amely csepegtetett technológia a Homage Tradition felsőbb osztályból. Mivel nincs kicsatoló cső, ezzel együtt elmarad a cseppet sem vonzó, jellegzetes csőhang is.

 

 

A beállítás:

A felülvizsgálati folyamatnak ezt a részét vagy szeretem, vagy utálom, attól függően, hogy milyen nagy, vagy nehéz a hangfal. Az út a garázsomtól a házon át lefelé egy lépcsőn vezet a hallgató szobámig. Az utazás mérföldeknek tűnhet, ha hatalmas hangfalat kell cipelnem, ráadásul mindezt kétszer. Szerencsére az Olympica Nova II mérete csak 40 hüvelyk, és a súlya 67 font. A dobozokon belül nincs elpazarolt hely, könnyen manőverezhető méret.

Percek alatt kicsomagoltam és összeszereltem őket. A front panelen a Sonus faber hagyományos gumi szalagjai vannak kifeszítve, amelyek még felszerelve is látni engedik a hangszórókat. Nagyon tetszik. A tartozékos dobozban volt még igényes használati útmutató és ismertető füzet.

 

 

A Sonus faber Electa Amator III-ról írt 2020-as bemutatóm során kiderült, hogy szereti a hangfal, ha viszonylag szélesen, közvetlenül a hallgatási pozíció felé fordítva van beállítva. Így kezdtem a Nova II beállítását is. Némi kísérletezés után nagyon hasonló elrendezéssel mutatta a legjobbját. A végső elhelyezés a hátsó faltól 67 hüvelyk, az oldal falaktól 35 hüvelyk, egymástól 102 hüvelyk, és a hallgatási pozíciótól 108 hüvelyk volt. Miután hagytam őket bejáródni, készen álltak a kritikus meghallgatásra.

A rendszer többi eleme:

McIntosh MC611 Monoblokk végfokok

PS Audio BHK Signature Előerősítő

PS Audio DirectStream DAC

PS Audio PerfectWave SACD Transport / Phasure Audio HDMI^2 i2S kábellel

Auralic Aries G2.1 Streamer / Final Touch Audio Callisto USB kábellel

AudioQuest Niagara 3000 táp kondicionáló

A meghallgatás:

Be kell vallanom, hogy bizonytalan voltam, és nem tudtam, hogy mire számíthatok. A Nova II ára ugyanannyi, mint a méretben sokkal kisebb, de magasabb kategóriába sorolt Sonus faber Electa Amator III amiről szintén én írtam a bemutatót. Természetes volt az elfogultság, és a kíváncsiság érzése. Adva van egy monitor, és egy álló hangfal, ami egyforma áron kapható. Mi az, amiről le kell mondani? Az Olympica Nova széria a harmadik a Reference és a Homage Tradition mögött, jogosan feltételezem, hogy kisebb lesz a teljesítménye.

Aztán amikor befészkeltem magam az igazi meghallgatáshoz, hatalmas meglepetésként ért a faltól falig tartó kép, amit megjelenített. Egy nagy hangszórókészlettel viszonylag könnyű hanggal feltölteni az első teret, ám a Nova II ezek nélkül is megtette. A széles ábrázolás mód esetén gyakori jelenség, hogy a színpad közepe homályos, különösen a női énekhangokkal, de itt erről sem volt szó.

Ary egy norvég előadó művész, akinek The Sea című albumának címadó dalát hallgatva a női énekhang élethű magasságban függ a színpad felett középen, és a háttér zene ábrázolás módja időnként szélesebb mint a szoba, ráadásul néha még mögöttem is megszólalnak effektek. Másik kiváló példa a női énekhang ábrázolás módra A Wonderful World by Friend & Fellow. Constanze Friend hangja a színpad közepéről hallható, Thomas Fellow gitárja pedig szinte szétterül a front falnál. A hangfal teljes eltűnésének módja leginkább a high-end 2-utas monitorok erőssége, de a Nova II ebben is meghökkentően jó.

 

 

Amíg a bemutatón dolgoztam beszélgettem Livio Cucuzza vezető tervezővel az Olympica Nova széria hangjának design elemeiről, és arról, hogy milyen összefüggés van az egyes sorozatok között. Livio elmondta, hogy a Nova sorozatban a Homage Tradition keresztváltó topológiát használták, ami magasabb szintre emeli a hangzást. Tudnia kell, hogy a Nova II értékelésének időtartama alatt már megérkezett a Sonus faber Serafino Tradition is, amiről a bemutató későbbi időpontban fog megjelenni. Annyit elárulhatok előzetesként, hogy a két hangfal hangzásvilága és karakterisztikája tényleg igen hasonló annak ellenére, hogy a Serafino több mint kétszer annyiba kerül, mint a Nova II.

Amellett, hogy a Nova II meggyőző front színpadot rajzol, a képességei nem merültek ki ennyivel. Shpongle, Shpongle Falls szerzeményének hallgatásakor a 3 dimenziós térábrázolás szinte félelmetes. Ha fogadással pénzt szerettem volna keresni az Olympica Nova II komoly pénzt hozott volna a házhoz. Kevesen hiszik el ugyanis, hogy egy kétcsatornás rendszer képes akár a Dolby Atmoshoz hasonló szintű 3D ábrázolás módra. Nos, a Nova II könnyedén képes rá. Nagyon tetszett benne még az is, hogy a 3D színpad ábrázolás megmarad még kis hangerő beállításban is. Biztos vagyok abban, hogy ezt csak elképesztő mennyiségű hallgatási teszt során lehetett így beállítani a keresztváltóban a fejlesztés időszakában.

Ha kisebb álló front hangfallal szemezik a vásárlás előtt, úgy érezheti, hogy le kell majd mondania a mély tartomány egy részéről. Erre a válaszom az, hogy a Nova II tökéletesen tisztán lemegy akár 40 Hz-ig, és ez bőven elegendő volt a legtöbb felvételen amit meghallgattam rajta. Ebbe valószínűleg bele játszott az is, hogy a McIntosh végfokaim elképesztő 600 wattnyi teljesítménye megfelelő súlyt adtak az alsó regiszternek. Marcus Miller Cousin John felvételének lejátszásakor sem volt hiány érzetem. Aki ennél több mély tartalomra vágyik, azok számára az Olympica Nova III, vagy Olympica Nova V a javaslatom.

 

 

Értékelés:

Vicces érzés az, amikor a felülvizsgálatnak valamilyen feltevésekkel nekikezdek, és ez teljesen megváltozik a folyamat során. Bevallom hibát követtem el amikor arra gondoltam az elején, hogy a tízezer dolláros Sonus faber kis méretű álló hangfal vigaszdíj lehet csak a nagy testvérek mellett. Vajon mit kap egy gyártótól tízezerért, aki 250.000 dollárig kínál hangfalakat? A válaszom erre az, hogy sokat!

A Sonus faber Olympica Nova II választása belépő a csúcskategóriás hangfalak világába, és ennyiért az általam valaha hallott legjobb 3D hangzást, és legmuzikálisabb előadás mód mellett gyönyörű formatervet és igényes kivitelezést kap. Szinte minden elképzelhető szoba berendezéshez passzol.

Az Olympica Nova II hangfal nem csak pozitív benyomást keltett bennem, de teljesen megváltoztatta a véleményemet arról, ahogy a jövőben értékelnem kell a hangfalak kivitelezés módját, és teljesítményét. Engem meggyőzött.

A rövid értékelés eredeti nyelven:

 

 

Írta: Todd Cooperider

Forrás: Hometheater HiFi

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció