Menu

Cart

Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó teszt

Az Argon Audio név nem igazán cseng ismerősen a jól ismert márkák árnyékában, pedig már 1983 óta jelen vannak az "iparban" és készítenek audio termékeket, mégpediglen Dániában. A termékskála lefedi az egész hifi láncot a forrástól a hangfalig bezárólag. Érdekesség, hogy a filozófiájuk szerint az aktív hangfalaké a jövő, így nem kell foglakozni az erősítő kérdésével. A filozófiájuk szerint első helyen van a zenehallgatást kellemessé tévő hangzás, és nem mellesleg 3 év jótállást adnak a termékeikre, valamint folyamatos firmware frissítést ígér a gyártó. Jelen cikkben a forrással fogunk foglalkozni az Argon Audio SOLO névre keresztelt WiFi és Bluetooth streamerrel, LAN kábel nélkül.

 

 

Streamerekből és hasonló megoldásokból a választék lassan követhetetlen lesz, annyi gyártó vállalja be a gyártását ezerféle kivitelben, tudásban és persze árban. Az Argon Audio SOLO egy érdekes megoldást kínál a megfizethető szegmensben, van Roon Ready, Spotify Connect, AirPlay 2 és Chromecast lehetőség, ami több mint elég.

 

Kinézet, csatlakozók

 

Nem bonyolították túl a tervezésnél a SOLO-t, kis fekete műanyag téglalap némi kiemelkedéssel, egy a gyártó logójával a tetején és egy váltakozó színű LED az elején és véget is ér a felsorolás.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó hátlap

 

A hátulján valamivel érdekesebb a helyzet, egy RCA kimenet, egy pici többfunkciós nyomógomb (WiFi/Bluetooth váltás, hálózati párosítás bekapcsolása Android és iOS appal) és digitális kimenet (optikai és koaxiális) ezekkel használhatjuk akár digitális futóműnek is egy külső DAC-kal, és egy Jack aljzat található a külső tápegység csatlakozóját beledugandó. Mint már feljebb említettük, Ethernet aljzat nincs és a WiFi antennát is hiába keresnénk, ugyanis azt ügyesen elrejtették a készülékházban.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó

 

Az Argon SOLO is a dugd be és felejtsd el megoldások sorát gyarapítja, egyszer kell beállítani kezdéskor, utána szépen elvan magában egy csendes sarokban vagy ott, ahová tesszük. Tehetjük szinte bárhova, mivel működés közben alig melegszik, kis helyen elfér, mindössze a port kell néha letörölni róla.

 

A be- és kimenetek természetesen aranyozottak és pontosan illeszkednek.

 

 

Belül

 

Egyszerű, de tisztességes megoldásokkal operál a SOLO. Sabre 9018 DAC, dual core ARM Cortex A7 + ARM Cortex M33 CPU, Burr-Brown op-ampok.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó Android

 

Használat közben

 

Az Argon Audio kínál egy okostelefonra telepíthető appot UNDOK néven (nem tehetünk róla, tényleg ez a neve) a vezérléshez, amit nem kötelező használni (főleg, hogy nálunk konkrétan sehogy sem sikerült működésre bírni, se Mi Note 10, se MiPad 5 alatt) lévén, ha Chromecast alatt beállítjuk, utána azzal is működőképes. Igaz nem feltétlen szükséges a működéshez, szóval el lehet lenni nélküle. Külön jópont a Roon Ready képesség, a Roon egyből felismerte, mint hálózati készüléket és hiba nélkül kezelte. Ugyanez vonatkozik az Audirvana szoftverre is, az alatt is kifogástalanul működött.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó Roon

 

Sajnos a Spotify Connect csak a Premium előfizetés alatt működik, viszont itt is használhatjuk a Chromecast megoldást, ezzel kikerülhetjük ezt a feltételt és mehet a Spotify ingyenesen is.

 

Első beüzemeléskor valamiért csak akkor látta a hálózatot, miután beállítottuk, mint Chromecast eszközt a Google Home alatt, utána minden flottul ment, automatikusan be és kikapcsolt, ha lejátszást érzékelt valamilyen szoftveren vagy hardveren.

 

Drivert és egyebet, nem ritkán, az ember idegeit rojtosra borzoló szoftver telepítést nem kér hála érte a Nagy Elektronikus Koordinátornak (és az Argon Audio-nak).

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó SA1 sztereó erősítő

 

Tesztkörnyezet

 

Cambridge Audio 851A és Argon Audio SA1 sztereó erősítők, Coctail Audio X50D hálózati futómű és streamer, S.M.S.L M400 DAC, Singxer SU2 Audio Bridge, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, SVS SB-3000 szubláda, PC, Core Audio USB kártya, teljes VIABLUE és Ricable kábelezés, TIDAL és PC-n/Cocktailon tárolt zenék.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó hátlap

 

Hangminőség

 

Az Argon Audio azt ígérte az összes terméke elér egy olyan színvonalat, ami mindenki füle számára kellemesen hallgatható lesz és a SOLO meg is mutatta, mit is értenek ez alatt a fejlesztők.

 

Kaptunk egy igen hallgatható, laza, oldott és telt hangzást, fület simogató közép- és magastartományt és (nincs rá jobb szó, rugalmas kerek) basszust. Ezek összessége egy levegős és nyílt hangtérben helyezkedett el, a sterilitás legkisebb jele nélkül, megkapóan finom részletekkel.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó SA1 sztereó erősítő

 

Ez a nyílt és meglepően nagy tér volt a jellemző Hans Zimmer prágai koncertjén is, ahol ez a tér ötvöződött a megfogott, mégis telt basszustartománnyal a durvaság teljes mellőzésével, élményszámba ment a hallgatása. Értelemszerűen nem tudta hozni a tízszer ennyibe kerülő streamerek potenciálját, sávszélességét és dinamikatartományát, de igen kevés hiányzott hozzá, ráadásul, mint tudjuk, ezért a ki különbségért már nagyon sokat kell fizetni a pénztárnál. Telt, kerek és színes (nem színezett!) dús középsávot, életszerű gitárhangot, megkapóan bársonyos énekhangot mutatott Mark Knopfler zenéin, itt sem tudtunk mást mondani, mint, hogy élvezet volt hallgatni ezt a műfajt is.
Dinamika szempontjából sem volt sok hiányérzetünk, ha probléma van ezzel a résszel, akkor lapossá, unalmassá válik az előadás, a kis Argonnál szóba sem jöhetett az unalom, felhívta magára a figyelmet, mégsem lett fárasztó a hallgatása, ami ebben a kategóriában ritka erény.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó

 

Játékosan könnyed dobütéseket kaptunk Paul Simon lemezein, nem földhözragadt súlyos mélyhangokat, hanem eleven, dúsan megszólaló mégis kottázható alsó tartományt. A levegő és a tér itt sem hiányzott, remekül kitöltötte mind szélességben és főleg mélységben a két hangfal közötti területet a SOLO.

 

Volt egy tulajdonsága az apró streamernek, mégpedig egy csipetnyi fűszer a prezensz tartományban, ami izgalmas ízt adott ennek a résznek. Ez nem ugyanaz, mint mondjuk egyes Sabre chipek túllövése, túlságosan fényes és ezáltal egy idő után fárasztó íze, hanem egyfajta lágy zamat, ami első hallásra (és utána is) karakteressé tette a SOLO hangját. Ez a fűszer és a kerek, dús, lágyan elomló mégi határozott alsó tartomány kifejezetten jót tett minden zenei stílusnak. Sikerült eltalálni azt a kényes tartományt, határt, ahol ez a fűszerezettség még nem vált a hallgathatóság rovására, ízléssel és mértékkel nyúlt bele a frekvencia-átvitelbe vagy másba, úgy látszott, a tervező mérnökök valóban tudták mit csinálnak, nem csak üres ígéret volt a kellemesen hallgatható kitétel a gyártói leírásban.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó

 

A VIABLUE kábelek eléggé egyenletes frekvenciaátvitelt nyújtottak a tesztek során, nem véletlenül lettek kiválasztva munkaeszköznek (meg csak úgy simán zenehallgatásra) viszont kipróbáltunk egy RCA kábelt a Ricable cégtől, mit mutat azzal. Némileg meglepő módon pont azokat az erényeket hangsúlyozta ki, amiket fentebb leírtunk. Még egy csipetnyivel jobb mély-, színesebb közép- és krémesen finom magastartomány, egy sóhajtásnyival több levegő a hangszerek között az, amit még egyértelműbbé tett.

 

Ez a hangzásbéli változás jó és rossz hír is egyben. Minden további nélkül lehet kábelekkel finomhangolni a SOLO hangját, azaz, ha beindul a hifibogár, akkor egy igazhitű hifista addig fog kábeleket cserélgetni, ameddig meg nem találja az igazit.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó hátlap

 

Kipróbáltuk digitális futóműként is egy S.M.S.L M400-ra kötve, de itt nem éreztünk akkora változást, mint amit elvárt volna az ember. Ezt a streamert így kell használni, ahogy van, ahogy összerakták, ez így teljes egész.

 

Még egy nagyon fontos dolgot ki kell emelni, az összes meghallgatás WiFi vagy Bluetooth átvitellel történt, a döntő többség az előbbin keresztül. Tehát kábel sehol sem volt a rendszerben a tápcsatlakozón és az RCA kimeneten kívül. Így hozta azt a minőséget, ami a becsületére válik egy jóval drágább rendszernek is.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó

 

A Bluetooth rész is jól teljesített, de ott már nem tudta levetkőzni a szabvány korlátait (tömörítés) egy kicsivel kevesebb tér, kevesebb levegő, nem olyan határozott tranziensek, aprócska fátyol borult minden zenére. Hangsúlyozzuk, ez a megoldás is tökéletesen hallgatható, de a WiFi része jobb.

 


Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó SA1 sztereó erősítő

 

Konklúzió, ajánlás

 

Úgy éreztük ez az a pont, ahol felül kell bírálni a WiFi-ről eddig kialakult véleményünket (inkább csak pót-átvitelnek jó a kábelessel szemben) az Argon Audio SOLO megcáfolta ezt az előítéletet. Olyan hangot nyújtott, ami a becsületére válna egy igen jó LAN kábellel megtámogatott, sokkal drágább streamernek is.

 

Karakteres színes, mégsem színezett előadást kaptunk, olyat, ami a székhez szögezett minket és nem akartuk abbahagyni a zenehallgatást. A gyártó által ígért kellemesen zenei hang most nem csak ígéret volt, hanem maga a valóság. Tér, levegő, dinamika, és ami a legfontosabb, el lehetett merülni a zenéjében.

 

Természetesen nem ez a non plusz ultra készülék, ha feljebb megyünk minőségben (és természetesen árban is) akkor vannak jobb hangú masinák, de a SOLO igen közel került hozzájuk, főleg hallgathatóságban.

 

Úgy látszik, Dániában nem csak jó hangfalakat tudnak gyártani, hanem forráskészülékeket is, az Argon Audio SOLO jött látott és meghódította a szerkesztőség szívét, jár az Ajánlott Vétel titulus, főleg ennyiért.

 

Műszaki adatok

 

CPU: Dual Core ARM Cortex A7 + ARM Cortex M33
DAC: ESS Sabre ES9018
Felbontás: 32 bit/192 kHz
Vezeték nélküli hálózat: WiFi 801.11ac, Bluetooth 5 (AAC)
Streaming: Spotify Connect, Roon, AirPlay 2, Chromecast
Kimenetek: analóg vonalkimenet (RCA), optikai, digitális koaxiális (RCA)
Színek: fekete, fehér
Méretek: 14,7 x 3,6 x 15 cm
Tömeg: 0,6 kg
Ár: 94 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Átalakította a WiFi-ről eddig kialakult véleményünket, a SOLO megmutatta ezzel a jelátvitellel is lehet igen jó hangot csinálni

 

+ Levegő, tér mélységben is, színes, dús hang, nem fárasztóan színezett, hanem kellemesen és főleg hallgathatóan színes

 

+ Igen jól lehet hangolni különböző kábelekkel

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció