Menu

Cart

ACOUSTIC ENERGY AE 520 ÁLLÓ HANGSUGÁRZÓ

Amióta az utolsó AE hangsugárzó-tesztet írtuk, az angol gyártó termékei – véleményünk szerint – nagy fejlődésen mentek keresztül. Természetesen abban bízni lehetett, hogy mivel a cég jelentős, több, mint 35 éves tapasztalattal rendelkezik a hangsugárzók gyártásának területén, a fejlesztés nem áll meg. A jeles múltra visszatekintő márka tulajdonosi és vezetői változások után rendezte sorait. A „személyzet” már teljesen független, a konstrukciókat és a termelést sajátjának érző igazi zene-rajongókból áll, élükön Mat Spandl főtervezővel. …”Az új modell, a pandémia okozta szállítási problémák miatt, előreláthatólag októberben kerül piaci bevezetésre Európában”… – írtuk nemrég a termékbemutató utolsó soraiban. Szerencsére, állításunk cáfolata a hazai megjelenés! Már kapható, körbejárható, fogható, vihető, így a forgalmazó bemutatótermében mi is meghallgathattuk.

 

 

Teljesítmény: 100 / 300 Watt
Frekvencia átvitel: 30 Hz – 28 000 Hz (+/- 6 dB)
Érzékenység: 90 dB
Impedancia: 6 Ohm
Keresztezési frekvencia: 2 800 Hz, 373 Hz
Maximális hangnyomás szint: 113 dB
Méretek: 1130 x 185 x 320 mm
Tömeg: 30kg
Ár: 1 199 000 HUF


Az 500-as sorozat jelenlegi legnagyobbja az AE520 modell valószínűleg túl vékony ahhoz, hogy „impozánsnak” lehessen nevezni. A tavaly bemutatásra került 500-as család legnagyobb tagja, annak számos jellemzőjét továbbfejlesztve örökölte meg. Teljesen új hangsugárzó, nem az 1998-ban bemutatott azonos típusszámú modell ráncfelvarrása! Az 520-as modellek elkülönített légkamrákkal és módosított hangszóró készlettel látnak munkához. A hangszekrény csak 185 mm széles, impozáns, torony alakú, magassága 1130 mm. A 320 mm mélysége biztosítja a dús hangzáshoz szükséges belső légteret. A karcsú szekrények magasfényű zongoralakk fekete és fehér, valamint Piano Gloss Black, amerikai dió színű (mint a teszt példányunk), valódi fa furnér lemezzel készülnek. A hangszórókat takaró, keretre feszített keskeny, fekete textil felület mágneses rögzítéssel szolgálja a kényelmes felhelyezést és a levételt.

 

 

Az AE520 hangdobozának kialakítása dupla rétegű. Az új Resonance Suppression Composite (RSC) kabinet a presztízsértékű, a legmagasabb igényeket kielégítő referencia sorozatból „jött át”. Az összetett szerkezet 9 mm vastag külső és 6 mm-es belső MDF lapokból készül. A két réteget 3 mm vastagságú bitumen rögzíti egymáshoz. A hangdobozok többrétegű kompozit szerkezete nagymértékben csökkenti az akusztikus rezonanciát. A tervezésről azt állítják, hogy akusztikailag semleges. Vagyis a hangdoboz falai amellett, hogy megőrzik a doboz merevségét, egyúttal hatásosan nyelik el a nem kívánatos rezonanciákat. A kamrákra osztott hangdobozban a közép hangszórók mögött, természetesen csillapított, zárt, ezért „légrugós” kamrák vannak, hangszóróként 6 liter térfogattal. A különválasztott mély szekció kamrája hátrafelé basszus-reflex rendszerű.

 

 

 

A három-utas, hat hangszórós működtetés teljes mértékben saját fejlesztésű hangszóró készlettel kerül megvalósításra. A hangszórókészlet egy WDT akusztikus lencsével ellátott 25 mm átmérőjű karbon membrános dóm magas-hangszóróból, kettő 125 mm átmérőjű ugyancsak szénszálas membránokkal rendelkező közép-hangszóróból és három 125 mm-es karbon membrános mély-hangszóró áll. Az alkalmazott karbon membránok szénből és gyantából álló összetett szerkezete kis-tömegű és kellő mértékben merev, relatíve könnyű súlyú, ezért jól szolgálja a hangok gyors leképezését.

 

 

A kettő, 373 Hz – 2800 Hz frekvencia átvitelre képes középhangszóró D’Appolito elrendezésben fogja közre a 2800 Hz-től sugárzó magas-hangszórót. Mindkét közép-hangszóró mögött 6 literes zárt kamra került kiképzésre, ezáltal a mély-hangszórók kamrájának hatásai nem befolyásolják működésüket. A közép- és mély-hangszórók 35 mm hosszú lengőtekercseket kaptak, kialakításuk lehetővé teszi a membrán mozgásához a kellően hosszú pályát, így képesek csekély hőtermelés mellett komoly energiák, rövid reakcióidővel képzett sugárzására.

 

 

A 14 elemből álló, minőségi alkatrészekből konstruált keresztváltók mindegyikét külön panelekre szerelték, ami kiváló elkülönülést biztosít az alkatrészek egymásra hatásának kiküszöbölésére. A gyakorlatban ez az alacsony frekvenciát sugárzó hangszórók kiszolgáló áramkörének fizikai elválasztását jelenti, ami egy külön PCB-re van szerelve. A keresztváltókban, a kritikus helyeken, az optimális diszperzió érdekében, nagyfeszültségű polipropilén fólia-kondenzátorokat és légmagos tekercseket használnak. Ennek ellenére a hangsugárzót mégsem tették alkalmassá a kettős kábelezésre, viszont az alkalmazott kábelek fogadására magas minőségű csatlakozókat kínálnak.

 

 

A gyártó itt is szívesen használja az extra méretű, szögletes kiképzésű, a hangdoboz teljes belső szélességének megfelelő, általuk „slot port”-nak nevezett reflex nyílást. A szilárd, matt-szürke alumínium ötvözetből készült lábazat amellett, hogy biztosítja a maximális stabilitást, levezeti az oldalfalakról az esetlegesen képződő rezonanciát. Az Acoustic Energy mérnökei az AE520 hangszórók frekvencia átvitelét 30 Hz – 28 000 Hertz közé ± 6 dB-re, érzékenységüket 90 dB-re (feltehetően 2,83 Volt / 1 méteren mérve) állították be. A realizálható teljesítmény 6 Ohm névleges impedancia esetén eléri a 300 Watt csúcsot. Képes 113 dB energia kibocsátására. Nos, halljuk!

MEGHALLGATÁS


Exposure Cd-lejátszóval és Hegel integrált erősítővel végeztük a meghallgatási tesztet, az összekötetésről a Nordost ezüsttartalmú kábelei gondoskodtak, műsoron sok hangszeres mű és basszusgitár szólók voltak. Úgy éreztük semmi nem akadályozhatta meg a zenei élmény kialakulását. Egy könnyed eleganciával előadott művel kezdtünk, Isaac Albeniz – Espana (Op. 165) szvitjének Malagueña tételével (MDG9121727-6), amely erősen merít az andalúz zenéből és kultúrából. A felvételen a hangszín újszerű kezelését és csodálatos harmóniát találunk, valamint gyors, dinamikus és színezetlen hangzást. Az ezüst tartalmú kábelnek köszönhetően többet kaphatunk a bevezető fuvola fémes, (levegővel működő hangjából) és a cselló szinte mennyei hatásából, erőteljes és egyben álmodozó előadása tökéletesen illeszkedik a mű lényegének kifejezéséhez. Ez a produkció megadja azt az erőt és líraiságot, amelyet a zenedarab és a hallgatója megérdemel.

A latin zene kiválósága Tito Puente Puerto Rico-i származású amerikai ütőhangszeres művész, az afro-kubai és karibi hangzások „atyamestere”. Leghíresebb szerzeménye egy mambo, az „Oye como va”, amit 1963-ban írt, Carlos Santana latin rockzenész átiratában lett világszerte ismert. Az AE520 hangsugárzó a kiválóan felépített, széles dinamikatartomány leképezését bőséges energiával és széles frekvencia átvitellel mutatja be, valamint ennél a műfajban is fontos, pontos színpadtér megvalósítását kínálja. A bonyolult ritmus képletekkel teli, gyors, dallamos, vidám zenei stílus bemutatásánál nemcsak a magas fekvésű, de a mély hangokban vagy hangnyomásban is többet kínál. A középtartomány – itt szólnak a fő hangszerek – területén enyhén kiegyensúlyozott, sima, egyenletes, kifinomult és kifinomult hangzást ad minden különösebb színárnyalat tévesztéstől mentesen.

Stanley Clarke, Victor Wooten és Marcus Miller világbajnok basszusgitárosok mester triója hallatán fogalmazódik meg bennünk a gondolat, hogy az Acoustic Energy – az eddigi modellekhez képest mért – egyik legfontosabb előrelépése a hangok részletességének még jobb megjelenítése. A teljes csendből előtörő basszus energiák és a legmélyebb hangok megjelenítése mellett a tonalitás szépsége az, ami olyan gazdagsággal rendelkezik, amelyet nem gyakran hallani a modern alapanyagokból készített hangszóróktól. A megfelelő műsorforrás, az erősítő és a kábelek együtthatása folytán a harmóniák nem mosódnak el a szólisztikus játék dominanciájába. A hangszínpad szélessége és mélysége a konstrukciónak és az ár szintjének megfelelő. Ez alatt azt értjük, hogy a D’Appolito elrendezésnek köszönhetően széles a sugárzási, terítési szög, a hangszeresek a fülünk síkjában, előttünk játszanak, de a hangdobozok síkja felett nem alakul ki a félköríves aura, amit annyira szeretünk. Összességében, ez a hangsugárzó közvetlen, hangszíneiben a hangszerekhez közel álló hangzású, a hangok skáláját jól felbontó modell. A hagyományos nappali szobák 20-30 négyzetméternyi területén, de akár nagyobb szobákban is helyét megálló típus.

KONKLÚZIÓ


Egy AE520 álló hangsugárzó pár izgalmas és domináns megjelenítést kínál a zeneszoba elektronikáinak társaságában. Hallgatóságát, első látásra még oly’ karcsú vonalait meghazudtolóan is, jó dinamikai csúcsokkal és hangzás dús teltségérzettel kápráztatja el. A speciális konstrukciójú kabinet nagymértékben csökkenti az akusztikus rezonanciát, ami a hangzásnak esetleges színezetet adna. Impulzus leképezése gyors, ezért szinte mindenféle hangszer bemutatására alkalmas. Az eredmény egy tiszta vonalakkal rendelkező hangsugárzó, amely, biztosítva a teljesítmény, minőség és érték optimális arányát.

Pro
+ Dupla hangdoboz konstrukció, káros rezonanciáktól mentes kabinet
+ Kifejező középtartomány megjelenítése
+ Speciális hangszórók, kiváló keresztváltó alkalmazása

Kontra
– Tér-leképezése ugyan széles, de nem holografikus

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció