Menu

Cart

Audio Research Reference Phono 3SE - Hifinews bemutató

A márkanév rajongói tudják, hogy ha az Audio Research SE jelzést tesz a termék típusába, az nem csak kozmetikai beavatkozást jelent. A Reference Phono 3SE jó példa erre.

Beszéljünk egy kicsit az elnevezésekről. Az Audio Research Reference szériáját gyakran REF-nek rövidítik. Ennek mintájára az MKII frissített modellek jelölése SE kiegészítést kapott. És most beszéljünk az Audio Research Reference Phono 3SE áráról. Aktuálisan 17500 fontért rendelhető, ami az előd modellel összehasonlítva az jelenti, hogy 3500 Font árkülönbséget jelent az átmunkálás. Mivel minden SE modellt kipróbáltam, állíthatom, hogy megéri. A legtöbb korábbi verzió tulajdonos ennyiért elvégeztetheti a fejlesztést. A REF 6 és REF 75 is nagyon meghálálta. Megkérdeztem Dave Gordon igazgató véleményét a dologról. „Az SE módosítások úgy a REF 6, mint a REF 3 esetében szinte megegyezők, gyakorlatilag ugyanazokat az alkatrészeket kell bennük másra cserélni a fejlesztés során”.

 

 

Kapacitások és belső kábelezések cseréjéről van szó, amelyek a REF 160M monoblokk fejlesztése és építése során kerültek képbe. Dave Gordon szerint ezek komoly előrelépést jelentenek még az előerősítőkben is. Ám fontos dolog, hogy egyszerre kell mindent kicserélni, mert csak együtt van pozitív hatásuk a hangra. A változás nem tudható be egyetlen alkatrésznek, rendszerben kell gondolkodni.

A REF 6SE már 2019 év végén megérkezett a szerkesztőségbe, és a róla szóló bemutató 2021 januárjában meg is jelent. Aztán a Covid miatt a REF Phono 3SE fejlesztésére sokat kellett várni. Esküszöm megérte! Két hangszedő használata egyre elterjedtebb trend, főleg a japánok kedvelik évtizedek óta, és a Reference Phono 3SE ezt lelkesen támogatja. Néha két külön lemezjátszó, néha egy lemezjátszó két karral a választható megoldás, hogy a különböző lemezeket eltérő hangszedőkkel hallgathassa az elkötelezett rajongó.

A REF Phono 3SE hatféle beállítás módot kínál a bemenet lezárás opciókra, sőt nem csak a RIAA korrekciót tudja, de két másik fajtát is. De a Columbia és a Decca vágás módot közel fél évszázada nem alkalmazzák már lemez nyomásra. Én kipróbáltam a beállításokat RIAA lemezeken, de nem okoztak jelentős változást, ezért nem szenved senki nagy hátrányt, ha ősrégi lemezt próbál meg csak RIAA korrekciót tartalmazó előerősítővel lejátszani.

 

 

A hátlap csatlakozó készlete két egymástól független sztereó bemenetet, egy földelő csavart, XLR és RCA kimeneteket, valamint RS232 és IR bemeneteket tartalmaz. A hálózati bemenet aljzat vízszintes késes csatlakozási pontokat tartalmaz.

A rugalmas használat módot segíti, hogy a Reference Phono 3SE nem dedikált MM és MC bemenetet kínál, hanem bármelyik bemenet bármilyen módon konfigurálható. Ez tetszés szerinti hangszedő csatlakoztatását teszi lehetővé. Nekem nagy előnyt jelentett például az, hogy akár két MM, vagy két MC hangszedőt is ráköthettem kényem-kedvem szerint.

Fontos tudnivaló, hogy bemenetenként különböző lezárásokat állíthat be, de a választott korrekció, mint RIAA, Columbia, vagy Decca mindkét bemenetre vonatkozó opció. Miért lovagolok ezen a dolgon ennyit? Több mint tizenkétezer lemezes gyűjteményemben egyetlen egy sincs olyan, ami ne RIAA lenne. Számomra pont annyit jelent az átkapcsolás lehetősége, mint bárki másnak például a Dolby FM. Ám aki rendelkezik nagyon-nagyon régi első generációs vágásokkal, az semmiképpen ne tartsa vissza magát.

50 ohm, 100 ohm, 200 ohm, 500 ohm, 1000 ohm, vagy 47 kiloohm lezárás választható. Ha ettől eltérő értékre lenne szüksége, a disztribútor egyedi lezárás értéket is be tud építeni. A menüben lehetőség van arra, hogy a cső üzemórát megjelenítse, illetve időzített kikapcsolást állítson be.

Amikor magam elé emeltem a 16,6 kilós masinát, és szétnéztem benne, mintha nem is egy phono előerősítőt láttam volna. Elképesztő a hasonlóság a REF 6SE belső látványával. Hat darab 6H30P végzi az erősítést, egy 6550WE és egy 6H30P pedig a tápellátásról gondoskodik. A jobb felső sarokban FET bemenet fokozatok láthatók, amelyeket balra haladva a hat darab 6H30P erősítők követnek. Bal oldalon lent látható a 6550WE és a vezérlő 6H30P nagy feszültségű tápegység. Az alacsony feszültségű tápegység részek a jobb oldalon lent láthatók.

 

 

Miután kivártam a szokásos két perces bemelegedés időtartamot, a kijelzőről mindent könnyedén le tudtam olvasni. Bemenet és az aktuális beállítás értékek is egyértelmű tájékoztatást adnak. A Gain érték beállítására különösen figyeljen oda, nehogy kellemetlen meglepetés érje, ha elfelejti az előerősítőn letekerni a hangerőt. A REF 3SE lenémít ugyan mikor a LOW-ról a HIGH beállítás extra 23 dB erősítését aktiválja, de miközben kedvenc Ortofon, Decca MM, Kiseki és Sumiko hangszedőimet váltogattam, néha a hangerő majdnem letépte a fejem. Szóval elsőként mindig a LOW beállítást próbálja ki.

Ám a nagy erősítési nyereség nem ment a minőség rovására. A REF Phono 3SE olyan alacsony zajú, hogy a kis hangerejű részletek is képesek gyönyörűen megjelenni. The Dave Clark Five Glad All Over [BMG BMGCAT558LP] új monó kiadásán a mélytartomány úgy szólalt meg, mintha lecserélődött volna a rendszerem. Új oldaláról mutatkozott be az egész. Mintha a 60 wattos erősítőm legalább 300-as szörnyeteggé változott volna. Denis Payton szaxofonját Clark ütős aláfestése csodálatosan gazdagította. Többször is meghallgattam, annyira tetszett.

Miles Davis Kind Of Blue [Acoustic Sounds UHQR 0004]. Itt még jobban lehet élvezni a szaxofon, a trombita és a bőgő csodálatos közös játékát. Ez a felvétel levegős, textúrált, és részlet gazdag, kiválóan demonstrálja a REF Phono 3SE erősségeit.

Vajon hány zenerajongó hányszor hallgatja meg ezt a mesterművet? Kis együttes, lazán elrendezve a térben. Az egész bemutató az áttekinthetőségről és a nyitott hangzásról szól. A 3D ábrázolás mód a levegő, a textúra és a részletek ábrázolásának ünnepe. Minden nyelvi készségemre szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a fátyol fellebbenés, és az ablak tisztítás elcsépelt audiofil értékelés kifejezéseit. Én inkább arra kérek mindenkit, hogy mélyedjen el a rendszer fejlesztéseivel kapcsolatos emlékeiben. A REF Phono 3SE rám úgy hatott, mint amikor a korábbi REF75SE végfokom helyére becsúsztattam a REF 160S izompacsirtát. Ám ez nem csak a teljesítmény növeléséről szólt.

A levegő vétel hangja egy alacsony szintű információ, de ilyen a ruha suhogása, vagy a szék csusszanása. Mivel nem voltam ott, ezeket pontosan nem tudhatom. De egy biztos, ez a phono előerősítő visszarepített a Columbia New York stúdiójába 1959-be.

Nem játszok hangszeren, ezért nem tudom megmondani mit fújt Miles, milyen szaxofont használt Adderley és Coltrane, de a jelenlét érzése és a realizmus tényleg úgy fokozódott, ahogy Dave Gordon ígérte: „A jelek extrém halk részleteinek megjelenítése az, amit megdöbbentő javulásként értékel majd mindenki”. Igen, a megdöbbentő a jó szó arra, amit hallottam.

Nem tudok azonosulni azokkal, akik úgy esküsznek MM vagy MC hangszedőre, hogy a másik alternatívát elfogadhatatlannak tartják. Minden esetre az előerősítő bármit támogat. Bemutatja a kis jelszintű MC és a nagy jelszintű közötti dinamika különbséget, de mindegyik nagyon élvezhető. Én például a London Gold-tól, az Ortofon 2M Bronze, a Kiseki Blue és a Sumiko 40th Anniversary MC-ig mindegyikkel kipróbáltam, és tetszett amit hallottam.

Referencia, mint név:

A legjobb amit a hallgatási tesztek alapján mondhatok, az, hogy sehol nem hallottam ki a rendszerből magát az előerősítőt. Hamar beigazolódott az, hogy a referencia elnevezés nem beképzeltség, sokkal inkább a High-End lemezjátszó előerősítők táborára vonatkozó kijelentés. Precíz, sokoldalú, kiváló eszköz még lektorok számára is, egy audiofilnek pedig egyenesen ajándék – ha megengedheti magának.

Bonnie Raitt The Glow című LP példányomat [Warner Bros K56706] nagyon féltem, de egyszerűen meg kellett hallgatnom róla a Your Good Thing (Is About To End)’ és a ‘Standin’ By The Same Old Love’ számokat. Ezek a srácok a nyugati part legjobbjai. A lemezt már nem is emlékszem hányszor játszottam le. Ám ezzel a lemezjátszó előerősítővel csak annyit mondhatok, ami elcsépeltnek hangozhat: olyan dolgokat hallottam, amiket korábban még soha. Igen, ez itt a reklám helye.

Ítélet:

Felejtse el, hogy évtizedek óta Audio Research készülékeket használok referenciaként. Az se számítson, hogy csak egy betelepült jenki vagyok, vagy hogy én írtam az Audio Research történelméről a könyvet. A Reference Phono 3SE kétség kívül a legpontosabb, legcsendesebb, nyílt, dinamikus hangzású lemezjátszó előerősítő, amit valaha hallottam. Jól muzsikált még a különc London Gold hangszedőmmel is. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha nem egy szakadék szélén egyensúlyozó nyugdíjas lennék, én bizony habozás nélkül megvásárolnám.

 

 

 

Az Audio Research Reference Phono 3SE korrekció utáni átviteli görbéje (szaggatott vonal) 20 Hz és 20 kHz között gyönyörű lapos. Az 1 kHz alatti tartományban a csekély tetőesés -0,45 dB 100 Hz-en, -0,7 dB 20 Hz-en, és -1 dB 4 Hz-en. A grafikon zöldes árnyalatú háttere a 20 Hz-20 kHz közötti átviteli tartományt jelzi a könnyebb leolvasás érdekében. Látható még rajta fekete színnel a RIAA, piros színnel a Columbia, és zöld színnel a Decca lemezek vágási korrekciója. A RIAA vágás/emelés töréspontja 2,12 kHz (75 µsec), 500 Hz (318 µsec), és 50 Hz (3180 µsec). A Decca korrekció 2.65kHz (60µs)/500Hz/100Hz (1590µsec) konstans értékeket mutat. A Columbia pedig 1.59kHz (100µsec)/500Hz/82Hz (1950µsec) lett az 1940-es évek NAB szabványainak módosítása után.

Nincs igazi írásban lefektetett, és általánosan elfogadott szabvány a Columbia és a Decca korrekciós értékeiről. A fenti grafikon azt mutatja, hogy az Audio Research a készülékbe a Decca/USA korrekciót építette be, és nem a Decca/London verziót. Mit jelent ez a gyakorlatban, ha a phono előerősítő nem kínál ilyen opciókat? Ha régi Decca vagy Columbia 33-as lemezeket hallgat RIAA korrekcióval, a hang fényesebb lesz +1.7dB/20kHz értéken, és a mélyek nagyobb súlyt kapnak +1.5dB/+2.4dB/20Hz alacsony frekvencián.

Mérési eredmények:

Annak ellenére, hogy a figyelem a REF Phono 3SE RIAA, Columbia, és Decca EQ opciói felé fordult, más, nem kevésbé érdekes dolog is zajlik a fedél alatt. Az Audio Research ugyanis direkt csatolású, alacsony zajszintű FET félvezetőket alkalmaz a bemenetein. Ez nagyon jó alternatívája a step-up, vagy szintáttevő trafónak. Ezt a három 6H30P dupla trióda fokozat hatalmas bemeneti nyereséggel ruházza fel. Mivel a visszacsatolás mértéke alacsony, a harmonikus torzítás is csekély marad az alacsony, és a középfrekvenciás tartományban, kb. 0,0015% értékkel. A magas tartományban kicsit „növekedett”, így közelít a 0,15%-hoz. A legnagyobb durranás benne a +51 dB LOW és +73 dB HIGH erősítés beállítás, amelyek 47 kiloohm, illetve 50 ohmtól 1 kiloohm bemeneti lezárással kombinálhatók MM és MC hangszedőkön.

 

 

A fenti ábrán a bemenet túlvezérlési szint tekinthető meg 1% torzítás értékig.

Az XLR kimeneteken mérhető teljes erősítés +50,4 dB, és +73,0 dB a különböző erősítés beállításokban. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a bemeneti érzékenység 3 mV illetve 0,224 mV a 0 dB kimeneti jelszint eléréséhez. Az A-súlyozott jel/zaj viszony 83,5 dB (5 mV) és 73,5 dB (0,5 mV) azt mutatja, hogy ez a lemezjátszó előerősítő rugalmasan alkalmazható úgy a nagy jelszintű MM (vagy MC), mint a kis jelszintű MC hangszedőkhöz. A mérési eredmények alapján kimondható, hogy ez az elektroncsöves konstrukció túlszárnyalja a modern félvezetős elektronikákat is. A bemeneti túlvezérlés grafikon elképesztő. Míg a legtöbb phono előerősítő az 1% torzítást már 15-20 mV bejövő jelnagyságon eléri MM hangszedőkön, ez a határ a REF Phono 3SE esetében 295 mV (MC 21,5 mV)!

De nem csak ezt jelenti a masszív +35 dB nyereség a bemeneten! Ha mindent a maximumra kapcsol, az XLR kimeneteken a kimeneti jelszint … dobpergést kérek … 93 V! Miért mondom ezt? Eszébe ne jusson a tűt akkor leengedni a barázdába, mikor az előerősítő hangereje fel van tekerve!

 

Egyéb mérési eredmények:

Bemeneti lezárás MM/MC: 47 kiloohm / 50-1000 ohm

Bemeneti érzékenység 0 dB kimeneti jelszinthez: 3,01 mV / 0,224 mV

Legnagyobb bemeneti jelszint: 295 mV / 21,5 mV

Maximális kimeneti jelszint (1% THD): 93 V / 111-585 ohm

A-súlyozott jel/zaj viszony: 83,5 dB / 73,5 dB MM/MC

Frekvencia átvitel 20 Hz – 20 kHz / 100 kHz: -0,7 dB – 0,0 dB / -0,11 dB

Torzítás: 0,0014 – 0,14% MM 20 Hz – 20 kHz 0 dB

Teljesítmény felvétel: 140 W

 

Írta: Ken Kessler

Mérések: Paul Miller

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció