Menu

Cart

Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda teszt

A Definitive Technology középkategóriás mélyládája, a Descend DN8 egy aktív és két passzívsugárzó segítségével tud a vártnál erősebb basszusokat kelteni. Diszkrét, elegáns és szinte bárhol elfér, kifejezetten otthonbarát megoldásnak tűnik.

 

 

Többek között a korábban bemutatott és pozitívan értékelt Demand D11 állványos hangfal és a Descend DN12 szubláda is bizonyította, hogy a Definitive Technology ügyesen bánik a passzív membránokkal. A megoldás előnye, hogy viszonylag kis dobozméret mellett is képes a nagyobb testű hangsugárzók basszus karakterét és hangnyomását hozni. Ezt az akusztikai trükköt alkalmazza a Descend DN8 mélyláda is. 3XR elnevezésű hangszóró kiosztással rendelkezik, amely egy előre néző aktív és két oldalra néző passzív membránt jelent. Így nagyobb a levegőt mozgató felület. Zárt kivitelű, nincsen reflexnyílása, ezért csőzajtól nem kell tartani.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda hátlap

 

A jelenleg 185 000 forintért kapható mélysugárzóban egyedi tervezésű D osztályú erősítő dolgozik 200 W folyamatos (RMS) és 500 W pillanatnyi csúcsteljesítménnyel. A papíron közölt frekvencia átvitel 35 Hz-től 200 Hz-ig tart, ami reálisnak tűnik, de egyeseknek kompromisszumos lehet. A megszállott mozifanatikusok jobban örülnek 30 Hz alatti határnak. Rájuk is gondolt a Definitive Technology, nekik a sokkal erősebb és nagyobb DN12 (cikkünk írásakor 370 000 Ft) mélyládát szánja, amelyről írt külön cikkünkkel már bizonyára találkoztak a Kedves Olvasók.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

Küllem

 

A belépő-középkategóriás mélysugárzókkal sokszor az a baj, hogy túl fapados a megjelenésük. A DN8 diszkréten elegáns, nem úgy néz ki, mint egy markáns spórolásokkal összeizzadt termék. Dicséretes, hogy a tetejét nem karcgyűjtő lakkréteg és nem is a kommersz fahatású fólia, hanem mattfekete festés fedi. Egy puha ronggyal azonnal, karcmentesen portalanítható. Érdekesség, hogy a hangszóróvédő szövet minden irányból fedi a doboz függőleges oldalait és nem is vehető le róla, mi legalábbis nem jöttünk rá leszedésének módjára. Előnye, hogy elegáns, bútorszerű megjelenést kölcsönöz. Általános hátránya nincsen, hacsak nem karmolja szét a macska, akkor elég macerás lesz kicserélni.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

A DN8 masszív, gumiréteggel kiegészített talpakon áll, amelyek meggátolják az "eltáncolását" és némileg elcsatolják a padlótól 12 kilós házát. Nincsenek krómlécek és aranybetűk, még az állapotjelző LED is hátra került, így szemből mindössze egy mattfekete kocka látszik. A gyártóra csupán a tető jobb első sarkába vésett, színezetlen embléma utal.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda hátlap

 

A hátsó, elektronikát tartalmazó panel is kulturált. Nem túl bőséges, de a fontosabb kezelőszervek (hangerő, vágási frekvencia, fáziskapcsoló, fő kapcsoló) megtalálhatók rajta. Egy monó RCA és egy sztereó hangfalkábel bemenet közül lehet választani. Utóbbi akkor hasznos, ha a tulajdonos PRE OUT nélküli A+B hangfalkábel csatlakozókkal ellátott erősítővel rendelkezik. Míg az A kimenet a hangfalakat hajtja, addig a B csatlakoztatható a mélysugárzóhoz, ami leszűri a mélyhang információt.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda hátlap

 

Szétszedni csak a hátlap felől tudtuk, így a hangszórókról nagyon keveset derítettünk ki. Konkrétan annyit, amennyi a fényképeken látszik. Hárman vannak magától értetődően csak az egyiken van mágnes, azon, amelyik áramot kap, tehát aktív.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

Az erősítő igényesen megtervezett és elkészített szerkezet, nem spóroltak a tekercsekkel és a kondenzátorokkal. A műanyag burkolat teljesen zárt, remélhetőleg alapos tesztelés után döntöttek úgy, hogy nem kellenek rá szellőzőnyílások.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

Használat közben

 

A Descend DN8-at két eltérő rendszerben is kipróbáltuk. Első ideiglenes otthona egy 18 négyzetméteres nappaliszoba volt, Emotiva sztereó erősítővel és B&W állványos hangfalakkal. Beüzemelése és a finomhangolás sem tartott néhány percnél tovább. A vágási frekvencia és a jelszint (hangerő) állítása esetén, ha csak néhány millimétert tekertünk tárcsáin, akkor is egyértelmű különbségeket mutatott a DN8, kifejezetten könnyű volt beállítani. Automatikusan érzékelte a jelet, erősebb mélyhang információ esetén 1-2 másodpercen belül néma csendben bekapcsolt az erősítője.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

Az alsó frekvenciás határértékként feltűntetett 35 Hz nemcsak papíron, hanem a valóságban is tisztességgel megszólalt. Rögtönzött megoldásként elhelyeztünk az ülőpozícióban egy MiniDSP UMIK-1 mérőmikrofont, amely szerint 35 Hz-en még 1 dB-vel magasabb is volt a hangnyomásszint, mint 40 Hz-en. 50 Hz-en 3,5 dB-vel mértünk többet a 35 Hz-es jelhez képest, 60 Hz-en pedig már 7 dB-vel volt magasabb a hangnyomásszint. Természetesen fontos szem előtt tartani, hogy az iménti adatok csak az említett szobában érvényesek. A frekvenciamérés eredménye akusztikai okokból, szobánként bármikor eltérhet.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda hátlap

 

Meghallgatás 1. (18 négyzetméter, 2.1)

 

Filmnézés során feszes, de nem tolakodó mélyhangokkal egészítette ki állványos hangfalainkat a DN8. A Spider Man - Homecoming (Pókember - Hazatérés, 2017) című filmet nézve a rombolós, robbantásos
jelenetek egyértelműen nagyszabásúbbak és drámaibbak voltak a mélyláda társaságában. Megfelelő finombeállítással a pillanatnyi basszusok (ahogy Vasember kilőtt egy minirakétát vagy Pókember a falba csapódott) gyorsak és diszkrétek voltak, jól összesimultak a hangfalak sztereó terével. Az Interstellar (Csillagok között, 2014) rakéta fellövéses részét figyelve megnőtt a térérzet és jobban beleéltük magunkat
az űrhajóban rázkódó utasok helyzetébe. Amit el kellett fogadni (és nem feltétlenül hátrányként könyveltük el, de végig érzékeltük), az a DN8 beosztott teljesítménye volt. Nem akart ajtóstul berontani  a házba, méretéből és 200 wattos RMS teljesítményű erősítőjéből adódóan inkább a lágyabb, kellemesebb karakterű mélyládák táborát erősítette. Ugyanezt a jelenetet hallottuk már elsöprőbb és szilárdabb mélyhangokkal is, de minimum kétszer drágább mélysugárzók használatával.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda talp

 

Zenehallgatás esetén a DN8 kicsit melegebbé és határozottabbá tette referencia számainkat. Ugyanazok a darabok mélysugárzó nélkül szárazabbnak tűntek. Eliane Elias - I Thought About You c. énekét hallgatva a nagybőgő vastagabb és lendületesebb tónust kapott. A Dave Brubeck - Take Five hallgatásakor kicsit nehezebbé és markánsabbá vált a lábdob. Térmélység szempontjából nem igazán lépett túl kategóriája korlátjain a kis mélynyomó. Aki a sztereó tér atmoszféráját kívánja megnövelni, annak ez a karakter lehet, hogy túl kerek és lágy. Viszont a lendületes, könnyűzenei műfajok (pl. Post Malone, Groove Armada, Daft Punk stb.) meghálálták a DN8 jelenlétét. Hip-hop, rap, RnB és rock esetén jobban olajozott és értelemszerűen mélyebb, élvezetesebb basszust kaptunk. Összességében nem nehezteltünk a DN8-ra az audiofil mélységek nélkülözéséért, mert a csúcskategóriás mélysugárzók ára 500 000 forintnál kezdődnek. Saját kategóriájában, önmaga határain belül becsülettel törekedett az élvezhetőségre és energikusságra. Ezért összességében élvezhető és rugalmas mélysugárzóként viselkedett a mi kis szobánkban, kisebb hangfalak partnereként.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

Meghallgatás 2 (22 négyzetméter 5.1)

 

Állandó, szubláda tesztelő szobánkban is vendégül láttuk a DN8-at, mert kíváncsiak voltunk, tudása, képességei hogyan viszonyulnak a nagyobbik testvér, a DN12 produkciójához. Ráadásképpen összehasonlítottuk a még nálunk lévő Magnat Omega CS 12-vel, amiről hamarosan megjelenik részletes véleményünk, itt és most nem lőjük le a poént.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

Frekvencia-átvitel méréssel indítottunk; első megállapításunk az volt, hogy túlzottan szerény a gyártói adat. A 31,5 hertzes mérőjelet teljes pompájában szólaltatta meg a DN8 és egészen 80 Hz-ig szinte teljesen egyenletes volt a görbe. A 25 Hz valamennyire prüntyögött, bár ez a szó nem éppen a szubbasszus hangokra illő. 20 Hz-en szinte meg sem mukkant, amit nem tekintünk negatívumnak, senki nem ígért mást. Akciófilm jeleneteink durva effektusait hallottuk már ütősebbnek is, valahogy nem volt kerek, egész a történet, például Hulk lépteitől nem remegett a padló, ezt a 30 Hz alatti szubbasszus tartomány hiányának tudjuk be. Viszont amit feljebb művelt a kis kocka, azt elismerő bólogatással nyugtáztuk. A különféle lőfegyverek durranása rendben volt, még a Valkyrie légvédelmi gépágyúja is, bár azt a korábban emlegetett két másik - nagyobb, erősebb és drágább, 20 Hz alá lemerészkedő - mélyláda előadásában jobban szerettük. A San Andreas lezuhanó betontömbjeinek, összeomló felhőkarcolóinak és helikopter rotorjának zajait is.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

Marcus Miller gitárjának húrjai teljes pompájukban rezegtek, a hangszer püfölését a mellkasunkban éreztük, a lábdob dördüléseivel egyetemben. Na ja, itt nem volt szükség a frekvencia-tartomány legaljának megszólaltatására. A többi zenerészlettel (Hans Zimmer, He Xiau Tan) is elégedettek voltunk, ezért erre egyértelműen magasabb osztályzatot írtunk a Descend DN8 bizonyítványába.

 


Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda

 

Végszó

 

A Definitive Technology Descend DN8 pofás kis kiegészítő mindenes célú hangrendszerekhez. Mi elsősorban állványos méretű hangsugárzók, illetve kompakt házimozi hangfalszettek megtámogatására tudjuk elképzelni. Méretéhez képest nagyot szól, dinamikája és ereje az árhoz képest jó, de a konyhaszekrényben a pohárkészletet nem fogja átrendezni. Egyszerű, de nagyszerű kiegészítés azoknak, akik kisméretű hangfaluk lecserélése nélkül szeretnének könnyen emészthető, dallamos mélyhang többletet.

 

Műszaki adatokFelépítés: passzívmembrános
Hangszóró: 20 cm-es, 2 db 20 cm-es passzív membránnal
Teljesítmény (RMS/max.): 200/500 W
Frekvencia-átvitel: 35-200 Hz
Aluláteresztő szűrő: 60-120 Hz
Bemenetek: RCA, sztereó hangfalkábel csatlakozó
Színválaszték: fekete, fehér
Méretek: 325 x 306 x 332 mm
Tömeg: 12,2 kg
Ár: 184 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Az ugyanekkora, de egyhangszórós mélyládákhoz képest jobb hangnyomás 31,5 Hz-en is

 

+ Zártságából eredően gyorsan és árnyaltan kezeli az információt

 

+ A hangnyomás erősségét és a vágási frekvenciát is precízen lehet szabályozni

 

+ Diszkréten elegáns megjelenés, könnyen tisztítható matt fekete tető

 

- Az intenzív, váratlanul erős hanginformáció visszaadásában logikusan nem olyan erős, mint testesebb rokonai

 

- 31,5 Hz alatt nem érdemes csodákra számítani, ahhoz nagyobb mélyládára lesz szükség

 

Szubjektív véleményHangminőség házimozira:
Hangminőség zenére: 4,5 
Hangnyomás: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció