Menu

Cart

Audio Research REF6SE REF80S bemutató - WhatHiFi

Az Audio Research 1970-ben alapított cég. Akkoriban a tranzisztort már elterjedten alkalmazták a gyártók szerte a világon, az elektroncsövek használata pedig ódivatúnak számított. Mélységesen tiszteletre méltónak tartjuk a tényt, hogy a Minnesota székhelyű márkanév ragaszkodott az elveihez, és hisz abban, hogy a csövek jobb hangzásra képesek még akkor is, ha szinte minden versenytárs már régen eltávolodott ettől a technológiától. Fél évszázaddal később is elektroncsöves berendezéseket gyártanak. Mi nem ellenezzük.

 

 

Az Audio Research Reference 6SE előerősítő és Reference 80S sztereó végerősítő kombináció a gyártó kínálatának középső árkategóriájába tartozik, ezért úgy véljük, hogy kiváló betekintést nyújtanak arról, hogy miről is szól ez a márkanév.

A felépítés:

 

 

Régóta csodáljuk a cégre jellemző funkcionális esztétikát, és szívből örülünk annak, hogy megtalálták a stílus megújításának módját. A Reference 6SE előerősítő letisztult előlappal, szuper egyszerű kezelhetőséggel, kiválóan olvasható kijelzővel áll ki a világ elé.

Maga a kijelző ugyanúgy néz ki, mint amit a gyártó évtizedek óta használ, és még mindig megállja a helyét. Nagy, távolról is könnyen leolvasható. Két forgató gomb között helyezkedik el, amelyek precíz, intuitív használatot tesznek lehetővé. Az alsó nyomógombokkal együtt használva menü beállításokat végezhet velük.

A ház kidolgozása igényes és robosztus. Látszik rajta, hogy évtizedes használatra épült, érintése minden alkalommal nyugtató hatású. Az akril fedélen betekintve láthatók a csövek. Hat darab 6H30 végzi a hangjel erősítését, a tápellátásról pedig egy 6550WE és egy 6H30 gondoskodik. Hasznos funkció, hogy a Reference 6SE üzemidő számlálóval rendelkezik. A 6H30 várható élettartama 4000 üzemóra, míg a 6550WE ennek fele. Az elektroncső szerviz élettartam nem egy precíz érték, inkább a gyártó által becsült adat. Másfelé szétnézve a készüléken belül olyan minőségi alkatrészeket talál, amelyek ára darabonként is csillagászati.

 

 

A Reference 80S sztereó végerősítő hasonlóan funkcionális darab. Négy darab válogatott KT150 végfok csövet és két darab 6H30 csövet tartalmaz. A maximális kimeneti teljesítmény 70 W csatornánként. A hátlapon található kis kijelző méri az üzemidőt. A KT150 szerviz élettartama 3000 óra, míg a 6H30 kb. 4000 üzemóra.

Az Audio Research ventilátort épített be a fedél alá, hogy a túlmelegedés elkerülhető legyen. Két sebesség fokozat választható a használat módjának, illetve a szoba hőmérsékletének figyelembe vételével. A hűtés ellenére mindkét berendezésnek elég nagy helyet kell biztosítani a szellőzéshez.

A régies megjelenés modern funkciókat is takar. Az auto bias például szükségtelenné teszi a munkapont állítgatását, mert automatikusan követi a cső öregedését. Hosszú használati időt biztosít. Szintén újszerű az, hogy kétféle konfigurációs módban lehet használni a végfokot. A Pentoda beállítás teljesítményt fokoz, a Trióda pedig a klasszikus hangzást eredményez. Jól megkülönböztethető hangzás élményt jelent mindkettő. A Pentóda módban rendelkezésére áll a 70 watt teljesítmény, a trióda mód pedig a tipikus lágy, gazdag csöves hangot nyújtja fél teljesítményen. A bemutató során mi a pentóda beállítást használtuk, ám a rendszer többi eleme, de főleg a hangfal miatt máshol lehet jobb a trióda mód.

Mindkét eszközt úgy szállítják, hogy a csövek külön dobozban vannak a csomagolásban. Az összeszerelés nem jelenthet nehézséget, mindössze a fedelet kell lecsavarozni, és a csöveket kell a helyükre dugni. A pozíciók egyértelműen jelölve vannak, nem lehet hibázni. Az viszont fontos, hogy mielőtt a hálózati kábelt bedugja, minden szerelés és csatlakozás munkát végezzen el, nehogy megrázza az áram! Ilyen buta hiba miatt nem szeretnénk egyetlen olvasónkat sem elveszíteni. Természetesen a forgalomba hozót is megkérheti a szerelésre, ha nem érez magában elegendő ambíciót.

A Reference 80S megjelenésben hasonlít az előerősítőhöz, de ennek front paneljét két átlátszó műszer uralja. A gyártó ezeket GhostMeter-nek nevezi. Az akril átlátszó ablak jó betekintést ad a csövekre, és dekoratív. Maga a műszer egyébként nem túl pontos, ennek ellenére jót tett a megjelenésének. Mindkét egység purista, ipari design, kiváló látványt nyújtanak egymás mellett. A Reference 6SE nyolc analóg bemenetet kínál, XLR és RCA csatlakozásokkal vegyesen. Fejhallgató kimenete, vagy phono bemenete nincs, de van fém távvezérlője. Egyszerű darab, de funkcionális, és minőségi, jól szimbolizálja az Audio Research etoszát. Két készlet XLR és RCA kimenete van, ami választási lehetőséget kínál a kábelezésben. Egy Record szabályozatlan kimenet is rendelkezésére áll. A Reference 80S hasonlóan egyszerű, de minden igényt kielégítő csatlakozás készletet biztosít. A legtöbb elektroncsöves végfokhoz hasonlóan 4, 8 és 16 ohmos kimenetekkel rendelkezik. A megfelelő kimeneti ponthoz vegye figyelembe a hangfal gyári specifikációját, de néhány esetben másik kimeneti pont jobb eredményt mutathat. Hallgassa meg, és az alapján döntsön.

A végfok 70 W kimenő teljesítménye nem túl sok, tekintetbe véve, hogy High-End kategóriáról beszélünk. Körültekintően kell megválasztani a hangfalat. Próbáljon olyat csatlakoztatni hozzá, ami viszonylag érzékeny, mondjuk 88 dB/W/m, vagy magasabb. A Reference 80S nem csak hogy megbirkózik, de egyenesen jeleskedik például Stravinsky The Rite Of Spring című szerzeményén, és olyan hangzás kvalitásokat mutat, amit nehéz nem észrevenni.

A hang:

A hangfal helyes megválasztása mellett fontos dolog, hogy egy ilyen minőségű párosnak kiváló forrásra is szüksége van. Digitális forrásként mi a Naim ND555/555 PS DR streamert, és a Linn Klimax DSM streamert használtuk, az analóg pedig egy Technics SL-1000R Kiseki Purple Heart MC hangszedővel és Cyrus Phono Signature PSX-R2 előerősítővel.

Többféle hangfal típussal kipróbáltuk. ATC SCM50, Fyne Audio F1.8, Dynaudio Confidence 20 is volt rákötve. Annak ellenére, hogy sem az ATC, sem a Dynaudio nem különösebben érzékeny a 85 dB illetve 87 dB értékével, a Reference 80S igen tisztességesen meghajtotta őket a közepes méretű hallgató helyiségünkben.

Először is az tűnt fel, hogy nyoma sincs a hangban a csöves készülékekkel tipikusan kapcsolatba hozott lágyság és selymesség. Legfeljebb akkor közelít a bemutató valami hasonlóhoz, ha a menüben a Trioda módot választjuk. Trioda módban több a melegség, a részlet és a könnyedség, de a hangfalunk a nagyobb teljesítményű Pentoda beállításban egyszerűen jobban szólt. Itt kevés dolog utal arra, hogy elektroncsöves végfok dolgozik, legfeljebb az tűnik majd fel, hogy milyen sok lett a mikro dinamikus részlet, milyen széles a természetes hangszín sávja, illetve az, hogy eltűnnek a nemkívánatos kemény szélek a bemutatóból.

A REF6SE/REF80S kombináció hangzása teljesen semleges, áttekinthető, és rendkívül pontos. Elképesztő mennyiségű részlet jelenik meg Arvo Part Tabula Rasa művében. Hatásosan rendezi az információkat nagy egésszé, a zeneisége pedig csodálatos. Ezt a muzsikát gyakran használjuk tesztelésre, ám rendkívül ritkán halljuk olyan bemutatás móddal, ahol a zenészek ilyen meggyőző valósággal helyezkednek el a felvételi térben. A felvételi környezetet bemutató apró részletek kiválóan érvényesülnek, jól érzékelhető a terem nagysága, és a zenészek helyzete azon belül.

Nick Cave és Warren Ellis közös száma a Carnage hallgatása során az Audio Research duó remekelt. Imádtuk, ahogy Cave hangjának durva textúráját élethű tisztasággal közvetítette. Ez a fajta természetes bemutatás mód magát a felvételt helyezi előtérbe. A bemutató során többször is azon kaptuk magunkat, hogy a zenét hallgatjuk ahelyett, hogy elemeznénk az erősítő jellemzőit. Ilyen csak a legjobb elektronikák esetében fordulhat elő.

A páros nem feltétlenül a ritmika irányából közelíti a zenét, hanem a lendületet és a mondanivaló hangulatát ragadja meg. A mélytartomány halk részletei is csodálatos texturát és rétegezést kapnak. Elegendő a súly az erő és a fenségesség kifejezéséhez még a korlátozott teljesítmény ellenére is. Nagyon sokféle zenei stílust meghallgattunk, de úgy találtuk, hogy minden jól szólt az Audio Research pároson. Nem volt kedvence. Bruce Springsteen High Hopes című számától Olafur Arnalds Found Songs című felvételéig minden jól állt neki.

Értékelés:

Ebben az árkategóriában nem nehéz alternatívát találni, de ennek ellenére nagyon kevés olyan berendezést hallottunk, ami képes lenne akár csak megközelíteni ennek az Audio Research párosnak az áttekinthető és természetes bemutatóját. Aki a felvételek túlzások nélküli, őszinte tolmácsolás módját helyezi előtérbe, annak a Reference 6SE és Reference 80S párosát feltétlenül meg kell hallgatnia.

Pontozás és rövid értékelés az eredeti nyelven:

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció