Menu

Cart

Focal Celestee hifi fejhallgató teszt

A Focal Celestee a franciák válasza azoknak, akik hajlandók magasabb összeget áldozni a fejhallgatóval történő minőségi zenehallgatásra, de kifejezetten zárt kivitelt szeretnének. Rendkívüli kifinomultsága jól mutatja, hogy mennyire kiélezett küzdelem folyik manapság az audiofilek kegyeiért.

 

 

Egy kis Luxus jöhet?

 

A Focal high end fejhallgatói elegáns formatervükkel és színükkel próbálnak kitűnni a tömegből. Felesleges díszelgés? Lehet, de a franciáknak abban igazuk van, hogy valamivel (mindennel) ki kell tűnni a tömegből ahhoz, hogy a mai árudömpingben érvényesülni lehessen. A Focal nem kizárólag fejhallgatókészítő cég. Bizonyára legtöbben hangfalaikról, stúdió monitoraikról és autóhifis hangszóróikról ismerik. Azonban évek óta fontos szereplők a fejhallgatós világban is, annak ellenére, hogy viszonylag szűk réteget, az audiofileket vették célba.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

A teljes kép vázolásához azt is illendő említeni, hogy a Focal professzionális célra, zenészek és hangmérnökök számára is készít fejhallgatókat (Listen Professional, Clear MG Professional). Bizalomgerjesztő, ha egy zenehallgatásra szolgáló eszközöket gyártó cég neve a stúdiótechnikában is fellelhető. Még akkor is, ha termékük lelke, a hangszóró merőben eltér másokétól.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

A gyártó saját fejlesztésű hangszórója M-alakú dómot tartalmaz. A dóm anyaga alumínium és magnézium gondosan kiszámolt kombinációja. Olyan részletek is befolyásolják a hangminőséget, mint a vékonyított, zárt kivitelre optimalizált hangszóró perem, és a csillapított hangszórókamra. A Celestee nemcsak otthon használható, mivel zárt kivitelű. Cikkünk írásakor 380 000 forintért (akciósan 320 ezer Ft) kapható. 

 


Focal Celestee fejhallgató

 

Küllem

 

A Focal Celestee messziről, első ránézésre nagyon hasonlít a Focal Utopia zászlóshajó fejhallgatóra, mert formaterve ugyanaz. A zárt kivitel miatt azonban láthatók eltérések. A hangszórókamrát bőrbevonat fedi, amire precízen ráillesztettek még egy rozsdamentes acél rácsot. Utóbbi eredményezi azt a körökből álló mintázatot, amely a Focal szerint mostantól minden zárt high end fejhallgatójukon megtalálható lesz. A hangszórótest külső oldala egy réztányér, amelynek közepén, a gyártói emblémában apró szemű rács látható. Utóbbi feladata, hogy ideális belső nyomást biztosítson, mellőzve a hang torzulását.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

A fülpárnák külső, fejjel érintkező része minőségi bőr, a belső oldal szövetkárpit. A pánt fejjel érintkező része lágy tapintású, mikroszálas anyag. A Celestee kétségtelenül elegáns fejhallgató és nem kevésbé robusztus. Fejpántja jóval szélesebb az átlagnál és a hangszórókamrákat tartó Y-idomok is fémből készültek. A Focal tengerészkék és réz színkombináció mellett döntött, közleményük alapján azért, hogy nők és férfiak is jó érzéssel viseljék. Szubjektív negatívumként említhető, hogy a Celestee csak ebben a színben létezik.

 


Focal Celestee fejhallgató tok

 

A Focal ezúttal is azt a prémium minőségű táskát mellékelte, amelyet drágább modelljeinél, korábbi cikkeinkben nem győztünk eleget dicsérni. A cipzárral nyitható tok masszív, belseje kemény és elég helyet kínál a tartozékoknak. Annyiban lehetne belekötni, hogy csak kihúzott kábellel fér el benne a fejhallgató, de egy-egy csatlakozót bedugni nem nagy ügy. Kényesebb részlet kábel, mely egyfelől praktikus: 1,2 méter hosszú, vékony és rugalmas, utazáshoz ideális. Forrás felőli végén 3,5 mm-es analóg sztereó Jack dugó található, rajta 6,3 mm-es, csavarozós adapterrel.

 


Focal Celestee fejhallgató kábel

 

Ma már sok high end fejhallgató erősítő és hordozható zenelejátszó tartalmaz szimmetrikus hangkimenetet. Pozitív lenne, ha a Focal is biztosítana további, legalább utólag megvásárolható kábel opciókat. Hozzátesszük, hogy aki nagyon akar fejleszteni a kábelen, megteheti, hiszen más gyártók szép mennyiségben kínálnak Focal fejhallgatókhoz szánt, akár szimmetrikus dugóval szerelt, magasabb minőségű alternatívákat.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

Használat közben

 

Viszonylag nehéz, 430 grammos tömegét a fejen is érezni lehetett, ám összességében a Celestee jó komfortot nyújtott. Oldalirányú nyomása picit feszesebb volt az átlagnál. Nem okozott fájdalmat hosszú távú használata, de egyértelműen érezni lehetett, fülünk körül a párnák határozott illeszkedését. A fejpánt 30-40 perc után minimálisan nyomta a kobakunk tetejét, de a szárbetét állításával megelőzhettük, hogy a nyomás zavaró mértékűvé váljon.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

A Celestee zajszigetelő képessége is említést érdemel. Találkoztunk már olyan zárt fejhallgatóval, amely kétszerannyiba került, mégsem volt képes kizárni még a falióra ketyegését sem. A Celestee szubjektív megítélésünk szerint erős négyest érdemel, ami egyáltalán nem rossz egy ANC nélküli fejhallgatótól. Magunkkal vittük egy parkba sétálni, és ahogy elindítottuk a zenét, a környezeti madárcsicsergés szinte teljesen elnémult már 50 %-os jelszinten (hangerőn) történő zenehallgatás mellett is.

 


Focal Celestee fejhallgató tok

 

A Celestee használata összességében kellemes élmény volt, de aki azt akarja, hogy "észrevétlenül" lebegjen rajta a fejhallgató, annak nem való. Ez a füles érzékeltette velünk jelenlétét, de nem erőszakosan, inkább olyan feszes érzettel, mint egy sportautóval való utazás. A kábel kicsit merev, ezért saját, teszteléshez használt RME ADI-2 DAC FS D/A konverterünket ki kellett venni az iMac alól. Az asztal szélére tettük fejhallgató erősítőnket annak érdekében, hogy a Celestee enyhén rugalmatlan kábele ne görbüljön rá a billentyűzetünkre.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

Hangminőség

 

Frissen kicsomagolva a Focal Celestee eleinte furcsa magashangokat produkált. Néhány óra járatással jelentősen lágyabb, neutrálisabb volt és megszűntek a zavaró magas frekvenciák. Biztos, ami biztos alapon, 24 órán keresztül ráeresztettük az IsoTek bejárató CD-t, szerintünk megérte. A fejhallgató szépen kidolgozott, részletekben gazdag, fókuszált karaktert nyújtott. Ahogy a lenti mérésen is látható, basszusa 150 Hz-ig 2-3 dB-vel erősebb volt, mint bármelyik korábban általunk kipróbált, 500 000 forint alatti Focal fejhallgatóé. Az eredmény: univerzálisabb, kellemesebb, fülbemászóbb hang.

 


Focal Celestee fejhallgató kábel

 

Zárt kivitele ellenére jó sztereó térszélességet adott nekünk a Celestee. Méretes színpadot kaptunk anélkül, hogy szűkös, zsúfolt érzet társult volna mellé. A sztereó középpont meglepően szilárd volt és stabil. Olyan érzés volt, mintha a fejünk közepén szólalt volna meg az énekes/énekesnő. A kísérő hangszerek is sokszor a koponyánk belső részében szólaltak meg. Például Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát hallgatva a jazzgitár és a rumbatök is integrálódott a fejünkön átívelő hangmezőbe.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

A Celestee 20 %-os terhelés alatt meglehetősen szerény dinamikát nyújtott, kicsit hajtani kellett ahhoz, hogy elbűvölő élénksége felszínre kerüljön. 30-50 % jelszint mellett, azaz közepes hangerőn rengeteg adottságára fény derült. Remekül árnyalta az énekhangokat és fegyelmezetten elkülönített egymástól minden egyes részletet. A zenét feszültségtől és harsányságtól mentesen kommunikálta azzal együtt, hogy a magashangokban néha érezni lehetett egy csipetnyi fényességet.

 

Sting - The Last Ship c. száma gazdag textúrával és finom, bársonyos basszussal jelent meg. Az énekhang tökéletesen ékelődött a hangszerek közé. Újra és újra meglepett minket a központ fókuszált jellege. A Celestee karakterében stúdiós fegyelem és audiofil érzelmesség kettőssége keveredett, mesteri egyensúllyal.

 

A nehéz, sötét ütemeiről ismert Massive Attack - Angel basszusai nem voltak mélyláda-szerűen erősek, de a mélyhangok súlya és arányossága érzékelhető volt. A Celestee ügyesen gondoskodott róla, hogy visszaadja az ikonikus zeneszám teltségét fűtött érzetét. Az Angel a mi ízlésünknek pont elegendő basszus mennyiséggel szólt.

 


Focal Celestee fejhallgató mérés

 

A Celestee frekvenciagörbéje jobban közelít a Harman célgörbe felé, mint a nála jóval drágább Radiance, vagy akár nyitott Clear Mg fejhallgatóké. Ez a füles egészen magabiztos és gazdag, mégsem erőltetett basszusokat képes megszólaltatni. Az 5 KHz-es emelkedés után viszonylag hamar visszaereszkedik a görbe 6 kHz-nél, de az etalon szint alá nem süllyed. Szép munka, Focal!

 

Alternatívák

 

Egyetlen kihívó jut eszünkbe: a Németországban gyártott Beyerdnyamic T5 3rd Generation fejhallgató. A Focal karaktere szerintünk picit univerzálisabb, fő előnye a megfogott középpont és remek atmoszféra. Nem tudtuk összehasonlítani élesben a két fülest, de a Beyerdynamic T5 3rd Generation dinamikában picit fejlettebb volt (viszont a Focal Celestee basszusa leheletnyit élvezhetőbbre sikerült). A Beyerdynamic párnázása komfortosabb, a Celestee komfortérzete kicsit feszesebb.

 


Focal Celestee fejhallgató

 

Végszó

 

A Focal Celestee komoly fejhallgató. Hangzás terén nehéz belekötni, szépen beállított karaktere a legtöbb zenét hitelesen adja vissza, megfelelő minőségű műsorral konyhakész high-end élményt nyújt. Komfortja jó, de nagyobb fejen nem annyira kényelmes, mint más gyártók hasonlóan árazott fejhallgatói. Ezért mindenképpen érdemes kipróbálni vásárlás előtt. Elsősorban szimfonikus zene, illetve jazz, folk, netalán blues rajongóknak ajánlott. Sok éneket és akusztikus hangszert tartalmazó zenével mutatja
meg tudása legjavát. Drága, de aki meghallgatja, érteni fogja, hogy miért.

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), zárt
Hangszóró: 40 mm-es dóm, magnézium/alumínium membrán
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-23 kHz
Érzékenység: 105 dB SPL (1 mW, 1 kHz)
Impedancia: 35 Ohm
THD: 0,1 % (1 kHz/100 dB SPL)
Csatlakozó: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack (6,3 mm-es adapterrel)
Kábelhossz: 1,2 m
Tömeg: 430 g
Ár: 379 990 Ft
AKCIÓS ár: 319 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Lenyűgöző hangtisztaság, megfogott és gyors részletek

 

+ A hangszórókamrák ügyes akusztikája feszültség és tolongás nélküli hangkaraktert eredményez

 

+ Informatív és gazdag, mégsem elnagyolt basszus

 

+ Remek sztereó középpont, zárt kiviteléhez képest jó színpadkép

 

+ Nőknek és férfiaknak is jól áll, megjelenése dekoratív

 

+ Nemcsak csendes szituációban használható

 

- Szimmetrikus kábelt nem csomagoltak hozzá

 

- Az 1,2 méteres hosszúság útközben tökéletes, de íróasztal vagy hifi állvány mellett már kevés lehet

 

- Az oldalirányú nyomás kissé erős, komfortja nem kimondottan rossz, de kényelmesebb opciók is léteznek (drágábban vagy nyitott kivitelben)

 

- Kicsit nehéz

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Stabilitás: 4,5 
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort:
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció