Menu

Cart

Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó teszt

Alig telt el pár hét a Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó bemutatója óta, és máris megérkezett a szerkesztőségünkbe az alapvetően analóg lemezjátszó specialista cég újabb ezüstlemez pörgetője a CD Box DS3. Nézzük hát meg, mivel is nyújt többet ez a valamivel nagyobb kategóriát képviselő modell!

 

 

 

 

Minden téren valamivel több

 

A Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó a kistestvérével természetesen mutat rokoni szálakat kívül és belül is, azonban minden téren komolyabban veszi a feladatát. A gyártó már high end lejátszóként definiálja a modellt, ami költői túlzás természetesen, főleg annak a tudatában, hogy továbbra is kapható a CD Box RS2 T futómű és DAC Box RS2 DAC párosuk, ami valóban ebbe a kategóriába sorolható. Maradjunk tehát inkább az audiofil jelzőnél, ami kézenfekvőbb lehet, hiszen már a CD Box S3 is igencsak súrolta azt a szintet.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó front

 

Itt valamivel nagyobb készülékházat kapunk, bár a 206x72x194 mm-es méretek még továbbra sem közelítik meg egy monolitét, de a cég berkein belül már markánsnak tekinthetők és illeszkedik a sorozat többi komponenséhez. A CD Box DS3 merev alumínium házba öltözött, ami a szabványos fémből készült komponensekkel ellentétben csavarodásálló és mechanikailag kellően pontos ahhoz, hogy a C meghajtó lézerét megfelelően pozícionálja, ezen kívül védi a mechanikát a vibrációtól és az elektromágneses interferenciáktól.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

Az ezüst vagy fekete színben kapható készülékhez mágnesesen rögzíthető fa oldallapok is rendelhetők dió, rózsafa vagy eukaliptusz színben, amelyek valljuk be, nagyot dobhatnak a luxusérzetünkön. Itt kell megemlítenünk a négypontos intelligens felfüggesztést is, ami három lágy ponton választja el a futóművet a külső vibrációtól és a lézer gyors mozgása által okozott nagyfrekvenciás vibrációtól. Tehát hiába a kis készülékház, a tervezők gondosan odafigyeltek arra, hogy a kiolvasás pontos legyen, és ne is gátolja semmi a munkájában.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

Folytassuk is a Pro-Ject CD Box DS3 megismerését a belső feltérképezésével, mert még bőven van mit megemlítenünk! A készülék úgynevezett True Red Book szabványú CD-lejátszó, ami meghatározza a CD-k fizikai paramétereit és tulajdonságait (CDDA), tehát kifejezetten az 1:1 arányú lejátszásra optimalizálták a Red Book CDDA szabványa szerint. Az új készülékhez elődjeinek legjobb tulajdonságait választotta ki a cég, majd az egészhez hozzáadták a Texas Instruments PCM1796 DAC-ot, amit bizony számos, valóban high end lejátszóban megismerhettünk már, a hangzása pedig kifejezetten analógos. A Pro-Ject a Stream Unlimited által fejlesztett CD-80 Blue Tiger szervót alkalmazta a slot-in mechanikánál, aminek legalább olyan fontos szerepe van a kapott hangzásban, mint a DAC-nak, hiszen megfelelő kiolvasási pontosság nélkül a prémium kategóriás konverter sajnos nem sokat ér.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó hátlap

 

A CD Box DS3-hoz már nem 9, hanem 18 voltos külső tápot kapunk, ami természetesen bőven ellátja a szerepét, de lehetőségünk van házon belüli tuningra is a Power Box DS2 Sources lineáris tápegység által, ami az oldallapokhoz hasonlóan külön kapható. Az utóbbiaknak kizárólag a dizájn területén van szerepük, a külső táp viszont sokat dobhat a felbontáson, a színezés redukálásában is a segítségünkre van, egyszóval érezhető a jelenléte a jobb hangminőség elérésének területén.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó távirányító

 

A belbecs után pedig következzen a külső, ahol a nagyobb frontoldal által a Pro-Ject már egy méretesebb pontmátrix kijelzőt is be tudott vetni, ami nagyon egyéni, és talán kis megszokást is igényel, de a lényeg az, hogy elegendő információval szolgál, ami elég távolról is könnyedén olvasható. Fölötte a slot-in bemenetet találjuk, alatta pedig a megszokott alap, de többfunkciós kezelőszerveket. Az üzembehelyező gomb ugyanott található, mint a CD Box S3-nál, ahogyan az aprócska LED is jár hozzá, a távirányító infrafogadóját viszont ezúttal tőle jobbra helyezték el.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó hátlap

 

Hátul is csupán az elrendezésen változtattak kicsit, de maradt a sztereó analóg kimenet, ahogyan a koaxiális is, de kapunk mellé egy optikait is a biztonság kedvéért, így más, esetleg több készülékhez csatlakoztathatjuk a lejátszónkat.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó távirányító

 

A lejátszóhoz továbbra is kicsi távirányító jár, amivel tudunk vezérelni mindent, miután megszoktuk a használatát. Akinek annyira nem kézenfekvő ez a típus, rendelhet egy méretesebb rendszer távirányítót is hozzá, amibe akkor érdemes elsősorban beruházni, ha több Pro-Ject készülék birtokosai vagyunk, mert csak ehhez a lejátszóhoz mérten kicsit borsosnak találjuk az árát.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

A kezelésével tapasztalataink alapján nincs probléma, és az előlapi gombok is még határozottabbak, pontosabbak a kistestvérhez képest, tehát testközelben onnan is gond nélkül tudjuk irányítani a készüléket, ami remek súlyelosztásának hála sohasem mozdul ki a nyugalmából.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

A Pro-Ject CD Box DS3-at is a Parasound elő-végfokunkkal és Magnat hibrid integrált sztereó erősítővel, valamint QED és VIABLUE kábelekkel használtuk, Focal állványos hangfalunkkal, ebben az esetben viszont lehetőségünk volt Audio Solutions hangfalak és egy Vincent hibrid erősítő beillesztésére is a láncunkba, ezt követően kezdődött a hallgatózás, ami hasonló élményekhez juttatott, mint a CD Box S3, csak egy másik fokozatban!

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

Nagyobb test, határozottabb hang

 

Nem is lepődtünk meg azon, hogy a Pro-Ject nívósabb CD-lejátszója ugyanazon, a kitaposott, és jól bevált úton haladt, mint a kistestvére, hiszen azzal bármely lemezbirtokos elégedett lenne, ha a megfizethető kategóriában keres egy megbízható, kiegyensúlyozott társat a lemezeinek. Nos, a CD Box DS3 segítségével megkapjuk mindezt, de még határozottabban, több karakterrel, és kizökkenthetetlen magabiztosággal. A lejátszó egyik fő védjegye ebben az esetben még inkább az, hogy elvégezze az elsőre egyszerűnek tűnő feladatát, tehát kiolvassa a diszkről a jeleket, majd azt minőséggel ruházza fel. Az ártöbblet, ami nem nevezhető nagynak abszolút indokoltnak tűnik, hiszen már a felhasznált plusz anyag is bőven megér ennyit, viszont a nagyobb áramfelévtelt biztosító, gyárilag mellékelt tápegység, a magasabb nívójú DAC, a remekül megépített ház, a nagyobb kijelző és a plusz optikai kimenet a minőség javulása mellett a könnyebb használatot, és más komponensekhez való illesztést is segíti.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

A megszokott zeneszámainkat hallgattuk meg a készülék segítségével, tehát a Dire Straits és Mark Knopfler egy-egy dalát követte Shirley Bassey, George Michael, Petrucciani, némi Megadeth,
de nem maradt ki a Yello, Jan Garbarek, vagy Paganini sem a repertoárból.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

A Pro-Ject CD Box DS3 egyik fő védjegye az, hogy az említett dalok között nem tett különbséget, tehát bármelyik stílus kedvelőjének ajánlható. Bőven van benne elég szufla ahhoz, hogy a dögösebb, impulzív zenéket is izgalmasan tálalja, viszont abban az esetben, ahol a hangulatkeltésen van a hangsúly, szintén megbízhatóan viselkedett, tehát bőven sikerült meríteni a nagyok nyugalmából, stabilitásából. A futómű pontosan és gondosan dolgozta fel a jeleket, a Texas Instruments prémium kategóriás DAC-ja pedig egy teljes egésszé tette azokat. A kisebb modellnél megemlítettük azt, hogy ha normál méretű házba építették volna, akkor sokkal többet el lehetne érte kérni, hiszen a hangja egyáltalán nem volt könnyűsúlyú.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

Nos, a CD Box DS3-ra szintén elmondható ez, hiszen a hangja ugyan továbbra sem high end, de bizony vérbő audiofil, tehát a hagyományos kasztniba öltöztetve, gondolkodás nélkül rá lehetne biggyeszteni egy olyan árcédulát, amin ugyan nem a duplája, de legalább 60 %-kal több szerepelhetne, mint jelen esetben. Ez azért elgondolkoztató. Elhisszük, hogy a többségünknek jobban tetszik egy 10 kg-os és méretes készülék, amire jobb ránézni, és mutogatni is egyszerűbb, hiszen látványosabb, viszont higgyék el az olvasók, hogy ezzel a kis készülékkel is ugyanolyan könnyen izgalomba jöhetünk mi is, és a barátaink is. Biztosan eszünkbe jut az, vajon hogyan is jöhet ki ekkora kis dobozból ilyen jó hang? Ilyenkor gondoljunk arra, hogy a nagyobb árfekvésű, de hasonló minőséget nyújtó lejátszók belseje sem tartalmaz több elektronikát, csak sok ember az első benyomás alapján vásárol, ami akár újságban, vagy a neten éri, és a CD Box DS3 bizony ezen a téren nem biztos, hogy meg fog minket győzni. A hangja viszont igen, és ezt garantálni tudjuk, mégpedig a tapasztalatainkra hagyatkozva.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó távirányító

 

Valóban sokkal nagyobb áron kínált készülékek esetében tapasztaltuk eddig azt a lendületes, magabiztos és tényleg pontos hangzást, mint jelen esetben. Sokan dögösnek is nevezhetnék, pedig ez egyszerűen a kiolvasás pontosságából adódik. Ezáltal olyan mélyhangokat tudtunk felfedezni, amelyeket nem vártunk el, vagy nem tapasztaltunk eddig. Ez a basszus adott egy nagyfokú stabilitást a hangképnek, amelyek mellé szegődött az énekhang és a kíséret ritmikája, tisztasága, a magasszekciónak pedig a jelenérzete, minden feltűnés nélkül. A mérnökök egy ritka jó balanszot kreáltak, amelynek segítségével tényleg nem kell a lemezeink között válogatnunk, ha a műfajról van szó. Nagyon hosszútávon is élvezetes maradt, és szerencsénkre a felvételek minőségét illetően is elég toleráns volt. Természetesen meghálálta a jobbakat, de a régebbieknek is adott egy lendületet, határozottságot, így azokat sem jutott eszünkbe idő előtt leváltani. Mosolyogva tapasztaltuk mindezek mellett azt is, hogy az új nyomású, és dinamikában túltolt lemezeket megzabolázta, nem engedte, hogy a potméterek eltereljék a figyelmünket magáról az adott dalról, és ez a tudás manapság nagyon jól jön, hiszen a mostani hangmérnökök ujjainál nagyon sokszor előfordul az, hogy elszalad velük a ló. Talán azért, mert így a gyengébb szerzemények is eladhatóbbak? Ez is benne van a pakliban, viszont így mindenki számára érthetővé válik az is, hogy a tesztjeink során, és a magánéletben is miért ragaszkodunk jobban a klasszikusokhoz.

 


Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó

 

Lehet csodálkozni vagy vitatkozni, de ez akkor is audiofil

 

A Pro-Ject CD Box DS3 CD-lejátszó vitán felül egy remek darab, ami nagyon stabil helyet tudott magának teremteni az audiofil kategóriában. Annak nem a tetején, mint azt maga a gyártó tolmácsolja, de úgy félmillió forintig bátran odatehetjük bármely más gyártó lejátszója mellé. Továbbra sem alkalmazzák a Bluetooth vagy USB-DAC lehetőségét, egyszerűen csak a lemezeink legpontosabb kiolvasása, megszólaltatása, egyszóval lejátszása volt a fő szempont, amit újból sikerült elérni, de a CD Box S3-hoz képest egy még stabilabb és magasabb szinten. Mindenkinek tudjuk így ajánlani, akinek a zene
a fontos, mert a CD Box DS3-nak kizárólag az, és ennél nagyobb elismerést nem is nagyon kívánhatna. Talán még egy Ajánlott Vétel címkét, amitől mi semmiképpen sem fosztjuk meg.

 

Műszaki adatokLejátszható formátumok: CD, CD-R, hibrid SACD
Kimenetek: 2 pár RCA, digitális koaxiális és optikai
DAC: Texas Instruments PCM1796
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz (± 0,15 dB)
THD:

analóg kimeneten: <0,018 %


digitális kimeneten: <0,005 %

Jel/zaj viszony: >105 dB (20 Hz-20 kHz)
Jelszint: 2 Vrms/0 dBFS
Külső tápegység: 18 V/1 A DC
Teljesítmény-felvétel: 300-600 mA DC
Készenléti teljesítmény-felvétel: <0,1 W
Méretek: 206 x 72 x 194 mm
Tömeg: 1,66 kg
Ár: 259 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ A Pro-Ject a mini méretű CD-lejátszást az audiofil kategóriába emeli

 

+ Remek kivitelezés, gondos tervezés, egyszerű használat

 

+ Kiegyensúlyozott, nagyon határozott és stabil hangkép

 

+ Stílusok és lemezek között nem válogat, mindegyiket magabiztosan kezeli és adja elő

 

- Valamivel nagyobb tápegységet megérdemelt volna

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció