Menu

Cart

Luxman M-10X végerősítő bemutató - Stereophile

Bevezetés, általános bemutatás és kritikus meghallgatás

Mikor ezt a bemutatót elkezdtem írni, felröppent a hír, hogy a Sound United céget, ami a Boston Acoustic, a Bowers & Wilkins, Classé, Definitive Technology, Denon, Marantz, és a Polk márkanevek tulajdonosa, egy orvosi mérőberendezéseket gyártó vállalkozás fogja felvásárolni. Ez a fajta konszolidáció nem új keletű dolog. A kínai és Egyesült Királyságban lévő székhelyekkel rendelkező International Audio Group (IAG) volt az első befektetők között volt, aki ikonikus márkaneveket vásárolt meg. Az IAG tulajdonában van az Audiolab, a Castle, a Quad, a Leak, a Mission, és a Warfedale is. A Luxmant 2009-ben vásárolták meg.

 

 

Az első Luxman készülék amit meghallgattam, egy monoblokk erősítővolt, még 2010 végén. Ezt a japán cég 80 éves fennállására adták ki B-1000F néven. A néhai Wes Philips rendszerében hallgattam meg Viva G1 Giya hangfalakon. A méréseket én végeztem. Néhány nagy felbontású élő zongora felvételemet meghallgatva lenyűgözött a színtiszta erő, ami a hangszer bal oldali billentyűiből áradt. A közép és magas tartománya pedig gyors, erőlködés nélküli, és természetes volt.

Mikor a Luxman America felkért az új zászlóshajójuk, az M-10X bemutatójának megírására, először majdnem elutasítottam, mert csak KEF LS50 és GoldenEar BRX állványos hangfalak voltak a kezem ügyében. Ezek a hangfalak színezetlen középtartománnyal és magas átvitellel rendelkező típusok, stabil sztereó képalkotással, ám 50 Hz alatt méretükből adódóan gyengébbek. Aztán győzött a kíváncsiság, és végül is a Luxman M-10X jóvoltából nem maradtam nagyon mélyek nélkül.

Az M-10X általános bemutatása:

19.995 dollárért a Luxman M-10X luxus megjelenést, és gyönyörű kidolgozást kínál. Ken Micaleff kollégám ugyan ezt írta 2018 májusában a bemutatójában az L-509X-ről is. Ám az M-10X kétszer olyan nehéz, a 106,5 lbs súlyával. A front panelt két nagy analóg műszer uralja aszimmetrikus elrendezésben. Mikor a végerősítő híd üzemmódban dolgozik, a bal oldali pont középre esik, és akkor csak az világít. A nagyobb méretű Operation gomb mellett két kisebb is található az előlap bal alsó részén. Az egyikkel az RCA és XLR bemenetek kiválasztását, a másikkal pedig a műszer világítást lehet átkapcsolni. A fedélen két oldalt két sorban szellőző nyílások vezetik el a belső hűtőbordákról a meleget.

 

 

A hátlapot két hatalmas méretű hangszóró kimenet uralja. Középen foglalnak helyet az RCA és XLR bemenetek. Elegendő hely van közöttük a kényelmes csatlakozáshoz. A beépített 15 A IEC aljzat mellett bal oldalon található a hálózati kapcsoló. Az amerikai verzió nem földelt, ezért elhelyeztek egy földelés csavart. Az én rendszeremben az erősítő földelés nélkül is nagyon csendes volt. Felül mono/sztereó átkapcsoló, és XLR polaritás választó kapcsoló található. A méréseket és a meghallgatást a kapcsoló Normal beállításában végeztem.

A benne lakozó erő:

Az M-10X gyári adatok szerint szinuszos 150 W 8 ohm, illetve 300 W 4 ohm teljesítményre képes csatornánként. Mindkettő 21,76 dBW erősítést jelent. 12 wattig A-osztályban működik. Híd üzemmódban 600 W teljesítményt szállít 8 ohmon, ami 27,8 dBW erősítést jelent. A maximális adata elképesztő 1200 W 1 ohmon sztereó módban, hídba kötve pedig 2,4 kW 2 ohmon.

Csatornánként nyolc pár Darlington komplementer végzi az erősítést. Kis veszteségű Kyocera Schottky diódák végzik az egyenirányítást, és EI vasmagos a hálózati trafója, amit lapos réz huzalból tekercseltek. 80.000 uF a szűrőkondenzátor bank. Az áramot a végfokokhoz vastag lapos réz rudak szállítják. Négy kis átmeneti ellenállású relé párhozamos kapcsolással csatolja, vagy választja le a végfokok kimeneteit a hangfal kapcsokról. A meghajtó fokozatokban használt szabályzó zener diódákat a Vishay szállítja Amerikából. 0,1 mm vastag aranyozott réz nyomtatott áramkör huzalozást használtak benne.

 

 

A korábbi modellekben a Luxman az ODNF (Only Distorsion Negative Feedback) rendszerét használta 1999 óta. Ez csak a torz jelek esetében végzett negatív visszacsatolást, ilyen módon minimalizálta a negatív visszacsatolás káros hatásait. A negatív visszacsatolás csökkenti a második és harmadik harmonikus tartalmat, de felerősíti a magasabb rendű harmonikus tartalmat. A Luxman M-10X viszont a LIFES1.0 rendszert használja. Ez a Luxman Integrated Feedack Engine System, amelyet elektronikus szimulációval fejlesztett a mérnök gárda, majd hallgatási tesztekkel finomított végleges formára. A meghajtó fokozatok duál FET félvezetőt alkalmaznak, ami rendkívül magas meredekséget garantál. A fokozat képes érzékelni a kimeneten esetlegesen megjelenő torzítást. Torzítás érzékelésekor beavatkozik, de csak akkor. Ez a LIFES rendszer esetében azt jelenti, hogy gyakorlatilag visszacsatolás nélkül üzemel az erősítő a használat legnagyobb részében. Maga a Luxman ezt az új konfigurációt áram tükrözésnek nevezi, ami figyelembe veszi az aktuális hőmérséklet viszonyokat is.

A meghallgatáskor érzékelhető erő:

Hogy gyorsabb lehessen az összehasonlítás közben az erősítő csere, az M-10X-et, és a Parasound monoblokkjaimat is gurulós kocsira tettem. Bevált szokásom, hogy az értékelésre küldött elektronikákat a kritikus meghallgatás előtt néhány hétig járatom a rendszeremben minden nap. Nem volt ez másként a Luxman M-10X esetében sem, és így biztos, hogy a végerősítő a maximum teljesítményét nyújtja a bemutatója során.

 

 

Forrásként a Roon Nucleus+ szervert használtam. Az adatokat az MBL N31 D/A dolgozta fel. Audioquest Wild Blue XLR kábeleket használta összekötőként. A hangerő szabályzást a Roon App alkalmazással végeztem.

Az első két hétben végzett hallgatások alatt nagyon nehéz volt bármi karakterét felfedezni. A Luxman M-10X minden zenei műfajon tiszta középtartományt mutatott ami mentes a színezéstől, és tele van részletekkel. A magas tartomány is kristálytiszta, sehol nem hallottam benne kiemelést, vagy csökkentést például a cintányérok hangjának ábrázolása során. Az alsó regiszter artikulált, és ismét nem jut róla eszembe más szó, csak az, hogy tiszta. Az általam használt állványos hangfalak ellenére nem volt különös hiányérzetem az ultramély hangok iránt.

 

 

Brian Bromberg nagybőgője a The Saga of Harrison Crabfeathers című számban a Wood albumáról (16/44.1 FLAC, Tidal/A440 Music Group) artikulált, és erőteljes volt az M-10X előadásában. Ugyanígy Christian McBride könnyedebb tónusú hangszere ahogy Sting-et kísérte a Consider Me Gone című számban a Conversations with Christian (24/96 FLAC, Qobuz/Mack Avenue) albumról is tetszett. Sting hangja teljesen élethűnek tűnt.

Mikor nem kritikusan hallgatom a muzsikákat, csak úgy háttér zeneként, a Roon Radio az én diszkósom. Éppen írtam, amikor a Night Tracks a BBC Radio 3 által sugárzott zenékkel az M-10X olyan szintű bemutatót rendezett, hogy teljesen elterelte a figyelmemet a másik munkámról. Másnap este, amikor a GoldenEar hangfalak voltak rákötve, és éppen üzenetekre válaszoltam az íróasztalomnál, ismét megtörtént az eset, de már olyan mértékben elterelődött a figyelmem, hogy felálltam, és átültem a hallgató székembe.

 

 

A felvétel egy olyan mixből állt, amit teljes egészében átkevert hangokból alkottak. A BBC 3 azt mutatta, hogy ez a Balloon Tree című szám volt Ben See Blink Blink albumáról. Még a 128 kbit/sec adatfolyam sebesség mellett is elképesztő volt a Luxman bemutatója. Azonnal nekiálltam, és keresni kezdtem nagyobb felbontásban. A Tidal 16/44,1 FLAC formátumban rá is akadtam. A dal elején a lélegzetvételek szinte tapinthatók, a hangszín rétegek pedig szorosan a közeli mikrofonos énekhang mögé kerültek.

A Roon Radio következőnek Max Richter Murmuration Voices (Pt.1 & 2) (24/48 MQA, Tidal/Decca Classics) felvétellét indította a Tenebrae kamarazenekar előadásában. A női hang intonációját olyan szintre emelte az erősítő, amit csak el lehet várni vonós hangszerekkel és szintetizátor kísérettel. A Luxman M-10X előadása annyira lenyűgözött, hogy végig hallgattam a teljes 103 perces albumot.

 

Összehasonlítás, értékelés, mérési eredmények

Az M-10X-et a Parasound Halo JC1+ monoblokkal hasonlítottam össze tiszteletem jeléül. Wes Philips a régi Luxman B-1000F-et a Parasound Halo eredeti verziójával hasonlította össze, én pedig mindkettőből az újabb kiadásokat. A Halo JC1+ ára párban 16.990 USD.

Első összehasonlító muzsika Joe Walsh Rocky Mountain Way 24/192. 12 inches 45-ös lemezről általam beolvasott (ABC ABE 12002) anyag. A KEF monitorral úgy a Luxman, mint a Parasound kiváló súlyt adott a mélytartománynak, de a japán végfok tisztábban ábrázolta a közép és magas tartományt. Talán furcsának hat, hogy egy sztereó erősítőt monoblokkal hasonlítok össze, de tudnia kell, hogy a Luxman M-10X 80.000uF szűrő kapacitása csaknem duplája a Halo párban együttesen használt 44.800 uF értékének.

 

 

A GoldenEar hangfalakat használva elindítottam a Copland Appalachian Spring lemezt, amelynek élő felvételét én készítettem az 1995-ös Santa Fe Chamber Music Festival-on. Ez volt az első olyan felvételem, amelyet irányított, központi elhelyezésben cardoid, illetve két kör karakterisztikás mikrofonok kombinálásával rögzítettem. Aztán a mikrofonok által rögzített hangot pontosan összehoztam idő szerint a mixben. A cardoid vagy vese karakterisztikájú mikrofonok pontos sztereó kép ábrázolást adtak, míg az omni, vagy kör karakterisztikás kiegészítők az alsó frekvenciák visszaverődéseit, ezzel együtt a felvételi környezetet biztosították. A Simple Gifts csodálatos felvételen úgy a Luxman, mint a Parasound tiszta stabil színpadot ábrázolt a Santa Fe St. Francis Auditorium terméről. Mindkettő ugyanolyan artikulált volt, és korrekt módon rendezte el a fafúvósokat, a zongorát és a húrosokat is. Szépen visszaadták a cselló és a nagybőgő hangokat, egyformának hallottam őket, nem tudtam győztest hirdetni, holtverseny volt.

Értékelés:

Lehetséges, hogy a Luxmannak előnyére vált az, hogy az IAG tulajdonában van a Quad márkanév is. Peter Walker a Quad megalapítója úgy definiálta a tökéletes végfokot, mint egy darab drót, ami erősít. Nem ad hozzá, és nem vesz el semmit a jelből. Én még ilyen erősítővel soha nem találkoztam a pályafutásom alatt, de a nálam töltött hónapok tapasztalatai alapján azt hiszem, hogy a Luxman M-10X áll ehhez a legközelebb. Nagyon ajánlom.

Mérési eredmények:

A Luxman M-10X végerősítő méréséhez az Audio Precision SYS2722 rendszeremet használtam. A CEA ajánlása szerint egy nyolcad teljesítményen 30 percig melegítettem 8 ohmos terheléssel a mérés előtt. Az idő letelte után a hűtőbordák fölött a szellőzőn 120,6 F (49,3C) fokot mértem, míg maga a vastag fedőlap 90,9 F (32,8C) hőmérsékletű lett. További 30 perc üzem egy harmad teljesítményen alig néhány fokkal melegítette fel, ami azt jelenti, hogy az M-10X elegendő hűtéssel rendelkezik a névleges teljesítményéhez.

A Luxman a feszültség erősítést 29 dB-ben határozta meg a műszaki adat rovatban, és ezt meg tudom erősíteni. Az erősítő abszolút fázisban dolgozik (nem fordít fázist), ha a hátlap kapcsolót a Normal állásra teszi, és az XLR bemenetet használja. A másik kapcsoló állásban az XLR 2-es és 3-as pontok felcserélődnek. Ez olyan országokban praktikus, amelyek nem az AES szabványt használják.

A szimmetrikus bemenetek 54 kiloohm 20 kHz és 1 kHz között, ami 26 kiloohmra csökken 20 kHz értéken. Az RCA bemenetek impedanciája 46 kiloohm, ami a gyári értékre, azaz 51 kiloohmra emelkedik a magasabb frekvenciákon.

A Luxman M-10X kimeneti impedanciája nagyon alacsony 0,06 ohm 20 Hz és 1 kHz között, és 0,09 ohmra „emelkedik” 20 kHz-en. Ezekhez az értékekhez már hozzáadódik a 6 láb hosszú hangszóró kábel ellenállása is. Az erősítő modulációját a szimulált hangfal gyakorlatilag nem befolyásolta, ahogy az alsó grafikon szürke vonala mutatja.

 

 

Az elképesztő +/-0,1 dB nyugodtan nevezhető tökéletesen lineárisnak 20 kHz-ig. A -3 dB-es pont pedig 100 kHz felett van. A 2,83V-os átvitel 8 ohmon kék és piros (bal és jobb csatorna) illetve 4 ohmon a cián és magenta. A zöld a 2 ohmos terhelés átviteli frekvencia tartománya. Nem csoda, hogy nincs túllövés és belengés a négyszög jelen, ami a következő mérő ábra.

 

 

A Luxman M-10X a fenti négyszögjel átvitelre képes. A mérést 10 kHz 8 ohm körülmények között végeztem. Elképesztő tiszta. A csatorna áthallás csillapítás 90 dB mindkét irányban 2 kHz-ig, majd ez a magas tartományban 80 dB-re csökken. Rövidre zárt RCA bemenetekkel mérve az erősítő saját zaja széles sávon mérve 83 dB 1W 8 ohmon, ami kimagaslóan jó érték. Ha A-súlyozást alkalmaztam, a maximális teljesítményen a viszony 115,6 dB, ami igen közel van a gyárilag megadott 117 dB értékhez. A tápegység 60 Hz-es hálózati frekvenciás zaja, és annak felharmonikusai elhanyagolhatók, -100 dB körüli vannak.

 

 

Sztereó módban (nem mértem az erősítőt hídba kötve) a Luxman 150 W 8 ohm, és 300 W 4 ohm teljesítményt ad meg az M-10X-re. A mérést elvileg úgy kell végezni, hogy azt a teljesítményt kell megállapítani maximálisnak, amikor az erősítő torzítása eléri az 1% értéket. Ha ezt veszem alapul, a Luxman M-10X komolyan meghaladja a gyári paramétereket, mert 8 ohmon 1 kHz-es jellel mérve 202 W, 4 ohmon pedig 350 W a valós teljesítménye.

 

 

A fenti ábra 8 ohm terhelés mellett mutatja a kimeneti teljesítményt. Ez 23,05 dBW erősítést jelent, ami magasabb, mint a gyárilag megadott érték. A mérő műszerek a front panelen 1W 8 ohm terhelésen -25 dB értéket, 50 W 8 ohm teljesítményen pedig -9 dB értéket mutattak.

 

 

A fenti ábrán a 4 ohmos teljesítményt olvashatja le, ami 350 W. Jelentősen magasabb, mint a gyári érték. A fenti két ábrát elnézve azt érezheti esetleg, hogy 20 W alatt a zaj domináns lehet. Ez tévedés, mert a torzítás mérés a lenti ábrán teljesen mást mutat.

 

 

A fenti ábrán a torzítás és kimeneti feszültség függvényében olvashatók le az értékek. 8 ohm kék és piros bal és jobb csatorna, 4 ohm cián és magenta, szintén bal és jobb oldal. A torzítás+zaj valójában soha nem haladta meg a 0,04 % értéket 20 kHz-ig 100 W 4 ohmon.

 

 

A Luxman M-10X 1 kHz 8 ohm 50W THD+N mérése. Az alsó skála szintén megtévesztő lehet, mert rendkívül kismértékű jelet mutat erősen felnagyítva. Gyakorlatilag elhanyagolható a jelentősége, elméleti a mérés eredmény. 0,002%, éppen csak kimutatható.

Néhány további mérés:

 

 

A fenti ábra 50 Hz szinusz egy frekvencia 50 W 8 ohm teljesítmény melletti belengéseit mutatja 1 kHz-ig mérve. A „csúcs” -103 dB, nevetségesen alacsony, 0,007%-ot jelent a gyakorlatban.

 

 

A fenti ábra intermodulációs torzítás értékét 19 kHz és 20 kHz bejövő jeleken olvashatja le. 50 W 8 ohm a teljesítmény. A második rendű harmonikusok már -100 dB alatt vannak, ami 0,001% értéket jelent

A Luxman M-10X végerősítő kimagasló mérési eredményeket produkált.

Írta: John Atkinson

2022 április 22.

Forrás: Stereophile.com

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció