Menu

Cart

POLK AUDIO RESERVE AV rendszer – A LEGENDA FOLYTATÓDIK

Polk Audio zászlóshajója, a Legend sorozathoz kifejlesztett technológiával teli Reserve sorozatú hangszórócsomag dinamikus és magával ragadó hangzást biztosít megfizethető áron.

 

 

Két évvel ezelőtt a Polk Audio bemutatta Legend sorozatú hangszóróit. A márkáról közismert, hogy komolyan összpontosít a kivitelre és a minőségre, ezért nem meglepő, hogy a Legend hangfalakat gondosan tervezett szekrényekkel (valódi fa furnérral) és egy teljesen új meghajtóval egészítette ki, nem is beszélve a cég SDA (Stereo Dimensional Array) technológiájának továbbfejlesztett változatáról. A sorozat zászlóshajója, az L800-as állóhangfal kimondottan jó ajánlatnak tűnt.

A Reserve sorozat


A Polk Audio Reserve, a legendás Legend sorozat folytatása, ugyanazokat a fejlett meghajtókat tartalmazza, amiket a jelenleg zászlóshajó hangsugárzókhoz fejlesztettek ki, ezen kívül néhány új technológiát is alkalmaztak, amiket a teljesítmény optimalizálására fejlesztettek ki egy kevésbé elegáns, de így is szuper kinézetű kialakításban. A Polk Audio fő célja az volt, hogy a Legend sorozat minden jó tulajdonságát megjelenítse egy lényegesen olcsóbb hangsugárzó-sorozatban, így a prémium hangsugárzókban található fejlett technológia szerényebb eszközökkel is elérhetővé válik a hallgatók számára.

Felépítés


A Reserve sorozat kulcsfontosságú alkotó elemei a Polk Audio következő generációs Pinnacle Ring Radiator magassugárzó és a Turbine kúpos hangszórók, amikről érdemes tudni, hogy a hagyományos dóm csipogókkal szemben a gyártó gyűrű alakú membránt használ belső és külső hullámvezetőkkel, ennek köszönhetően simább a nagyfrekvenciás válaszadás. A magassugárzó mögötti tömített üreg szintén befolyásolja a linearitást csillapító anyag használatával, amely csökkenti a csengetést a 2,5 kHz-es frekvencián.

 

 

A Polk Audio jellegzetes Turbine mélysugárzója aszimmetrikus geometriájú habmagos, polimerrel befecskendezett kúppal rendelkezik. Polk szerint ez a kombináció hozzáadott tömeg nélkül csökkenti a jellemzően mély- és közép hangsugárzókhoz használt, sima kónuszos mélysugárzókra jellemző rezonanciákat.

Míg a Reserve hangfalak nem rendelkeznek a Legend sorozatban található pazar felépítéssel és fa furnér bevonattal, a vállalat szerint ezeket pontosan úgy tervezték, hogy minimalizálják a nem kívánt belső állóhullámokat és kiküszöböljék a nem kívánt rezonanciákat. Mindezek érdekében a Reserve sorozatú hangszórókon belül a belső pont-pont merevítés komplex hálózata található. A rendszer minden modellje sima, tetszetős fekete felülettel rendelkezik (elérhető dió és fehér felület is), lekerekített sarkokkal és sötétszürke hálós rácsokkal, amelyek szépen kiegészítik a hangfalakat.

R600 álló hangfal


A mindössze tizenegy hüvelyk szélességű, kétirányú R600 álló hangfal vonzóan vékony és könnyen beleolvad a háttérbe. Az egy hüvelyk méretű Pinnacle Ring Radiator magassugárzó mellett egy pár 6,5 hüvelykes mélysugárzót is tartalmaz, ami 35 Hz-50 kHz frekvencia átvitellel rendelkezik.

Érzékenysége 87,5 dB, ami lehetővé teszi, hogy még szerény teljesítményű erősítőkkel is kellően hangosan szóljon. A csatlakozások a torony alsó hátsó paneljén található nikkelezett panelen keresztül valósulnak meg, míg az alumínium kitámasztó lábakon lévő állítható gumitüskék lehetővé teszik a precíz magassági szintezést az egyenetlen padlón.

Atmos kiegészítők


A Polk a rendszerhez mellékeli az R900 modult az Atmos és DTS:X magassági effektusokhoz, ami kompakt, zárt kialakítású és a Reserve toronyhangszórók tetejére helyezhető, valamint az R200 állványra szerelhető/könyvespolc hangszórójára is passzol. Az R900 a Pinnacle Ring Radiator magassugárzó 0,75 hüvelykes változatával és négy hüvelykes Turbine kónuszos mélysugárzóval rendelkezik.

 

 

A hátsó panelen található lyukak lehetővé teszik a falra szerelést, de van egy kapcsoló is, ami optimalizálja a hangszóró kimenetét a hangszóróra és a falra szereléshez. A Reserve család három közép hangsugárzóval rendelkezik, beleértve az alacsony profilú LCR-t és a kompakt R300-as modellt. Az R300 a Pinnacle Ring Radiator magassugárzó mellett egy pár turbinás kúpos mélysugárzót is tartalmaz, amely függőlegesen el van tolva a középponttól. Ez az eltolásos magassugárzó-elhelyezés csökkenti a diffrakciós problémákat.

Beállítás


Kipróbáltam a Reserve rendszert a házimozi szobámban, de később áthelyeztem az R600-as tornyokat és az R200-as könyvespolc-hangszórókat a nappalimba, hogy csak sztereó hangzást és zenét tudjam tesztelni. Az R600-as tornyokat a 80” coll széles vetítővászon két oldalára állítottam, az R900-as magassági atmos modulokkal a tetejére, az R300-as középső hangszóróval pedig egy alacsony állványra, ami a vászon alatt kapott helyet.

 

 

Az R200 hangfalakat a fotel mögött lévő hangszóróállványokra helyeztem, és a fő hallgatási pozícióba állítottam be őket. A házimozi teszteléséhez egy Marantz SR6014 receiver, egy Oppo UDP-203 Ultra HD Blu-ray lejátszó állt rendelkezésemre. Mivel a Polk Audio nem küldött mélynyomót, a Marantz AVR-t úgy konfiguráltuk, hogy az R600-as tornyokat teljes tartományban futtassa, a középső, az oldal és a magassági modulokat 80 Hz-en keresztezve.

Mozizás


Christopher Nolan Tenet című filmjét néztem, ami egy DTS-HD Master Audio 5.1 hangsávval ellátott lemez. Egyik jelenetben, ahol a főszereplő és a személyzet eltérített egy repülőgépet, ami szándékosan egy tárolóterminálba ütközik. A gép hajtóműveinek zúgása, ahogy hirtelen átirányították, lenyűgöző erejű volt és amikor a lassan mozgó repülőgép végül a terminál falának ütközött, ami hatalmas robbanást eredményezett, frenetikus basszus becsapódást hallottam, ami teljesen lenyűgözött.

A Godzilla Ultra HD Blu-ray kiadását tettem fel, amely egy „fülnyitó” Dolby Atmos hangsávval ellátott lemez. Egy jelenetben, a légierő felett repülő vadászgépek hangja hihetetlen magasságérzékkel jelenik meg – a repülőgépek hangja mintha jóval a vetítővászon felett hallatszott volna ki és rendszer következetesen közvetítette az áthaladást balról jobbra és hátulról a szoba elejére. Később, amikor a katonaság az épületek tetejéről tüzelt Godzillára, világosan lehetett érzékleni a rakéták felfelé és lefelé irányuló pályáját.

Zenei teljesítmény


A teszt következő lépése az volt, hogy az R600 toronyhangszórókat áthelyeztem a nappali/zenei szobámba sztereó meghallgatás céljából. Itt egy 2 x 150 wattos Hegel Music Systems H190 integrált erősítő állt rendelkezésemre és egy Marantz CD játszót használtam zeneforrásként. A hangszórók a szokásos helyükre kerültek, körülbelül fél méterre a hátsó faltól és kb. 2 méterre a fő hallgatóüléstől, szélesen szétterítve és kissé befelé fordítva.

A Reserve R600-asok nagyszerű minőséggel bírtak és a jól érzéklehető panoráma sávon nagyszerű részleteket hoznak elő. Lana del Rey legújabb, Chemtrails over The Country Club című lemezét hallgattam. Az első szám, a White Dress egy szelíd, melegen felvett éneksávot tartalmaz és szinte túl vékonyan, magasan és a ugyanakkor lazán szólt. A következő Dark But Just a Game című dalban az előadó hangja buja és finom textúrájú volt, kellemesen formálódott a hangszórók közötti panorámán.

 

 

Bill Frisell gitáros Valentine című dalát hallgatva az azonos című albumról, arányos hangzást hallottam, a gitárhúrok élesen és magasan jöttek át, de a „kerekség” és a textúra érzését is magukkal hozták. Az álló basszus a teljes tartományában jó felbontást mutatott, egyszer sem hangzott gömbölydednek vagy gyengének. A leglenyűgözőbb azonban a dal vége felé hallható dobszóló volt, amit a Reserve R600 tornyok figyelemreméltó dinamikus hajtással adtak elő, miközben a cintányérokat is légiesen közvetítették.

Ajánlás


A rendszerépítők számára lehet érdekes a Polk Reserve mivel a termékcsalád kilenc opciót kínál, köztük egy karcsú centersugárzót és három különböző álló hangfalat, amelyek hangzásban szépen illeszkednek bármely konfigurációhoz. Nyilván akad a Polk Audio Reserve rendszerénél jobb hangú magasabb technikai szinten produkáló házimozi eszköz, de ha az árcédulára nézek, azonnal az jut eszembe, hogy ugyan megér-e nagyobb anyagi áldozatot egy plusz kiadás, ami közel sem hozna olyan hangzáskülönbséget, ami azt megéri. A Polk Audio üzletpolitikája pont azt sugallja a szett piacra engedésével, hogy minőséget nyújtson, megfizethető árért, ami esetünkben maximálisan sikerült.

(Herskovits Tamás)

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció