Menu

Cart

Definitive Technology BP9020 álló hangfal teszt

A Definitive Technology egy nagyon izgalmas gyártó. Legutóbb a Demand sorozat állványos hangdobozait ismertük meg, amelyek egyedi technológiájukkal, kompakt méretükkel, és meglepő előadásukkal nyerték el a tetszésünket. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy a most bemutatásra kerülő BP széria legkisebb, BP9020-as hangfala sem ment át a szomszédba ötletekért.

 

 

Innováció mindenekfelett

 

A Definitive Technology a BP sorozatot elsősorban házimozis alkalmazásra tervezte, de ahogyan az a gyártó oldalán is feltüntetésre került, nagyfelbontású zenék sztereó megjelenítésére is nagyszerű lehet. Mi az utóbbi lehetőséget használtuk ki a meghallgatásunk során, de előbb nézzük meg, mit is rejt egy olyan karcsú hangfal, ami teljesen szövetbe van öltöztetve.

 

Igen, a Definitive Technology BP9020 külseje nem mindennapi, köszönhető részben annak, hogy kizárólag fekete színben kapható, ez a szín magáé a szöveté. ami az egész dobozt befedi. Természetesen finom anyagról van szó, tehát a hangszórók munkáját nem gátolja, így az eltávolításuk sem tartozik az opciók közé.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal talp

 

A 330x934x279 mm-es, és darabonként bő 13 kg-os hangfalakat nézve talán először a lábazat tűnik fel, ami nagyon egyéni megjelenést kölcsönöz számukra. Lényegében egy fémszerkezettel van dolgunk, amely magába foglalja a négy tüskét is, így csupán magát a talpat kell felcsavaroznunk a hangfal aljába, és már meg is van oldva a stabilitás, és az esetleg felmerülő káros rezonanciák kiiktatása, elvezetése.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal talp

 

A fekete szövetbevonat alkalmazását a gyártó azzal indokolja, hogy az esti mozizás során így semmi nem vonja el a lényegről, tehát a filmekről a figyelmünket, hiszen a sötétben a feketét nehéz kivenni. Különösen akkor, ha az nem veri vissza a fényt. Ez így abszolút rendben is van, bár azt itt megjegyezzük, hogy használat során a frontoldal alján a cég emblémája egy apró, fényes LED felirat által pompázik, ami egyébként mutatós, de nincs az az ember, aki ezt ne vegye észre sötétben. Minket nem zavart, legalább volt támpontunk, így nem mentünk neki a hangdobozoknak.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal

 

A BP9020 tetején van egy minőségi alumínium fedőlap, ami szintén egy ötletes megoldás, hiszen sztereó zenehallgatásnál óvja ezt a részt, eltávolítva viszont csatlakoztathatunk egy Definitive Technology A90 Atmos hangsugárzót, ami gyárilag csak a nagyobb modellek privilégiuma.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal

 

Az ehhez szükséges aljzatokat hátul az alsó szegmensben helyezték el, közvetlenül az "alap" csatlakozók fölött. Mindegyikük teljesen aranyozott, minőségi darab, és a banándugók fogadására is alkalmasak. Ezek mellett található az LFE input RCA aljzat, valamint egy potméter, amivel a mélysugárzó jelszintje állítható, tőlük lejjebb, de még a közös panelen egy hálózati aljzat.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal hátlap

 

A Definitive Technology BP9020 tehát lényegében egy olyan álló hangfal, ami passzívként és aktívként is alkalmazható, de mi minden esetben az utóbbit ajánljuk, hiszen a mélytartomány egyszerűen
csak áram alatt kel életre.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal

 

Most jöjjön az igazi érdekesség, tehát a Definitive Technology BP9020 beltartalma! A gyártó a Forward Focused Bipolar Array (FFBA) technológiát vetette be, ami magyarra fordítva körülbelül annyit tesz, hogy előre fókuszált kétpólusú tömb. Ennek az összetevője összesen három darab 89 mm-es középsugárzó, amelyek közül az egyik a hátoldalon található, kettő elől, közöttük foglal helyet a 25 mm-es alumínium dóm magassugárzó, tehát a frontoldalon a D'Appolito elrendezést alkalmazták. Az előre és hátrafelé történő egyidejű hangsugárzás természetes késleltetést ad a hangzáshoz, amely hatalmas mélység érzetét kelti, bármilyen méretű legyen is a helység. A Definitive Technology a basszusért egy külön hangszórót épített be az oldalfalba, amit szintén nem bíztak a véletlenre, hiszen nem kevesebb, mint 200 mm az átmérője. A BP9020 közép és mélysugárzója az innovatív Balanced Double Surround System (BDSS) technológiával rendelkezik, amely szélesebb, egységesebb középtartományú hangszínt eredményez, és lehetővé teszi, a hatékonyabb közös munkát a beépített mélynyomóval. A konzisztensebb hangterekkel és a részletes közép- és mélyhangokkal a BDSS-hangszórók azt biztosítják, hogy bárhová is helyezzük el magukat a hangdobozokat, mindig a legjobbat hozzák ki magukból, nekünk az ülési pozíció megválasztásában nyújt nagyobb szabadságot.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal

 

A korábban említett potméter az intelligens mélyhangszabályozás elengedhetetlen kelléke, ami lehetővé teszi az erőteljes, mély basszus prezentálását az optimális középtartomány tisztaságának megőrzése mellett. A gyártó ezt az 56 bites digitális jelfeldolgozással éri el, ami megoldja a jel alsó két oktávjának felerősítését anélkül, hogy megváltoztatná a mély- és középtartomány keresztezési pontját. A BP9020 esetében mindehhez még jön a rezonanciamentes ház, amivel kombinálva az intelligens mélyhangszabályozás gondoskodik arról, hogy a választott mélyhangszint soha ne akadályozza a párbeszédet vagy a hangsáv más aspektusait.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal

 

Az elv és a technológia elvileg tehát önmagáért beszél, de azért megjegyezzük azt, hogy az igényeink szerinti finomhangoláshoz örültünk volna egy távvezérlőnek, amivel legalább válthatnánk az aktív és passzív mód között, továbbá beállíthatnánk a számunkra megfelelő, aktuális basszustartományt hangfalanként is akár.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal hátlap

 

A BP9020 Dolby Atmos és DTS:X kompatibilis, de a nagyfelbontású zenék reprodukálására is alkalmas a magassugárzó és maga a technológiája által, legyen az FLAC vagy Blu-ray és SACD, tehát mindenképpen helyt kell állnia, főleg annak a tükrében, hogy ez az egyetlen típus a BP sorozatban, ami univerzális, hiszen a többiek kizárólag mozira lettek felkészítve. Fogtuk tehát Parasound párosunkat, és Naim sztereó erősítőnket, valamint a csöves kimenetű CD-lejátszónkat, az összeköttetéshez QED kábeleket, és megnéztük, pontosabban meghallgattuk, hogy a nem hétköznapi felépítésű és kinézetű hangdobozok mit produkálnak sztereó zenehallgatás során!

 


Definitive Technology BP9020 hangfal

 

Az élvezeti faktor egy magas szintjén

 

Amennyiben visszaemlékszünk, a Definitive Technology már a Demand sorozat állványos tagjai esetében is nagy meglepetést okozott a szerkesztőségünkben, hiszen a parányi, kicsi és átlagos méretű dobozokból döbbenetes energia, basszus és stabilitás áramlott felénk, így bármelyikre is gondolunk, kellemes érzés tölt el. A külsejük és az alkalmazott technológiák sem voltak sablonosak, talán még a forradalmi jelzővel is illethettük volna őket, és nincs ez másképp a BP széria tagjaival sem. A BP9020 elég filigrán, a teljes szövetbevonat, és a dizájnorientált, de elsősorban a feladata miatt így alakított talp sem hétköznapi, kettőjük párosa pedig ad egy olyan külsőt, ami által divatos, de a klasszikus megoldások kedvelői sem fanyaloghatnak.

 

A hangja izgalmas, nagyon is. Először csak szobahangerőn járattuk be, ahol már eleve felrúgott minden fizikai korlátot, feljebb tekerve a erősítőnk potméterét, igazi energiát volt képes ránk zúdítani. Szerencsére teljes kontroll alatt tartott mindent, de nem volt nem észrevehető az, hogy ez a hangfal arra termett, hogy produkálja magát. Amerikai tervezésről van szó, és ez a hangzásában is megmutatkozott, tehát hatalmas az a levegőtömeg, amit meg tudott mozgatni, viszont a határozottság is az egyik fő ismérve, ennek köszönhetően nem csupán leteríteni akar minket, hanem minőséget is nyújtani.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal

 

Azt nem állíthatjuk, hogy az összes apró részletre oda tudott figyelni, tehát az akusztikus gitár összes rezdülését, a cinek finom lecsengését nem minden esetben mutatta meg, de ha nem ezek az elvárásaink, akkor nem okozhat nekünk csalódást. Ne feledjük el azt sem, hogy a BP széria elsősorban házimozira jött létre, így a BP9020 is, azonban a gyártó állítása szerint zenére is, azon belül nagyfelbontású felvételeken is helyt áll, ami szerintünk sikerült is neki. A lejátszóba tehát lehetőleg ne szimpla CD-ket tegyünk, és a streamerünk esetében se elégedjünk meg a hétköznapi jelfolyammal. Vegyük elő az SACD-t, a Blu-ray lemezt, töltsünk le lehetőségeink szerint Hi-Res zenéket, és akkor ez a hangfal nagyon is a komfortzónáján belül fogja magát érzeni.

 

A valódi hangszereket jobban favorizálta, mint a kreáltakat, de nem vettük észre, hogy az elektronikus dalok esetében ellenkezést tapasztaltunk volna a részéről. Jarre szerzeményekkel képes volt elrepíteni minket az űrzene bugyraiba, Yello-nál szépen kibontotta az egzotikus foszlányokat és ritmust, a Kraftwerknél pedig beállt a gépsorba, és úgy döngetett, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Szórakoztatni tehát populárisabb zenéken is tudott, ilyenkor szabadon engedte a fantáziáját, és egyszerűen csak szórakoztatott, persze mindezt elég nagy volumenen. Jan Garbareknél a hűvös, kimért hangulat már nem is annyira volt sivár, mint ahogyan azt megszoktuk, és Petrucciani jazz triója is kicsit felelőtlenebbül, lazábban játszott, egyszerűen élvezték a muzsikálást, nekünk szintén nem volt más dolgunk, mint elnyúlni a fotelben, és átadni magunkat az élvezetnek. Amikor a kis virtuóz egyedül játszott, akkor lehetett némi hiányérzetünk, hiszen az előadásának finom mélységébe nem sikerült teljesen beavatnia, az apró nüánszok másodlagossá lettek, viszont ezt a hiányosságot csak a szakavatott audiofilek fogják észrevenni.

 


Definitive Technology BP9020 hangfal talp

 

Az oldalfalba beépített mélysugárzó kvalitásai mellett nem lehet elmenni szó nélkül, a 200 mm-es hangszóró rendesen teszi a dolgát, de örömünkre szolgált hallani, tapasztalni a gyártó ígéretét, miszerint a középtartományt nem nyomta el. Ez elsősorban az énekhangoknál volt érzékelhető, valamint a kíséretnél, ilyenkor a basszus csak akkor taposott oda, amikor a zene azt megkívánta. Meglepően gyorsan reagált a membrán, a lecsengése sem volt túl hosszú, tehát meglepődtünk, amikor kellett, aztán szépen megnyugodtunk. A magassugárzó is a jobbak közül való a kategóriájában, pedig három közép és az említett mélysugárzóval kell felvennie a versenyt. Mégsem nyomta el őt egyikük sem, erőlködnie sem kellett, ahhoz, hogy észrevegyük, egyszerűen csak ott volt mindig, finoman, karcmentesen, minden forszírozottság nélkül. A kifejlesztett FFBP technológia tehát működik, mégpedig biccentésre méltóan. Tudjuk, hogy azok a hangfalak, amelyek elsősorban házimozira jók, zenén nem biztos, hogy beválnak, viszont azok, amelyek sztereóra lettek kifejlesztve, többcsatornán is megállják a helyüket. Nos, a BP9020 tervezésénél mindkettőt figyelembe vették, és mivel a szeánszunk alatt valódi élvezeti értéket tudott nyújtani, látatlanban állíthatjuk azt, hogy házimozin is remekül fog szórakoztatni.

 


Definitive Technology A90 Atmos sugárzó

 

Forradalmi külső, izgalmas előadás

 

A Definitive Technology BP sorozatának legkisebb, BP9020 típusa nem szerénykedik az egyéni megoldásokkal a felépítését tekintve, de a külseje sem áll be egyik sorba sem. Igazi egyéniség, ami jóllakatja az amerikai hangzás kedvelőit, de minőségben azoknál többet nyújt a kategóriájában. Bátor kiállású darab, amiből csak úgy áramlik az energia, és ha néha el is feledkezik az apró részletek megmutatásáról,
egységes hangképe révén nem okoz hiányérzetet. Az igazi audiofil rajongók lehet, hogy találnak rajta fogást, de a szórakozni vágyó zeneszeretőknek, akik izgalomra és életerős előadásra vágynak, nem tud csalódást okozni. Az csak hab a tortán, hogy Atmos hangsugárzó is illeszthető hozzá, aminek segítségével egy modern moziban is kimagasló teljesítményt képes nyújtani.

 

Műszaki adatokHangszórók:

3 db 89 mm-es középsugárzó


25 mm-es alumínium dóm magassugárzó


200 mm-es mélysugárzó

Frekvencia-átvitel: 28 Hz-40 kHz
Impedancia: 8 Ohm
Érzékenység: 92 dB
Méretek: 330 x 934 x 279 mm
Tömeg: 13,61 kg
Ár: 559 990 Ft/pár
   

 

Mérleg

 

+ A Definitive Technology most sem ment a szomszédba az egyéni megoldásokért, és az elsöprő előadásért

 

+ Életerős, energiával teli hang, aminél az elsődleges szempont az életnagyságú prezentáció

 

+ Szerencsére nem igényel sok kísérletezést az elhelyezése, tényleg ott szól jól, ahová letesszük

 

+ Telt, mélyebb tónusú előadás, ami zenehallgatás és mozi során is mindenképpen jól jön

 

- Egy távirányítót szívesen fogadtunk volna a passzív/aktív váltáshoz, és a mélytartomány beállításához

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció