Menu

Cart

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda teszt

Az átlagos magyar zeneszeretőnek az Omega hallatán elsőre a legendás zenekar jut eszébe, azután a görög ABC utolsó betűje, utána hosszú szünet. Ám a házimozi rajongók közül sokunkban a német Magnat is felbukkan, ugyanis jó néhány éve így nevezték el egyik sikert sikerre halmozó aktív szubláda szériájukat. Ezek közül egyet már volt szerencsénk kipróbálni, kellemes rá visszagondolni, emiatt örömmel vegyes izgatottsággal fogadtuk a legifjabb családtagot, a Magnat Omega CS 12 típusú mélyládát.

 

 

Amikor nem kis erőfeszítés után (nehéz, mint a dög, 24 kg) előbukkant dobozából, majd a karcoktól védő zsákból a Magnat Omega CS 12, elismerően mosolyogtunk. Ezt megelőzően láttunk róla fényképeket, ám a hús-vér fotómodellekkel ellentétben, vendégünk élőben, testközelből még vonzóbb látványt nyújt. Sokan ódzkodnak a fekete zongoralakk burkolattól, mondván nagyon meglátszik rajta a por, gyűjti az ujjlenyomatokat, sérülékeny, csillog és ilyenek. A tisztogatás egy arra specializált eszközzel pár mozdulat, fogdosni nem kell, simogatni sem, nem macska, a jelentős fényvisszaverő képesség csak akkor lehetne zavaró, ha közvetlenül az alacsonyra leengedett vetítővászon alá helyeznénk. Az nem kötelező, de ha mégis ott lenne a fülre és mérve legjobb helye, akkor ideiglenesen letakarható. Mindenre van megoldás, csak szándék és akarat kérdése.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

Visszatérve a lényegre, a Magnat Omega CS 12-re, kinézete és a kivitelezése egyaránt példás. A doboztest lecsapott sarkai egyedi, vagy legalábbis ritka megoldásnak számítanak, mindenkinek tetszett, aki látta. Kopogtatásra kissé kongó hanggal válaszol, találkoztunk már ennél merevebb szerkezettel is.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda front

 

Zárt konstrukció lévén - a mély és precíz basszus reprodukció érdekében - csekély a térfogata, külső méretei 385x400x465 mm-esek, így a 12 colos hangszóró az előlap jelentős részét elfoglalja. Abból egyáltalán nem emelkedik ki és a hangszórókosárból semmi nem látszik, pedig szívesen megszemléltük volna. Helyette a porsapka nélküli membránt csodáltuk, leginkább a gumiperemmel érintkező részét, ugyanis nem csak egymáshoz ragasztották azokat, hanem dupla varrás is erősíti a hosszantartó kapcsolatot.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

Mivel a hangszóró kosara rejtett, az azt rögzítő csavarok is, ezért a helyéről kiszerelni nem tudtuk, bármennyire szerettük volna. Ahogy már sok más alkalommal, a hátsó bejáratot céloztuk meg és az erősítő panelt emeltük ki a helyéről. Fél sikert értünk el; műanyag sapkájának eltávolítása után megcsodáltuk a wattok forrását, köztük a D osztály ellenére egészen tisztességes méretű trafókat, a jókora kondenzátorokat és az alumínium hűtőbordák seregét. Igen, van belőlük bőséggel, négy darab hatalmas és egy kicsi, plusz egy szintén alumínium lap is segédkezik a hőelvezetésben. Miután kigyönyörködtük magunkat az elektronikában, kíváncsiságunk a hangszóró felé irányult. Volna!

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

Egy MDF lap akadályozott minket ebben. Nem spóroltak a csavarokkal, 20 db tartotta a helyén a térelválasztó idomot, jó kis csuklógyakorlat volt a kitekerésük. Sajnos a rendelkezésünkre álló fúró/csavarozóval nem fértünk hozzájuk, kézimunkára kényszerültünk. Nem ünnepelhettük meg az abszolvált feladatot, mert egyrészt az a fránya farost lap sehogyan nem akarta elhagyni a szubládát, de ha sikerült volna megfejteni az ördöglakat titkát, a beragasztott vezeték még mindig a siker útjában állt volna.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

Szomorú szívvel visszatekertük a 20 db csavart és azokat is, amik az erősítő dobozát, valamint magát az egész panelt rögzítették. Jobb híján a Magnat honlapra hagyatkozunk, az
ott fellelt információkat, adatokat osztjuk meg önökkel.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda hangszóró

 

A membrán hátuljáról készült fényképekről azt állapítottuk meg, hogy levegőn szárított papír, ami az egyik legrégebben alkalmazott anyag a nagy terhelhetőségű mélysugárzók világában. Kívülről nézve valami másra tippeltünk, a sima felületet eredményező bevonat megtévesztett minket. A kosár alumínium öntvény, csak 8 küllőből áll, így a légáramlást cseppet sem gátolja. A lengőcséve igencsak emberes, 75 mm átmérőjű, ezen még az 1100 wattos maximális teljesítmény ismeretében is meglepődtünk. A mágnesen sem spóroltak, 17 centis ferritgyűrűt láthatunk a fényképeken.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda hátlap

 

A hátlap letisztult, könnyű eligazodni rajta; egy vízszintes sorban helyezkednek el a kezelőszervek és csatlakozók. Balról jobbra: Volume, Power, Crossover, Phase, Bass Extension, 2 db RCA aljzat. utóbbiakból a fölső egyben LFE is. Némi magyarázatra szorul a Bass Extension szerepe: 35 hertzen végez legfeljebb 6 dB-es kiemelést, ezzel az alsó határérték is lejjebb megy.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda talp

 

A CS 12 talpai igazi különlegességek, a nevük is: Extended Surface Damper - 6 körcikkre osztott, 11,5 cm átmérőjű korongok, valamiféle gumiszerű anyagból készített felülettel. Nulla az esélye az elcsúszkálásra. Szintén figyelmet érdemel az előlap felső részének közepébe szerelt kijelző, ami mutatja az aktuális hangerőt 0-tól 40-ig skálázva.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda távirányító

 

A mellékelt távirányítóval szabályozhatjuk, olyankor megemelkedik a fényereje, majd pár másodperc múlva alapállapotra halványul. Örültünk volna annak, ha ez a kissé zavaró kvázi hangulatvilágítás teljesen kikapcsolható lenne, de nem az.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

A meghallgatás a szokott helyen, 22 négyzetméter alapterületű nappaliban zajlott, jelforrás szerepét Zidoo NEO S-re osztottuk, ami Marantz AV8801 processzorhoz kapcsolódott, a szubláda attól kapta a jeleket Nordost Bass Line kábelen keresztül.

 

Többhetes bejáratás után a tesztelést műszeres méréssel kezdtük, mert izgatta a fantáziánkat, hogy tényleg annyira alacsony frekvenciákat is meg tud-e szólaltatni a CS 12, amivel a specifikáció és a gyártói honlap dicsekszik. A válasz egy szó: igen! 20 hertzen mindössze 2-4 decibellel (a Bass Extension állásától függően) halkabb, mint 25-ön, ami ugyanolyan hangos volt, mint a 31,5 és a 40 hertzes mérőjel. Kiváló!

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

A The Incredible Hulk c. film ezerszer látott jelenetében a címszereplő fűre érkezése és ordítása megremegtette tesztalanyunk membránját, a következő perc temérdek lövésének hangja úgyszintén. Füleinkbe minden a megfelelő erővel és mélységgel érkezett, túlzásnak, elfolyó szubbasszusnak nyoma sem volt. A nagykaliberű géppuska akkorának mutatta magát, amekkora.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

A Valyrie következett, benne a szövetségesek repülőgépeit megsorozó légvédelmi gépágyúval. Basszreflex ládával hallottuk már durvábbnak, de mi a pontosságot és a megfogottságot többre értékeljük, ezért háromszor tekertünk vissza a jelenet elejére, annyira tetszett a produkció. Hol vannak már azok az idők, amikor indigót használtunk a sokszorosításhoz? Most jól jönne, mert csak ismételni tudjuk magunkat, Marcus Miller basszusgitár játéka, különösen az, amikor ütögeti a hangszer testét, nagyon beleillett az Omega CS 12 repertoárjába.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

Némi vadulás következett a San Andreas és a Blade Runner 2049 filmek néhány részletével. Zárt konstrukcióhoz képest hatalmas hangnyomásban volt részünk, a többi hangdobozzal hibátlan összhangban szólt a szubbasszus, a mögöttünk eldübörgő helikopter hallatán akár azt gondolhattuk volna, hogy a kanapé mögött is van egy mélyláda. Sztereó zenékből a szokásos; He Xiau Tan - Earth Drums nyitotta a sort, utána Hans Zimmer - Wheel of Fortune szerzeménye következett. Mindkettő igényli és meghálálja az erőteljesen mélyre menő hangsugárzókat, e tekintetben is csak dicsérni tudtuk az új Omega produkcióját.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

A Magnat Omega CS 12 méltó utódja az ugyanezt a családnevet viselő 10-20 évvel ezelőtti mélyládáknak. Kivitele példás, házimozis és hifis felállásban egyaránt nagyon jól teljesít, nem tudtunk semmiféle komoly negatívumot találni. A basszus fokozó sokkal hasznosabb, mint előzetesen feltételeztük, hatásosan javít a frekvencia-átvitelen, feltétlenül ajánljuk az alkalmazását.

 


Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda

 

Sokadszorra állapítottuk meg, hogy az igazán feszes, pontos mélybasszushoz, amit leginkább a zárt ládáktól kaphatunk meg, szükséges legalább 500 igazi (RMS) watt, itt ennél picivel több áll rendelkezésre, nem beszélve az 1100 wattos csúcsértékről. Örültünk a távirányítónak, de még jobban lelkesedtünk volna egy applikációs beállíthatóságért, netán EQ-ért, amit egyes konkurensek ugyanennyi pénzért biztosítanak. Ezért Ajánlott Vétel címkével nem jutalmazzuk, de egy képzeletbeli tetszett pecsétet rányomunk a szintén képzeletbeli homlokára.

 

Műszaki adatokFelépítés: zárt
Hangszóró: 30 cm-es
Teljesítmény: 525 W RMS, 1100 W csúcs (D osztály)
Keresztváltó: 50-150 Hz
Fázis szabályzás: 0-180 fok között
Frekvencia-átvitel: 18-200 Hz
Méretek: 385 x 400 x 465 mm
Tömeg: 24 kg
Ár: 379 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Olyan mélyre megy, hogy sok basszreflex konkurensének feladja a leckét

 

+ Feszes, gyors, pontos, erőteljes hang

 

+ Remek kinézet, hibátlan kivitelezés, szobadísznek is elmegy

 

+ Extravagáns és funkciójukban kiváló talpak

 

+ Nagy teljesítményű és példás felépítésű erősítő

 

+ A gyakorlatban roppant hasznos Bass Extension

 

+ Távirányító

 

- Nincs mobil applikáció, se EQ

 

- A kijelző nem kapcsolható ki

 

Szubjektív véleményHangminőség házimozira: 4,5 
Hangminőség zenére: 4,5
Hangnyomás:
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció