Menu

Cart

Audio Research LS28SE bemutató - Parttimeaudiophile

Az Audio Research LS28SE elektroncsöves előerősítő éppen akkor érkezett, amikor egy apró palackba zárt villám projekttel foglalkoztam. Az apró csináld-magad készülékben olcsó Bendix 6900 csövek voltak az aktív elemek. Egy jó barátom hozta át, afféle mulatságnak, vagy érdekességnek. Az ilyen jellegű eszközökről azonban nem érdemes írni, mivel nincs mögöttük valódi érték. Ezt bárki alá támaszthatja, aki játszadozott már hasonló barkács megoldásokkal, esetleg próbálkozott tuningolással. Igen, ezek néha bejönnek, néha nem, de kívül esnek a piacképes berendezéseken.

 

 

Sokkal jobban kedvelem azokat a palackba zárt villám megoldásokat, amit például az Audio Research csinál. A cég hagyományos megoldásokkal épít készüléket 2022-ben is, ami szokatlan napjaink High-End audió világában. Természetesen sokat hallottam már a márkanévről, hiszen együtt emlegetik a Wilson, a McIntosh, a Bowers és a világ más hatalmasságaival. Valójában ők mostanában vívták ki a függetlenségüket, és az elkötelezettségük egyik bizonyítéka, hogy minden egyes kész terméket gondosan meghallgatnak mielőtt kiadják a kezükből. A tervezői olyan igazi audiofilek, amelyek napjaink legritkább fajtáját képviselik.

Az Audio Research készülékei mindig is vonzók voltak a High-End rajongók számára. Az általam nagyon tisztelt Valerio Cora az Acora Acoustics egyik tervezője is dicsérte, és elmesélte, hogy milyen jó összhatásra képesek az általuk épített hangfalakkal. Tudnia kell, hogy én ProAc hangfalakat használok a saját rendszeremben, és többször volt alkalmam náluk Audio Research elektronikákkal együtt meghallgatni.

 

 

Az Audio Research LS28SE története

Személyes kapcsolatom az Audio Research céggel csak azt követően alakult ki, miután függetlenítették magukat a McIntosh Group-tól. Miután mindent udvariasan megbeszéltünk, kis idő múlva megérkezett az LS28SE. A csomag nem volt különösebben nagy, vagy látványos. A dobozban precíz módon kivágott hab betétek óvták az előerősítőt. Külön voltak csomagolva a 6H60 csövek, a tápkábel, és a távirányító.

Az előerősítőt első használat előtt össze kell szerelni, ami az elektroncsövek beépítését jelenti. A 6H30 csöveken már rajtuk voltak a rezgéscsillapító gumi gyűrűk. A fedél lecsavarozása után a sorszámozott csöveket be kell dugni a megfelelő aljzatba. A művelet gyors, percek alatt elkészültem vele. Az nagyon tetszett, ahogy a csöveket becsomagolták, mert igen biztonságos. Miután ezzel végeztem, az LS28SE készen állt a rock and rollra.

 

 

Az Audio Research LS28SE általános bemutatása

Az LS28SE kínál néhány olyan érdekességet, amivel korábban még soha nem találkoztam előerősítőben. A retro zöld menü kijelzés jó tájékoztatást ad a választott bemenetről, a hangerő beállításról ami természetes, de ezek mellett a fázisfordításról és a monó módról is, ami szinte teljesen kihalt már napjaink Hi-Fi világából. Lehetőség van a Home Theatre Bypass funkcióra, és nagyon praktikus a cső üzemóra számláló. A menü interfész nem annyira közvetlen, mint az általam korábban tesztelt Naim vagy Mola Mola egységeken, de az Audio Research opciói és kezelés módja a legdrágább előerősítők minden funkcióját kínálja.

A bemenet átnevezés nagyon jól jött, mert így egyértelműen azonosítani lehet minden a hátlap bemeneteihez csatlakoztatott forrást, soha nem kellett mögötte hajladoznom. Ezen túl az LS28SE tonnányi be és kimenetet kínál. Négy pár szimmetrikus, és négy pár RCA mellett még rekorder kimenete is van. Ez összesen nyolc forrás csatlakoztatására ad lehetőséget, vagy arra, hogy egy forrás RCA és XLR bemeneteit összehasonlíthassam. Minden tesztelő álma valósult itt meg.

Még egy utolsó gondolat, mielőtt rátérnék a hangzásra. Az építés módja. Az Audio Research építés módja más, mint a Nagra, vagy Boulder, akik hatalmas alumínium panelekkel, és masszív tömör fém felfüggesztésekkel dolgoznak. Az LS28SE letisztult belső vonalvezetést, és klasszikus előlap, valamint hátlap elrendezést használ vékony fém házban. Személy szerint nekem nagyon bejön a funkcionalitás ezen fajtája, ám a súlya meghökkentően kevés a méretéhez képest.

Viszont rendszerbe építeni miután kicsomagolta rendkívül könnyű. Azok, akik a nagy tömeg szerelmesei, ezt nem fogják benne szeretni. Ez a készülék a funkcionalitásra, az egyszerű használat módra, és a hangra összpontosít.

 

 

A tisztaság és a részlet gazdagság az Audio Research védjegyei a személyes tapasztalataim szerint. És itt szokott következni a bírálat. A száraz hangot gyakran használják a tesztelők elsősorban akkor, ha rövidebb lecsengést, vagy kevésbé élénk hangot tapasztalnak az általuk megszokotthoz képest. És mit mondok én? Elég régóta élek a stúdiók világában ahhoz, hogy nagyra tudjam értékelni az LS28SE által nyújtott szárazságot. Egyes berendezések, mint például a Weiss DAC502 száraz édességgel bírnak. Prózai a hangjuk, mégis zeneileg lenyűgözők általában azért, mert a szárazság nincs nyomasztó módon benne a hangzásban. Így nézve a szárazság inkább mint feszes pontos hang, amely jobb textúra érzékelést ad. Egyáltalán nem nevezendő rossznak, inkább egyfajta íz, vagy karakterként tekintsen rá.

A fentieket figyelembe véve az Audio Research LS28SE szinte teljesen semleges. Ha van is egy kevés egyéni karaktere, az számomra nagyon is vonzó. Nincs igazi hiányossága a frekvencia menetben, inkább úgy jellemezném, hogy néhány modern lemezen kicsit megfeszül, vagy fékeződik, miközben a felső régióban csodálatosan nyitott és tiszta. Az átvitele sehol nem kemény, de ennek ellenére a textúra dús. Rendkívül árnyalt a hangja, amit borzasztó nehéz szavakba foglalni. Igazi szelíd vadállat. Az áttekinthetőség nagyon jó, de nem megy el a végletekig.

 

 

10.000 dollár sok pénz, legalábbis az én lehetőségeimhez mérve. Különösen igaz ez akkor, ha az LS28SE az Audio Research legolcsóbb előerősítője. A legjobb előerősítők teszteléséhez ismerni kell a forrás készülékeket, hogy a helyes következtetéseket lehessen levonni. Az általános előerősítők mások, mint az integrált testvéreik. Az integrált verziók kisebb-nagyobb mértékben rontják a hangminőséget a hangerő szabályzásukkal. Az előerősítők elit csoportja viszont nem. Az integrált verziók szívesen nyomják rá a hangzásra a saját bélyegüket, és kicsit hagyják, hogy a beépített DAC is érvényesüljön. Ám az igazi High-End előerősítők nem önkényeskednek, és aktívan tudják javítani a rendszer hangját.

Az általam hallgatott előerősítők közül az Audio Research LS28SE volt az, amelyikre azt tudom mondani, hogy aktívan javítani képes egy rendszer hangját. Leginkább semleges marad, finoman irányítja a rendszert a háttérből a nyitottság és a tisztaság felé terelve azt. Nem ad hozzá vad parti basszust, vagy csábító magas tartományt. Mindig amikor valami furcsaságot tapasztaltam a hallgatása során, utóbb kiderült, hogy az a felvételben volt benne.

Számomra az LS28SE feltárta az Audio Research stílusú hangzás lényegét. Ha a hangja egy túlcsillapított fényezős lett volna, garantáltan nem keltené fel a figyelmemet, miközben például az Alnico magas sugárzóval épített két-utas hangfalaimon hallgatom. Helyette akármilyen old-school is a stílusa, teljesen magával ragadott a bemutatójával.

 

 

Miközben lejegyzem a gondolataimat, folyamatosan új dolgokat fedezek fel. Az Audio Research LS28SE gyakorlatilag a legjobb előerősítő, amit eddig a rendszeremben hallgattam. Egy ismeretlen rendszerben általában nehéz megtudni, hogy az előerősítő milyen különbséget okoz, mert egy erősítő, de főleg a hangfal okozza a legnagyobb változást. Én a rendszerem minden tagját jól ismerem, ezért képesztett el a hatás, amire képes.

A relatív magas árcédula ellenére úgy gondolom, hogy nagyon nehéz olyan képességű előerősítőt találni, mint az LS28SE. Kipróbáltam fél tucat kedvenc alternatívámat mellette, de egyik sem tudta megközelíteni. Érdekes, hogy nem feltétlenül lehet azonnal érzékelni a hangjában az elektroncsöves jelleget. A képalkotás kiváló, de szerencsére elmaradnak a túlzó teátrális basszusok, és a ragacsos közép tartomány. Az Audio Research LS28SE hangzása alapvetően őszinte, rendkívül kifinomult és textúrált. A magas tartománya kiváló. Inkább az elmémet mozgatta meg, mint a lábaimat. Nem okozott vele gondot belemerülni a zenébe, de ehhez nélkülözhetetlen feltétel, hogy a rendszer többi tagja is hozzá mérhető legyen. Amikor például olcsóbb forrást csatlakoztattam hozzá, rögtön kiderült, hogy az a gyenge láncszem. Erre a kevésbé részletező előerősítők nem képesek. Az LS28SE soha nem volt sem túl durva, sem túl hízelgő, egyszerűen képes megmutatni más rendszer elemek hiányosságait a kifinomult hangjával.

Azt hiszem, elsősorban azt próbálom érzékeltetni, hogy mennyire kifinomult. A kemény magos audiofilek számára az Audio Research mindig is etalon volt, és az LS28SE folytatja ezt a hagyományt. Számomra a 10.000 dolláros kategória csúcsát foglalta el, és nem tudok belekötni az árába, mert olyan magas a hangzásbeli érték. Ha megengedheti magának, az Audio Research LS28SE azon ritka előerősítők közé tartozik, ami valóban feldobja majd a rendszere hangját.

Írta: Grover Neville

2002. április 3
Forrás: Parttimeaudiophile.com

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció