Menu

Cart

Olympica Nova III bemutató - Theabsolutesound

Van egy rituálé, ami minden alkalommal megtörténik, ha hangfal érkezik hozzám felülvizsgálatra. Miután kicsomagolom, nagyjából elhelyezem, majd bejáratom a Flim & The BB végtelenített ismétlésével, megkérem a feleségemet, hogy vessen rájuk egy pillantást, és mondja el a véleményét. A 40 év alatt nagyon kevés kedvező ítélet hangzott el részéről. Emlékeim szerint eddig csak a JWM Alyson AML II kemény mangófából épített hangfala, és az Acora Acoustics SRC-1 gránit kabinete tetszett neki. A legtöbbször annyit mond rájuk az ajtóban állva, hogy ezek csak is hangfalak, majd sarkon fordul, és távozik.

A Sonus faber Olympica Nova III esetében más volt a helyzet. Hosszan nézegette őket, majd meglepő kijelentést tett. „Ezeket el tudnám képzelni a nappaliban”. Igazság az, hogy nem sokra mennék azzal, ha átcipelném őket, mert a rendszerem többi eleme nem kapott soha engedélyt a nappaliban való tartózkodásra, így nem is lehetne hallgatni a zenét rajtuk, maradnak tehát a hallgató szobámban. A dicséretet minden esetre tudomásul veszem, és beépítem a végső értékelésbe.

 

 

 

A Sonus faber az Olympica kollekciót 2013-ban mutatta be. Ez volt az első széria, amelyben csak házon belül fejlesztett drivereket építettek. Aztán a teljes sorozatot megújították egy-két éve, innen ered a Nova elnevezés. Három álló, két center, egy állványos, és egy falra függeszthető hangfalat tartalmaz, amikkel multicsatornás rendszer is építhető. 13500 dolláros pár árával a Nova III a padlón álló kínálat középső tagja. 3-utas, négy hangsugárzós rendszer, amely 43 ½ inch magas házat kapott. A gyártó mindig is nagy hangsúlyt helyezett a vizuális megjelenésre, azt mondják magukról, hogy nem hangfalakat, hanem hangszereket építenek a régi olasz iskola szerint. Csakugyan több Sonus faber hangfal viseli a XVI.-XVIII. századbeli híres hegedűkészítők nevét. Cremona, Amati, Guarneri, és Stradivari. A korábbi Olympica hangfalakhoz hasonlóan a Nova III is aszimmetrikus lant alakú kabinetbe van építve, amelyen belül nincs párhuzamosan futó sík felület.

A megjelenés formája nem módosult jelentősen, ám az építés módja igen. A nyolc rétegű fa furnér hajlított kabinetet u.n. Exoskeleton alumínium keret is erősíti a belső merevítések mellett. Ez a technológia eddig csak a magasabb Homage és Reference sorozatokban fordult elő. Ez a fajta technológia rendkívül merev felépítést eredményez, amit az alsó és felső CNC megmunkálású alumínium lapok, és a hátsó összekötők csak fokoznak. Paolo Tezzon aki a Sonus faber akusztikai kutatás és fejlesztés managere úgy fogalmazott, hogy a Nova III fém elemei bilincsként fogják össze a fa elemeket, ami gyakorlatilag rezonancia mentessé teszi azt.

Ahogy korábban említettem, a drivereket a Sonus faber tervezte. Az alkatrészeket neves gyártók szállítják be. A magas sugárzó 28 mm-es selyem dómját a németországi Krefeldben található Dr. Kurt Müller GmbH & Co készíti. A Sonus faber Damped Apex Dome technológiája csökkenti a dóm kupola magas frekvencián bekövetkező fázisproblémáit. A 150 mm-es közép a gyártó büszkesége. Cellulóz pép membrán anyagát kapok és kenaf rostok erősítik, amit levegőn szárítanak. A felülete enyhén érdes, ami jobb csillapítást és egyenletes rezonancia eloszlást ad a felületnek. A két darab 180 mm-es mélysugárzó párhuzamosan van kötve.

 

 

Az Olympica Nova III a legtöbb Sonus faber hangfalhoz hasonlóan aperiodikus formaterv, amely a végtelenített front és a bass-reflex design keveréke. Van kicsatoló cső, de ez részben le van fojtva. A gyártó ezt a titokzatos Stealth Ultraflex néven nevezi. A hangfal hátsó részén függőelegesen végigfutó nyílás, amin keresztül a mély és a közép sugárzók kifelé tudnak dolgozni. Úgy van elhelyezve, hogy kétféle beállítás közül lehessen választani. Nálam a nyílások kifelé mutató elrendezése jobb mélyhang ábrázolást mutatott, ami más szobában természetesen lehet ettől eltérő.

A Nova III keresztváltója progresszív meredekségű, a keresztezési frekvenciák 250 és 2500 Hz-en vannak. Jantzen tekercseket, kondenzátorokat tartalmaz, a ClarityCaps partner viszonynak köszönhetően. Két keresztváltó van benne, egyik a magas és közép, a másik pedig a mély tartományra. Külön bemenetekkel csatlakoztathatók a kábelek. A keresztváltók rezgés csillapított elasztomer felfüggesztést kaptak. A keresztváltó a gyártó által Paracross topológiának nevezett elrendezést követi.

Az alsó alumínium bázis négy irányba kiterjesztett tüskéken áll, ami növeli a stabilitást. A tüskék állítható magassága pontos pozícionálást tesz lehetővé.

A Sonus faber egyedi védőrács megoldása több szérián is tetten érhető. Rugalmas gumi szálak, amelyek fém keretek közé vannak kifeszítve. Ez a design elem a hangszer húrokat mintázza. Védelmet nem igazán nyújtanak, és a hangzásba egyáltalán nem szólnak bele, ám rendkívül látványosak. És természetesen ott van még a különleges minőségű bőr, amely a Sonus faber hangfalaknak évek óta luxus érzetet adnak. Vajon ez csak szép dekoráció? Nem – mondja Tezzon. Amellett, hogy a bőr fontos tradicionális design elem, gyakorlati szerepe is van. Leválasztó és csillapító feladatot lát el a magas és közép sugárzók körül, ami jelentős hatással van a hangfal hangjára.

A hangfal beállítása semmiféle nehézséget nem okozott. Gyanítom, hogy a dealer, vagy a másik tesztelő pilóta már bejáratta, mert gyakorlatilag azonnal a legjobbját mutatta nálam. A szobám 15×15 láb alapterületű, a magassága pedig 11-13 láb között változik. A hátsó faltól 21 inchre, 8 lábra egymástól, és 9 láb távolságban a hallgatási pozíciómtól találták meg a végső helyüket. Ahogy korábban is írtam, a kicsatoló nyílások kifelé mutatnak. Így kontrolláltabb volt a mélytartomány. A bemutató során elsősorban a Pass XA 60.8 monoblokkok hajtották, de kipróbáltam a Classé Delta sztereó erősítővel is. Mindkét erősítőt kettős kábelezéssel csatlakoztattam, ahol a kábel a T+A Speaker Hex volt. Csak digitális forrásokat alkalmaztam. Oppo BDP-103, MusiCHi SRV-1, Baetis Reference szerver, és a Tidal volt a forrás. A digitál analóg konverter a T+A DAC 8 DSD volt. Ezt direkt módon csatlakoztattam az erősítőkhöz Transparent Gen V XLR kábelekkel. Ideon 3R MasterTime relockert használtam a MusiCHi és a DAC esetében is. A digitális kábelek Furutech (USB), Revelation Audio Labs (AES/EBU) és Apogee Wyde Eya (koax) voltak.

 

 

Két hónapnyi egymás mellett élés után kijelenthetem, hogy az Olympica Nova III volt az egyetlen hangfal, amelynél nem vágytam vissza a saját Magico S3 MK2 hangfalaim hallgatásához. E komolyan meglepett, mert a két hangfal dinamikában, mélyátvitelben, és a hang tömörségében sok felvételen eltérő. A Magico objektív fölénye a nagyon halk és nagyon hangos lejátszás közben megkérdőjelezhetetlen, de minél több big band jazz, pedal-to-metal rock, vagy nagyzenekari művet hallgattam, a Nova III annál jobban belopta magát a szívembe. Ütős és telt beütések a B-52 Party Mix hallgatása során, Olivier Latry Midnight at Notre Dame, vagy a fenségesség érzése Bach, Wagner, Berlioz, és mások műveinél feledtették az árkülönbséget. Komoly kihívások esetén sem érzetem kompromisszumnak a Nova III-at, mert bár a legmélyebb orgonahang zsigerig hatoló rezgése, vagy a koncert érzés mell behorpasztása hiányzik, nem lehet panasz rá. Jót tett neki a nagyobb teljesítményű erősítő (Classé Delta), de a 60 W-os Pass-ok használata mellett sem érezhető, hogy alapvető dolog hiányozna a bemutatóból. (csak a teljesség kedvéért, a szóban forgó Magico hangfalak ára 36.000 Font/pár, nagyon nem egy súlycsoport a Nova III-mal. Fordító megjegyzése)

Úgy gondolom, hogy az Olympica Nova III azért hagy ilyen kevés hiányérzetet, mert a kulcsfontosságú elemek kivételesen jók a bemutatójában. Először is, ezek a hangfalak gyorsak. Majdhogynem elektrosztatikusan gyorsak. Marc-André Hamelin zongorista technikája legendás, ami a Kaleidoscope gyűjtemény 20 miniatűrjében érzékelhető. Etude No. 6: Essercizio per pianoforte (Omaggio a Domenico Scarlatti) nem teljesen humortalan tisztelgés a barokk zeneszerző előtt. A hangjegyek döbbenetes sebességgel repkednek, de nincs elmosódás, túlnyúlás. Mindegyik különbözik az előtte levőtől, és a következőtől. Tetten érhető a Nova azon képessége, hogy miként tárja fel a zenét. Lucinda Williams 1998-.as remekműve a Car Wheels on a Gravel Road akusztikus és elektronikus gitárokat is tartalmaz. A hangszerek természetes könnyedséggel szólalnak meg a felvételben. Ugyanez a könnyed gyorsaság jellemző Timothy Young jazz gitáros játékában, ahogy Wayne Horvitz szólóját kíséri a LTMBBQ Sweeter Than the Day szerzeményben. A fókusz természetesen a zongoristán van, de Young minden apró mozdulata megjelenik a háttérben.

A színpad ábrázolás, és a stabilitás kiváló a nagyzenekari műveken, Haitink/Concertgebouw verziója Shostakovich Symphony No. 15 hallgatása során, és remek élményt nyújt Mahler “Resurrection” Symphony alatt. Az általános koherencia gyakorlatilag megegyezik a koncert teremmel. A Nova III ábrázolás módja valahogy több, mint a részek összessége, és a textúra semlegessége is érzékelhető.

Tessa Lark bemutatkozó albuma a Fantasy. A hegedűművész hatalmas szerencséje az volt, hogy Judith Sherman veterán hangmérnök rögzítette. Vannak közös művek a CD lemezen, mint például a Telemann Fantasias, de megszólal Lark saját szerzeménye az Appalacian Fantasy is. A művész egy 1683-as Stradivarius hegedűn játszik, ami csodálatos élethűséggel szólal meg a Sonus bemutatójában. A húrok finom rezdülése, a hangszer testének rezonanciája, a húr lenyomásának erőssége, mind tökéletesen tetten érhető. A vonósnégyesek, a szóló fúvósok, és a billentyűsök hangja ugyanilyen zenei és természetes. A kamara zene szerelmesei is megtalálják benne a számításukat. Biztos vagyok abban, hogy erre nem minden hangfal képes. Az énekhang is érintetlen természetességben szólal meg rajta.

Sietve leszögezem, hogy a felvételi hibákat, vagy hiányosságokat nem lehet elsimítani a remasterben sem, és a bemutató során sem. A Nova III sem csinál a malac füléből selyemtáskát. Van egy 24 bites 88,2 kHz-es fájlom Linda Ronstadt Greatest Hits albumáról. A vonósok hamisan játszanak, a primitív szintetizátornak hangzó zongora, a dimenziók hiánya, és Ronstadt énekének élessége ezen is kiábrándító dicsőséggel hallatszik. Szerencsére meg sem próbált rajtuk javítgatni. Végül is mi másra vágyhatna egy audiofil, mint a valóságra?

A legtöbb ember számára 13.500 dollár sok pénzt jelent hangfal vásárláskor. Ám nem kell feltétlenül audiofil zenerajongónak lenni ahhoz, hogy a Nova III szépsége, és gyártási minősége felkeltse a figyelmét. Amikor muzsikálni kezd, akkor érti meg a laikus, hogy mit is jelenthet a zenehallgatás, mint hobbi. A Sonus faber Olympica Nova III nem csak gyönyörű, mert a benne rejlő szépség ennél sokkal mélyebb hatást fog kiváltani.

Forrás: theabsolutesound.com

Írta: Andrew Quint

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció