Menu

Cart

Meze Audio ELITE high end fejhallgató teszt

2018-ban bemutattuk a Meze Empyrean fejhallgatót. A Romániában készült műalkotás kétségtelenül új színfoltot jelentett az ultra high end fülesek világában. Akkor még azt hittük, hogy a Meze fejlesztői megállapodnak azon a szinten, amit akkor sikerült elérniük a Rinaro Isodynamics hangszóróval. De tévedtünk, hiszen néhány év elteltével debütált a zárt kivitelű Liric, most pedig az Empyrean fölé licitáló, még fejlettebb hangzást ígérő ELITE érkezett Magyarországra. Így elérkeztünk az eseményhez, amit eddig a karácsonynál is jobban vártunk!

 

 

Vegyük át újra!

 

Antonio Meze, a Meze Audio alapítója tíz évvel ezelőtt, kompromisszummentes felfogásával arra törekedett, hogy egyedülálló fejhallgatókat készítsen, csupa innovatív technológiával megfűszerezve. Fontos mérföldkőnek számított, amikor belevágott első síkmágneses projektjébe. Olyan gyártók mellett kellett bizonyítania, mint az audiofilek és hangmérnökök köreiben közismert Dan Clark Audio, Audeze vagy HiFiMAN. Ezektől eltérően a Meze kicsit más utat választott: kanyargósabbat.

 

 

Az Ukrajnában alapított Rinaro Isodinamics elektroakusztikai céggel való együttműködés gyümölcse egy olyan hangszóró, amely jelenleg csak a Meze zászlóshajó fejhallgatóiban található meg. Különlegessége, hogy nem egy, hanem két útvonalat formálnak a membránban lévő vezetőszálai. Egy kör alakú ösvény felel a magashangokért és egy fölötte lévő, kanyargós második szekció pedig a basszusért. A fejhallgatóban lévő mágnesek a vezetők elrendezéséhez illeszkednek: változó ívű, félhold alakú mágnesek fedik a mélyközép frekvenciákért, a kör alakú mágneskarikák a magashangok megszólaltatására való részt. A speciális hangszóró működési elvéről és felépítéséről
részletesebben írtunk korábbi, Meze Empyrean fejhallgatóról készült tesztben is.

 


Meze ELITE high end fejhallgató

 

Mi változott?

 

A Meze Audio ELITE működési elve, hangszóró technológiájának alapja ugyanaz, viszont az Empyrean MZ3 hangszórójának továbbfejlesztett változatát tartalmazza (MZ3SE), amely a gyártó közleménye alapján magasabb felbontást és pontosságot nyújt. Az MZ3SE hangszórót erősített polimer ház veszi körül.

 

 

 

 

A lapos profilú, rácsos ketrec nemcsak a kíváncsi ujjaktól véd, hanem a 12,7 N erejű mágneseket is biztonságosan kell őriznie. A mágnesek között mindössze 0,11 g tömegű, 4650 mm2 felületű aktív felület található. Az új ferromágneses lemezek 12 %-kal hatékonyabb hajtást és 1 dB-lel nagyobb kimenetet tesznek lehetővé. Mindez áremelkedést is eredményezett: a Meze ELITE 400 000 forinttal drágább, mint az Empyrean, cikkünk írásakor picivel másfél millió forint alatt kapható. Változtattak a fülpárnán is, amelyről a következő bekezdésben írunk részletesen.

 

 

 

 

Kicsomagolás

 

Kétségtelen, hogy a Meze Audio mesteri szintre fejlesztette stílusérzékét. A fejhallgatót szivaccsal bélelt, alumínium kofferben szállítják. Nem csupán azt sugallja, hogy ami benne van, az drága, hanem
azt is, hogy a tulajdonosa rendkívül szerencsés. A kofferben miniatűr katalógus, eredetiséget igazoló kártya és két kábel található, az egyik 6,3 mm-es Jack, a másik 4-tűs XLR dugóval szerelve.

 

 

 

 

Két pár fülpárna is része a csomagnak. Az egyik alcantara kárpitozású, ugyanolyan, amit korábban az Empyrean mellé is szántak. Az új, HYBRID nevű fülpárna bőrt tartalmaz a külső és alcantara kárpitot a belső oldalán, a gyártó szerint segít a jobb hangminőség elérésében. A párnák mágnesesen cserélhetők és a rögzítésükre szolgáló mágnes egyúttal a hangszóró körüli mező visszaterelését is elvégzi.

 

 

 

 

A fejpánt speciális, saját szabadalom védi. Lényege, hogy a két széle nem egyenesen lefelé, hanem vízszintesen, a hangszórókamra szárak irányába hajlik. Ezáltal jobban eloszlik a függőleges terhelés és az ELITE kevésbé nyomja a fejet.

 

 

 

 

A kamrák nem a szokásos, kerregő-csattogó hangú lemezzel, hanem egy fémrúd segítségével, teljesen hangtalanul igazíthatók a fejhez. A hangszórók külső oldalát fekete alumínium rács fedi, amely jó kontrasztot képez a színezetlen, CNC marással formált alumínium keretekkel. Felhasználói kézikönyvében a gyártó külön kéri, hogy ne nyomkodják a rácsot, mert az tartóst sérülést okozhat a fejhallgatóban.

 

 

 

 

További kábel opciók

 

Az alapcsomag részét képező kábeleken kívül további, még magasabb minőségű opciók is kaphatók. Egyedi kérésre 6,3 mm-es Jack, 4-tűs XLR, 2,5 mm-es vagy 4,4 mm-es Pentaconn dugóval, 4 %-os ezüst tartalmú Jensen forrasztóónnal szerelve. Ízlés szerint rendelhető natúr PCUHD, vagy ezüstözött PCUHD réz vezetős kiadás.

 

 

 

 

Használat közben

 

A fejhallgató óriási mérete nemcsak kézben tartva, hanem a fejen is megmutatkozott. Szinte viccesen nagynak tűnt a fejen, mégsem volt nehéz. Érezni lehetett a fejpánt enyhe érintkezését, de a függőleges nyomást olyan jól szétosztotta, hogy órákon keresztül sem okozott frusztrációt. Ugyanezt tapasztaltuk az oldalirányú nyomással is: a fülpárnák hibátlanul simultak fejünkre és óriási belső terüknek köszönhetően bőséges helyet hagytak a fülek körül.

 

 

 

 

A Meze ELITE tesztelését RME ADI-2 DAC FS D/A konverterrel végeztük, iMac számítógépen tárolt fájlokat játszottunk le JRiver Media Center szoftver segítségével. A számítógép és a DAC közé AudioQuest Carbon USB kábelt illesztettünk. Ugyanezt a láncot alkalmaztuk korábban a Meze Liric teszteléshez is.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Nem tudtul összemérni az Empyrean és az ELITE karakterét, de szubjektív megítélésünk és emlékezetünk alapján az új zászlóshajó közvetlenebb, dinamikusabb, jobban koncentrált hangélményt nyújtott. Az ELITE hangkarakterében három tulajdonság tetszett nekünk legjobban és ezeket gondoltuk legfőbb erősségeinek: mélyhangok, térmegjelenítés és dinamika (halk-hangos részletek közti kontrasztábrázolás).

 

 

 

 

A síkmágneses fejhallgatókat általában kicsivel lágyabb, megbocsátóbb karakter jellemzi és a Meze ELITE is javarészt magába foglalta e sajátosságokat. Nem volt annyira technikai, mint egy dinamikus hangszóróval üzemelő fejhallgató. Eleinte minket kicsit zavart is (ez van, ha valaki túlságosan hozzászokik a Sennheiser HD 800 S hangjához), de a zeneszámok váltakozásával és az idő múlásával egyre jobban sikerült megértenünk, hogy mi volt a Meze törekvése.

 

 

 

 

Az ELITE olyan fejhallgató, amin terheléstől és műfajtól függetlenül örömteli esemény volt a zenehallgatás. Kevésbé akkurátus módon ábrázolta a részleteket, inkább a zene érzelmi tartalmát, hangulati
elemeit és energikusságát igyekezett megjeleníteni. Különleges karaktere minden zeneszámot áramlatszerű élményként jelenített meg. Nem válogatott Vivaldi és Post Malone között, a vonós hangszereket és a kemény basszust is ugyanolyan szenvedéllyel, lelkesedéssel adta vissza. Ilyen tekintetben egyértelmű előnyt élvezett a hatalmas síkmágneses hangszóró. A dinamikus hangszórót tartalmazó high end fejhallgatók általában visszafogottabb basszuskezelést nyújtanak. Hozzájuk képest az ELITE elképesztően gazdag, széles energiahatárok közé engedett, mégis kontrollált mélyhangokra volt alkalmas. Kevésbé tetszett, hogy találkoztunk egy nehezen megfogalmazható, oda nem illő tónussal a középső és magas frekvenciák között, de csak akkor tűnt fel, ha kifejezetten rá figyeltünk. Az összképet figyelve, figyelmünket a zenére szabadítva, rengeteg pluszpontot vettünk észre, melyekkel sokszorosan kompenzálta rejtett "bélyegét" az ELITE.

 

 

 

 

Röyksopp - Monument

 

Ennél a számnál különösen tetszett a lenyűgöző basszus textúra és térbeli kiterjedés. A színpad elosztása és szélessége fejhallgatós viszonylatban, a mi értékrendünk szerint hibátlan volt. A zene azon nyomban a fejünkben jelent meg és az egymást áramlat szerűen követő dallamok végig lekötötték figyelmünket. Az énekhangban volt egy pont, amely kettős, instabil érzetet okozott a közép/magas frekvenciákban. Egyáltalán nem volt kevés az ELITE magas frekvenciás visszaadása, de ott volt a zenén saját kézjegye is, átvitt értelemben egy tömörebb csomó, igaz, nem dominánsan.

 

 

 

 

Gregory D'Agostino - Bach Toccata And Fugue

 

Zseniális atmoszférával és instant jelenlétérzettel szökött fülünkbe a sokak által ismert, ezúttal fejmikrofonnal felvett orgonazene. A mélyhangok korlátlannak tűnő mennyiségben úsztak, zavaró kilógások és bukkanók nélkül, az egészen mély tónusok is erőlködés nélkül, tisztán jelentek meg. Nem meglepő módon sok múlik a műsor hangminőségén: kíváncsiságból egy másik, Olivier Latry orgonaművész által előadott, 24 bites orgonazenét is elindítottunk és összehasonlíthatatlanul jobb kontrasztot, több részletet kaptunk. Magasabb terhelésen is meglepően kellemes, pihentető érzetet tudott fenntartani az ELITE.

 

 

 

 

Joe Hisaishi - Merry-Go-Round (from 'Howl's Moving Castle')

 

A fejhallgató ilyen és ehhez hasonló számokkal „érezte” magát a legjobban. Zongora a középpontban, sok egyéb hangszerrel kísérve - bármilyen hiányérzet nélkül, teljes érzelmi töltetben lehetett részünk. Elképesztően ügyesen érzékeltette a hangszer testeket, ténylegesen olyan érzés fogott el minket, mintha szorosan mellettünk játszottak volna a vonósok. A magas frekvenciás részleteket nem annyira nyitotta meg az ELITE, inkább kicsit melegebb, lágyabb természettel ruházta fel a zenét, de az összképet figyelembe véve mégsem bántuk.

 

Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem

 

A Spanish Harlem keverése annyira kristálytiszta, hogy egyes fejhallgatókon már szinte túl steril érzettel hallottuk. A Meze lágy természete pont jót tett ezúttal, mivel az énekhang élesebb részeit kellemesen lekerekítette. A vokál dinamikai árnyalatai elképesztően sokrétűek voltak, eközben bőkezű, mégis realisztikus nagybőgő gondoskodott a stabil alapokról. A Meze kissé sziruposan reagált Rebecca Pidgeon dalára, mi mégsem tudtunk rá ezért neheztelni.

 

 

 

 

Amit alcantara párnával tapasztaltunk: puhább, pihentetőbb érzet, élénkebb magas hangok, gyengédebb basszus. Ezzel kicsit könnyebben tudtuk változtatni a térre való figyelmünket.

 

Amit bőrpárnával tapasztaltunk: elevenebb basszus, közvetlenebb, erősebb kapcsolat a zenével. Közelebb volt a zene és nagyobbnak érződött. Élénkebb, rámenősebb karaktert kaptunk, amely kevésbé hagyta elvándorolni a fókuszunkat.

 

 

 

 

2 kHz-ig önuralommal, iskolapéldaként indul az ELITE görbéje. A basszus és a mélyközép frekvenciák is kiegyensúlyozottságot sugallnak. Érdekesség, hogy ELITE5 és 4 kHz fölött majdnem 15 dB-lel hangosabb, mint zárt testvére, a Liric volt. A zárt változat 3 és 5 kHz között szinte az ellenkezőjét produkálta az ELITE-nek. Utólagos hangszínszabályzással rájöttünk, hogy nem az 5 kHz-es hegycsúcs okozott instabil részletábrázolást a középmagas frekvenciákban, mert az inkább a középső hangok transzparens, "átütő" jellegéért felelt. Óvatos EQ vezérléssel lecsökkenthető az 5 kHz-es hegycsúcs, de nem biztos, hogy van értelme. Mi megpróbáltuk az ADI-2 DAC saját EQ-ját használni és számunkra nem egyértelműen javult a fejhallgató karaktere, sőt inkább csak fedettebb lett. Ettől függetlenül, aki kíváncsi és türelmes, izgalmas eredményeket érhet el.

 

 

 

 

Végszó

 

A Meze Audio ELITE a határok feszegetéséről szól. Különleges kivitele, anyaghasználata és hangkaraktere által minden egyes zenehallgatást rendkívüli eseménnyé varázsol. De megér-e mindez másfél millió forintot? Mint minden high end eszköz esetében, itt is teljesen szubjektív a Meze Audio aktuális zászlóshajója által képviselt státusz, de kijelenthető, hogy minden porcikájában egyedi
és van, aki, akinek az egyediség önmagában érték. De fejhallgató esetében elsősorban a hang számít.

 

Közhelynek tűnhet, de a Meze ELITE fő célja nem a pontosság, hanem a zene érzelmi töltetének visszaadása. Hangját átitatja a lelkesedés és a szenvedély. Magas frekvenciái elsőre szokatlannak tűnhetnek, az élesebb, csilingelőbb részletekkel hajlamos túl lágyan bánni. Viszont az összkép sokszorosan kompenzálja e sajátosságát.

 

Képtelenség megunni, mert a zene korábban ismeretlen mélységeit képes feltárni. Basszus, atmoszféra megjelenítő képesség és dinamika tekintetében aligha tudnánk tehetségesebb szereplőt említeni a mai kínálatban. Meghallgatása nem meglepő módon, elsősorban azoknak ajánlott, akik képesek és nem sajnálnak magasabb összeget kiadni egy fejhallgatóért, sőt, tudatosan törekednek arra, hogy az ritka értéket képviseljen. Ha azt vesszük figyelembe, hogy egy csúcskategóriás hifi rendszer mennyiből hozható össze, akkor a Meze (és egy vele harmonizáló elektronika) megfontolandó a privát zeneélményre vágyóknak. Persze attól még simán lehetne picivel olcsóbb.

 

Műszaki adatokRendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), nyitott
Hangszóró típusa: 102 x 73 mm-es Rinaro Isodynamic Hybrid Array
Frekvencia-átvitel: 3 Hz-112 kHz
Impedancia: 32 Ohm
THD: <0,05 %
Névleges SPL: 101 dB
Max. SPL: > 130 dB
Kábelhossz: 1,3 m és 3 m
Csatlakozók: 3,5 mm-es és 6,3 mm-es analóg sztereó Jack
Tömeg: 430 g
Ár: 1 490 000 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Lenyűgöző gyorsaság, tágas atmoszféra, hatásos színpadmélység érzet

 

+ Meglepően gazdag basszus, elektronikus és hip hop zenéhez is komoly tartalékok

 

+ Pihentető magas frekvenciáinak köszönhetően hosszabb távon sem fárasztó hallgatni

 

+ Ékszerész szintű szakértelemmel kivitelezett külső

 

+ Komfortérzete az árért elvárható szintű

 

- Utcai használatra nem a legalkalmasabb, nyitott kialakítása miatt könnyen beengedi a külvilág zaját

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel: 4,5 
Stabilitás: 4,5 
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort:
Szolgáltatások:
Formaterv: 4.5 
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

 

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció