Menu

Cart

FiiO FA7s fülhallgató teszt

A FiiO legújabb prémium fülhallgatója, az FA7s nem való bárkinek, mégis a saját kategóriáján belül nagyon nehezen kifogásolható. Képességei megkövetelik, hogy az internetről közvetített, tömörített digitális rumli helyett stúdióminőségű forrással táplálják, de legalább meghálálja!

 

 

 

Fontosabb jellemzők

 

A FiiO FA7s fülhallgató 130 ezer forintos árával a korábban általunk is tesztelt FH7 és FD5 közé ékelődik. Míg azonban a drágább/olcsóbb testvére hibrid, illetve dinamikus hangszóró rendszert tartalmaz, addig az FA7s házában kizárólag BA (Balanced Armature, vagy ahogy sokan nevezik, rezgőnyelves) hangszórók fészkelnek, oldalanként 6 db, háromutas keresztváltó segítségével felosztva a basszusokra, közép- és magashangokra.

 

 

 

 

A FiiO FA7s külseje orvosi szintű rozsdamentes acél. A prémium minőségű, nyolc szálból fonott, ezüstözött monokristályos rézkábel moduláris, MMCX csatlakozóval illeszthető a fülhallgatóhoz. A forrás
felőli végződés szintén moduláris és nem csak valamilyen fapados adapter toldja, hanem egy jóval eszesebb és stabilabb szabadalom. A gyártó 2,5/3,5/4,4 mm-es Jack csatlakozókat is mellékel, és a vásárló választhat, hogy melyiket szeretné használni.

 

 

 

 

Küllem

 

A FiiO FA7s megépítettségi minősége példaértékű. Acélházának illesztése a komolyabb karórák szintjével összemérhető. Külső lemezét öttengelyes CNC marással formázták. A hangszórókamra nagyobbik, fül felőli oldalát kézzel polírozták tükörsimára. Mindezt még PVD galvanizálással is kiegészítették, hogy extra merevséget kapjon a fülhallgató. Az FA7s szinte teljesen zárt, de kékre színezett, Y-alakú, szélmalmok lapátjait idéző bevágásai mögött apró fémrácsot is tartalmaz.

 

 

 

 

A FiiO továbbra is komoly figyelmet szentelt a csomagolás minőségére és a mellékelt tartozékokra. A csavarozással rögzíthető csatlakozófejek, a rengeteg fülilleszték (amelyekkel a hangélmény és a komfort is személyre szabható), a strapabíró védőtok csupa olyan motívum, amelyekről sok más fülhallgatót készítő cég példát vehetne.

 

 

 

 

A nyolc teljesen különálló érből készült, TPU (termoplasztikus poliuretán, a sokkal környezetszennyezőbb PVC helyett) köpenyes kábel egyértelműen vaskosabb és kicsit nehezebb volt, mint amivel a legtöbb IEM (in-ear monitor) esetében eddig találkoztunk. Cserébe jobb tartósságot sugallt. A kábelre kötegelőt is helyeztek, ami további praktikus és jóleső részlet. A moduláris, négytűs aljzatba beilleszthető csatlakozóvég a Fabrilous szabadalma, de érthető, hogy miért fizet nekik licencdíjat a FiiO. Ez a legokosabb cserélhető dugó, amivel eddig találkoztunk.

 

 

 

 

Használat közben

 

Az FA7s kényelmesnek bizonyult, különösen, ha figyelembe vettük, hogy az oldalanként hat hangszórót tartalmazó fülhallgatók háza általában jóval nagyobb az átlagosnál. A kerekített, simára polírozott acél házak szépen besimultak a fülbe és a fül mögé kanyarítható kábel további stabilitást nyújtott. A gumis fülillesztékek némelyike még ideális méret esetén is kissé nyomta a hallójáratunkat, ami eleinte zavaró volt, de idővel megszoktuk. Akit zavar a szilikon enyhén feszes érzete, annak érdemes kipróbálni a jóval komfortosabb, csomagolt kiegészítők között megtalálható szivacs opciót.

 

 

 

 

A moduláris csatlakozó cseréje gyorsan és egyszerűen történt, mert előtte belenéztünk a felhasználói kézikönyvbe, amely ábrák segítségével pontosan, egyértelműen mutatta az eltávolítás és rögzítés folyamatait.

 

 

 

 

A fülhorgos kivitel lehetett volna kicsit feszesebb. A fül mögé behúzható kábelszakaszt mindössze egy átlátszó csővel vonták be, amely önmagában nem volt túl merev. Ezért futáshoz vagy más intenzív testmozgáshoz nem szívesen vittük volna magunkkal a fülhallgatót. Séta közben a ruhánkkal érintkező kábel kissé zörgő hangot hallatott, ami egyesek számára szintén zavaró lehet, ilyen esetben érdemes használni a tartozék mágneses kábelcsipeszt. A kábel Y-alakú elágazása egy fémgyűrűt is tartalmazott, amelynek felhúzásával összehúzhattuk a szabadon lévő jobb/bal oldali részeket. Praktikus megoldás volt, hogy a színpadi zenészekhez hasonlóan, tarkó mögött vezettük a kábelt.

 

 

 

 

A legtöbb FiiO fülhallgatóhoz hasonlóan az FA7s is erős passzív zajszigetelő képességgel rendelkezik. Hangos városi környezetben már 40-50 % jelszinten történő zenehallgatásnál is (az éles zörejeket
és morajló gépjármű mélyhangokat kivéve) egész kellemes mértékben kizárhattuk a külvilágot. Viszont hajlamos volt picit felerősíteni saját lépéseink hangját, különösen a szilikonos illeszték használatával (újabb érv a szivacs mellett).

 

 

 

 

Hangminőség

 

A FiiO FA7s karakterének fő előnyei közé tartozott a sebesség, hatásos sztereó térmegjelenítés és kifinomult dinamikai árnyalás. Szubjektív hiányosságként említhető, hogy basszusai inkább józan, egészséges mértékűek. Aki olyan fülhallgatót keres, amely a kevésbé jól kevert albumokat is izgalmasan, erőteljesen jeleníti meg, annak az FA7s nem igazán való. Tesztelés közben többször is olyan érzés fogott el minket, mintha stúdiómonitoron keresztül figyeltük volna referencia zeneszámainkat. Ez a fegyelem minden zenei stílusnál érzékelhető volt.

 

 

 

 

De az FA7s nem esett át a ló másik oldalára sem olyan értelemben, hogy mellőzte a túl száraz megjelenítést. Bizonyos IEM fülhallgatóknál tapasztaltuk már, hogy mindenek elé helyezték a pontosságot,
ami hosszú távon kicsit vérszegény és fárasztó hatást okozott. Az FA7s mérnökei voltak annyira ügyesek, hogy egy pici kis selymességet és lágyságot "hátra hagyjanak" a füles acél házában. A hat rezgőnyelves hangszóró komplex, sok magas frekvenciát tartalmazó zenéknél néha kicsit élessé vált, de még épphogy nem bántották fülünket. Ha ezen finomítani akartunk, akkor elegendő volt kicserélni a szilikon illesztéket szivacsosra.

 

 

 

 

Cassandra Wilson - Red Guitar

 

A rezgőnyelves hangszóróknak köszönhetően villámgyorsan kirajzolódó részleteket kaptunk, pontos dinamikával és rendkívül gazdag sztereó hangszínpaddal. Érezni lehetett a ritmusra pengetett gitárhúrok elkülönülését, ugyanakkor a hangszerek és az énekesnő is elegánsan elhatárolódtak egymástól. Az összkép nem volt vákuum-szerűen dermedt és az olcsóbb fülesekre jellemző, összefolyós massza hatástól sem kellett tartani. Pontosan ábrázolt, hegyes dinamikával közölt részleteket kaptunk, gyengéden áramló, legkevésbé sem domináns basszussal. Ezzel a zenével nem okozott gondot, hogy a mélyhangokhoz szánt hangszóró inkább óvatos, levegős alapot nyújtott. Az éneken és háttérben, ha a semleges karakterű szilikonnal hallgattunk zenét, cicergő rumbatökön érezni lehetett egy kis hozzáadott tisztaságot. Ha átváltottunk a szivacsos fülillesztékre, akkor az ezzeljáró világos érzetet lényegesen lágyabbra módosíthattuk.

 

Christian Grøvlen - Chromatic Fantasia and Fugue in D minor, BWV 903: Fantasia

 

E zeneszám különlegessége, hogy bárki számára ingyenesen letölthető a norvég 2L hangstúdió honlapjáról. Jó rendszeren elképesztő felbontással kapható vissza. A FiiO FA7s
ezúttal is ügyesen kamatoztatta gyorsaságát és finom atmoszféra teremtő képességét. A zongora kristálytisztán, élénken, életteli módon rajzolódott ki a koponyánk közepéből kiépülő virtuális hangszínpadon. A közép-magas frekvenciák itt egy kicsit dermedt, hűvös érzet kíséretében jelentek meg, de ez a zene élvezhetőségén nekünk semmit nem rontott.

 

 

 

 

Foo Fighters - The Pretender

 

15 éve már, hogy Dave Grohl bandája bemutatta ezt az ikonikus, hamisítatlanul amerikai rockszámot. Hangzását és stílusát tekintve teljesen más, mint a fenti zenék, éppen ezért volt izgalmas megfigyelni, hogy vajon mit hoz ki az audiofil tudású FiiO fülesből? Az FA7s pontos és borotvaéles módon rajzolt ki minden egyes részletet. Egy átlagos fülhallgatóhoz képest olyan különbséget lehetett érzékelni, mintha átvitt értelemben VHS-ről 4K BD-lemezre ugrottunk volna. Meglehetősen felfűtött refréneket és átvezetőket tartalmazott a The Pretender és a FiiO mindvégig kontrollált, fegyelmezett módon jelenítette meg. A basszusban, különösen kissé bátrabb terhelésen, még elviseltünk volna egy kis erőt és testességet. Másfelől az FA7s stúdiós komolysága segített tisztábban érzékelni a frontember szövegét, a dobütéseket és a sztereóban kevert elektromos gitársávokat.

 

Post Malone - wow.

 

Tetszett, hogy a FiiO nem tolta erőszakosan a fókusz középpontjába az amerikai hip hop sztár énekhangját. Hagyta érvényesülni a háttérben úszkáló digitális effekteket és persze a mindent alátámasztó, hullámzó basszusokat is. Információmennyiség szempontjából egyáltalán nem volt szűkmarkú az FA7s mélyhang ábrázolása, de mellőzte azt az izomfeszegető, szinte mélysugárzó jellegű lüktetést, ami inkább a populáris zenékre optimalizált, fiatalosabb karakterű fülhallgatókra érvényes. Szívesen végig hallgattuk Post Malone ikonikus zeneszámát, de el kellett fogadnunk, hogy a BA hangszóró józan határokat húzott az 50 Hz alatti hangoknak. Így volt képest fenntartani a tiszta, őszinte, stúdiós tisztaságú összképet.

 

 

 

 

Végszó

 

Az FA7s újabb remek fülhallgató a FiiO kínálatából. Karaktere inkább a stúdiós pontosságot képviseli, elsősorban klasszikus zenével, illetve ahhoz szorosan fűződő zsánerekkel mutatja meg fő előnyeit. Elsősorban azoknak ajánlott, akik magas felbontású zenegyűjteménnyel rendelkeznek. TIDAL/Spotify hallgatáshoz elég egy kisebb/megfizethetőbb opciót keresni. Az FA7s magas bitrátájú, stúdióminőségű műsort követel. Könnyedebb, fiatalosabb zenei stílusokkal is lehet élvezni magas felbontását, de aki extra izgalomra és lendületre vágyna, annak talán érdemesebb a gyártó dinamikus hangszóróval rendelkező fülhallgatói közül csemegézni. Aki nem szeretne ekkora összeget fülhallgatóra költeni, annak erősen ajánlott az FD3 vagy FD5 fülhallgatók megismerése. A FiiO immár minden árszinten képes élvezhető és különféle értékekkel rendelkező IEM füleseket nyújtani, ez kiforrottságuk kulcsa. Akik képesek elfogadni, sőt, még hálásak is volnának azért, hogy kevésbé a lendületességre, inkább az analitikus zeneélményre való, azoknak a FiiO FA7s egyértelműen ajánlott vétel.

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), zárt
Hangszóró: 6 db rezgőnyelves (Balanced Armature)
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-40 kHz
Impedancia: 18 Ohm (1 kHz)
Érzékenység: 111 dB (1 kHz, 1 mW)
Maximális bemeneti feszültség: 100 mW
Kábelhossz: 120 cm
Csatlakozó: 2,5/3,5/4,4 mm-es Jack, MMCX
Tömeg (kábel nélkül): 8,4 g
Ár: 129 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Gyors, lágy, életteli, hosszú távon is élvezhető hangkarakter

 

+ Érzékletes atmoszféra teremtő képesség, jól kidolgozott hangszínpad

 

+ Kivitele szinte hibátlan, az acél hangszóróház és a kábel minőségérzete példaértékű

 

+ Okosan átgondolt kiegészítők, szimmetrikus hajtási lehetőség

 

+ A megfelelő illesztékkel zajosabb környezetben is privát zenehallgatást biztosít

 

- Sportoláshoz nem ideális

 

- Mikrofonos headset modult nem tartalmaz (külön kábellel ez áthidalható, de a hangminőség veszteség miatt nem biztos, hogy érdemes)

 

- A vastag kábel egyeseknek séta közben picit zavaró lehet

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Stabilitás:
Zajelnyomás hatékonyság: 4,5 
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció