Menu

Cart

Luxman LMC 5 bemutató - HiFi World

Mélyvörös. Noel Keywood belemerült a Luxman LMC-5 mozgó tekercses hangszedő mélységeibe.

Íme egy mozgótekercses hangszedő, ami attól szokatlan, hogy teljesen szokványos. Igen, ez így normális. Nincs benne új technológia, és eltekintve a szemrevaló megjelenésétől, nincs benne semmi szokatlan. A Luxman LMC-5 ára 2000 font, amely a prémium kategóriás MC hangszedők magasságába emeli, mindenféle egzotikum nélkül.

A Luxman az építés módjának bemutatásakor a „motor” kifejezést használja az általánosan ismert „generátor” helyett. Két réz vezeték tekercs – aranyozás nélkül – van felrögzítve a pálcára, amely a szamárium kobalt mágnesek előtt mozog. A tekercs impedanciája 4,7 ohm 1 kHz-en, ez is általános adat. Ezt az értéket javasolt tízszeres impedanciával lezárni, ami azt jelenti, hogy 40 ohm, vagy magasabb választható az előerősítő bemeneten. A 100 ohm általános érték is kiváló választás, ráadásul szinte mindegyik MC előerősítő tudja ezt. A kimeneti jelszintje egészséges 0,4 mV, ezt is szinte mindegyik MC előerősítő tudja majd kezelni, és nincs szükség extra erősítésre.

 

 

A generátor részbe a tekercs aszimmetrikus elrendezésbe van beépítve, hogy csökkentsék a rezonanciát. A test rubinvörös. A legtöbb MC hangszedőhöz hasonlóan a zöld színű bal oldali negatív kábel nincs a házzal összeköttetésben, hogy szimmetrikus bemenethez is lehessen csatlakoztatni, ha olyan az erősítő. Mikor jobban megnéztem, kiderült, hogy a belső része nem fém, ezért a rögzítő csavarok elektromosan nincsenek összeköttetésben sem egymással, sem pedig a fém házzal.

 

 

A hangszedőt az Icon Audio PS3 elektroncsöves phono előerősítőm aszimmetrikus bemeneteihez csatlakoztattam. Van egy öreg munkatársam, egy Luxman 40 wattos erősítő, ami már régóta a tulajdonomban van. Még Tim Paravicini barátom hozta nekem Japánból, mikor hazatért az Egyesült Királyságba, és beindította EAR néven a vállalkozását. A Luxmannak ez az erősítője az elektroncsöves időszakból való, és azt mondja mindenki róla, hogy a hangja minden túlkapástól mentes, természetes. Ugyanezt állítja a gyártó az LMC-5 hangszedőről is. A PS3 előerősítőt én szintén természetes hangúnak tartom.

A hangszedő kis zsanérral nyíló doboza három pár M2,6 rozsdamentes acél csavart tartalmaz 5mm, 8 mm és 10mm hosszú menetekkel. Két nylon alátét, és egy hatszögletű szerszám jár hozzá. Anyák nincsenek a csomagban, mert a ház tartalmazza a menetet, ezért a szerelése könnyű. Más tartozékot, mint például tűtisztító ecsetet nem tartalmaz a csomag.

A hangszedő tömege 8,5 gramm, ami a 6-10 gramm sáv közepén helyezkedik el, ezért sokféle karba beépíthető. A tűnyomás 2,1-2,3 gramm tartományban van, a gyári ajánlás pedig 2,2 gramm. Ez is általános adat ebben a kategóriában. Az Ortofon egzotikuma például az SPU szériás hangszedőivel kapcsolatban az, hogy 4 gramm tűnyomást igényelnek, ami szokatlanul magas.

Ami meglepett, hogy a Luxman egy nagy teljesítményű hangszedőbe általános párhuzamos oldalú alumínium cső tűszárat használt. Az apró Shibata tű (nude) a kedvenc tűprofilom, ráadásul napjainkban igen népszerű. Ha ez egy trend, akkor bizony van értelme!

Hangminőség:

A Luxman LMC-5 hangszedőt egy SME-309 karba szereltem be, amely a Timestep EVO módosított Technics SL-1210 Mk2 lemezjátszón dolgozik. A tűnyomást a gyári javasolt 2,2 grammra állítottam be. A bemutató időtartama alatt elsősorban az Icon Audio phono előerősítőt használtam, ami MC trafókat is tartalmaz. Ebből a jelet egy PrimaLuna EVO300 hibrid erősítőre vezettem át, ami Martin Logan ESL hibrid elektrosztatikus hangfalakat hajt. A hangszóró kábel Chord Company Signature Reference. Rövid időre váltottam a Pro-Ject Phono Box RS2 félvezetős előerősítőre is, hogy valami alternatívát hallgathassak.

Az első pillanattól kezdve az LMC-5 hangját folyékonynak és részlet gazdagnak hallottam, abszolút klasszikus bemutatás formában. Aerial I, With King of the Mountain című számában a tágas színpad közepéről hallatszik Kate Bush hangja a maga élethű tonalitásával. A hangszer ábrázolás stabil elrendezést, és valós méreteket mutat. Kényeztetett mindennel, ami csak elvárható egy magas kategóriás MC-től. A kifinomult jelző jellemzi talán legjobban a hangot. Ezt úgy értem, hogy a felső frekvenciák tájékán semmi olyat nem hallottam, amit a hangszedő önkényesen oda tett volna. Az általa közvetített üzenet egyértelmű. Kate Bush hangja nem változott olyanná, mint a kemény szikla, megmaradt benne a természetes lágyság.

Syd Lawrence Orchestra Sing, Sing, Sing című száma kiváló színpad mélységet mutat. Lehet, hogy ebben segítséget nyújtott az elektroncsöves erősítés, és a szintáttevő trafó is, de akkor is nagyon jó. Néhány lemez lejátszása után kevesebb gyengédséget akartam, vágytam némi felső frekvencia csillogásra, ezért a Pro-Ject Phono Box RS2-re váltottam. Szimmetrikus csatlakozást alkalmaztam a kar kábelen. A hangzás azonnal lágy mélységgel, és élénkséggel egészült ki a közép tartományon. A fúvós hangszerek előrébb jöttek, az ábrázolás már nem volt annyira céltudatos mint korábban. A dob nagyobb sebességet kapott, de veszített egy keveset a legmélyebb tartományának súlyából. Úgy is mondhatnám, hogy a felvétel teljes hangulata átalakult. A színpad előrébb jött, a lezser semleges karakter ugyan megmaradt, de a színpad mélység ábrázolás csökkent. Ez nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy a Pro-Ject nem tartalmaz illesztő trafót.

A bekövetkezett változások azt sugallják számomra, hogy a Luxman egy kiegyensúlyozott, naturális hangzás világot mutató hangszedő, amely nem emel ki tartományokat önkényes módon. A manapság divatos bór rúd tűszárakkal ellentétben az LMC-5 egyszerű alumínium csöve nem keményítette fel a hangot, emiatt véleményem szerint nem lesz jó partnere a kemény hangú előerősítőknek, mert elfogy a zenéből a lélek. Válasszon mellé lágy erősítő karaktert, az lesz a legjobb.

 

 

Személyes kedvencem egyébként a kónuszos alumínium tűszár, amelyet az Ortofon Cadenza Bronze is tartalmaz. Ez a sebességet és a definíciót felfokozza. A Luxman párhuzamos oldalú 0,5 mm-es ötvözet csöve viszont lágy természetességet ad. Ez sem nevezhető rossz választásnak. Hallgatása során mindig egyértelműen érzékelhető egyfajta udvariasság, és érzékletesség, annak ellenére, hogy egyáltalán nem színezi a hangot.

Rosella Caporale ének hangja a Time to Say Goodbye, Two Nations One Heart című számban a kifutó barázda környékére nyomott dalban a tűt komoly kihívás elé állítja. Ám az LMC-5 Shibata formája könnyedén vette az akadályt. A hangszer ábrázolás stabil, egyértelmű helyeket foglalnak el a színpadon. A gyönyörű énekhang semmit nem veszít az érzelmekből annak ellenére, hogy a lemez végére nyomták a dalt. A Luxman LMC-5 mindig pontosan és szépen szólt a lemez minden részén.

 

 

Ítélet:

Azok, akik a klasszikus MC hangzásra vágynak, ami mentes a magas tartomány bór tűszár által okozott túlkapásoktól, nagyon szeretni fogják a Luxman LMC-5 hangját. Finoman kidolgozott, valósághű, és ezt minden körülmények között megtartja. Nagy élvezettel hallgattam az általa nyújtott folyamatosságot és érzelem gazdag hangot. Mi mást vár az ember a zenétől?

Igen, az ár már megint más kérdés. Ha ezt is figyelembe veszem, nem tekinthető olcsónak. Sokan nem merészkedhetnek el eddig, és Denon, Audio Technica hangszedőket választanak az olcsóbb szegmensből. Ám a Luxman versenytársa inkább az Ortofon Cadenza Bronze, ami nagyon közel van hozzá árban. Közöttük az egyéni ízlés fogja eldönteni a választást. A Luxman a klasszikus MC hangot kínálja teljesen természetes tálalás módban, a maga gyönyörű kidolgozottságával, természetességével és érzelem ábrázolásával. Inkább ezt nevezném erényeinek, és nem a gyorsaságot, meg a határozottságot.

Mérési eredmények:

A Luxman LMC-5 frekvencia átvitelét a Japanese Audio Society JAS AD-1 teszt lemezével mérve mutatja be a gyártó. Én a JVC TRS-1007 teszt lemezt használtam a saját méréseim során. A mérések gyakorlatilag megegyező adatai jól mutatják, hogy mennyire pontos az LP rendszere.

 

 

A fenti átvitel ábra zöld színű vonala mutatja az átvitel egyenletes voltát. A Luxman LMC-5 elképesztő linearitása egy CD lemezzel vetekszik. A szabványokat pontosan követő, természetes hangú hangszedő pont ilyet mutat. A piros színű vonal a záró barázdához közeli átvitelt ábrázolja. A Shibata tűprofil még itt is nagyon jól teljesít, rendkívül csekély a veszteség.

A 300 Hz-es teszt hangot a CBS-STR112 teszt lemezzel mértem, és 2,2 gramm javasolt tűnyomás mellett 80 um csúcs amplitúdót mutatott. Az 1 kHz értéken, ahol a tű tömege és az engedékenység komoly befolyásoló tényezővé válik, olyan kimagasló mérési eredményt mutatott, amire csak igen kevés hangszedő képes. Összességében kimondható, hogy nagyon pontos a lekövetés.

A kimeneti jelszintje 0,37 mV, 3,54 cm/sec sebességen mérve. Ez MC szinten magasnak számít még azzal együtt is, hogy egy MM hangszedő ennél közel tízszer nagyobbat ad ki magából.

A torzítás értékeket CBS-STR112 teszt lemezzel mértem. A laterális 45 um vágáson a torzítása 0,4%, ami kimagaslóan jó adat, mivel az általános 1% körül szokott lenni. A vízszintes moduláció 4% értékre nő, ha a támadási szög (VTA) 27 fok. Ez érdekes, mert bár a második harmonikusok nem rontják jelentősen a hangzást, mérve soknak tűnhet. Ennek a hangszedőnek 22 fok az ideális támadási szöge, ügyeljen a karmagasság beállításra, és minden rendben lesz.

Összességében kimondható, hogy a Luxman LMC-5 egy klasszikus mozgó tekercses hangszedő alumínium ötvözet cső tűszárral. Igen jól megtervezett és kivitelezett darab, kiváló mérési eredményekkel.

 

 

Noel Keywood

Forrás: Hi-Fi World 2022 március, Vinyl section

 

Az értékelés angolul:

 

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció