Menu

Cart

iBasso DX240 hordozható zenelejátszó teszt

Az iBasso DX240 összefoglal mindent, amiért egy DAP kedvelhető lehet. Árát tekintve egyértelműen a prémium kategóriát gyarapítja. Szolgáltatásai alapos ismerkedés után is csak nehezen kifogásolhatók. Ha vannak olyan hordozható zenelejátszók, amelyeknek érdemes egy nadrágzsebet fenntartani, akkor a DX240 mindenképpen közéjük tartozik.

 

 

Új DAP, új DAC

 

A zászlóshajó ES9038 Pro DAC chipet (amely egyenértékű négy darab ES9028 Pro-val) és 14 nanométeres technológiával gyártott, nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 660 processzort tartalmazó iBasso DX240 örökölhette volna a referencia DX300 formatervét, de (vagy azért, mert tanultak a DX300 kevésbé jól eltalált részleteiből, vagy egyszerűen csak valami újat akartak) ehelyett átalakított készülékházat kapott. Szemből megőrizte a szokásos, letisztult, okostelefon jellegű dizájnt, viszont a hátoldal domború, íves kialakítású, ami jó ötlet volt a gyártó részéről (lentebb kifejtjük, hogy miért).

 

 

 

 

A DX240 rengeteg hangformátumot felismer. PCM esetében 768 kHz/32 bit, DSD fájloknál pedig DSD 512 dekódolásra is képes, emellett a csúcsminőségű DAC számára még a teljes MQA 16x jelfolyam feldolgozása sem okoz gondot. Érdekessége a saját fejlesztésű FGPA digitális jelvezérlő technológia, amely az adatsávot közvetlenül az SoC-től fogadja, két Accusilikon oszcillátor társaságában teljes szinkronban képes felügyelni a jel integritását.

 

 

 

 

További érdekesség, hogy a DX240 analóg erősítője moduláris, tehát kicserélhető. A készülék alapértelmezetten az AMP1 MK3 nevű modullal készül, de egészen AMP8-ig lehet majd különböző opciók közül választani. A gyártó közleménye szerint minden egyes AMP kártya másfajta hangkarakterrel fog rendelkezni, ízléstől függően válogathatnak majd köztük a zenerajongók. Cikkünk írásakor az iBasso DX240 399 990 forintért kapható.

 

 

 

 

Küllem

 

Az iBasso DX240 kifejezetten jól néz ki. Fekete és zöld változatban kapható (nálunk utóbbi járt). Egyedi árnyalata kifejezetten üdítő, élőben sokkal erőteljesebb hatást vált ki, mint fotók alapján. Annak ellenére, hogy fém készülékháza legvastagabb pontján eléri a 2 centimétert, egyáltalán nem érződik túl vaskosnak. Az íves oldalaknak és lekerekített sarkoknak és az alig több, mint 7 centis szélességnek köszönhetően kifejezetten jó fogású.

 

 

 

 

Az előlapot szinte teljes egészében kitölti az 5 col átlójú, 1920x1080 képpontos, érintős kijelző. Balra mindössze egy micro SD kártyarekeszt helyeztek. Fent egy USB-C aljzat és egy 3,5 mm-es koaxiális kimenet található. Jobboldalt sorakozik a szokásos, zenei navigációra szolgáló három gomb és egy aranyszínű, bordázott szélű, forgó jelszint vezérlő.

 

 

 

 

Alul, az alapértelmezetten kapható AMP1 MK3 erősítőkártya egy fix jelű "Line Out", továbbá egy vezérelhető jelű 3,5 mm-es és egy szimmetrikus 2,5 mm-es fejhallgató kimenetet tartalmaz.

 

 

 

 

A lejátszó mellé jár egy szövetborítású USB-C és egy rövid Jack-RCA koaxiális adapter kábel, egy úgynevezett beégető kábel, továbbá kijelző védőfólia, garanciakártya és egy átlátszó műanyag védőtok. Utóbbi védelem szempontjából optimális, de az eszköz megépítettségi minőségét és árát ismerve lehet, hogy harmonikusabb választás lett volna például egy igényes műbőr tok (bár akkor el kellett volna rejteni a szemgyönyörködtető zöld készülékházat, holott épp az képezi a DX240 vonzerejét).

 

 

 

 

Használat közben

 

Aki rendelkezik okostelefonnal, annak az iBasso DX240 használata könnyen elsajátítható, de némi nyelvtudás szükséges. A rendszer gyorsan és stabilan futott, persze hozzánk teljesen gyári állapotban került, csak az alapvető alkalmazásokat futtattuk rajta. A DX240 nem rendelkezik Google Play áruházzal, viszont található rajta APKPure alkalmazásletöltő, amelyen keresztül beszerezhetők a legnépszerűbb internetes zeneszolgáltatók (TIDAL, Deezer, Spotify stb.).

 

 

 

 

Az eszköz USB DAC módban, külső hangkártyaként is használható, Windows és Mac OS rendszerű számítógépekkel egyaránt. Nem kell megijedni, ha Apple számítógépen az eszköz neve playback inactive-ként jelenik meg. USB kapcsolat esetén némi ajakszinkron eltolódással kell számolni. Filmek és videójátékok közben nekünk érzékelhetően késett a hang a képhez képest. A DX240 tehát (legalábbis a teszteléskor használt 1.02.267 FW verzióval) elsősorban zenehallgatási céllal állja meg a helyét, mint USB DAC.

 

 

 

 

Az iBasso DX240 kétféle operációs rendszerrel használható. A fenti képek az Android 9.0 fontosabb menüpontjairól készültek. Dönthettünk az Android „okosságait” nélkülöző Mango OS operációs rendszer futtatása mellett is. Utóbbi vizuális felülete hasonlított a Mango Player stílusára, de kizárólag a zenehallgatáshoz kapcsolódó funkciókat tartalmazta. Az Android operációs rendszer futtatása főleg azoknak ajánlott, akik hálózati szolgáltatásokra (illetve a Bluetooth DAC módra) is igényt tartanának. A Mango OS alatt is elérhető az USB DAC üzemmód, illetve USB kapcsolaton történő fájlátvitel.

 

 

 

 

A Mango Player minden funkciót tartalmazott, amit egy tisztességes zenelejátszótól elvárhattunk. Engedélyezhettünk szünetmentes lejátszást, készíthettünk egyedi 10-sávos EQ profilt és még sorolhatnánk. Külön engedélyezhettük, hogy a fejhallgatókábel kihúzásakor automatikusan szüneteljen a lejátszás. Mint a legtöbb kiforrottabb DAP esetében, a beépített (papíron 64 GB, valóságban 50 GB) memóriában, vagy (legfeljebb 2 TB-os) SD kártyán tárolt zenéket tetszés szerint böngészhettük könyvtár, előadó vagy album felsorolás szerint.

 

 

 

 

Az eszköz szoftverfrissítése pontosan olyan egyszerűen történt, mintha egy okostelefont használtunk volna. A rendszermenüben két koppintással letölthettük és telepíthettük az aktuális szoftver verziót. Emellett még olyan finombeállításokat is tartalmaz a DX240, mint jelszint (hangerő) korlátozás, gombtiltás lezárt kijelző esetén, sőt, az oda-vissza léptető fizikai gombok szerepét is felcserélhettük.

 

Hangminőség

 

Az iBasso DX240 alapszintű erősítő kártyája is bőséges teljesítménnyel rendelkezett. A tesztelést főleg Oriveti O800 fülhallgatóval végeztük (melyről külön cikket is írunk majd), de néhány órára saját, egyedi OCC ezüst kábellel kiegészített Sennheiser HD 800 S referencia fejhallgatónkat is csatlakoztattuk a DX240 szimmetrikus kimenetéhez. Az iBasso AMP1 modulja még a 300 ohmos fülest is képes volt magabiztosan hajtani. Sosem kellett 100 %-ra tekerni a vezérlőt még alacsony jelszint (gain) beállítás mellett sem.

 

 

 

 

The Dave Brubeck Quartet - Take Five

 

Aki szereti a jazzt, annak az O800 és a DX240 párosa végállomás lehet. A nyolchangszórós fülhallgatóval kombinált DAP annak ellenére, hogy nem szimmetrikus hajtást alkalmaztunk (a fülhallgató kábelére alapértelmezetten 3,5 mm-es Jack dugót szereltek), sok elismerést váltott ki belőlünk. A nagybőgő finom, édes tónusokkal biztosított kellemes, elegáns alapot. A cintányér gyors volt, életteli, realisztikus.

 

Kifejezetten szép színpadot kaptunk, olyan jelenlét érzettel és textúrával, amibe nem lehet belekötni. Egy hordozható zenelejátszó akkor válik be, ha használata közben nincs hiányérzet. Az Oriveti csúcsmodelljével kombinált DX240 kompletten, teljes egészében képes volt agyunkba varázsolni a Take Five-ot, minden bájával, teljes atmoszférájával. Nemcsak száraz, technikai információként kaptuk meg a zenét. A pontosság mellett maradt hely az érzelmeknek, a lazaságnak és játéknak.

 

 

 

 

Olivier Latry - J.S. Bach: Cantate No.29 "Wir danken dir, Gott, wir danken dir", BWV 29 - I. Sinfonia

 

Lenyűgöző atmoszférával épült fel a zene, csukott szemmel egyenesen a Notre Dame közepére képzelhettük magunkat. Az orgona részletei gyönyörűen, magasztosan úsztak felénk. A rezgőnyelves hangszórókkal telepakolt fülhallgató és a precízen dolgozó DX240 kombinációja kifogástalan zeneélményt eredményezett. A legapróbb dallamváltásokat is követni tudtuk, közben a mélyebb regiszterek is megőrizték egyensúlyukat. Azt a monumentális, elsöprő hatást kaptuk meg, ami egy high end elektronikától joggal elvárható.

 

 

 

 

52nd Blues Street Project - You Lied

 

Ismét szellős, nyitott színpadot kaptunk. Az énekhang valóságos volt, közben mintha közvetlenül tőlünk jobbra és balra tapsolt volna a közönség. A nagybőgőn nem maradt semmi felesleges hozzáadott búgás vagy nehézség. Összességében kifogástalan, transzparens, hihetetlenül realisztikus zeneélményben volt részünk.

 

 

 

 

Végszó

 

Az iBasso DX240 megfelelő fülhallgatóval vagy fejhallgatóval a rendszeresen utazó audiofilek végállomása lehet. Az új ES9038 Pro DAC chip (és az áramkör, amit az iBasso köré tervezett) felülmúlta várakozásunkat. Kaptunk egy bőven félmillió forint alatti hordozható zenelejátszót, amely életteli, árnyalt, magával ragadó karakterrel lepett meg minket. De ne tessék feledni: ebben nem kevésbé játszottak fontos szerepet a hozzá illesztett minőségi, transzparenciára és intimitásra alkalmas fülesek. Tudása legjava a Mango OS operációs rendszerrel, helyi adattárból visszajátszott magas felbontású fájlokkal tapasztalható meg. Felhasználói élmény tekintetében egy-két apró részlet talán érdemelne módosítást, de jelenleg nem tudunk jobb hangú hordozható zenelejátszót említeni félmillió forint alatt.

 

Műszaki adatok
Támogatott hangformátumok: MQA, APE, FLAC, WAV, WMA, ACC, ALAC, AIFF, OGG, MP3, DFF, DSF, DXD, DST
Mintavételezési frekvencia (PCM): 768 kHz/32 bit
Mintavételezési frekvencia (DSD): DSD 512
Mintavételezési frekvencia (MQA): MQA 16x
DAC: ES9038 Pro
Bluetooth verzió: v5.0
WiFi: (2,4 GHz/5 GHz)
Kijelző: 5 colos (1920x1080 pixel)
Kimeneti jelszint (2,5/3,5 mm-es Jack): > 6,2/3,1 Vrms
Jel/zaj viszony (2,5/3,5 mm-es Jack): >114/110 dB
Bemenet: USB-C
Kimenetek: koaxiális, vonalszintű 3,5 mm-es sztereó Jack, 3,5 mm-es fejhallgató Jack, 2,5 mm-es szimmetrikus
Memória: 64 GB (legfeljebb 2 TB micro SD kártyával bővíthető)
Akkumulátor: 4400 mAh
Készülékház anyaga: alumínium
Színek: fekete, zöld
Méretek: 124 x 71,5 x 19,4 mm
Tömeg: 205 g
Ár: 399 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Áráért cserébe kifogástalan tiszta, életteli, természetes hangminőséget nyújt

 

+ Bőséges teljesítményével nagy impedanciájú füleseket is könnyedén meghajt

 

+ Az ívelt hátlap kifejezetten kellemes, a kerekített éleknek és sarkoknak köszönhetően az egyik legjobb fogású DAP, amivel eddig találkoztunk

 

+ Tetszés szerint lehet választani zenére, vagy funkciókra optimalizált operációs rendszer és standard, vagy szimmetrikus hangkimenet között

 

+ A legnépszerűbb internetes zenei szolgáltatók alkalmazásai is telepíthetők rá az APKPure felületén keresztül

 

+ Szép színű, jól olvasható, szükség esetén egész kellemes fényerejű kijelző

 

- Egy picivel elegánsabb védőtokot is megérdemelne (más kérdés, hogy akkor takarásba kerülne esztétikus zöld külseje)

 

- Ahogy bármely más DAP, ez sem tartalmaz magyar nyelvű menüt, a sok funkció megismerése igényel némi nyelvtudást

 

- Az AMP1 modul szimmetrikus hangkimenete egyértelműen előny, de lehet, hogy többen díjaznák a masszívabb 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozót

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció