Menu

Cart

PRO-JECT DEBUT PRO LEMEZJÁTSZÓ

Az utóbbi időben, a pandémia kényszerintézkedései miatt, az EISA konvenció a virtuális térben működött. Már két hosszú éve az EISA szervezetet létrehozó szaklapok újságírói home office-ban dolgoznak. A helyzet javulása és az idei zsűrizés lefolytatásának konkrétumai még nem látszanak. A teszt-győztesnek választott termékek közül a 2021/2022-es év „Legjobb ár/érték arányú lemezjátszója” díj nyertese most „végre” elért hozzánk. Az egyetlen kézzelfogható mintadarab hosszú útjáról és sorsáról jobb, ha nem beszélünk, sajnos a pandémiával összefüggő gyártási, szállítási és egyéb, bosszúságot okozó problémák a mindennapok részévé váltak.

 

 

A Debut lemezjátszó sorozat 1998-ban, 24 évvel ezelőtt került piacra. A Pro-Ject Debut szériája éppen akkor célozta meg az audiofil-közönséget amikor mindenki a CD-lejátszás lázában égett. Gondoljunk csak bele, a Pro-Ject cég az 1990-es évek elején alakult, amikor a hanglemezek majdnem a kihalás közelébe kerültek! A szkeptikusok és az „ellenlábasok” nem sok jövőt jósoltak egy lemezjátszó gyárnak, de a lemezjátszás, az osztrák gyártó munkájának is köszönhetően, új korszakát éli. A vállalat vezetése továbbra is szigorúan tartja magát, immár közel harminc éve deklarált céljaihoz. A Debut PRO elektronikus sebesség-szabályozással felszerelt, szíjhajtású lemezjátszó még a nemrég kiválóra minősített Debut Carbon EVO modellnél is feljebb helyezi a lécet.

Sebesség: 33 1/3/ 45/78 rpm (a 78 ford./perc eléréséhez csereszíj szükséges)
Tányér: 300 mm-es présöntött alumínium
Tányér csapágy: rozsdamentes acél tengely bronz perselyben
Wow és flutter: 33 1/3: ±0,16%; 45: ±0,14%.
Sebesség eltérése az ideálistól: 33 1/3: ±0,40%; 45: ±0,50%.
Dübörgés: -68dB
Hangkar: 218,5 mm szén-alumínium hibrid
Méretek: 415 × 113 × 320 mm
Tömeg: 6 kg
Ár: 279 900 HUF


Az alaplap – mivel itt nem beszélhetünk sasszi-ról, az egy kicsit bonyolultabb „szerkezet” – vastag, az átlagnál sűrűbb szemcsézetű, szilárd MDF tömbből készül. Az egyes részegységek beszereléséhez szükséges geometriák helyét CNC-marási eljárással kiképezve gyártják. Az alaplap sima tapintású felülete hét réteg matt fekete festékkel van bevonva, így ellenáll a szennyeződéseknek és az ujjlenyomatoknak, mellesleg szép is. Egyetlen egy, azaz fekete színben kapható, az egyes nikkelezett alkatrészek ekkora kontraszttal nem is mutathatnak elegánsabb hatást.

 

 

A megoldások egyszerűsége és praktikuma az eddigi típusoknál is lenyűgöző volt. A Pro-Ject Debut Pro lemezjátszó a 33-as, 45-ös sőt, még a 78 fordulat/perc lemezek lejátszására is képes, a fordulatszám váltást egy billenőkapcsolóval intézhetjük. A 78 fordulat/perc lemezek lejátszásához a gyártó egy külön erre a célra rendszeresített szíjat mellékel, amit kézimunkával kell a motortárcsák megfelelőjére felhelyezni. Az elektronikusan szabályozott szinkronmotort – a rezonanciák és az interferencia és a belőlük következő zajok csökkentése érdekében – az alváztól egy TPE-csillapított rögzítési pontokkal ellátott fémlap választja le.

 

 

A lemeztányér egy 300 mm átmérőjű, présöntött alumínium tányér. Az anti-magnetikus nehéz alumínium tál belsejében egy saját fejlesztésű, termoplasztikus elasztomer (TPE) gyűrű található, amely hatékonyan nyomja el az esetlegesen keletkező felületi vibrációt. A teljes lendítőtömeg és a motorvezérlés pontossága jótékonyan csökkentik a fordulatszám ingadozásokat.

 

 

A hangkar egy darabból készül, carbon és alumínium szendvics-szerkezete, nincs shell, nincs felesleges kötési pont, a kábelek a hangszedőtől az RCA aljzatokig megszakítás nélkül továbbítják a jelet. A hangkar csapágya teljesen új kialakítású. A precíziós CNC-megmunkálással készült, egyetlen alumínium blokkból kiképzett csapágyház merevségét nem érheti kritika. A horizontális mozgást golyóscsapágy, a vertikális mozgást acél tűcsapágyak biztosítják. A gyártás során a műanyagok elkerülése biztosítja a hangkar szabad és egyenletes mozgását, nagy szerepe van a pontos barázda-követés elérésében. A hangkar effektív hossza 218,5 mm, tömege 10 gramm, a túlnyúlás értéke 18,5 mm. A hangkaron az azimut, a karbakon a függőleges követési szög (VTA) beállítható.

 

 

A gyártó lemezjátszójába az új fejlesztésű Pick-IT Pro mozgó-mágneses hangszedőt szereli. Az Ortofon 2M típus-családba tartozó Pick-IT Pro hangszedő a Pro-Ject és az Ortofon cégek szoros együttműködésének eredménye. A hangszedő a készülékbe szerelten és beállítva kerül a zenekedvelő birtokába, nincs vele dolgunk. A Pro-Ject Pick it PRO tű-szárán elliptikusra csiszolt a gyémánt-tű, amelynek rádiusza r/R 8/18 μm. A szokásos 4 mV kimeneti feszültséget adja le 20 Hz – 20 000 Hz közötti frekvencia tartományban. A lejátszás minősége az 1,8 és 2,2 gramm közötti tűnyomás tartományban szavatolt, 2,0 gramm az ideális érték. A lezáró ellenállás a szokásos 47 kOhm, a lezáró kapacitás 150 és 300 pF közötti érték. Fontos megjegyezni, hogy a Pro-Ject Pick it PRO tűje szükség esetén cserélhető.

 

 

A kar másik végén akad egy kis dolgunk, mert be kell állítani a tűnyomás mértékét. A TPE-csillapító anyaggal bélelt ellensúlyt egy kisebb átmérőjű, szintén rezgésmentesített, vékony tengelyre történő csavarással felhelyezzük, majd a mellékelt kis „mérleghintával” elvégezzük a beállítást. (azért nem árt egy elektronikus tűmérleg használata)

 

 

A zajszint minimalizálása érdekében a Pro-Ject Debut Pro lemezjátszó három állítható magasságú, termoplasztikus elasztomer-csillapítású, fém lábon helyezkedik el. Az állítható magasságú lábak nikkel bevonatú alumíniumból készülnek.

A szükséges tartozékok, mint a 15V DC/0.8A tápegység és a porvédő plexi fedél rendelkezésre áll. A funkció használatát segítő kellékeket, mint a 78 ford./perc szíj, a kislemez központosító adapter, a papírból készült hangszedő beállító-sablon, a műanyag mérleghinta, az imbuszkulcsok és az RCA-RCA jelkábel a készülék dobozában található.

MEGHALLGATÁS


A Pick-IT hangszedővel gyárilag szinte menetkészre szállított lemezjátszó tesztelése könnyű feladatnak látszik. A meghallgatás másról sem szól csak a gyárilag beszerelt és beállított hangszedő tulajdonságairól. A megszólalás első hangjai kissé bombasztikusak. Pontosabban, az első benyomás a középmagas frekvencia tartomány kisebb fokú dominanciája miatt élénknek, gyorsnak, derűsnek és elevennek hat, az összkép a hangok tisztaságát és fókuszát hangsúlyozza.

 

 

Emerson, Lake and Palmer örökbecsűje a Brain Salad Surgery (Manticore 87302) elképeszt gördülékenységével. Talán nem tűnik becsületsértőnek, ha eláruljuk, a régebbi születésű fiatalok a triót „Emerzon Légfék és Pumpagyárnak” becézték. A lemezen lévő, amúgy fergeteges, basszus energiákból ugyan mérsékelt mennyiséget, kevesebbet kapunk, de kárpótol Carl Palmer dobszerkójának ezer hangja, valamint a lélekharang és a kínai gongok hatása. Ehhez már csak hab a tortán Emerson Moog- és egyéb „herkentyűkön”, összesen nyolc manuál soron előadott szintetizátor rohamai, amik itt egy kicsit magasba húzó energiáival felborítják a hangzási egyensúlyt. A Pro-Ject Debut Pro lemezjátszó dicséretére legyen mondva, a szellemesen megkonstruált karnak – ami jó anyagválasztással párosul – és a precíz beállításnak köszönhetően nincs belső barázda-torzítás. (lehet mérhető, de nem hallható)

A Pro-Ject Debut Pro lemezjátszó még klasszikus, szimfonikus zeneművek megszólalásakor is tele van jó pontokkal. Beethoven D-dúr hegedűversenye és Esz-dúr zongoraversenye – előbbi Jascha Heifetz, utóbbi Artur Rubinstein előadásában – remek felvételeinek (RCA PRL2-9003) meghallgatásakor mindig sikerül elérni a katartikus élményt. Akár a hegedű megszólaltatását akár a zongora testének zengését vesszük a hangzás megítélésében kiindulási pontnak mindkét esetben megkapjuk az elvártnak megfelelő hanghatást. A sztereókép két oldalának példás egyensúlya vonja maga után a hangszínpadon történtek jó elhelyezését, akár négy hely is megkülönböztethető a síkban. A kifejezőerővel, a dinamikai képességekkel nincs gond, de az feltűnik, hogy most nem többmilliós készülék/hangszedő együttessel ülünk szemben!

 

 

 

Amennyiben valakinek a hangzás-paraméterek közül bármiben hiányérzete támad, nem kell nagyon kimeríteni a bankszámláját. A mechanikai konstrukció lehetővé teszi más/jobb vagy MC-hangszedők használatát, de a különböző phono-előerősítők kvalitásbeli különbségei még a drága hangszedők nélkül is észlelhetők. A gyártó ehhez a típushoz opcionálisan egy lemezleszorítót kínál, ami nem koptatja a lemeztányér tengelyét, ezért a hangzásra gyakorolt jótékony hatását érdemes kipróbálni.

KONKLÚZIÓ
Jót játszottunk – mármint a lemezeket. Ezen a visszafogottságában szép lemezjátszón semmi nem hivalkodó, még a nikkelezett alkatrészek sem, a forma és színvilág egyensúlya vizuálisan meggyőző. Amennyire kisebb méretűnek és könnyebb súlyúnak tűnik, annyira nagy hang. (pláne, ha veszünk egy komoly hangszedőt is) A konstrukció még mindig alap, de tele van lényeges és fontos elemekkel, amik a lejátszásban szerepet játszanak, a jobb hangzást mindenképpen elősegítik.

A Pro-Ject Debut Pro lemezjátszóval való találkozás fontos tanulsága, hogy bátran képezhetünk hozzá hanglemez gyűjteményt, vásárolhatunk hozzá jó/középkategóriás hangszedőt és RIAA-korrektort, esetleg egy magasabb kategóriájú audio-rendszerben is megállja a helyét.

Pro
+ Egyszerű, de nagyszerű, kiforrott konstrukció
+ Több „újkori” fejlesztés és alapanyag együttes használata
+ Megbízható működés (ez ma nagyon fontos)
+ Nem belépőszintű, haladó kategóriás hangzás

Kontra
– Egy kicsit könnyű-súlyúnak érezzük

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció