Menu

Cart

FALCON ACOUSTICS – BBC LS3/5A GOLD BADGE ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ

Az 1960-as évek végén a BBC kutatási osztályán dolgozó mérnököket egy olyan hangszóró kifejlesztése foglalkoztatta, ami aránylag kisméretű, pontos hangszíneken, nyílt színpadtérrel szól, miközben képes a mélyhangokat is érzékeltetni. Hosszas kutatás és fejlesztés eredményeként elkészült a BBC LS3/5a mini monitor. A kis sorozatban gyártott modell első 20 példányába a Malcolm Jones tervezte KEF T27 magas, és a KEF B110 típusú közép/mély hangszórókat szerelték. Ebből a hangdobozból az évtizedek folyamán legenda lett, aminek mai folytatója a Falcon Acoustics LS3/5a Gold Badge modell.

 

A minőség-ellenőrzés és a hitelesség megőrzése érdekében az LS3/5a a szigorúan védett. Minden hangsugárzónak, amely használhatja a LS3/5a típusjelet, pontosan követnie kell a BBC terveit és hangzási előírásait, hogy engedélyt kapjon és valódi BBC LS3/5a monitornak minősüljön. A Falcon Acoustics jelenidőnk egyik legnagyobb hangszórógyártó vállalkozása Angliában, gyártja a Malcolm Jones által tervezett hangszórók legnagyobb részét, valamint a mai napig is folyamatosan készíti a 2014/2015 gyártási évben bevezetett LS3/5a hangsugárzót. A következőkben az új, Gold Badge modellel kapcsolatos ismérveket tárgyaljuk.

Teljesítmény: 50/100 Watt
Frekvencia átvitel: 70 – 20 000 Hz (± 3dB)
Impedancia: 15 Ohm
Érzékenység: 83 dB (2,83 V / 1 m)
Keresztezési frekvencia: 3 kHz
Méretek: 305 x 190 x 165 mm
Tömeg: 5.35 kg
Ár: 1 215 000 HUF/pár


Az LS3/5a állványos hangsugárzó a Falcon Acoustics legkisebb típusa, disztingvált, szolidan elegáns megjelenésű, ezt a klasszikus formát a hangsugárzótervezés „nagy öregei” találták ki. Egy kicsi, szerény hangdoboz, egy Tygan nevű műanyaggal, vastagon átszövött textil-grillel, amit széles tépőzár rögzít a hangsugárzó frontlapjának pereme mentén.

 

 

Az LS3/5a kabinetje zárt kivitelű, a BBC pontos specifikációi szerint kézzel készül Nagy-Britanniában, speciálisan osztályozott, prémium minőségű bükkfa felhasználásával, Baltic Ply rétegelt lemezből.

 

 

A Falcon hangdobozok különféle természetes fa furnérral készülnek, könnyen elhelyezhetők, jól illeszkednek a hozzájuk konstruált állványra, de asztalra, könyvespolcra helyezve is hozzák a minőségi hangzást.

 

 

A 19 mm membránátmérőjű Falcon Acoustics T27 típus a beszerelés előtt párba válogatott magas hangszóró. A 19 mm átmérőjű mylar membrán kifejezetten a Falcon számára készült, az eredetivel megegyező bevonattal. A Falcon T27 mylar fóliamembrános dóm-magashangszóróit ugyanaz a beszállító cég gyártja, amely hajdanán a KEF T27 és SP1032 modelleket készítette. A hangszórókat nem a KEF gyártja, ezek az eredeti Falcon T27 és B110 autentikus frissítései. A membránt, az avatatlan kezek érintésétől fekete színűre porszórt, perforált előtétlemez védi.

 

 

A közép/mély hangok a 138 mm-es Falcon Acoustics B110 típusú hangszórókra vannak bízva. Bennük az eredeti technológia minden jellegzetessége megtalálható, szintén a gyártási precizitás jegyében egymáshoz és az adott magas hangszórók paramétereihez válogatottak. A kézműves munkával készített Bextrene Falcon B110 egységei tartalmazzák a szó szerint eredeti részegységeket, azon belül a válogatott alapanyagokat. A modern gyártási technikák fejlődésének köszönhetően a Falcon Bextrene beszállítója saját, szabadalmaztatott membránanyagból, precíziós CNC megmunkálással tud gyártani. A membránanyag vastagsága tökéletesen egyenletes, így a Falcons B110 közép/mély hangszórók a legjobb minőségűek. Ami nagyon kedvező, hogy alacsony, 83 dB/2,83 V érzékenysége ellenére teljes mértékben együttműködő az „A”-osztályú erősítőkkel, legfőképpen az elektroncsöves felépítésű verziókkal.

Három fontos fizikai tulajdonság határozza meg, hogy egy alapanyag alkalmas-e hangszórómembránként való használatra: a merevség, az alacsony anyagsűrűség és a belső csillapítás. Különösen a merevség játszik szerepet a lesugárzott hanghullám sebességében, és meghatározza, bármilyen kialakítás esetén, azokat a frekvenciákat, amelyeken az első rezonancia fellép. A membrán önrezonanciája meghatározza azt a pontot, amelynél a membrán elveszti a dugattyúszerű mozgását és a reakció labilissá válik. A Bextrén egy polisztirén-neoprén keverék, amelyből igen jó hangszóró-membránt lehet készíteni, különösen, ha a felületét még impregnálják polivinil-acetáttal és egyebekkel. Az anyag ideális, könnyű és merev, strapabíró, ezeken kívül egyenletes vastagságúra megmunkálható, töltőanyagok is használhatók (pl. talkum, csillám, grafit és üveg). A legjobb anyagok nagy sebességgel és nagy csillapítással rendelkeznek, de azok, akik például titánmembránokkal kísérleteztek, tudják, hogy ezek a tulajdonságok sok esetben kölcsönösen kizárják egymás jó hatását, az igyekezet a visszájára fordul.

A keresztváltóban, mint minden kulcsfontosságú részegység esetében, a Falcon hangdobozba osztályozott és párosított alkatrészek kerülnek beszerelésre. A gyártás kézi összeszereléssel az Egyesült Királyságban található üzemben történik. Az alkatrészgarnitúra megfelel az eredeti BBC elképzelésnek, és a BBC LS3/5a specifikációnak, összeállításuk kizárólag ebben a hangsugárzóban található.

 

 

A Gold Badge keresztváltója megnövelt méretű, transzformátor alapú induktivitásokkal rendelkezik. A keresztváltóban lévő tekercseket egyedileg, szigorúan a Volt Acoustics specifikációi alapján, gyártják, teljes mértékben megegyeznek az 1970-es években gyártottakkal. A már a Kingswood Warren Limited Edition modellben bemutatkozott polikarbonát fóliakondenzátorokhoz nagyon hasonló, speciálisan kifejlesztett polipropilén fóliakondenzátorokat tartalmaz. (A Kingswood Warren modell egy 1837-ben elkészült gótikus kastélyról kapta nevét, amely 1948-2010 között a BBC műszaki kutatási részlegének adott otthont – a szerk.)
Minden alkatrész, a speciális filmkondenzátorok és az ultraalacsony induktivitású ellenállások, többrétegű nyomtatott áramköri lapra szereltek, a többi részegység elektromos paramétereihez maximálisan, 5% alatti tűréshatárral illeszkednek. …”Az új polipropilén kondenzátorok tisztább, határozottabb hangzást biztosítanak. Megvan a pontosság, amit úgy írok le, hogy képes hallatni a hangok közötti szünetet”… – nyilatkozta Jerry Bloomfield cégtulajdonos, mérnök.

 

 

A hangfalkábel-csatlakozók egyediek, eltérőek az autentikus kivitelezéstől, viszont magas színvonalú egyedi alkatrészek és precíziós fémmegmunkálással kerülnek végleges formába. Minden szabványos kábelcsatlakozót fogadnak, robusztus, erős, tetszetős kivitelűek.

 

 

A típusmegjelölés betűi és a számok jelentése több információt mutat. Az LS a „loudspeakers”, azaz hangszórók rövidítése. A 3-as a kültéri használatot jelöli, mármint azokra a mozgó stúdiókra, közvetítőkocsikra utal, amelyek a helyszíni hangfelvételeket készítik. A kötőjel utáni szám egy adott szerkezet megjelölése, ez az „5-ös” modell „A” verziója. Mivel a mérnökök egy meghatározott felhasználásra céleszközt hoztak létre, meglepő, hogy az audiofilek több mint ötven év alatt imádták és több verzióját, akár a nem egészen eredetieket is, nagy számban vásárolták. Az audio-történelemben egyetlen termék sem kapott ennyiszer licencet. Az évek során 11 márka kapott engedélyt az LS3/5as összeállítására, de egy adott időpontban legfeljebb csak három jelenhetett meg.

A meghallgatás előtt érdemes felidézni korábbi cikkünket az audio-történelem egy kicsi darabkájáról az BBC hangzás sokszereplős evolúciójáról, http://hangzasvilag.hu/a-legendas-bbc-hangzas/, majd mindenképpen visszatérni a Falcon Acoustics – LS3/5a Gold Badge állványos hangsugárzóhoz. Sok cég épített LS3/5A-t az évek során, de kevesen tették ezt olyan nagy odafigyeléssel a részletekre, mint a Falcon Acoustics. Ez az egyetlen cég, amely fáradságot és többletköltséget fordított arra, hogy az LS3/5A-t pontosan az eredeti specifikáció szerint újra gyártsa. Nem véletlen, hiszen Malcolm Jones révén a legfontosabb és legtöbb szakmai háttérinformációval rendelkeznek.

MEGHALLGATÁS


A Falcon hangsugárzó egy közeltéri stúdió monitor-kialakítás, megszólalásakor visszaidéződik a rádióstúdiók légköre. Sajnos, felvételkészítő gyakorlatunk és a stúdiókban eltöltött hosszú időnk ellenére, a BBC egyetlen létesítményében sem volt alkalmunk jelen lenni, de, most a hallottak alapján el tudjuk képzelni azt amiről már olyan sokat olvastunk. Mivel ez a modell közeltéri, nem szólja be a 30 négyzetméteres szobát a hevy metál zene energiáival, inkább sugározza az akusztikus hangszerekben rejlő és a felvételek által elénk varázsolható tiszta hangokat, érzelmi töltést. A konstrukció nem követi a különböző modern filozófiákat és a mások kísérleteinek eredményeit, nem „koppintós” típus. Egyértelműen arról a klasszikus tőről fakad – inkább a többi angol gyártmány innen – amit ez a vonal képvisel. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hangsugárzó megítélése több hetes használat tapasztalataiból fokozatosan alakult ki.

Tradíció! Mi, ha nem a Hegedűs a Háztetőn című musical férfi és női kórusa a maga erőteljes vehemenciájával. Tradition! Azután Lev Tevje éneke az „If I were a rich man” refrénű álmodozás („If I were a rich man” – akkor biztosan vennék Falcon LS3/5a hangsugárzót – a szerk.) megmutatja, hogy vannak itt energiák, gyors impulzusok, hangerő is van amennyi ehhez feltétlenül szükséges. A közép-tartomány nyíltsága, átláthatósága a vokális megvalósítás igazán remek. Rendkívül semleges és nyílt hangzású, az ének, annak szövegmondása, érthetőségének kritikusan magas szintjét biztosítja. A középhangok reprodukciója pontosságának megítélésében mércét, kapaszkodót jelent, még akkor is, ha ezen a mono felvételen (RCA LOC10939) hallgatjuk.

És jön a nagybőgő fantasztikus játéka is. Persze úgy, hogy nem „ugrunk be a nagybőgőbe” és nem toljuk fejünket hozzá, lássuk be, nem mi vagyunk a mikrofon! Ron Carter tanár úr lemezéről (Philips 28PJ12) inkább a nagybőgő magasabb felhangjai a dominánsabbak, mint a testtömeg, kiviláglik a dallamos játékmód – nem véletlen hiszen Bach műveit játssza – a hangzási balansz eléréséhez ennyi basszus-energia is elég. Ezen a ponton ki-ki válaszút előtt állhat, mert a mélyhangok másként szólnak ha állványra helyezzük a hangsugárzót, és másképpen, ha az akusztikus környezet a könyvespolc, mert így a hangsugárzó kihasználhatja a mellette lévő felületek visszaverő képességeit.

 

 

A Falcon Acoustic javaslata szerint stabil, erős szerkezetű, nagy tömegű állványra kell tenni – mi így cselekedtünk és a gyári termékként megjelenő vas, zártszelvényekből, töltőanyag alkalmazásával készült, FAE0135B típusú állványra tettük. Azt nem állítjuk, hogy ez a hangzást „megváltó” recept, ki kell próbálni – a jólképzett audiofil mindent kipróbál – az adott akusztikai körülményeink között a legjobb megoldásnak bizonyult. El kell „játszadozni” még az állvány és a hangsugárzók közé behelyezhető, különböző elcsatoló anyagokkal, kúpokkal is. Csak annyit mondunk, hogy megnyílik a háromdimenziós tér, és a hangszórók tengelyvonalától kívül eső területen is hallani hangokat, a felvétel helyszínének auráját.

Az nem igaz, hogy ez a „szerkezet” nem bírja a nagyobb hangerőt, viszont lehet egyes hangszerek megjelenítésénél, mint a basszusgitár, egy kissé tömöríti a dinamikát. Hogy tovább tapasztaljunk, szükség van egy dobosra és, hogy több minden bizonyítást nyerjen elővettük a Varga Gábor Jazz Quartet – Sound of Colors című lemezét.(Hunnia Records HRCD1816) A felvételeken Varga Gábor Steinway D zongorán játszik, Csuhaj-Barna Tibor egy kortörténeti értékű nagybőgőt szólaltat meg, valamint Szaniszló Richárd vibrafon- és Jeszenszky György dob-játékában gyönyörködhetünk. Szerencsére volt alkalmunk az együttes előadását meghallgatni, az élmény közeli, van összehasonlítási alap. A dobseprűk, a különféle tam-ok és a pergődob játékosságának érzékeltetése lenyűgöző. A Steinway Grandpiano szépen zeng, természetesen itt kisebb testtel, mint a valóságban, de legalább erről az oldalról is bebizonyosodott, hogy a Falcon LS3/5a képes az ihletett hangszeres játék tolmácsolására.

A Falcon LS3/5a nem esik kétségbe, sőt meg sem retten a nagyzenekarok felvételeitől. A sztereó hangszínpad képalkotása kivételesen vizuális, az egyes hangszerek széles hangfelületen kiválóan fókuszáltak. Nem mindennapi jelenségként sok hang leválik a hangdobozról, a zenekar a hangsugárzó feletti térben helyezkedik el. Egyáltalán nem szomorúan zenélnek lent a orchesterben! Átlátható, precízen feltérképezett, rendkívül részletgazdag hangtér, mindez „nyugiban”, minden élesség és harsogás nélkül. Független ettől megy a rézfúvósok, trombiták és pozanok harsánysága, a gitártorzítók hangzása, csak éppen itt mást kapunk a szokásostól eltérő tisztasággal. Monitor jellegét mutatja, hogy segítségével könnyebb megérteni azt, amit a zenét készítő hangmérnökök hallani akarnak. Előjön a muzsika lüktetése, a ritmus vitathatatlan szerepe. Mindenképpen üljünk elé és figyeljünk!

KONKLÚZIÓ
A „cipősdobozhoz” képest alig nagyobb méretű LS3/5a hangsugárzó a 1970-es évtized elejének emlékezetes eredménye. Tervezési célja a hangszórók optimális hangereje, valósághoz közeli hangszíne és a stúdió-használat közbeni tartósság. Szempont a robusztus magas-hangszórók és az intenzív hangok lesugárzására képes közép-hangszórók megjelenítési képességeinek fokozása, valamint a teljesen lapos frekvencia átviteltől való szándékos eltávolodás. Mai változata a Falcon Acoustics BBC LS3/5A amolyan „Hall of Fame” termék, amely túlszárnyalta gyökereit. A meghallgatás tanulsága – amit már az elején sejtettünk – hogy bizonyos zenei műfajokat, valóságos hangú akusztikus hangszereket, kevés szereplős együttesek produkcióit nagyon jól képes megjeleníteni. Ezt audiofil zenehallgatásnak nevezzük. Amennyiben nem kívánunk csillárlengető basszusokat, a hallgatnivalókba belefér a lírikus rockzene is. Tehát, tökéletes hangsugárzó az akusztikus valóság meghitt megjelenítéséhez, viszont, akik sok techno-zenét, drum and bass-t hallgatnak, azok részére nem ez ajánlott.

Az összehasonlító tesztekhez természetesen szükség lenne egy referencia hangszóróra. Az ős-eredeti 1970-es változatra – sajnos ez még számunkra sem lehetséges. Természetesen a meghallgatási gyakorlat szerepet játszik, az egyetlen referenciánk a hallásunk, amely az értékelésénél „kéznél van”. A meghallgatási teszteknél fontos, hogy a hallgató a lehető legkevesebb előítélettel kezdjen a munkához. Elég csak néhány pillantást vetni, ami tudatosan vagy más módon arra késztethet, hogy néhány várható sajátosságra figyeljünk. Az ítéletet a hallottak vagy a további ismeretek fényében újraértelmezhetjük. Mindezek tudatában úgy érezzük és értékeljük, hogy e mai darab, történelmétől függetlenül, akár így önmagában is legendává válhat. Kedves Olvasónk éppen itt az ideje, hogy meghallgass egy párat!

Pro
+ Kifogástalan megépítés
+ Tradicionális, de modern felfogással hozzáálva is kitűnő hangzás
+ A hangszínpad magassága, szélessége és mélysége megjelenik

Kontra
– A hetvenes évek kivitele, kissé kötött megjelenésű

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció