Menu

Cart

Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó teszt

Az osztrák illetőségű Pro-Ject termékeit elsősorban minden kategóriát lefedő lemezjátszóikról, valamint mini komponenseiről ismerjük, amelyek szintén képviseltetik magukat a belépőtől, egészen az abszolút audiofil szintig. Most a sikeres Design S sorozatukat frissítették, aminek első modellje a CD Box S3, egy integrált CD-lejátszó. Érdekes lépés, de érthető. Lássuk, hogy miért!

 

 

A lényeg lényege, semmi más

 

A Pro-Ject termékpalettáját elnézve tulajdonképpen mindent megtalálunk, ami szem-szájnak ingere. Analóg lemezjátszóikhoz számtalan kiegészítőt kínálnak, de van streamer, erősítő, a csöveket sem félnek sok esetben használni, ahogyan a sokak szemében már ósdinak tűnő CD-lejátszóikat sem. Pár éve egy szimpla futóművet dobtak a piacra, ami már majdnem a high end kategória ajtaján kopogtatott, árban pedig hozzá hasonló DAC-ot kínáltak. Hogy kiknek? Elsősorban azoknak, akik jelentős CD gyűjteménnyel rendelkeznek, amit a lehető legjobb minőségben szeretnék meghallgatni.

 

 

 

 

Ezek a felhasználók ugyan nem ódzkodnak sem az analóg, sem a teljesen digitális világtól, a legjobb esetben használják is mindet, viszont féltett ezüstlemezeiket előszeretettel veszik elő továbbra is. Mivel sok így a komponensek száma, nem árt, ha méretük nem a szabványos hifinek felel meg, így akár egy strapabíró és széles asztalon is elhelyezhető minden szépen, egymás mellett. A Pro-Ject CD Box S3 egy olyan aprócska integrált CD-lejátszó, ami tényleg elfér akár egy nagyobb tenyérben is, hiszen kizárólag a lényegre koncentrál, mindezt a kategóriájában megfelelő minőségben nyújtva, és a könnyű kezelhetőséget is számításba vették a tervezése során. Ezek mellett az sem elhanyagolható információ, hogy 150 ezer forintos árával mindenki számára elérhető.

 

 

 

 

A harmadik generációs Box Design sorozat lejátszója fekete vagy ezüst kivitelű, a teljesen átdolgozott alumínium házában slot-in mechanikát alkalmaztak, ami egyszerűen behúzza a diszket, amit pár másodperces beolvasás után el is indít. A DVD- vagy Blu-ray-lejátszókkal ellentétben a CD Box S3 meghajtója kifejezetten a Red Book CDDA szabvány 1:1 arányú lejátszására van optimalizálva. Az új PCM5102 DAC chip a legjobb digitális analóg konverziót biztosítja akár 32 bit/384 kHz mintavételezési frekvenciával, tehát a nagyfelbontású felvételeket is méltón tudja reprodukálni. PCM5102 DAC chipet alkalmazták, továbbá nyolcszoros túlmintavételezést, így a gyári és írott CD-ket, vagy hibrid SACD-ket az ebben a kategóriában elérhető legjobb minőségben tálalja, viszont az MP3 fájlok lejátszására nem képes, mert a gyártó szerint ez teljesen felesleges. Szerintünk is.

 

 

 

 

A frontoldalra a már említett mechanika nyílása mellett egy 1,54 colos, színinverziós funkcióval ellátott kijelző került, ami minden lényeges információt megjelenít, valamint az alap funkciógombok. Semmi más, hiszen el sem férne, továbbá semmi szükség nincs rájuk. A kijelző ugyan lehetne szélesebb is, így több minden megjelenhetne rajta, de így is stílusos, továbbá illik a minimalista dizájnhoz. Hátul sztereó vonalkimenetet találunk, továbbá egy digitális koaxiálist, amivel a készülék futóműként üzemeltethető, ha külső DAC-ot szeretnénk hozzá csatlakoztatni. Az optikai kimenetet feleslegesnek találta a Pro-Ject, ragaszkodtak ahhoz, hogy a CD Box S3-at arra használják, amire való. CD-lejátszáshoz.

 

 

 

 

Ehhez az észszerűen és józanul tervezett készülékhez külső tápegységet mellékeltek, ami bőven kiszolgálja a 206x36x150 mm-es méretekkel rendelkező, mindössze 1330 grammos készüléket. A korábbi Design S sorozatnál tehát valamivel magasabb ez a modell, talán ez is hivatott azt mutatni, hogy mennyire fontos ez a széria a Design családon belül. Legjobb hangzás a legjobb áron; ez a filozófiájuk, és ezt továbbra is komolyan veszik.

 

A CD Box S3 CD-lejátszó fizikuma és megjelenése a Pro-Ject rajongóinak nem okoz meglepetést, maximum annyiban, hogy talán még igényesebb lett, mint az eddigiek. Másoknak meg kell barátkozni a
márka arculatával, valamint azzal a tévhittel, hogy csak nagy és nehéz komponensek produkálhatnak jó hangot.

 

 

 

 

A készülékhez mellékelt távirányító nagyon klassz kis darab, könnyű és logikus a kezelése, de amennyiben többet szeretnénk, vagy rendelkezünk másik, cégen belüli termékkel, akkor opcióként lehetőségünk van a Control it RS/DS elnevezésű modell megvásárlására is, ami már egy multifunkcionális darab. Ezen a típuson is található közvetlen elérés és még hangerő állítás is, tehát rendesen meg van szórva gombokkal az apró felület. Kis megszokást igényel a használata, biztosan komfortosabb lenne, ha hagytak volna még némi holt felületet az alsó szegmensen, de hosszabb távon meg lehet vele barátkozni.

 

A beüzemelés és kezelés logikus, minden flottul működik, nem gondoljuk azt, hogy bárkinek kihívást jelentene, történjen az utóbbi az előlaptól vagy a távirányítóval.

 

 

 

 

Egy fecske csinál nyarat?

 

Említettük az előlapi vezérlést, ahol a gombok több funkciót is ellátnak, továbbá nincs érintőfelület, tehát valóban be kell nyomnunk a picike gumifelületeket, ahhoz, hogy reagáljanak. Ez igényel némi megszokást, és a reakció némi fáziskéséssel jár, de mindenképpen meg kellett említenünk, főleg annak a tudatában, hogy más negatívumot egyszerűen nem találtunk a Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszón. Persze ezt a kijelentést a kategóriáján belül használhatjuk, amit szintén kicsit másképpen kell megközelíteni, hiszen a hallottak alapján ez a készülék nem a 150 ezres lejátszókkal kívánja felvenni a versenyt. Úgy is fogalmazhatunk, ha normálméretű házban kerülne a piacra, akkor alighanem 30-40 %-kal többe kerülne. Igen, a Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó hangja nem a belépő kategóriát idézi.

 

 

 

 

Nem szeretnénk nagy szavakat használni, hiszen ez még a leírtakat beleszámítva sem az audiofil kategória, de nem is akar az lenni a Pro-Ject CD Box S3, és ez jó. Felvállalja magát, korántsem olyan a hangja, mint egy 150 ezres, főleg távol-keleti lejátszónak, ami csilingeléssel, többnyire magastöbblettel hívja fel magára a figyelmet, amit sokan azzal a szóval helyettesítenek, hogy levegős, könnyed. Ez a készülék nem hajlamos kiemelni semmit, egyszerűen csak beolvassa az ezüst korongunkat, majd magabiztosan lejátssza. Hogy ez kevés lenne? Lehet, hogy sokaknak igen, de a többletért nekik sokkal mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. A Pro-Ject CD Box S3-nak remek a futóműve, a beépített DAC is nagyon jól végzi a dolgát, együttesük egy kategóriájában bőven jónak tekinthető integrált lejátszót alkot, amit tuningolhatunk külső DAC-kal is, ha arra vágyunk, esetleg vehetünk hozzá komolyabb tápegységet, és még mindig 300 ezer forint alatt maradunk. Szerintünk ez egy megfontolandó alternatíva.

 

 

 

 

A Pro-ject CD Box S3 lejátszót a Parasound elő-végfokunkkal, Magnat hibrid integrált erősítővel, állványos Focal Profile hangdobozainkkal, és az Acoustic Energy modelljeivel is meghallgattuk, a kábeleket a QED mellett a VIABLUE biztosította. Megnyugtató volt, hogy az osztrák kis ékszerdoboz (elsősorban ezüst kivitelben az) mindegyik párosítás során hozott egy karaktert, aminek fő védjegye az, hogy semmit nem tett hozzá a zenéhez. A tartományok rendben voltak, a dinamika is, aminek eredményeként kaptunk egy kiegyensúlyozott, izgalmat sem nélkülöző lejátszót, amiből hiányzott a 150 ezres kategóriára sokszor jellemző negatív lazaság, tehát a megfogottság hiánya. Színezettséget, esetleg bármilyen bizonytalanságot sem tapasztaltunk, így a CD Box S3 tényleg azt adta, amit megígértek, tehát sallangmentes, pontos jelfeldolgozást, és hiteles hangképzést.

 

 

 

 

Előadókat vagy zenei műfajokat feleslegesnek tartunk megemlíteni, esetleg kiemelni, mert a Pro-Ject nem tett különbséget, a biztonság kedvéért mégis megtettük. Leonard Cohen Future albumának nyitódalával kezdtünk, majd a szokásunkhoz hűen a Dire Straits albumai között kalandoztunk kicsit (a Private Invistigations kihagyhatatlan), ezután jött egy kis Shirley Bassey, George Michael és Toto. A nagyobb kihívást jelen esetben Petrucciani mellett Stan Getz jelentette, majd Paganinitől a 24 caprices, végül pedig Max Richter egyik Vivaldi átiratát hallgattuk meg. A régebbi felvételek keverési hiányosságait ugyan megmutatta, de arról nem ő tehet, hogy így került a hanganyag rögzítésre. Azok feltárására nem fektetett hangsúlyt, nem emelte ki a negatívumokat, csak megmutatta azokat, és ez általában így van rendjén, vagy így kéne működnie.

 

 

 

 

A zeneszámok közötti lépés egyébként kifejezetten gyorsan ment, nem nagyon gondolkozott el munka közben a kis készülék. Hiába a csekély tömeg, még akkor sem mozdult meg, ha a nyomógombokat használtuk a frontoldalán, ez a jól megépített konstrukciónak, és a négy darab kis lábnak is köszönhető, amik kellő stabilitást nyújtottak, és a lemezpörgetés közben esetleg felmerülő káros rezonanciákat is elvezették. A bekötött, vele szinte azonos tömegű kábelek sem billentették ki az egyensúlyából, pedig hasonló fizikumú készülékek esetében ez gyakran tapasztalható. Ennek köszönhetően viszont a már említett asztal mellett készülékállványra is bátran ráhelyezhetjük, további Pro-Ject komponensekkel pedig egy igazán vonzó, divatos, ugyanakkor időtálló tornyot is építhetünk.

 

 

 

 

Igazán vonzó kis alternatíva

 

A Pro-Ject CD Box S3 CD-lejátszó egy remek készülék. Azoknak tudjuk ajánlani, akik meglévő CD-gyűjteményükhöz egy olyan, kis helyigényű, de megbízható komponenst keresnek, ami idővel külső DAC-kal vagy táppal egy kategóriát feljebb is léphet, ám a jelenlegiben sem okoz csalódást. Alap készülék, az árszintjét túllépő hangminőséggel, egyszerű, de divatos külsővel, minőségi anyagokból összerakva. Ügyes mérnökök tervezték, a céljukat pedig bőven elérték. Ha így sikerült a nyarunk első fecskéje, akkor nagyon várjuk a Pro-Ject Design S sorozatának többi elemét is!

 

Műszaki adatokLejátszható lemezformátumok: CD, CD-R, CD-RW, hibrid SACD
Kimenetek: 1 pár RCA, digitális koaxiális
DAC: PCM5102
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz (±0,15 dB)
THD:

analóg kimeneten: 0,001 % (1 kHz)


digitális kimeneten: 0,005 % (1 kHz)

Zajszint: > -120 dB (20 Hz-20 kHz)
Kimeneti jelszint: 2,0 Vrms (0 dBFS)
Tápellátás: 9 V/2000 mA DC
Méretek: 206 x 55 x 153 mm
Tömeg: 1,33 kg
Ár: 149 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Egy CD-lejátszó, ami máshoz nem ért, de ahhoz a kategóriájában kimagaslóan

 

+ Semleges, de izgalmas, dinamikus hang, ami nagyon jól illeszkedik más komponensekhez

 

+ Kompakt mérete révén bárhol elhelyezhető

 

+ Remek kivitelezés, jó alapanyagok kívül és belül is

 

- A távirányító méretét szokni kell, ahogyan a frontoldali nyomógombok használatát is

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kezelhetőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Szolgáltatások:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció