Menu

Cart

Magnat MA 900 hibrid csöves sztereó erősítő teszt

A német Magnat passzív és aktív hangfalaiból szerencsére időnként jutott egy-egy modell a szerkesztőségünkbe, és nem csupán a mi, hanem az olvasók megnyugtatásául kivétel nélkül jól szerepeltek, így reméljük végleg kitörölve azt az emlékképet a gyártóról, hogy csak tucattermékeket gyártanak, hiszen ez már tényleg a múlt. Persze továbbra is van beugró szintű modellük, mint minden gyártónak, és nem csak hangfalból. Ugorjunk hát mi most egy nagyot, hiszen megérkezett hozzánk a Magnat MA 900 hibrid csöves sztereó erősítője, ami a középkategóriát képviseli.

 

 

A Magnatot a hangfalak mellett az elektronikák terén sem szabad félvállról venni

 

433x162x316 mm-es fizikumával, és több, mint 11 kg-os súlyával a Magnat MA 900 már akkor tekintélyt parancsol, és minőséget sugall, amikor kivesszük a dobozából. Elég testes darabról van tehát szó, aminek a külseje egyéni, köszönhető ez a dizájnerek fantáziája mellett a konstrukció felépítésének. Középre került a méretes hangerő tárcsa, tőle balra a távolról is elég jól olvasható, de állítható és kikapcsolható kétsoros kijelző, jobbra tőle pedig két csövet láthatunk egy üveglap mögött. Ezek szerepére természetesen hamarosan ki is térünk!

 

 

 

 

Az üveglap szélén meg kell említenünk egy apró gombot, ami mellett a direct felirat található. Ezzel inaktiválhatjuk a hangszínszabályzókat, amelyek közül itt nem csupán a magas és mély állítására van lehetőségünk, hanem külön a középtartományéra is. Nem megszokott opció, nem is emlékszünk arra, hogy tesztjeink során találkoztunk-e már valaha is ezzel a szolgáltatással. Sokak számára feleslegesnek tűnhet, de a puding próbája most is az evés, majd kiderítjük, hogy mennyire van létjogosultsága ennek az extrának.

 

 

 

 

A sort egy balance tárcsa gyarapítja, valamint a forrásválasztó, a végén pedig egy aux bemenetet, 3,5 mm-es Jack fejhallgató kimenetet, és apró zöld LED-el ellátott üzembehelyező gombot találunk. Az elrendezés logikus, minden precízen állítható és megnyugtató érzés, hogy a frontpanel mellett ezek is alumíniumból készültek. Szerintünk a bemenetválasztót kicsit elkülöníthették volna, esetleg méretben lehetne nagyobb a hangszínszabályzóktól, de elsősorban úgy is a távvezérlőről fogjuk ezt állítani, tehát észrevételünk inkább jelzésértékű. Az egész készülékház egyébként fém, aminek oldalán és tetején megfelelő mennyiségű szellőzőnyílást találunk, hiszen az MA 900 teljesítménye nem csekély.

 

 

 

 

A készülék hátoldalán is folytatódik a rend, minőség és bőség felhozatala, de mindez a megfelelő mértékben. Jobb szélre került a tápkábel aljzata, valamint a fő üzembehelyező billenőkapcsoló, és összesen négy darab, tehát két pár hangfalkimenet, amelyek aranyat és teflonbevonatot is kaptak. A digitális és analóg szekciót elkülönítették egymástól, így alulra került a CD, streamer, tuner, aux és tape bemenet, de a magnósok kedvéért még rec out kimenetet is alkalmaztak.

 

 

 

 

A phono szekciót is komolyan vették, az aljzatok is minőségibbek, és külön kapott egyet az MM és MC is, amelyekhez természetesen földelés is jár. A digitális fronton 2-2 optikai és koax bemenetet nyújt az MA 900, a mini USB által tölthetjük telefonunkat, és a szerviz módot is innen érhetjük el, a normál USB segítségével pedig az aktuális frissítéseket is telepíthetjük. A digitális jel átalakítását egy minőségi Cyrrus Logic DAC végzi el, a vezetékmentes jelátvitelért pedig a Bluetooth v5.0 aptX HD gondoskodik, ami ismét megérdemel egy csettintést, főleg annak figyelembevételével, hogy maga a készülék már bő egy éve a piacon van.

 

 

 

 

A beépített csőkészletet és az erősítő teljesítményét eddig csak érintőleg említettük, ideje hát egy kicsit jobban megismernünk erről az oldaláról, pontosabban a belsejéről is a Magnatot! A gyártónál
elég régi hagyománya van a hibrid erősítő technológiának, amit szintén kevesen tudnak a cégről. Így nem szárnypróbálgatásról beszélhetünk, hanem már szinte hagyományról. A kettő darab, párba válogatott és beégetett ECC 81 csövek alacsony zajszinttel dolgoznak, és az előerősítő részt teszik analitikusabbá, míg az A/B osztályú végerősítő tranzisztorai 8 ohmon 130 W teljesítményre képesek, ami 4 ohmon kereken 200 wattra nő. A frekvencia-átvitel 6 Hz-100 kHz között mozog, tehát a nagyfelbontású felvételek teljes jelátvitele sem okoz gondot az erősítőnek, aminek elsősorban a Bluetooth kapcsolatnál vehetjük majd hasznát.

 

 

 

 

A Magnat MA 900 négy darab elég masszív és széles lábon nyugszik, ami indokolt a stabilitás és a rezonanciák elvezetése terén. Távirányítóból egy remek, könnyen kezelhető rendszertávot mellékelnek, tehát más cégen belüli komponensek is vezérelhetők általa, amelyekből akad szép számmal. Reményeink szerint azokból is sikerül hamarosan megismernünk néhány komponenst. Ezt csak úgy zárójelben "firkantjuk" ide a forgalmazónak, de szerintünk sokan kíváncsiak, hogy ezek a németek mit tudnak más elektronika területén is, amelyek között jelenleg rádióerősítő, streamer, kompakt méretű rendszer és analóg lemezjátszó is helyet foglal. Jelenleg a trónon viszont az MA 900 ül, és mi megnéztük, hogy a gyártó mit is szán manapság csúcskészülékként a középkategóriába.

 

 

 

 

A Magnat MA 900 meghallgatásakor a bevált állványos Focal hangfalunk mellett az Acoustic Energy állványos és álló modelljeit is bevetettük, jelforrásként pedig a saját, csöves kimenetű CD lejátszónk mellett egy Pro-Ject készülékét is csatasorba állítottunk, a vezetéknélküli jelátvitelhez pedig mobiltelefonunkat használtuk, amin elegendő mennyiségű, tömörítés nélküli zeneszámot tárolunk.

 

 

 

 

Ilyen, amikor a Magnat belendül!

 

Igen, a Magnat MA 900 rendesen be tud lendülni! A hangerő potmétere végtelenítve van, ennek is köszönhető, hogy az energia nagyon finoman és hosszan adagolható, és jelentős teljesítményéből adódóan valahogy nem akar kifogyni a szuflából. Persze a csatornánkénti 130 W a legtöbb esetben is több mint elegendő, nem is gondoljuk azt, hogy bárki teljesen ki tudná azt használni, de tartalékként sosem árt, így kevésbé vesszük igénybe az elektronikát, az élettartamát viszont jelentősen növelni tudjuk. Az MA 900 igazán lelkes konstrukció, erőlködnie pedig tényleg sosem kellett a meghallgatásunk alatt.

 

 

 

 

A hibrid megoldás, amit számos más készülék esetében is alkalmaztak most is bizonyítja létjogosultságát, hiszen a csöves előfok a hangképnek ad egy bizonyos lágyságot, plusz levegőt, ami által a tranzisztorok az erő mellett kellő finomsággal tudnak dolgozni. A hangszínszabályzókkal eljátszadozva az elektronikus zenéket favorizálók is megnyugodhatnak, ahogyan a rockerek is, mert igazán dörgedelmes tud lenni, ha azt a zene megkívánja, a számtalan beállítási lehetőséggel pedig könnyedén ízlésünkhöz, vagy a hiányos keveréshez igazíthatjuk a Magnat temperamentumát. Azonban ennél az MA 900 sokkal többet tud!

 

 

 

 

Finom, enyhén légies hangképét komolyabb zenéken is megőrzi, ahol kikapcsolva a hangszínszabályzókat fogja megmutatni a tervezők valódi elképzelését. Ebben az esetben is meg kell említenünk a németes precizitást, amit nem sikerült elfelejteniük, és ez nem is baj, hiszen a csövek miatt minden kap egy szép ívet, ami által nem tapasztalható kimértség, a pontosság viszont megmarad. A Magnat MA 900 nagyon gyorsan reagál a zenékre, a lendülete végeláthatatlan, ezáltal fiatalosnak is tekinthetjük, de korántsem felelőtlennek. Az alkotói minden jelforrásra gondosan odafigyeltek, hiszen a Bluetooth pillanatok alatt kapcsolódik, és végig stabil is marad, a többi esetében pedig megkapjuk azt a nívót, amit közel félmillió forintért elvárunk. Ez nem feltétlenül evidens, hiszen ennyi pénzért ekkora szolgáltatás mellett korántsem adják meg mindig ezt a balanszot. Érthető a Magnat mindenre kiterjedő odafigyelése, hiszen olyan közegben kell versengenie, ahol szinte minden cég képviselteti magát, sokan kifejezetten csak elektronikákat gyártanak, ezáltal nagyobb tapasztalattal bírnak, és nagyobb népszerűségnek, ismertségnek örvendnek. Ebben az esetben tehát az MA 900-nak fel van adva a lecke, és bizonyítani kell.

 

 

 

 

Véleményünk szerint az eredendően hangfalspecialista cég ezt az akadályt gond nélkül vette. Minden körülmény esetében stabilan és kizökkenthetetlenül viselkedett, egyáltalán nem feszengett, kellő energiával itatta át a felvételeket. Ebben az esetben azt meg kell jegyeznünk, hogy azok közötti különbséget megmutatja, tehát Leonard Cohen régi dalait nem fogja divatossá avanzsálni, ahogyan a nyolcvanas években felvett dallamosabb rock vagy popzenében is megmutatja a hiányosságokat, hiába próbál azokkal is finoman, simulékonyan bánni. Az alapanyagnak tehát mindenképpen jónak kell lennie, és ez vonatkozik a fekete korongokra, ahogyan a mobilról lejátszott dalokra is. Hiába az aptX HD, ha a nyersanyag gyatra, azok nívóján csak a hangszínszabályzókkal tudunk emelni. Pontosítsunk, befogadhatóbbá, szórakoztatóbbá tudjuk azokat tenni.

 

 

 

 

A Magnat MA 900 nem háklis, de elvárja a minőséget, hiszen ő maga is minőségi darab. A tisztaságból jelesre vizsgázott, ahogy a pontosság és lendület terén is. Nem nevezhetnénk dominánsnak, egyszerűen csak megveti a lábát ebben a középkategóriában egy olyan friss és üde hangképpel, ami által igazán szórakoztató, lendületes és izgalmas lesz a tálalásában minden zene. Jazzen ez társulhat némi hiányérzettel, és a blues esetében sem repít minket vissza az időben, Claptonnak inkább az Armani öltönyös korszaka fekszik jobban a számára. Egyszerűen elegáns ahhoz, hogy összezárjuk őt Ray Charles-al egy turnébuszba, hozzá Diana Krall professzionalizmusa áll közelebb. Komolyzenén viszont ez a jelző nem kívánja azt, hogy válogassunk a stílusok között, szólóhegedű vagy zongora ugyanúgy szólal meg rajta, mint egy opera. Paganinit fiatal korában mutatja, ahogyan az Újévi koncertnél is olyan, mintha a zenészek megittak volna már egy pohár pezsgőt, és picit gyorsabban jár a kezük a hangszeren. Lendületes, friss és ropogós, az egyszer biztos!

 

 

 

 

A Magnat a középkategóriában erősítő területén is letette a névjegyét

 

A Magnat MA 900 egy olyan hibrid integrált sztereó erősítő, ami energiából és lendületből sosem fogy ki, a hangképe pedig friss, fiatalos, de minden esetben kellően határozott és stabil. Teljesítménye révén
szinte bármit képes meghajtani, a beépített csövek által pedig finom, kellemes íveket rajzol, ad egy kellemes melegséget a hangképének. Pazar a szolgáltatások területén is, hiszen minden jelforrást fogad, és minden területen hozza is azt a nívót, amit ettől a kategóriájú készüléktől el is várunk. Jól van össze rakva, jól is néz ki, könnyű a kezelhetősége, megemlítésre méltó hibát pedig nem találtunk egyik területen sem. Mindezeket tekintetbe véve jár neki az ajánlott vétel státusz. Általa pedig nem csak a Magnat-nak csettintünk egyet, hanem a zenehallgatók felé is küldünk egy jelet. Semmiképpen ne hagyják ki a meghallgatásból, ha ebben az ársávban keresgélnek egy klassz sztereó erősítőt!

 

Műszaki adatok

 

Teljesítmény:

2x130 W/8 Ohm (20 Hz-20 kHz, THD <1,0 %)


2x200 W/4 Ohm (20 Hz-20 kHz, THD <1,0 %)

Frekvencia-tartomány: 6 Hz-100 kHz (-3 dB)
Jel/zaj viszony:

analóg és digitális bemenetek: 105 dB


Phono MM: 85 dB


Phono MC: 74 dB

Bemeneti érzékenység:

analóg bemenetek: 470 mV/100 kOhm


Phono MM: 5 mV/47 kOhm


Phono MC: 0,5 mV/470 kOhm

Beépített cső típusa: 2 db ECC 81/12AT7
Beépített DAC: Cyrrus Logic
Bemenetek: 2 db optikai, 2 db koax, Phono MM/MC, CD, tuner, streamer, AUX, Tape
Kimenetek: 3,5 mm-es Jack, rec out
Max teljesítmény-felvétel: 700 W
Készenléti teljesítmény-felvétel: <0,5 W
Színek: fekete, ezüst
Méretek: 433 x 162 x 316 mm
Tömeg: 11,7 kg
Ár: 499 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Friss, lendületes és dinamikus, tiszta előadás

 

+ A beépített csöveknek köszönhetően a hatalmas teljesítmény finom ívet kap, ezáltal nagy hangerőn is hosszan hallgatható

 

+ Remekül fel van szerelve, minden ma létező jelforrást képes fogadni

 

+ A külseje mutatós, a megépítettsége és anyaghasználata a kategóriájában abszolút helytálló

 

+ A gyenge felvételek jellegzetességeit megmutatja, ezért mindegyik téren adjuk meg a módját, vezetéknélküli adatátvitel esetében pedig felejtsük el a tömörített dolgokat

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció