Menu

Cart

Focal Radiance high end fejhallgató teszt

A Focal Radiance a high end zenehallgatást őszinte luxusérzettel párosítja. Annyira, hogy konkrétan a Bentley jóváhagyását követően, még a prémium autógyártó motívumaival is feldíszítették. De mi rejtőzik a vörösréz színben tündöklő emblémák és puha bőrpárnák rejtekében?

 

 

Bevezető gondolatok

 

Bevált szokás, hogy luxuskategóriás autókban valamelyik elismert hifi gyártó elektronikája és/vagy hangszórókészlete szólaltatja meg a hangokat. Ez a fajta kooperáció időnként kétirányú, vagyis nemcsak az autó hordozza a hifi márkát, hanem (jelen esetben) a füles is reklámozhatja az autót. Mindez logikusan értékesítési eszköz is a gyártónak, hogy a vásárló egy általa kedvelt árucikkel tudja összekapcsolni a terméket. Másfelől a fogyasztó úgy érezheti, hogy presztízzsel bíró, exkluzív eszköz került a birtokába. Tessék csak visszaemlékezni a B&W 805 Maserati Edition hangfalra!
Lehet, hogy nem való minden nappaliba, de önmagában valóságos ékszer volt.

 

A Focal és Naim cégek évek óta a Bentley partnerei, így került sor a Radiance vizuális élénkítésére. Vajon ez a gesztus mennyire mutatkozik meg a végösszegen?

 

 

 

 

Küllem

 

A Radiance ugyanazon formatervre épül, amely valamennyi prémiumkategóriás Focal fejhallgatón megtalálható. Ovális kamrák, széles fejpánt, alumínium szárbetétek, fül köré fekvő kivitel. A Bentley motívumok elhelyezése diszkréten elegáns: a bőrkárpitozású felső rész és fülpárnák belső oldalán lévő "gyémánt" minta, valamint a fejpánt két szélén lévő, szárnyas B-betű tiszteleg a luxusautókészítő cég előtt. A hangszórókamra külsején domináló Focal embléma (szintén gyémántmintájú lemezzel keretezve) és a körülötte lévő karikák, feliratok dekoratív vörösréz színben csillannak meg, ahányszor rájuk esik a fény.

 

 

 

 

A tartozékok része a példaértékű kialakítású védőtok (inkább táska), amely "réz" (bár a rozéaranyra jobban hasonlít) hangulatával inkább kicsit nőies benyomást kelt (nem feltétlenül baj, hátha több hölggyel gyarapszik az audiofil tábor). A Radiance moduláris, 1,2 méteres kábellel érkezett, melynek fejhallgató felőli oldala 3,5 mm-es monó Jack. A forrásnál lévő végződés 3,5 mm-es sztereó Jack alapértelmezetten rátekert 6,3 mm-es Jack adapterrel.

 

 

 

 

Használat közben

 

A Focal Radiance pontosan azt a komfortot és megépítettségi minőségérzetet testesíti meg, amelyet Elear fejhallgatója óta szigorúan fenntart a Focal. Ennek megfelelően példaértékű komfortot kaptunk. A majdnem félkilós tömeg papíron soknak tűnt, de a széles fejpánt jól eloszlatta koponyánkon a terhet.

 

 

 

 

Oldalirányú nyomást szinte egyáltalán nem éreztünk. A fejhallgató szára szépen a helyén maradt, azaz nem állítódott el. Viselése közben semmilyen kattogó/recsegő hangot nem tapasztaltunk. A gumírozott kábel mozgás közben picit zörgött, ahogy testünkhöz ért, de mivel javarészt ülve szoktunk zenét hallgatni, ennek nem tulajdonítottunk jelentőséget.

 

 

 

 

A zárt kivitelből eredően viszonylag jó szigetelés valósult meg. Utóbbi alatt azt értjük, hogy a falióra kattogását, klíma suhogását és hasonló zajokat ügyesen kizárt a füles zenehallgatás közben. 50 % terhelésen már azt se hallottuk, ha a fejünktől fél méterre csörgött a telefon.

 

A Radiance fejhallgatót alapos bejáratást követően RME ADI-2 DAC FS D/A konverterrel és Auris Euterpe fejhallgató erősítővel teszteltük.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A Radiance hangja nyugodt és szellős volt ahhoz képest, amit a laikus egy zárt fejhallgatótól elvár. Karakterében fel lehetett ismerni azt sajátos, véget nem érő könnyedséget, amivel a Focal többi, hasonlóan árazott fülesénél is találkoztunk. Nemcsak arra törekedett, hogy a hangszerekre és énekre fókuszáljon. Arra összpontosított (és ezért érdemelt főleg elismerést), hogy egy nagyobb és teljesebb képet nyújtson.

 

 

 

 

A térbeli mélység érzetét magabiztosan és nagy távolságokkal valósította meg. Ez volt egyik fő erőssége, másodsorban pedig az, hogy milyen egyértelműen képes volt szétválasztani a hangsávokat. Az énekhang és a hangszerek markánsan elkülönültek egymástól, közöttük maradt annyi szellősség, hogy ne érezzük a zárt felépítés miatt túl szűkösnek, nyomottnak a színpadot.

 

 

 

 

Mindeközben a Radiance nem tolakodott, nem nyomult, basszusa óvatos és moderált maradt. Dinamikai árnyalatai, sebessége folyamatosan előástak apró részleteket közelről és messziről is. A halk és hangos tónusokban is felfedezhettünk hangyaméretű, de frissnek és újszerűnek ható motívumokat. Mindez kiegészült egy kis magas frekvenciás pikantériával.

 

 

 

 

A 10 kHz fölötti hangokban picit ott lappangott a fémanyag hűvössége, minimális mértékű élesség. Ez bizonyos zeneszámoknál kicsit zavart minket, más darabokban pedig majdnem hálásak voltunk érte. A Radiance dómhangszórója rásegített a részletek artikulációjára, körvonalazására. Ennek köszönhetően a fentebb említett térhez és hangsáv szeparációhoz pedáns fókusz is társult.

 

 

 

 

Ezzel a franciás fűszerrel extrém tisztaságot tartott fent a Radiance. Nagyobb hangerőn lehet, hogy a magas frekvenciák iránt kényesebb audiofileknek ez már őszintébb a vártnál. Nekik megoldás lehet a szoftveres EQ használata, vagy más hangszóróval (pl. síkmágneses) dolgozó füles választása. Ha kicsit is nyersnek éreztük a Radiance hangját, akkor néhány dB-lel lehalkítottuk a zenét és máris visszatért a békés egyensúly. A mi rendszerünkkel "közepes" (kb. 50 %), illetve "moderált" (kb. 30 %) terhelésen kaptunk kerek és stabil hangélményt. Ha lejjebb vettük a jelszintet, akkor elgyengült a basszus, ha pedig feljebb merészkedtünk, akkor a magas frekvenciák váltak picit nyersebbé.

 

 

 

 

Azonban a közepes terhelés is bőségesen elég volt, köszönhetően a zárt kivitelnek. Ekkora terhelésen még nem szűrődött be a légkondi, kinti madárcsicsergés vagy szobaventilátor hangja. Tehát nem akartuk és nem is éreztük szükségét a magasabb járatásnak. De vajon a keményebb zenei stílusok nem sínylették meg a visszafogottabb hangerőt?

 

 

 

 

Olyan daraboknál, mint a Linkin Park - Numb, vagy Thievery Corporation - Amerimacka, jó dinamikát kaptunk alacsony jelszinten is. Vadabb zenéknél (pl. Trentemoller - Vamp, vagy Massive Attack - Angel)
elmaradtak a brutális mélyhangok, de a Radiance hangerőtől függetlenül amúgy sem akart bivalyerős basszusokkal kérkedni. Ezért elsősorban azoknak nyújthatja hosszútávon a legtöbb élvezetet, akik többnyire hangszeres/énekes/akusztikus, azaz természetes(ebb) zenei műfajokat szeretik. A jazz, klasszikus és folk pályákon nagyon nehéz volt kifogásolni a Focal játékát. Nem nevezhettük válogatósnak, de megfontolt basszusai miatt egyszerűen nem éreztünk késztetést arra, hogy Gramatik, UNKLE vagy Dub FX albumjainkkal nyüstöljük.

 

 

 

 

4 és 6 kHz-nél beesik a görbe, hasonlót láttunk a teljesen magnézium hangszórós, de nyitott rendszerű Clear MG esetében. Viszont a Radiance basszusokban még kicsit óvatosabb is, mint szabadon szellőző testvére. A mélyközép frekvenciák higgadtságot sejtetnek, 8/9 kHz-nél elég egyértelmű fellelkesüléssel. Ám 10 kHz-től fölfelé már szerényebbé válnak a magashangok, emiatt lehet, hogy az a 8/9 kHz-es csúcs önmagában még nem bánt.

 

Alternatívák

 

Akinek sok a kb. 450 000 forintos ár, annak megoldás lehet a szintén zárt kivitelű Focal Celestee fejhallgató. Karakterében ismerős lesz, hiszen hangszórója hasonlít a Radiance belsejében lévőre. Ha határozottabb basszus kell, simulékonyabb textúrával, akkor érdemes elolvasni az Audio-Technica ATH-AP2000Ti fejhallgató tesztjét.

 

 

 

 

Végszó

 

A Focal Radiance egy gyönyörű fejhallgató, nagyon jó térábrázolással, gyorsasággal és felbontással. De magas árával nem kevésbé tehetséges riválisokkal kell megküzdenie. Kíváncsiak
lennénk egy Focal Clear MG-hez hasonló módon, teljesen magnéziumból készült hangszóróval gyártott zárt fülesre is. A Bentley motívumokkal díszített Radiance kétségtelenül magában hordoz Focal értékeket és hallgatása sokakra lebilincselő hatást gyakorolhat. Viszont exkluzív megjelenése kicsit a tekintély felé billenti a mérleget, ezért természetesen nem árt, ha hosszú távon a vásárló egy kicsit Bentley rajongó is.

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: fül köré illeszkedő (over-ear), zárt
Hangszóró: alumínium/magnézium "M" alakú dóm
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-23 kHz
Impedancia: 35 Ohm
THD: 0,1 % (1 kHz/100 dB SPL)
Érzékenység: 105 dB SPL (1 mW, 1 kHz)
Kábelhossz: 1,2 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack (6,3 mm-es Jack adapterrel)
Tömeg: 435 g
Ár: 449 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Transzparens színpadkép, finom részletábrázolás, realisztikus hangszermegjelenítés

 

+ Luxusszínvonalú dizájn

 

+ Hosszútávú kényelem

 

+ Zárt kivitelét meghazudtoló szellősség a zenei térben

 

- Nem a legolcsóbb Focal fejhallgatók közé tartozik

 

- Sok riválissal kell megküzdenie, amelyek között akadnak melegebb/játékosabb hangú alternatívák

 

- Basszus ábrázolása lehetne kicsit határozottabb

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Stabilitás:
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány: 4

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció