Menu

Cart

Oriveti O400 fülhallgató teszt

Az Oriveti O400 műgyantából öntött házából oldalanként 4 db rezgőnyelves (BA) hangszóró segítségével szabadítja ki a hangokat. Vajon kontrollált karaktere, extrém felbontása lehet végállomás azoknak a zenei ínyenceknek, akik egzotikus IEM fülhallgató után kutatnak?

 

 

 

 

A csúcsmodell ihlette

 

Az Oriveti O400 a cég jelenlegi csúcsmodelljeként ismeretes O800 IEM fülhallgató egyszerűsített változata. Ugyanazt a formatervet és körítést (fülillesztékek, kábel stb.) kapta, mint az ihletforrásként szolgáló referencia modell, viszont "csak" négy hangszórót tartalmaz. Az árak is ezt az arányosságot követik: kb. 160 000 forintos árával az O400 csaknem feleannyiba kerül, mint az O800.

 

A fülhallgató kézzel készített, egyedi formájú házát műgyantából öntötték. Moduláris, ezüstözött réz vezetőt tartalmazó kábele két 0,78 mm-es tűvel csatlakozik a hangszórókamrákhoz, ami a gyártó szerint tartósabb megoldás, mintha MMCX dugót használtak volna. 

 

 

 

 

Küllem

 

Az O400 háza IEM viszonylatban relatíve nagy. Nagyobb, mint a hibrid hangszórós OH300 és OH500 fülhallgatóké, mivel lényegében (apró módosításokkal csupán) az O800 kapszuláit örökölte. Az áttetsző, kékeslila színű műgyanta öntvény látni engedi a benne lévő hangszórókat és keresztváltó áramkört, hasonlóan, mint a régi borostyánba dermedt szúnyogot. A nyolceres, barnás színű, 3,5 mm-es, fémházas Jack dugóval kábel prémium érzetet sugall.

 

 

 

 

A fülhallgató doboza sok kiegészítőt tartalmaz. Találtunk benne egy henger alakú, keményfalú, zárható bőrtokot, 3,5 mm -> 6,3 mm-es Jack átalakítót, repülős adaptert és egy tisztító eszközt. További apró tárolódobozokból 18 db fülilleszték került elő, különböző méretűek és anyagúak. A védőtok még 3 pár AZLA SednaEarfit Xelastec fülillesztéket tartalmaz, amelyek nyúlékonyabb, ugyanakkor tapadósabb anyagból készültek, mint a gyártó által mellékelt darabok.

 

 

 

 

Használat közben

 

Az Oriveti O400 műgyanta házának széleit mindenhol lekerekítették és olyan alakba öntötték, hogy minél jobban a fülbe illeszkedjen. Ezzel együtt a mérete kicsit nagynak éreztük, épphogy beleilleszkedett a fülünkbe, de helyenként picit nyomta. Szerencsére nekünk hosszú távon sem bizonyult zavaróan kényelmetlennek, de mindenképpen érdemes vásárlás előtt személyesen is kipróbálni, és a  Comply fülilleszték bevetése is ajánlott. A komfortját összességében jónak minősítjük.

 

 

 

 

A hangkivezető cső jóval szélesebb az átlagnál, ezért nekünk még a legkisebb fülillesztéket is épphogy sikerült a helyére tessékelni. A fülből származó szennyeződések könnyen bejuthattak a hangkivezető nyílásokba, mivel azokat nem fedi semmilyen védőháló. Ezért célszerű, hogy a leendő felhasználó magánál tartsa az említett tisztító eszközt.

 

 

 

 

Az O400 kábelét hasonlóan más Oriveti fülhallgatókhoz, fül mögé kanyarítva kellett használni. Ha ezután csak az állunk alatt lógva hagytuk, akkor a fül mögötti szakasz (merevítő híján) nagyon könnyen
kimozdult. Ezért többnyire tarkó mögé igazítottuk a kábelt és a fennmaradó jobb/bal oldali részt összefogtuk az Y-idom fölött lévő "gyönggyel". Így már korrekt stabilitást kaptunk, de a kábel viszonylagos rövidsége miatt mindenképpen karnyújtáson belül kellett, hogy legyen a forráskészülék.

 

A fülhallgatót Astell&Kern AK Jr hordozható lejátszóval és RME ADI-2 DAC FS D/A konverterrel teszteltük. Nyugodt szívvel használhattuk városi környezetben, az utcán sétálva vagy vonaton ülve, köszönhetően remek passzív zajszigetelő képességének.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Az Oriveti O400 hozta azokat a pozitív akusztikai sajátosságokat, amelyek a rezgőnyelves hangszórókat jellemzik. Karaktere elsősorban a szilárdságra és atmoszférára épített. Miközben a közelben lévő részleteket majdnem fizikailag újra formálta pusztán hangok segítségével, a távolabb lévő hangeffektek, zenészek, a színpad hátsóbb részein történő hangok megjelenítésében is mesterien teljesített. Ugyanakkor nem tukmálta ránk a hangokat úgy, mint az olcsóbb IEM fülhallgatók, ehelyett inkább egy összefüggő, méretes kép megteremtésére törekedett. Finom, kellemes tónusai mellé kiélezett, mégis pihentető felbontás társult. A részletek olykor már annyira megdöbbentően pontosak és közvetlenek voltak, hogy agyunk szinte azt hitte, hogy a fülünket ténylegesen az adott hangszerre helyeztük (például a The 52nd Street Blues Project zenei társulat számait hallgatva).

 

 

 

 

A basszus pontos volt és energikus. Mivel különálló hangszóró biztosította a mélyhangokat, sokkal-sokkal lejjebb tudott menni, mint mondjuk a legtöbb, mindössze 1-2 BA hangszórót tartalmazó IEM. A középső hangok holografikus tisztasággal jelentek meg, rajtuk enyhe élességet is tapasztaltunk, de még épphogy nem zavaró mértékben. Az extrém tiszta magashangok lenyűgöző felbontásban szólaltatták meg jól ismert számainkat. Sok részlet frissnek, újszerűnek hatott. A mélyközép frekvenciákban elviseltünk volna még egy hangyányi plusz kerekséget, ettől függetlenül nagyon széles tartományt volt képes "lefedni" az O400 hangja.

 

Ahogy fentebb említettük, a fülhallgató egyik fő erőssége a háttérben lévő részletek, mélységek, távolságok érzékeltetése. Oldalirányban csak átlagos, relatív szűk szélességet valósított meg, viszont a színpadon belüli mozgás és irányítottság érzékeltetése profi szinten történt. Másik nyerőkártyája a dinamika. E téren kifogástalanul teljesített: szépen elkülönültek egymástól a halk és hangos részletek. Minőségi műsorral, magas felbontású zenével semmi sem mosódott össze. Nemcsak dinamikai, hanem mikro-dinamikai árnyalatokat is kaptunk, a hangszerek fizikai érzete ezért vált olyan hangsúlyossá, emiatt jött át szépen a halk-hangos motívumok közötti kontraszt.

 

 

 

 

Műfajok tekintetében az O400-nak szinte minden zene jól állt. Nem válogatott a zsánerek között, ugyanakkor magas felbontása sok stílusból kihozott friss részleteket. Egy cintányér (The Dave Brubbeck Quartet - Take Five) vagy egy vonós hangszer (Leonidas Kavakos & Yuja Wang - Brahms - The Violin Sonatas) gazdagságát így tudta szépen megjeleníteni. Ha jó zenét biztosítottunk számára, akkor maguktól előjöttek azok a meghatározó rézletek (lélegzetek, valaki köhintése a közönség sorai között stb.), amelyek hozzátettek a jelenlétérzethez. Ugyanakkor a mélyhangokra épülő, keményebb darabok (Massive Attack - Angel, Post Malone - Wow.) esetében stabil, erős basszusokat biztosított.

 

 

 

 

Végszó

 

Az Oriveti O400 elegánsan ékelődik be a 150 000 Ft körül megvásárolható audiofil fülhallgatók népes táborába. Hangminőség tekintetében hozza azt a szintet, ami magas áráért cserébe
elvárható. Komfort és ergonómia tekintetében találkoztunk már kisebb, illetve könnyebben kezelhető megoldásokkal is. Az O400 is egész kényelmes, de viszonylag nagy mérete miatt erősen ajánlott, hogy akit komolyabban érdekel, az személyesen is felpróbálja vásárlás előtt. Felbontása, gyorsasága és profi térmélysége igazi zenei mindenessé teszi és sok unalomig ismert zenét is képes váratlanul frissen megjeleníteni, nekünk főleg ezért tetszett!

 

Műszaki adatokRendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), zárt
Hangszórók: 4 db BA (Balanced Armature/rezgőnyelves)
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-40 kHz
Impedancia: 10 Ohm
Torzítás: < 1 %
Érzékenység: 112 +/-3 dB/mW (1 kHz)
Kábel: 1,2 m hosszú, nyolceres kábel, ezüstözött réz vezetővel
Csatlakozó: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack
Ár: 159 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Rendkívül magas felbontás, szűk szélességű, mégis hatásos atmoszféra teremtő képességgel

 

+ Villámgyors és közvetlen hangkarakter, fárasztó élesség nélkül

 

+ Zenei stílusok tekintetében nem válogatós

 

+ Holografikus pontosságú énekhang- és színpadháttér megjelenítés

 

- A hangszórókamra kicsit nagy, kisebb füleket nyomhat, ezért mindenképpen előzetes kipróbálást igényel

 

- A kábel kissé vastag, csak tarkó mögött elvezetve használható, a fülhorgos támaszték kialakítása nem kellően kiforrott

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Stabilitás:
Zajelnyomás hatékonyság: 4,5 
Komfort:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció