Menu

Cart

KEF KC62 aktív mélyláda teszt

KEF KF92 tesztelése után örömmel és lelkesen fogadtuk a kistestvér szerkesztőségünkbe érkezésének hírét. Gyártója szerint a KC62 a legnagyobb kis szubláda, amiről az 1970-ben bemutatott Little Big Man című remek western jutott eszünkbe. Izgalmas, érdekes film, kellemes emlék, reméljük a KC62-ről is ezt fogjuk mondani pár év, vagy évtized múlva!

 

 

Tudtuk, hogy kicsi, de amikor dobozában rejtőzve megérkezett, nem sejtettük, hogy mennyire. Felbontás és a rögzítő idom eltávolítása után kellett némi idő a látvány megemésztéséhez. Miután sikerült összeszedni magunkat, egyikünk megkérdezte:  nagyítót adtak hozzá? Nem adtak, ahogy emelődarut sem. Egyikre sem igazán volt szükség, hiszen éles látással rendelkező és jó erőben lévő férfiak vagyunk, csupán szeretjük a barokkos túlzásokat. Igazság szerint a mélyláda parányi méretéből következtetett rákészülés, amivel a kiemeléséhez fogtunk, az volt alulméretezett és optimista.

 

A KC62-t focilabda méretűnek nevezik a KEF honlapon, ami találó, de nem próbáltunk dekázni vele, hiszen 14 kilójával sokkal inkább medicinlabdának illik be, amivel még azok közül is kiemelkedne. Tesztestársunk (akinek a véleményével, meglátásaival még fogunk példálózni) szerint ólommal töltött, XL méretű bowling golyó. Abszolút szubládás értelemben nem hatalmas tömeg a 14 kg, a duplája már
valami, de járt már nálunk számos kétszer, háromszor ekkora térfogatú példány, ennél kevesebb önsúllyal. Halkan jegyezzük meg, a konstrukció hasonlít a B&W PV1D-re, ami még gömbölyűbb. A KC62 a súlyát és kopogtatásra adott válaszát tekintve, értve utóbbi alatt az ujjainkba nyilalló fájdalmat is, álruhába bújtatott betonkockának is beillene. Szerencsére nem az!

 

 

 

 

Az állványos KEF LS hangdobozokéra hasonlító a formaterve, a tesztelés egy részében olyanokkal hallgattuk, nem túlzás kijelenteni, hogy egymásnak teremtették őket, de erről majd később mesélünk.

 

 

 

 

A KEF KC62 két ellentétes oldalán helyezkednek el az átlagos középsugárzókkal megegyező méretű, 6,5 colos hangszórók. Na jó, legyen mélyközép! Nem aggódtunk különösebben, mert pár éve egészen jól szerepelt nálunk a REL ugyanekkora membránokkal rendelkező mélyládája. Meglepetést okozó basszusok jöttek elő abból a lapos dobozból, feltételeztük - a KF92-t ismerve - hogy nem nagyotmondó versenyre készítették a KC62 adatlapját, amin 105 dB-es maximális hangnyomás és 11-200 Hz-ig terjedő frekvencia-átvitel olvasható. Utóbbi nem tévedés, ezek szerint ugyanannyit tud, mint a nagyobbik
testvér. Az ugyanitt fellelhető négyzetméterekkel - 5-50 - amik az optimális szobaméretre vonatkoznak, nem tudunk egyetérteni, erről is a megfelelő helyen, a Meghallgatás fejezetben mesélünk bővebben.

 

 

 

 

A KC62 sok szempontból kicsinyített mása a KF92-nek. (Fontos megjegyzés: nem a kedves orosz kislányra gondolunk, akit Böröczky József humorista emlegetett rendszeresen: "ma más a kása Mása"). Ám a kívülről nem látható hangszóró fel, vagy inkább egybeépítés egészen egyedi, szabadalmaztatott, ilyennel még nem találkoztunk. A neve Uni-Core, különlegessége a közös mag, vagyis meghajtó egység. A mágnes pakk három ferritgyűrűből áll, ebben mozognak teleszkópszerűen az eltérő átmérőjű lengőtekercsek, a kisebbik kényelmesen elfér a nagyobbik belsejében. Utóbbinak köszönhetően mindkettőnek hosszabb mozgástér áll rendelkezésére annál, mintha azonos méretűek lennének.

 

 

 

 

Szintén unikális a P-Flex nevű gumiperem, ami ugyanúgy inverz, mint a KF92-é, de pluszban bordázott az általunk látható oldala, állítólag a japán Origami által ihletve született. Szerintünk semmihez nem hasonlítható, ennek oka alighanem bennünk rejlő hiányosság, nem jártunk Japánban és a papírhajtogatásban sem vagyunk járatosak.

 

 

 

 

Nem egyértelműen felismerhető és látható, de alapos vizsgálattal, aminek része a tapogatás, kopogtatás és a nagyítóval kukkolás, sejthető, hogy a doboztest nem az általánosan alkalmazott, megszokott MDF-ből, hanem valami másból készült. Kedves brit úriembereknek köszönhetően a KEF honlap erre is fényt derít: extrudált alumínium a nagyrészt ívelt lapok anyaga. Gyorsan visszavonjuk a kedves jelzőt, mert a membrán alapanyagáról egy árva kukkot sem említ a weblap. Különösen annak fényében nehezményezzük, hogy a KF92-ét nem titkolták el, az alumínium/papír hibrid. Elképzelhető, hogy a kistesóét ugyanabból gyártották, kijelenteni nem merjük.

 

 

 

 

2x500 W meghajtással szolgál a beépített D osztályú erősítő, ami elméletileg pontosan ugyanolyan, mint a KF92-é, ám erről nem tudtunk meggyőződni, mert a csöppség szétszerelése meghaladta a lehetőségeinket. Ami biztos, a hátlapon minden gomb és bemenet ismerős volt a nagyobbik testvérével megegyezőek találhatóak rajta. Dióhéjban felsoroljuk azokat, hátha valaki még nem olvasta az előző cikkünket.

 

 

 

 

Jelszint (leánykori nevén hangerő) és vágási frekvencia szabályzó, ötállású EQ kapcsoló, vonal kimenetek variálható magasáteresztő szűrőjének 4 darab kétállású pöcke, Manual/LFE kapcsoló, amivel kiiktatható a jelútból mindaz, ami szükségtelen, ha házimozi erősítőnkre vagy processzorunkra bízzuk a keresztváltást és a szobaakusztika korrekciót. Továbbá KW1 típusú, vezeték nélküli kapcsolatot biztosító egység csatlakozója, RCA be és kimenetek. KEF csemege a Room Placement Equalisation, magyarosítva: elhelyezéshez igazított ekvalizáció, ezt már ismerjük a KF92 jóvoltából.

 

 

 

 

Hűtőbordák nem díszítik a hátlapot, az a nagy testvér formatervének egyik ékköve. Az IEC aljzatnak külön örültünk, nem lepődtünk volna meg, ha piskóta formájú, de hála a KEF gazdasági részlegének, ezen sem spóroltak a tervezők.

 

Jópofa és felhasználóbarát megoldás az elejébe süllyesztett LED működése: bekapcsoláskor felfénylik, majd elhalványul, így nem zavarja a sötétben történő házimozizást.

 

 

 

 

Lábai pontosan a szükséges stabilitást biztosítják, a nálunk töltött pár hét alatt a mélyláda egy milliméternyit sem mozdult el a helyéről.

 

Meghallgatás

 

Kezdetben 30 négyzetméteres szobában KEF LS50 Wireless hangdobozpár társaságában üzemelt, abszolút megállta a helyét, elképesztő dinamizmussal és energiával segítette munkájukat. Mindez tökéletest megközelítő pontossággal, feszességgel, maximális kontrollal párosult. Ugyanitt egyértelműen karcsúnak bizonyult, amikor filmnézésre került sor. Nem Twiggy-féle kóros soványságra kell gondolni,
csak az időnkénti hiányérzetet érzékeltetni próbáló hasonlatról van szó.

 

 

 

 

Szokásos 22 négyzetméteres szobánkban a KF92 helyére került – melegváltással, Marantz processzorhoz Nordost Bass Line kábellel csatlakoztatva. Mivel már alaposan be volt járatva, egy gyors Audyssey MultEQ XT32 kalibrálás után elindítottuk unalomig ismert tesztfájljainkat. Hulk fűre huppanása nem remegtette meg a padlót, viszont a különféle lőfegyverek kaliberét tizedmilliméteres pontossággal adta elő. Még a .50 hüvelykes nehézgéppuska is egészen tisztességes erővel szólt. Ahogy a Drive revolvere is, ezzel szemben a Valkyrie légvédelmi gépágyúja kissé visszafogottan pufogtatta a lőszereket, a bombák robbanásától nem hullámzott a szőnyeg. Összefoglalva: ekkora szobába, álló frontsugárzók mellé és az ilyen filmekhez a nagyobbik testvért a KF92-t választanánk és szívből azt ajánljuk.

 

 

 

 

A frekvencia-átvitel mérése nagyrészt alátámasztotta a gyártó által megadott adatok valódiságát. 31,5 Hz-től 20-ig 3-4 decibelnyit esett a hangnyomás, ami akár kiválónak is nevezhető, de azt, hogy 11 Hz-ig csak 3 dB-t esne, nem tudtuk igazolni. Ez nem szabványos, nem hivatalos mérés volt, ahogyan a többi nálunk megforduló szubládáé sem. A 105 dB-t ki tudta préselni magából, amit már normál használat során sejtettünk.

 

Janus arcúnak nevezni a KC62-t két szempontból indokolt. Egyrészt két hangszórója van, ám a lengőcsévék nem egyformák, másrészt - ez kissé hosszas indoklás lesz - nem tudtuk egy bizonyos skatulyába helyezni, többféle arcát ismertette meg velünk.

 

 

 

 

Zenékkel remekelt, lett légyen szó bármilyen műfajról. Filmnézés során több értelemben is meglepetést tudott okozni. Például a szinte mindenki által túltolt basszusúnak minősített Tenet-et megzabolázta, sosem jutott eszünkbe az említett jelző. A Drive-ban a zálogháztól menekülés közben az autók összeütődését rendszerint valószerűtlenül nagy döngés kíséri, a KC62 előadásában nyoma sem volt ilyesminek. Mindig ilyennek szeretnénk hallani! Máskor, skatulyába nem helyezhető helyzetekben, a kanapéról fel kellett tápászkodni és a jelszint állítót 1-2 órányival visszacsavarni, mert túlzónak éreztük a szubbasszust. Ennek oka alighanem a kivételes, 11 hertzes alsó határfrekvencia, olyan hangok kerültek elő, amiket a szubládák döntő többsége képtelen megszólaltatni. Vagy ha mégis, akkor egészen halkan, füllel alig érzékelhetően. A San Andreas mélygarázs jelenete kevésbé volt félelmetes, mint amilyennek ismertük, aztán amikor a főhős helikopterrel megmenti elvált feleségét, a rotor és az összeomló toronyházak robaja elégedett mosolyt csalt az arcunkra. Nem annyira széleset, mint a KF92, pláne nem olyat, mint egy 1500-2000 wattal hajtott 30 centis hangszóróval vitézkedő korábbi tesztalanyunk, de messze az elvárásaink fölé emelkedett az élvezeti faktor.

 

Koncertfilm gyűjteményünk számos darabjába (Lisa Stansfield, Phil Collins, Chris Botti, George Michael) belehallgattunk, Tom Jones Soundstage filmjét végignéztük, végig szuperül szórakoztunk.
Ez a KC62 igazi pályája, no meg a sztereó zenék világa. Normál esetben, magunk szórakoztatására mindig pure direct-re kapcsoljuk az AVR-eket, processzorokat, de ezt a csöppnyi KEF-et vétek lett
volna egy percre parlagon heverve hagyni. Tolta, nyomta a szubbasszust, nem fogyott ki az erőből.

 

 

 

 

Végszó

 

Jelenlegi ismereteink szerint valóban a KEF KC62 az egyik legnagyobb kis mélyláda, ami nagyság a hangerejére és a hangminőségére egyformán érvényes, ráadásul makulátlan a kivitele,
tetszetős, egyedi a formaterve. Utóbbiak kifejezetten feleségbaráttá teszik, plusz a méretéből kifolyólag az elhelyezése egyszerű. Ha némileg olcsóbb lenne… De mivel 600000 Ft az ára, nem minősítjük kiváló vételnek. A KF92 nagyjából 30 %-kal kerül többe, mi inkább spórolnánk addig, míg összejön az ára. A KC62 nem az előbb megnevezett nagyobb testvére konkurense kíván lenni, egyéb nagytestű szubládákkal sem lenne korrekt versenyeztetni. Saját ligájában a csúcsot képviseli, elsőrangú választás az említett KEF LS hangdobozok vagy más, főként állványos hangfalak mellé, valamint olyan házimozisoknak, aki kisméretű szobával rendelkeznek, és inkább koncertekért rajonganak, mint a lövöldözős/robbantós akciófilmekért.

 

Műszaki adatokFelépítés: zárt
Hangszórók: 2 db 16,5 cm-es, öntvénykosaras
Teljesítmény: 1000 W RMS (2x500 W RMS)
Frekvencia-átvitel: 11-200 Hz (+/-3 dB)
Keresztváltó: 40-140 Hz
Fázis: 0 vagy 180 fok
Max SPL: 105 dB
Teljesítmény-felvétel: 1000 W
Színek: karbon fekete és ásvány fehér
Méretek: 246 x 256 x 248 mm (erősítő panellel és lábakkal)
Tömeg: 14 kg
Ár: 599 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Elképesztően pontos, gyors, feszes, kontrollált hang

 

+ Alsó határfrekvenciájával felülmúlja a nála sokszor nagyobb konkurenseit

 

+ Hibátlan kidolgozás, különleges és tetszetős formaterv

 

- Önbemérő, mikrofonos EQ-val sokkal könnyebb lenne a felhasználók dolga

 

Szubjektív véleményHangminőség házimozira:
Hangminőség zenére:
Hangnyomás:
Kivitel: 4,5 
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció