Menu

Cart

DENON HOME SOUND BAR 550 – KELLEMES HANGZÁS

Vadonat új elegáns és kompakt hangprojektorral rukkolt elő a Denon, sőt az új hangsugárzó már Dolby Atmos és DTS:X térhangzásokat is támogat. Nézzük meg közelebbről.

 

 

Természetesen beilleszthető a Denon otthoni vezetéknélküli rendszerébe melyet HEOS néven már jól ismerünk és ami mostantól az újgenerációs Denon Home elnevezés alatt viszi tovább a patinás gyártó rendszerbe kapcsolható termékeit.

Első gondolatok


Biztosan sokan láttak már néhány hónapos csecsemőt vagy épp pelusban rohangáló kisgyermeket, aki se nem kövér, se nem vékony, de nem óriási és nem is aprócska. Viszont, ha megfog valamit vagy valamit csinál, azonnal érződik rajta, hogy életre való. Na, valami ilyesmit éreztem tesztünk alanyával kapcsolatban is. De nézzük csak sorjában…

Kívülállók számára talán újdonság, de a vezeték nélküli hifi szegmens és főleg a kompakt „szakosztály” őrületes versenyben van a vevők kegyeiért. Röviddel ezelőtt, még csak a hangprojektorokon ámult a világ, aztán egy szempillantás alatt ezek fel lettek vértezve olyan extrákkal, melyeket korábban még csak a dedikált hifi gyártók tudtak produkálni.

 

 

A Japán Hanglemezgyártó Vállalattól származtatott 110 éves Denon márka a saját fejlesztésű HEOS multiroom rendszerével korábban már komoly belépőt produkált a vezetéknélküli eszközök világába és mindössze egy okostelefon – vagy tablet – segítségével összeköthetővé tette az otthonunkban lévő Denon eszközöket. Mostani lépésük pedig szintén gyors és ügyes, hiszen úgy alkottak meg egy önálló kompakt terméket, hogy az akár rendszerbe illesztve azt tudja, amit a nagyok. Csak éppen egyben. A Denon Home Sound Bar 550 az első Denon soundbar, mely megkapta a Dolby Atmos és DTS:X térhangzás támogatásokat.

A külső


A fekete színben elérhető Denon 550-est a saját hordfüllel kialakított praktikus dobozában vihettem haza tesztelni. Kibontva az eszköz mellett találunk egy Quick Start Guide-ot a kezdéshez, egy HDMI-kábelt, egy optikai kábelt, a távirányítóját (elemekkel) és a falra szereléshez szükséges fülecskéket. Maga a soundbar fekete szövettel borított, főként szilárd műanyag alkotta eszköz. Lábak gyanánt kisebb gumitappancsokat kapunk, melyek a kellő tömeggel párosulva remekül tapadnak. Nem igazán könnyű odébb csúsztatni, általuk komolyan stabil az eszköz.

 

 

Első ránézésre értelmet nyer a kompakt kialakítás. Az 55”-os tévém előtt csupán 65 centi szélesség párosult 7,5 cm magassággal és 12 cm mélységgel. A remekül harmonizáló méretezést még a finoman lekerekített sarkok is kellemesebb látvánnyá emelik. Az igazi meglepetés azonban akkor ér minket, amikor az első üzembehelyezést követően felülről közelítünk a kezelőpanelhez, ugyanis ilyenkor felvillannak az érintésérzékeny hangerő és léptető „gombok”. Nagyon vagány.

A készülék hátulján találjuk a kapcsolatokhoz szükséges konnektorokat, vagyis a saját tápvezeték mellett egy nyomógombos Bluetooth kapcsolót, HDMI eARC/ARC és HDMI in, egy USB és egy optikai bemenetet. Furcsa, hogy különlegesnek mondom, de egy ethernet csatlakozót is találunk. Amelyet, sajnos sok gyártó már nem alkalmaz, pedig biztosabb és könnyebb konfigurálást eredményez.

A hangszórók és távirányító


2 darab 19mm átmérőjű magas hangsugárzó csücsül az eszköz szélein. Beljebb haladva 2-2 teljes tartományú 55mm átmérőjű mély-közép hangsugárzó kapott helyet a 3db 50×90-es passzív radiátor között.

 

 

Egy fél-tenyérnyi, rendkívül lapos, gombelemekkel működő kedves kis darab. Sajnos sötétben nem világít és nem is vezérli a tévét. Ellenben kellően elég funkcióval van ellátva. A közepén olyan hasznos dolgokkal, mint éjszakai üzemmód és párbeszéd kiemelés. A hangerővel párhuzamosan helyezték el a basszus kiemelést, melyek domború +/- jeleket kaptak. A távirányító alsó részét személyre szabhatjuk, legalábbis három nyomógomb erejéig.

Az alkalmazásról


A HEOS applikációt letöltve mobil eszközről is vezérelhetjük a soundbart. Nekem pillanatokon belül sikerült vele mindent elérnem. Lehetővé teszi a soundbar összes beállításának vezérlését. Válthatunk a különböző EQ – előre beállított – értékek között, megváltoztathatjuk a mély és magas hangmagasságot és hozzáférhetünk a Dialogue Enhancer és az Éjszakai mód funkciókhoz is. Integrált támogatást nyújt olyan zenei streaming szolgáltatásokhoz is, mint a Spotify, az Amazon Music HD, a TIDAL, a TuneIn és a Deezer, ezen kívül több más Denon Home termék kezelésére és csoportosítására is használhatjuk.

 

 

Meghallgatva


Szokásomtól eltérően legelőször a közepes (24nm) méretű nappalimba helyeztem be. A Denon híres múltját szem előtt tartva kézenfekvő volt, hogy zenével kezdjek. Az első percekben azért feltűnt a külön álló mélynyomó hiánya. Alvaro Solez – Sofia dala kellemesen, de vékonyabb testességgel szólalt meg. Ugyanakkor kiemelkedett a finomra hangolt karakterisztika, amit végig – még a robbantásos filmjelenetekig is – tetten lehetett érni.

Japánosan kifinomult, lágyabb hangzás szép magasakkal, – ez jellemezte a hangzást – amelyek azért a csúcsuk közelében enyhe vágást, korrekciót kapnak. A fülledt karibi hangulatú Luis Fonsi (ft. Daddy Jenkee) – Despacito felvételénél a kezdő gitárhúrok tiszták, tónusosak voltak, de egy kis plussz fény hiányzott a szenvedélyhez. A dal végén hallható közös éneklés és taps viszont élvezetesen kiemelkedett.

Összességében a billentyűs-énekes témáknál volt igazán elemében. Magas hangerőnél már nem tartotta a teljes hangképet. De mindennel együttvéve is nagyon szellős és kifejezetten kellemes volt hallgatni. Sorozatokat nézve a nappaliban a párbeszédek tűntek ki. A kevesebb mély és a kontrollált magastartomány kedvezett a tévéfilmek cselekményeinek. Tömör és határozott hangot kaptam ebben a helységben, de egy mélynyomó jól jött volna hozzá. Dinamikában szerencsére nem volt hiány. Kissebb helységben – 12nm – hallgatva profibb megszólalás fogadott. Zenénél itt már nem hiányzott igazán a mélynyomó.

 

 

 

 

Az Aquamen gyári Blu-ray lemezzel tesztelve Dolby Atmos hangsávval tettem először próbára. Függetlenül, hogy más kiegészítő hangkeltő nem állt a újból kiemelkedett a párbeszéd –Pl: William Deffoe hangja. A díszítő elemek – vízhangok, csobbanások, loccsanások – nem voltak jelentősek. A cselekményre helyezi a súlyt az Atmos sáv alatt is. Ha például a kamera távolabb van az esménytől, akkor is inkább a központi esemény erősebb, mint a közelebbi lecsengése. A 3D- tér leképezés kissé fátyolos, nem volt jelentős, viszont DTS-HD Master sávra váltva teljesen feléledt a rendszer.

A párbeszédek és az események helye nagyon pontosan behatárolható volt, talán a valaha legpontosabb, amit eddig soudbartól hallottam. A gyermeki főhőst védeni igyekvő cápa támadása az üvegfelületen megdöbbentően pontosan kivehető volt. Majd az ismétlődő üvegnek csapódás helyszíne is. Párbeszédeknél ez az attitűd, még vertikálisan is egész jól követhető volt. Amikor például a főszereplők nem voltak azonos fejmagasságban. A monumentális jeleneteknél is megmaradt a moziszerűség. A hangkép azonos maradt és nem kellett a távirányító után nyúlkálni, a hangzás nem torzult a jelenet rovására. Ráadásul a kisebb szobát teljesen betöltötte és hallhatóan maradt még tartalék a további torzítás nélküli tetőzéshez.

Összegzés


A Denon Home Soundbar 550 külsejét illetően szolidan mutat. A felvillanó gombsor igazi unikum, amit szerintem sokan kedvelnek majd. Kezelése egyszerű, könnyű üzembehelyezést és remek applikációt társítottak hozzá, mellyel korszerűen tudjuk használni ezt a kompakt kis eszközt. Hangzásához néha jól jönne egy mélynyomó, ami a térhangzáshoz adna hozzá némi pluszt, de a magassági sugárzók is erősen ajánlottak.

Jó hír, hogy ezek viszont opcionálisan beszerezhetők. A zenehallgatás a Denon Home Sound Bar-ral nagyon kellemes élmény, mert nincs „tömeg hangja. Filmeknél kifejezetten figyelemre méltó a dialógus kezelése, ami sok más soundbar esetében nem igazán megoldott probléma, Talán a legfőbb erényei közé tartozik a kiváló hang pozicionálás.

(Dósa Miklós)

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció