Menu

Cart

Canton Power Sub 12 aktív mélyláda teszt

A kötelező termékfrissítési hullám elérte a Canton szubládáit is, az általunk idén év elején tesztelt és bemutatott SUB 12.4 típusnak megérkezett az utódja a Power Sub 12. Elsőre, majd másodikra sem tűnt fel változás, mintha egypetéjű ikrek lennének, tehát pontosabb meghatározás ráncfelvarrásnak tekinteni. Ez nem feltétlenül negatívum, hiszen remekül sikeredett az előd, melynek az összes jó tulajdonságát tovább vitték. Mégis milyen újdonságokkal csábít a Power Sub 12? Kiderítettük!

 

 

Az új modellt deklaráltan az aktuális GLE sorozathoz készítették, azokhoz a hangdobozokhoz igazították a külsejét. Ez a lábakra pillantva jön át legjobban. A fejlesztések sorában legfontosabb lehetne a korábbi alumínium helyett titán anyagúnak nevezett membrán. De mivel ez merevítő, csinosító bevonat a préselt papíron - ahogy a fényképeinken egyértelműen látható - drámai változás nem várható tőle, ezt igazolta a meghallgatás is. Félreértés ne essék, a papír is kiváló membrán alapanyag, számtalan kiemelkedő hangú mélyládában és hangdobozban teljesít szolgálatot. Ráadásul a fényes, szürke fémréteg
"cantonossá" teszi a szubláda kinézetét, ami nem elhanyagolható szempont.

 

 

 

 

A passzívmembrán anyaga MDF, ezt a gyártói honlap korrekten írja. Ennek ugyanolyan "hullám" gumipereme van, mint az aktív hangszórónak, szintén jól bevált Canton technika.

 

 

 

 

Visszatérve a hasonlóságokhoz, a SUB 12.4 és a Power Sub 12 doboztesteinek méretei (36x47,5x50 cm), tömegük (24 kg) azonosak, az aktív és a passzív hangszórók felépítése és öntvénykosaraik szintén, az erősítők felépítése és teljesítménye (200/380 W) szemernyi eltérést sem mutat.

 

 

 

 

Akkor a típusszámon, a lábakon és a titán rétegen kívül mi a különbség? Például a védőkeret rögzítése egyértelműen modernebb, mert mágnesek tartják azt a helyükön nincsenek esztétikát rontó lyukak az előlapon.

 

 

 

 

Folytatva a vizsgálódást, amennyire lehetett, szétszereltük a Power Sub 12-t, hogy a belvilágról is képet kapjunk, valamint készítsünk, hogy a Kedves Olvasó is lássa az elrejtett részleteket.

 

 

 

 

Szintén alkalmazták azt a belső merevítést, aminek idén március végén egyszer már örültünk. A hanghullámok terjedését nem gátolja, viszont a doboztest szilárdságát, stabilitását jelentős mértékben növeli, ezt kopogtatással ellenőriztük. Az említett tekintélyes vastagságú MDF idomon láttunk változást, a közepén lévő kerek lyuk sokkal kisebb, mint a donoré volt. Hogy erre miért volt szükség, arról fogalmunk sincs, de ha összehoz minket a sors egy Canton mérnökkel, meg fogjuk kérdezni.

 

 

 

 

Az aktív hangszóró mágnese névleg dupla, ám egy harmadik ferritgyűrűt erősítettek a pólusvasra, így triplának is nevezhetnék. Pontosan ugyanúgy, ahogy a SUB 12.4 hangkeltőjét. Érdekes megoldás, ami egyértelműen hasznos, hiszen mágneses erőtérből sosem elég, és amit hallottunk, azzal igencsak elégedettek voltunk.

 

 

 

 

A hátlap, a csatlakozók, kezelőszervek szintén pontosan ugyanolyanok, mint amilyet a SUB 12.4-en láttunk. Nagy jelszintű (hangszóró), vonali (RCA) be- és kimenetek, fölöttük keresztváltó, fázis, hangerő tekerőgombok és kapcsolók sorakoznak. Utóbbiak egyikével a bekapcsolási módot (on vagy auto) választhatjuk ki, a másikkal a hallgatási környezethez igazítható a szubláda hangzása: széles, normál és szűk elnevezésűek képezik a lehetőségeket. Van lehetőség a teljes áramtalanításra egy billenőkapcsolóval, ezt gyakran lespórolják a gyártók. A borotva/piskóta tápaljzatot még mindig rosszabb választásnak tartjuk, mint az IEC szabványút, sajnos ezen a mélyládán is ilyennek kell beérnünk.

 

 

 

 

Nem elhanyagolható részlet a szubládák alátámasztása, pontosabban a lábacskáik kivitele, stabilitása. Ez korábban is teljes mértékben rendben volt, ám a Power Sub 12 talpainak külseje alumínium henger, nem gumiból kialakított csonka kúp, erre utaltunk, amikor a GLE családot emlegettük és a padlóval érintkező felület is módosított. Kapcsolatuk szilárdsága megkérdőjelezhetetlen, egy hónap alatt egy millimétert sem mozdultak el a helyükről, bár ugyanez elmondható a régebbi változatról is.

 

 

 

 

A meghallgatás helyszíne, körülményei (Marantz processzor, QED Reference szubkábel Nordost Purple Flare tápvezeték, Zidoo UHD3000 médialejátszó) és a tesztanyagok összetétele nem változtak, összességében a végeredmény sem. Amit a SUB 12.4-ről leírtunk, az egy az egyben ideillik, akár kopírozhatnánk. Nem szívesen tesszük, elkerülendő a negatív kritikákat, de mivel nincs más választásunk, ugyanazt leírjuk, részben más szavakkal.

 

 

 

 

200 wattal kalkulálunk, a 380 jól mutat az adatlapon, de filmnézés és zenehallgatás során elhanyagolható. Ha zárt konstrukcióról lenne szó, kevesellnénk, ha basszreflexről, akkor elegendőnek minősítenénk. Ám ez a kettő közötti; passzívmembrános. Elég a 200 watt? Meglepő, de igen. Erőben sosem szenvedett hiányt a Power Sub 12, inkább vissza kellett tekerni a decibel skálázású volume gombot, ha a filmnek túlzóra volt keverve a szubbaszusa.

 

 

 

 

Auto állásban a feléledés villámgyors, nemkívánatos hanghatás (relé kattanás, puffanás) nem társult mellé, amit határozottan díjaztunk. Előlapi zöld LED-je cseppet sem zavaró fényerejű, diszkréten tette a dolgát. Készenlétben halvány piros, szinte észrevehetetlen.

 

 

 

 

Mindenkor megmutatkozott a passzívmembrán basszreflexnyílással szembeni előnye, és nem csak a gyakorta felbukkanó portzajra gondolunk. Csak akkor hallatta a hangját, amikor arra szükség volt, olyankor erőteljesen, ha kellett durván. Pontosságot és impulzus átvitelt tekintve közelített a zártakhoz, felfutása és lecsengése rövid is tudott lenni. A kaliberekkel nagyvonalúan bánt, ebben reflexes vetélytársaira hasonlított. A Drive revolvere 12-es sörétes puska-szerűen dörrent, a Hulk-ot támadó katonák M16 típusú, 5,56 mm űrméretű karabélyai 7,62 milliméteres Kalasnyikovként szóltak és így tovább a golyószórón át a sokat emlegetett "fifty cal" nehézgéppuskáig. Egy fokkal öblösebbnek tűnt mindegyik fegyver hangja, de nem annyira, mint néhány basszreflex szubláda előadásában. Viszonyítási alapként az egyik legkiválóbb zárt szubláda, a JL Audio e112 hangja szolgált.

 

 

 

 

A Valkyrie légvédelmi gépágyúja valószerűnek tűnt a Canton Power Sub 12 prezentálásában, a bombarobbanások a kanapénkat remegtették, no meg a szoba egyes berendezési tárgyait. Igen, a beépített erősítő 200 wattja bőségesen elegendőnek bizonyult, hangerő szabályzójának kezdeti 11 óra állásából, ahogy erre már utaltunk, néha picit vissza kellett vennünk. A lőfegyverekkel kapcsolatban említett nagyzolás egyáltalán nem tűnt fel a San Andreas földrengéstől összeomló felhőkarcolóinak robaja és a Tron Legacy különféle szintetikus effektjeinek ábrázolása során. Sőt, kifejezetten előnyére vált mindkét filmnek. A Spectre című James Bond film nyitó jelenetét végigkísérő döngések (talán üstdob, talán szintetikus, nem ez a lényeg) rémisztően remegtették a szoba levegőjét, akárcsak az összeomló épületek.

 

Ezek után vettük elő nehezebb feladatokat, Marcus Miller basszusgitár játékát és a Hit Man Returns koncertfilm néhány részletét. A Power Sub 12, árát is figyelembe véve, élvezetesen tolmácsolta a
hangszerek 80 Hz alatti szubbasszusát, nem rakódott semmi oda nem illő a húrokra, dob bőrökre. Dinamikai képességeit szintén megvillantotta, tetszett, amit hallottunk.

 

Frekvencia mérésünk itt sem volt összhangban a gyártó adataival, a 20 hertzes alsó határérték, ahogy azt feltételeztük, a valóság szépítése, kozmetikázása. Azon a frekvencián legfeljebb némi vizuális élvezetet nyújtott a membrán mozgása, hangot alig. Viszont a 25 hertzes mérőjelet egészen elfogadhatóan közvetítette, körülbelül 2,5 decibellel volt halkabb, mint a 31,5 Hz, 40 Hz-en még rátett egy kis lapáttal. A mikrofont a hallgatói pozícióba helyeztük, cirka 3,5 méterre a mélyládától, tehát nem közeltéri mérést végeztünk, hanem igyekeztünk a hétköznapi használat során a kanapé közepén érzékelhető hangnyomást vizsgálni, ahogy mindig a tesztjeink során.

 

 

 

 

Összegzés

 

A Canton Power Sub 12-nek ugyanabban az erős mezőnyben kell helytállnia és híveket szereznie, mint elődjének a SUB 12.4 mélyládának és a megújult GLE sorozatnak. A hosszúra nyúlt tesztidőszak alatt begyűjtött tapasztalataink szerint ugyanolyan jó esélyekkel indul a vásárlók kegyeiért, mint elődje. Legvonzóbb tulajdonsága a hangnyomása, ami bőven elegendő lehet a miénknél nagyobb, 30-35 négyzetméteres szobákban is. Ügyes mindenes, pörgős akciófilmeket ugyanolyan szinten tesz élvezetessé, mint szinte bármilyen zenét. Itt inkább sokcsatornás kiadványokra gondolunk, mint sztereóra, de ha ahhoz kell alátámasztást adnia, nem marad szégyenben.

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: passzívmembrános
Hangszóró: 30,8 cm, titán bevonatos papírmembránnal
Passzívmembrán: 30,8 cm, MDF anyagú
Teljesítmény: 200/380 W (névleges/zenei)
Frekvencia-átvitel: 20-200 Hz (gyári adat)
Keresztváltó: 50-200 Hz
Fázis: 0-180 fok, fokozatmentes
Teljesítmény-felvétel: 330 W, készenlétben 0,32 W
Színválaszték: fekete, fehér
Méretek: 36 x 47,5 x 50 cm
Tömeg: 24 kg
Ár: 299 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Tekintélyes hangnyomás

 

+ Remek kidolgozás

 

+ Zenére és zúzásra egyaránt ajánlható

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség házimozira:
Hangminőség zenére:
Hangnyomás:
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció