Menu

Cart

FiiO M11 Plus LTD hordozható zenelejátszó teszt

A FiiO M11 Plus LTD mindent magába foglal, ami egy komplex tudású, prémiumkategóriás DAP eszköztől elvárható. Nevezhető hordozható audiofil svájcibicskának is: olyan sok funkciót tartalmaz, hogy ember legyen a talpán, aki valamennyit képes felsorolni, vagy éppen kihasználni! Ami viszont fontosabb, hogy hangminőségben is komoly kihívó a 300 000 Ft alatti mezőnyben. Van összefüggés a példaértékű megszólalás és a limitált kiadás között, ami egyúttal kicsit szomorú háttérinformációt is takar.

 

Ezért limitált kiadású a FiiO M11 Plus LTD

 

A FiiO M11 Plus LTD csak korlátozott ideig lesz megvásárolható. Ennek oka, hogy kettős AKM AK4497 EQ DAC chipet tartalmaz. Tavaly a japán chipgyártó üzemében tűzbaleset történt és majdnem az egész épület leégett. Ám a FiiO korábban már vásárolt az említett D/A konverterből, ezért úgy döntöttek, hogy amíg a készletük tart, addig ezzel a chippel gyártják a limitált kiadású M11 Plus DAP-ot. Ha elfogy az összes raktáron lévő AK4497 EQ DAC, akkor onnan kezdve már nem limitált kiadásként jelölve, másik chippel fog készülni az M11 Plus.

 

 

 

Néhány száraz termékadat

 

Az M11 Plus LTD a korábban általunk is tesztelt M11 továbbfejlesztett változata. A Plus kicsivel nagyobb és elődjéhez képest kb. 30%-kal nehezebb, nemcsak a frissebb DAC, hanem a jelentősen megnövelt akkumulátor (6 000 mAh) kapacitás miatt is. Az akkumulátor által biztosított üzemidő mégsem lett több, sőt, picivel kevesebb is (habár lássuk be, hogy a folyamatos lejátszás mellett, szimmetrikus hangkimenetet használva elért kb. 10 óra sem olyan vészes). Nem mellesleg a belső háttértár 32 GB-ról 64 GB-ra hízott, továbbá az M11 Plus LTD-ben lévő Bluetooth frissebb, 5.0 verziójú. Érdekesség, hogy a belső áramkörök moduljait külön-külön leárnyékolták, hogy az elektronikát ne befolyásolják az elektromágneses zavarok.

 

 

 

 

Említendő még az újgenerációs jelszint vezérlő (azaz hangerő szabályzó), amely a korábbitól eltérően merőben más dizájn (bővebben a következő bekezdésben). Ami az árat illeti: az M11 Plus LTD jelenleg kb. 280 000 forintért vásárolható meg, ami jelentősen több a korábbi, sima M11-hez (kb. 170 000 Ft) képest. Ha azonban azt vesszük figyelembe, hogy az alapszintű M11 után volt egy M11 Pro is (kb. 240 000 ft), ahhoz képest alig 20 %-kal drágább. Továbbá  ha észben tartjuk, hogy a COVID miatt 2020 óta szinte minden drágább lett (a forintot kivéve), és a konkurensek közül jópáran
merészkednek referencia tudású termékükkel még a milliós határ fölé is, akkor pulzusunk máris lejjebb ereszkedhet.

 

 

 

 

Küllem

 

Egyszerű, mégis elegáns csomagolásából pillanatokon belül kezünkbe került a FiiO M11 Plus LTD. A tartozékokat tartalmazó dobozkában találtunk egy USB A-C kábelt és egy 3,5 mm-es Jack -» digitális koaxiális adapter. A rövid felhasználói kézikönyv dobozába kártyarekesznyitó eszközt is csomagoltak, amellyel a legfeljebb 2 TB kapacitású micro SD kártyanyíláshoz férhettünk hozzá. Az M11 Plus LTD 75x134x18 mm-es méretéhez több, mint 300 grammos tömeg társul. Masszív adottságaival még úgy-ahogy nadrágzsebbarátnak nevezhető, ettől függetlenül nem árt észben tartani, hogy a mellékelt, prémium érzetű bőrtokkal együtt egy átlagos okostelefonhoz képest majdnem 3x vastagabb.

 

 

 

 

A megépítettség, anyagminőség tisztességes. A fekete alumínium készülékház kissé szögletes, de (különösen az alaptartozék védőtokkal kiegészítve) jól kézbe simul. A FiiO kicsit újított a dizájnmotívumain, melynek eredményeként e lejátszó méhsejt alakú gombokkal rendelkezett. Baloldalt kék háttérfényben úszott a ki/bekapcsológomb. Ez alá került a hosszúkás, újgenerációs hangerőszabályzó. Utóbbit saját belátás szerint használhattuk hagyományos nyomógombként (ekkor fizikailag érezhetők kattanással reagált), vagy érintésérzékeny felületként. Az egyértelmű(bb) visszajelzés érdekében az érintés-alapú jelszintvezérléshez is hangjelzést párosított a FiiO. Ilyenkor halk "csattogást" hallottunk, ami elsőre kissé meglepő volt. Szerencsére a menüben kikapcsolhattuk ezt a segédhangot. De mielőtt a szoftveres oldalra térnénk, lássuk a készülékház többi részét!

 

 

 

 

Az alsó részen sorakozott egy 4,4 mm-es Pentaconn, továbbá egy 2,5 mm-es szimmetrikus Jack. Középre igazították a töltésre/jelátvitelre szolgáló USB aljzatot, amelytől jobbra egy 3,5 mm-es, digitális koaxiális hangkimenettel kombinált Jack aljzat zárta a sort. Jobboldalra rendezték a fentebb említett kártyanyílást, egy mechanikus billentyűzár kapcsolót, továbbá a szokásos, zenei navigációra szolgál három gombot. Az üveggel fedett hátoldal kristályszerű mintázatot kapott. E felület pillanatokon belül összeszedte az ujjlenyomatokat, ezért is volt hasznos a mellékelt védőtok, amibe másodperceken belül bebújtattuk tesztkészüléket.

 

 

 

 

Az 5,5 colos, 1440 x 720 képpontos IPS panelt tartalmazó kijelző edzett üveg külseje egy extra oleofób bevonatot is kapott, aminek köszönhetően egy hagyományos üveglaphoz képest kevésbé láthatóan jelentek meg rajta az ujjlenyomatok.

 

Használat közben

 

A FiiO M11 Plus LTD operációs rendszere továbbra is Android alapú volt és nagyon hasonlított arra a szoftveres felületre, amellyel a korábbi M11, illetve a zászlóshajó M15 tesztelésekor találkoztunk. Utóbbiakról videót is készítettünk, amely alapján érzékelhető az Android alapokból származó valamennyi előny és esetleges hátrány. Mi lenne vele a probléma? Legfeljebb a laikus felhasználó számára tapasztalható, kezdeti bonyolultság.

 

Mi már tucatnyi FiiO terméket és Android alapú DAP eszközt teszteltünk, ezért hamar kitapasztalhattuk az M11 Plus LTD menürendszerét. Ám egy témában kevésbé jártas felhasználó számára (különösen a magyar nyelv hiánya miatt) a szoftver alapos megismerése határozottan türelmet és időt igénylő folyamat lehet. Ugyanakkor érdemes ráfordítani némi energiát az M11 Plus LTD feltérképezésére és alapvető konfigurálására, mert a benne lévő hardverhez tucatnyi szolgáltatást és finombeállítási lehetőséget alakítottak ki. Most következzen néhány példa!

 

 

 

 

A gyártó által előre telepített FiiO Music alkalmazás praktikusan rendezte a háttértárra bemásolt zenei gyűjteményünket. Böngészettünk konkrét zeneszám, album, vagy zenei stílus szerint is. Az alkalmazás azt is láthatóvá tette, hogy a keresett zsáner vagy lemez hány zeneszámot foglalt magába. A FiiO Music nemcsak a lejátszón, hanem helyi hálózaton tárolt és megosztott zenéket is felismeri.

 

 

 

 

A FiiO minden alkalmazást és beállítást úgy alakított ki, hogy offline, tehát internet nélküli módban is teljesértékű zenelejátszót kapjunk. Ettől függetlenül nem árt olykor-olykor bekapcsolni a WiFit és telepíteni a rendszeresen érkező firmware frissítéseket! Kedves gesztus, hogy a felhasználói kézikönyvet és a lejátszóhoz fűződő gyakori kérdéseket egy asztalon megtalálható, "Technikai támogatás" gyűjteményben is elhelyezték. A Play Store megléte által tetszés szerint böngészhettünk olyan alkalmazások közül, mint a TIDAL, Spotify, Deezer stb.

 

 

 

 

Akit zavar az Androidos felület sokszínűsége, netalán feleslegesnek tartja a "nyitott" rendszer kusza funkcióit, annak (hasonlóan a korábbi, prémium kategóriájú FiiO DAP-okhoz) bármikor elérhető a zenére optimalizált üzemmód, amelyben csak a FiiO Music fut teljes képernyős kivitelben. Minimális szinten ennek dizájnja, színvilága is módosítható.

 

 

 

 

Az M11 Plus LTD előnyei közé tartozik könnyű konfigurálhatósága. A ki- és bemenetekhez tartozó jelszint beállítások hasznosak lehetnek. Érdekesség, hogy a Bluetooth jelátvitel minősége manuálisan kiválasztható épp úgy, mint a digitális Lowpass szűrők, bár utóbbiak között mi alig hallottunk különbséget.

 

 

 

 

A "klasszikus" fentről legördíthető, gyorsan elérhető Android menüsáv a telefonos világtól eltérően itt nem repülő módot, vagy mobilinternetkapcsolót, hanem jelszint választót, zenei üzemmódot, teljes DSD dekódolást, autós üzemmódot és hasonló funkciókat tartalmazott. A hagyományos, fogaskerék ikonon keresztül elérhető konfigurációs menü viszont rengeteg olyan menüpontot szedett csokorba, amelyekkel egy korszerű okostelefonnál is találkozhatunk.

 

 

 

 

Az M11 Plus LTD lejátszót 1-2 érintéssel átalakíthattuk USB D/A konverterré, Bluetooth vevővé vagy AirPlay klienssé. Utóbbi vicces olyan értelemben, hogy elsősorban az Apple felhasználók kegyeibe próbál beférkőzni, de bizonyos szituációkban igenis jó alternatíva lehet pl. a Bluetooth jelátvitellel szemben.

 

 

 

 

Az új hangerőszabályzó halk, kattogó hangja minket kissé zavart, ezért örömmel fedeztük fel a jelszintvezérlő számára dedikált menüben, hogy a hangjelzés kikapcsolható. Ugyanitt akár teljesen letilthattuk volna az érintés-alapú jelszint vezérlést, de a többi funkcióval még feldobhattuk a "simogatósáv" általi élményt. Egyébként az autós módot a középső képen, kékkel jelölt gombbal aktiválhattuk.

 

 

 

 

Szúrópróbaszerűen kiválasztottunk három zeneszámot és megpróbáltuk (bekapcsolt WiFi mellett) letölteni hozzájuk a dalszöveget. Sikerült is, ehhez csupán még egyszer rá kellett koppintani a jobb felső sarokban lévő nagyító ikonra.

 

Hangminőség

 

A FiiO M11 Plus LTD teszteléséhez eleinte "csak" Sennheiser HD 600 fejhallgatót használtunk, de később tovább léptünk a HD 800 S-re, továbbá egy nálunk vendégeskedő IE 900 fülhallgatót is bevetettünk, hogy a 3,5 mm-es Jack és a szimmetrikus hangkimenetek közötti különbséget megvizsgáljuk. Hangkimenettől függetlenül elképesztő hangminőséget biztosított a FiiO lejátszója, de a legtöbbet (nem meglepő módon) szimmetrikus kábellel csikartuk ki belőle. Függetlenül attól, hogy 2,5 mm-es vagy 4,4 mm-es kimenetet használtunk, az aszimmetrikus 3,5 mm-es Jack kimenethez képest őszintébb, tisztább, közvetlenebb élményt kaptunk.

 

 

 

 

De hogyan szólt a limitált kiadású DAP? Nem volt lehetőségünk összehasonlítani olcsóbb/drágább testvéreivel, ettől függetlenül pillanatok alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az M11 Plus LTD az egyik legjobb
hangú (ha nem a legjobb), 300 000 Ft alatti hordozható zenelejátszó, amivel eddig találkoztunk. "Felnőttesen komoly" teret, nyitottságot, transzparenciát kaptunk referencia füleseinken keresztül, ami egy azonos árú asztali fejhallgató erősítő/DAC készülék esetén is megállta volna a helyét.

 

Az olyan zeneszámokat, mint pl. Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. audiofil minőségben felvett nótája, szép térmélységgel, életteli énekkel és kristálytiszta részletekkel kaptuk vissza. A FiiO mellőzte a
szórakoztató céllal becsempészett basszusokat és extra magas hangokat, inkább pontosságra és realizmusra törekedett. A zenehallgatás (különösen azután, hogy a HD 800 S kábelét kicseréltük egy egyedi készítésű, OCC ezüst vezetőt tartalmazó alternatívára) nem az extra színek, hanem a megfontolt mértékletesség által lett izgalmas.

 

A FiiO M11 Plus LTD hangját nehéz elemezni, mivel nem volt szándéka a hangba "beleszólni" és szubjektív belátása szerint ide-oda csinosítgatni. Őszinte, pontos és hiteles érzettel szólaltak meg referencia számaink és ahányféle fülest dugtunk a DAP-ra, annyiféle eredménnyel szembesültünk. Minden zenei stílusnál megőrizte tárgyilagos és fegyelmezett jellegét a FiiO. Ha kicsit lendületesebb zenéket indítottunk el (pl. Joe Satriani - Spirits, Ghosts and Outlaws) és az összkép a túlságosan csattogó cintányérok és súlytalan lábdob miatt vérszegénynek tűnt, akkor ugyanazon előadó másik albumjára átváltva (Joe Satriani - Energy) kiderült, hogy valójában csak az adott kiadás keverése volt gyengébb.

 

 

 

 

Nemcsak a hangstúdiók és kiadványok közti eltérésekre, hanem a veszteségmentes és tömörített fájlok közti különbségekre is egyértelműen rámutatott a FiiO. Másszóval: az internetről közvetített zene (különösen a Spotify) már nem tudott élvezhetően megszólalni vele, számunkra legalábbis. A basszusban és magas hangokban jelentkező hiányosságok és a szétkent sztereó középpont miatt fókuszunk nem a zene hangulatára, hanem a tömörítettség miatti kompromisszumokra irányult. Természetesen ettől még nem bűn streaming alkalmazást futtatni az M11 Plus LTD hardverén. Csak hosszú távon nem igazán érdemes. Tudása legjavát ugyanis legalább USB DAC módban és saját háttértáráról visszajátszott műsor hallgatása során mutatta meg.

 

 

 

 

A zene inkább festményként jelent meg, a megfelelő fülessel holografikus középpontot értünk el, miközben érzékelhettük a hangok végtelen, áramló természetét is. Instrumentális, akusztikus hangszerekkel előadott zenékkel nem kevésbé ügyesen hozott elő temérdek mikrodinamikus részletet a FiiO. Ha Oscar Peterson - You Look Good To Me vagy Dave Brubeck - Take Five c. jazzklasszikusát indítottuk el, majdnem olyan érzet jött létre, mintha egy térben lélegeztünk volna a zenészekkel. Természetesen ez a fülhallgató érdeme is volt!

 

 

 

 

Végszó

 

A FiiO M11 Plus LTD elsőosztályú DAC a 300 000 Ft alatti kategóriában. Nyugodt szívvel javasoljuk vájtfülűeknek, olyan felhasználóknak, akik tekintélyes magas felbontású, digitális zenegyűjteménnyel rendelkeznek és egy többfunkciós "interfész" segítségével szeretnék azt elérni. Tudása meglehetősen szerteágazó, rövid távon közel sem biztos, hogy minden képességét kihasználja leendő tulajdonosa, ettől függetlenül jó, hogy rengeteg kényelmes funkciót eleve magába foglal. Kissé nagy és nehéz, ezért nem tudja egy okostelefon kecses kivitelét utánozni (más kérdés, hogy nem is kell neki). Nekünk hiányzott a tekergethető, elegánsan kattogó potméter élménye. Ám amire az M11 alapvetően készült, abban kiválóan teljesített, relatív jó áron, ezért megkapja az Ajánlott Vétel jelvényt.

 

Műszaki adatokTámogatott hangformátumok: DSD, DXD, APE, Apple Lossless, AIFF, FLAC, WAV, WMA, MP3, OGG, AAC
CPU: Qualcomm Snapdragon 660
DAC: 2 db AK4497EQ
Legnagyobb mintavételezési frekvencia: 384 kHz/32 bit, DSD256
Erősítő: 2 db THX AA-78
Bluetooth verzió: v5.0
Támogatott Bluetooth kodekek: LDAC, aptX, aptX HD, SBC
WiFi: 2,4 GHz/5 GHz
Kijelző: 5,5 colos, 1440 x 720 képpontos IPS panel
Kimeneti jelszint (szimmetrikus/aszimmetrikus): 206/588 mW
Jel/zaj viszony: >121 dB
THD: < 0,0004 % (1 kHz/10 kOhm)
Bemenet: USB-C
Kimenetek: 3,5 mm-es (digitális koaxiális/analóg) Jack, 2,5 mm-es szimmetrikus Jack, 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn Jack
Memória (RAM/ROM): 64 GB/3 GB
Legnagyobb támogatott micro SD kártya kapacitás: 2 TB
Akkumulátor: 6000 mAh Li-polimer
Készülékház anyaga: alumínium
Színek: fekete
Méretek: 75 x 134 x 18 mm
Tömeg: 307 g
Ár: 279 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Lenyűgöző hangminőség, precíz részletesség, levegős és nyitott térérzet, magas felbontás

 

+ Bőséges jelerősség (hangerő) nagyobb hajtást igénylő fejhallgatókhoz is

 

+ A kategóriához mérten tisztességes szolgáltatás felhozatal, szép kijelző, több hangkimenet, hálózati funkciók stb.

 

+ Gördülékeny szoftveres felhasználói élmény praktikus finombeállítások

 

- Kissé nagy és nehéz, ami a teljesítményért cserébe szükséges kompromisszum

 

- Potméterhez szokott felhasználóknak megszokást igénylő lehet az újgenerációs jelszint vezérlő

 

- A korábbi, standard M11-hez képest lényegesen drágább (viszont a limitált kiadás, a világban történő események és a jobb hardver tekintetében ez valahol érthető is)

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel: 4
Kezelhetőség:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció