Menu

Cart

LEGEND 40.2 SILVERBACK – KÁBELEK NÉLKÜL

A teszt alanyát gyártó System Audio vállalatot 1984-ben alapította a dán származású Ole Witthøft, ki maga is zenész, így a hangszerek hangját jól ismeri testközelből.

 

 

Ole szerint a nyolcvanas évek korabeli hangfalai már-már túlbonyolított konstrukciók voltak, a gyártók beszálltak egyfajta technikai versengésbe; azonban hangsugárzóik hangja, megfelelő részletezőképesség híján unalmas, lapos produkciót eredményezett. Ez a felismerés késztette Ole-t, hogy elkészítse a saját elképzeléseinek megfelelő hangfalat, melynek olyan hangminőséget kell képviselnie, hogy az a laikusok számára is azonnal érzékelhető minőségugrás legyen más hangfalakhoz viszonyítva.

Felépítés, technológia


A Legend 40.2 silverback úgy akar High End hangzást a szobába varázsolni, hogy nincs szüksége külön hangfalkábelre, erősítőre, ráadásul a beépített legnagyobb hangszórók átmérője is csak 12 cm. Napjainkban ez már így is teljesíthető, a megfelelő komponensek szakszerű összehangolásával.

 

 

Az SA (System Audio), a magas minőségű vezeték nélküli jeltovábbítást a WISA (wireless speaker & audio) szabványra alapozza, mely maximálisan 24 bit / 96 kHz felbontású jel továbbítására képes a hangfalakra, ami a CD minőség duplája. Ez a technológia kifejezetten audió alkalmazásokra lett kifejlesztve.

A jó hangminőségen felül a késleltetése minimális. Például a Bluetooth-al összemérve csupán tizede a csúszás. Így filmnézésre, játékra is tökéletes. Ez a technológia mára széles körben elterjedt, WISA szabványú jeladóval felszerelhetnek tévéket játékkonzolokat, A/V boxokat, Így közvetlen csatlakoztathatjuk hozzájuk a WISA vevővel rendelkező hangsugárzókat.

Sztereó HUB / Távirányító


A teszt során, a hangfalakhoz mellékelt Stereo Hub testesítette meg a WISA jeladót. Ez az egység fogadja a forráskészülékeket (RCA Line-in, 2,5” jack AUX, 3 db Optikai, USB, Coax, HDMI), csatlakozhatunk vele a WIFI hálózathoz (Google Chromecast, Apple Airplay, DLNA, Spotify Connect), és közvetlenül Bluetooth-on keresztül is küldhetünk rá hangot.

A mellékelt távirányító eloxált alumínium házat kapott, rádiófrekvencián irányítja a Hub-ot, így akár a fal sem jelent akadályt, hogy hangerőt állítsunk, némítsunk, bemenetet válasszunk, vagy a lejátszást vezéreljük róla. A hangerő szintjét, valamint az aktuális bemenetet, mozgásra aktiválódó, fehér ledekkel jelzi. Ez a hangerőszint kijelzésére tökéletes, azonban a kiválasztott bemenet láthatóságát erősen rontja, a mellette világító, vakító fényű fehér led. Sokkal praktikusabb lenne, ha maga a bemenet felirata világítana.

 

 

A Stereo Hub által vezeték nélkül küldött digitális jeleket, a hangfalakba épített WISA vevőegység dolgozza fel, így a Legend 40.2 Silverback hangfalaknak csak áramellátásra van szükségük, amit „IEC” típusú aljzaton keresztül kapnak. A hangfalak hátulján található csatlakozófelület kínálata ezzel még nem ér véget, XLR csatlakozón keresztül köthetünk rá analóg jelforrást, kikerülve ezzel a beépített D/A konvertert. Az USB-A aljzat a pendrive-ról telepíthető „Ram Tweaks” sémák betöltéséhez szükséges.

Ezek, a gyártó által kiadott, folyamatosan frissülő EQ sémák, különböző igényekhez igazodó hangkaraktert kölcsönöznek a hangfalnak. Ezt a rugalmasságot a beépített többcsatornás erősítő, és az aktív hangváltó teszi lehetővé. Hogy minden szobatípusban tökéletes legyen a hangzása, az „SA Room Sercive” alkalmazás segítségével közel lineárissá tehető a frekvenciamenete.

 

 

Egyelőre csak IOS platformon érhető el az applikáció; ezt a gyártó azzal magyarázza, hogy a szoftverben kalibrálva van minden Apple telefon vagy táblagéptípus mikrofonja, amit az Android platformot használó készülékek változatos hardvere nagyon megnehezít. További akusztikai korrekciót és vezérlési lehetőséget valósít meg, a gyártó jelenleg csak beta verzióban elérhető „SA Cockpit” alkalmazása.

A hangfalak


Maga a hangfal egyébként zárt konstrukció és négy darab hangszórót tartalmaz. A magassugárzó dóm típusú, az általa generált hanghullámok diffúz mivoltát a gyártó saját fejlesztésű DTX akusztikai lencséje eredményezi. A közép és mély hangok megszólaltatásáért 12 Cm átmérőjű, szénszálas, pillekönnyű membránnal szerelt hangszórók gondoskodnak. Közvetlenül a magas hangszóró alatt lévő membrán felelős a közepes frekvenciatartomány megszólaltatásáért, és érdekes módon a mély hangokat is ráengedi az aktív keresztváltó. Az alsó kettő, ránézésre ugyanilyen hangszóró, már tisztán csak a mély frekvenciákat sugározza.

 

 

A kis membránátmérő ellensúlyozása érdekében a maximális membránkitérést 40%-al megnövelték, hogy képes legyen a mély hangok megszólaltatásához szükséges nagyobb levegőmennyiség megmozgatására. És akkor következzen a leginkább megdöbbentőbb adat a specifikációból, frekvenciaátvitel +/- 1.5 dB: 20-25.000 Hz. Nos, igen. A Legend 40.2 Silverback-ben felhalmozott technológia, a paraméterezhetősége jóvoltából, a fizikát meghazudtoló jellemzőkkel tudja felruházni az SA hangsugárzóját. A kabinetről érdemes megemlíteni, hogy rezonanciára nem hajlamos, masszív felépítésű, a megmunkálás minősége kifogásolhatatlan.

Meghallgatás


A vezeték nélküli bemenetek közül kipróbáltam a Bluetooth-t, Wifi-t, főként streamelt, online tartalmak hangosításához. Hozták is az elvárt, megszokott minőséget. Nagyfelbontású tesztanyagaimat viszont számítógépen tárolom, így célszerű volt USB kábellel rácsatlakoztatni azt, a Stereo Hub-ra. Az első meghallgatás alkalmával, a 25 nm-es szobámban nem teljesített jól a felsőbasszusok terén. Ennek ellenére, az igazán mély hangok viszont a helyükön voltak.

Aztán elvégeztem a kalibrálást az „SA Room Sercive” alkalmazással. Ilyenkor furcsa sistergő hangot adnak a hangfalak, amit az IPhone-ra telepített alkalmazás felhasznál a helység akusztikájának feltérképezéséhez. A kalibrálójel lefutása után az alkalmazás kirajzolja az eredeti, és a szobához hangolt frekvenciamenetet. Már a görbén is látszott, hogy a beszakadást, a 60-120Hz közötti tartományban sikeresen kiküszöbölte, és még jobban kiterjesztette a mélyfrekvenciás átvitelt.

 

 

A zenéket újra játszva, rögtön hallható volt a különbség; megérkeztek a felsőbasszusok, a magas hangok kissé éles jellege megszűnt, a mélytartomány pedig már-már szubszonikus határokig merészkedett. Tipikus hangkarakterről a legend 40.2 silverback esetében talán nem is érdemes beszélni, ha figyelembe vesszük a számos hangzásfinomító, és modifikáló funkciót, melyek beállításától függően a zenerajongók ízlésvilága széleskörben kielégíthető. Így inkább a nem, vagy a kevésbé befolyásolható tulajdonságait érdemes sorra venni.

A sztereó panoráma rendben volt; a hangfalakon is túlnyúló színpadot bár nem varázsolt a szobába, de a finom hangerőkülönbségek megjelenítésével, bemutatta a színpad mélységét is. A hangszerek pozícióit felfedte, ám sok hangszer egyidejű megszólalásakor már összeértek azok képzeletbeli körvonalai, tömörnek azonban mégsem nevezhető a képalkotása. Részletezőképessége felfedett mindent, ami fontos a zene átéléséhez, de nem analitikus jellem. Az énekhangok kifejezetten tetszettek.

Összességében természetes, nyugodt hangja, könnyű hallgatási élményt ad, amiben a zenei műfajok változatossága sem tántorítja meg. A hangfalkábel hiánya, pedig valóban fel sem tűnt; a digitális jelek, amit a WISA technológia is használ, nem válogatósak az átviteli közeget illetően. A lényeg, hogy megfelelően nagy sávszélesség álljon rendelkezésre a jel átviteléhez.

Összegzés
A klasszikus Hi-Fi kedvelői, bizonyára furcsának találják a System Audio vezeték nélküli hangfalait. Nem kell külön erősítő, a kábelekkel sem lehet kísérletezni, csak a két hangfal látványában gyönyörködhetünk. Mintha nem lenne teljes a kép, de a hang terén viszont más a helyzet. A beépített erősítő tökéletes párt alkot a hangfallal, nem kell a megfelelő párosítást keresgélni, ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg.

A beépített szobaakusztikai korrekció lehetősége megkönnyíti az elhelyezését, sőt nem kell aggódni, vajon odaér-e a hangfalkábel. Aki pedig házimozira is akarja használni ezeket a hangfalakat, a Surround Hub és további WISA kompatibilis hangfalak (Center, Rear, Sub stb.) megvásárlása lehetőséget teremt a többcsatornás bevetésre. Ilyenkor a hangfalak hátulján lévő kapcsolóval beállítható, hogy az aktuális hangsugárzóra melyik csatorna megszólaltatását bízzuk.

(Varga Balázs)

 

 

ÍForrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció