Menu

Cart

Kanto TUK aktív hangfal teszt

A Kanto aktuális csúcsmodelljeként népszerűsített TUK összefoglalja a gyártó esztétikával, funkcióval és felhasználói élménnyel kapcsolatos valamennyi törekvését. Az eredmény olyan aktív hangfalpár, amelyet jó hallgatni, könnyű használni és 300 000 Ft-ért bármelyik általunk ismert, DAC-ot tartalmazó vetélytársával felvehetné a versenyt. Túl szép, hogy igaz legyen?

 

Erős kis kompakt hangfal

 

A TUK (kb. 300 000 Ft/pár) a Kanto csúcsmodellje. Szívét csatornánként 65 W teljesítményű, D osztályú erősítő képviseli, amely teljesértékű DSP vezérléssel is kiegészül. Utóbbinak köszönhetően
aktív keresztváltó is része az elektronikának, amely levágja a 80 Hz alatti frekvenciákat akkor, ha kiegészítő aktív mélysugárzót csatlakoztatnak hozzá. A pár egy aktív és egy passzív egységből áll. A jobb és bal oldal kiosztását a felhasználó konfigurálhatja, néhány egyszerű gombnyomással, ami praktikus, ha pl. a fali konnektor vagy a televízión lévő csatlakozók korlátozzák a kábelezési lehetőségeket.

 

 

A kisebb modellektől eltérően a Kanto TUK nem dóm, hanem 28x35 mm-es Air Motion Transformer (AMT, vagy ismertebb nevén hajtogatott szalag) magassugárzót tartalmaz. A 13 cm-es mélyhangszóró is más, mint az olcsóbb modellekben, hiszen nem ragasztott porsapkás szövetből, hanem egyetlen darabból formált alumínium a membránja. A csomagolásban lévő tartozékok: infravörös távvezérlő, alátétek, mágneses előlap és vezetékek: Jack-RCA, számítógépes USB, valamint természetesen a két oldal közé szükséges hangsugárzókábel és "klasszikus" IEC-C13 végű tápkábel.

 

 

 

 

 

Küllem

 

A kicsi, de viszonylag nehéz (5 kg az aktív és 4,5 kg a passzív egység) kivitel ellenére kompakt és letisztult összkép tárul a felhasználó elé. A Kanto elrejtett minden csavart és rögzítést az előlapról. Ráadásul az alumínium mélyközépsugárzó pereme fordított, így membrán szépen illeszkedik a köré formált hullámvezetőhöz. Tetszettek a lekerekített sarkok, a matt fehér vagy matt fekete színopciók és a hangfalakhoz passzoló külsejű, műanyag, viszont kellemes tapintású infravörös távvezérlő is. A bemenetek sorjában: RCA és phono RCA, számítógépes USB-B, optikai, továbbá Bluetooth aptX kodekkel.

 

 

 

 

Az aktív egység előlapján, alulra helyeztek egy 3,5 mm-es fejhallgató kimenetet, valamint a vele szemközti sarokba egy impulzus potmétert. Innen jobbra LED sort építettek be, amely az aktuális forrást, vagy a készenléti állapotot jelzi kék, illetve piros színnel.

 

 

 

 

Tetszett, hogy a LED fényerősségén állíthattunk (akár teljes elsötétítéssel, ami hálószobában, vagy egy esti filmnézés során elég praktikus). Kevésbé tetszett, hogy az előlapon lévő jelölések és feliratok festése picit hanyag az igényes összképhez képest. Illetve a nálunk vendégeskedő, fehér változat aktív dobozának előlapján, erős napfényben halovány szemcséket láttunk a felületen. Utóbbi picit visszavett a prémium érzetből, de csak nagyon közelről volt egyáltalán látható. Az összkép mindennel együtt modern és letisztult hangulatot kínál.

 

 

 

 

Használat közben

 

A Kanto TUK használata egyszerű volt és kényelmes. Alapesetben az elektronika kb. 15 perc inaktív üzem után (tehát ha az erősítő nem kapott jelet a forráskészüléktől) automatikusan készenléti módba kapcsolt. Ha ismét kapott jelet, akkor pedig érzékelte azt és 2-3 másodpercen belül "felébredt". Tetszés szerint letilthattuk az automatikus bekapcsolást és/vagy kikapcsolást a magashang vagy mélyhang EQ reset gombok 5 mp-es lenyomásával.

 

 

 

 

Az EQ használatával próbálkoztunk, de számunkra a sztenderd beállítás volt ideális. Ha kiemeltük a mélyhangokat, attól csak döngősebbé, ha fokoztunk a magashangokon, akkor pedig árnyalat-csökkentő módon sziszegősebbé váltak. Ettől függetlenül sokan szeretik és igénylik a hangszínszabályzás lehetőségét, ha például a lejátszott műsor eleve túl tompa lenne. A TUK nagy hatókörben képes volt fogadni az infravörös távvezérlő jelét. Egyáltalán nem kellett célzás-szerűen ráirányítani, ami az olcsó(bb) aktív hangfalaknál néha előfordul.

 

 

 

 

A forgalmazó javaslatára nemcsak számítógépes íróasztalon, hanem televízió mellé, állványokra helyezve, 2-3 méteres hallgatói távolságból is kipróbáltuk a TUK-ot. A dolgozószoba sarkában lévő iMac körül is jó felbontást és meggyőző dinamikát nyújtott, de amikor a tv mellől kicsit jobban megtölthette a rendelkezésére álló teret, akkor lényegesen izgalmasabb és tágasabb színpadot vázolt elénk. Tehát képességei legjavát főleg akkor mutatta meg, ha hifi hangfalhoz hasonlóan üzemeltük be és picit nagyobb légteret biztosítottunk számára.

 

 

 

 

Hangminőség

 

Az AMT magassugárzó azonnal kifejtette pozitív hatását. A TUK jó térrel, izgalmas színpadképpel és felénk úszó sztereó középponttal szólalt meg. Ez hosszú távon sem fárasztó, szinte pihentető hangszínnel párosult. Az énekhang kellemesen lágy volt, de nem élettelen. A hangszerek megjelenítése neutrális és könnyed volt, de nem túl unott vagy lusta. Mindehhez szükség esetén markáns mély/közép frekvenciás energia társult.

 

 

 

 

Fontos tudni, hogy a fizika törvényeit e hangsugárzó sem játszhatja ki. A TUK sok esetben váratlanul erős és magabiztos basszusokat jelenített meg. Végignéztük vele a Lord of the Rings (Gyűrűk Ura)
trilógiát és az intenzív hanghatásoknál (pl. Nazgul sárkány szárnycsapkodása a Holt Láp felett, vagy az ork horda dobolása Mória bányáiban) sokszor meglepően határozott, masszív effektek szabadultak ki belőle. Ám ezek nagy hangerőn kicsit tömör és kemény, illetve monoton jellegűvé tették a mélyfrekvenciás hangélményt. Ahhoz, hogy árnyaltabb és jobban szétterjedő basszusban részesüljünk, próbaképpen csatlakoztattunk egy aktív mélysugárzót (Acoustic Energy AE108 2nd Generation). A DSP-nek köszönhetően ekkor lazábban tudott zenélni a hangfal és megérkeztek azok a nagyszabású, izmos, kanapé rezegtető mélyhangok, amiket a két darab 13 cm-es hangszórótól nem várhattunk el.

 

 

 

 

Zenehallgatás közben a TUK főleg levegős és könnyed térérzetével győzött meg minket. Ha Dave Brubeck - Time Out c. albumát indítottuk el (96 kHz/24 bites kiadásban), a hangszereket ügyesen elkülönítette egymástól. Teljesen más zsánerre váltva (Post Malone - Rockstar) továbbra is elkápráztatott minket a mozgalmas színpad és a tiszta, de nem túllelkesített hangeffektek. Természetesen hip-hop stílusnál, 50 %-os terhelés fölött többé-kevésbé szükségét éreztük a kiegészítő mélysugárzónak, de ésszerű terhelésen megőrizte józan stílusát a TUK. Akusztikus, csak egy-két hangszert tartalmazó zenénél (pl. orgona) bámulatos mértékben kiteljesedett az AMT szélessége és mélysége. Miközben 30-tól 80 Hz-ig teszthangokat játszottunk le, egyértelművé vált, hogy a kis Kanto 45 Hz-től vált igazán magabiztossá (tehát 45 Hz alatt ne tessék tőle ütős basszusokat várni), ami a membránfelület és a specifikációban közölt, 50 Hz-es alsó határérték ismeretében logikus volt.

 

 

 

 

Alternatívák

 

Hasonló összegért kapható a Klipsch The Fives nevű aktív hangfalpárja, amely a TUK-hoz képest dominánsabb, intenzívebb hangélményt nyújt, bútorszerűbb megjelenés mellett, ráadásul ARC-képes HDMI bemenettel is rendelkezik. Más kérdés, hogy a Klipsch tölcséres magassugárzó hatása szubjektív, nem minden európai fül szereti, továbbá a Kanto doboza lényegesen kompaktabb, modernebb esztétikával. Akik kedvezőbb összegért (200 000 Ft/pár alatt) keresnek aktív hangfalat, azoknak érdemes kipróbálni a Magnat Monitor Active 220-at, amely a Kantóhoz hasonlóan távvezérelhető, 13 cm-es mélyhangszóróval és aktív mélyláda kimenettel, továbbá optikai bemenettel. Viszont a Magnat dizájnja fapadosnak tűnhet a TUK-hoz viszonyítva, továbbá azon nincsen USB-B csatlakozó.

 

 

 

 

Végszó

 

A Kanto TUK tisztességes otthoni mindenes aktív hangfalpár a maga ár- és méretosztályában. Azoknak készült, akik egyszerű, de nagyszerű kétcsatornás hangrendszert szeretnének. Nem kell agyalni az erősítő elhelyezésén és a DAC kiválasztásán, hiszen ezeket magába foglalja. Ha a barátok, családtagok átjönnének bulizni, akkor Bluetooth-on két pillanaton belül rácsatlakozhatnak a hangrendszerre Ugyanakkor meghálálja a minőségi forráskészüléket, hosszú távon mindenképpen érdemes kihasználni a digitális bemenetet (vagy eleve jó hangú elektronikát illeszteni az RCA-hoz). A megjelenés letisztult, és ami fontosabb, a hang kidolgozott, szép felbontással és hosszú távon is kellemes karakterrel. Basszus-őrülteknek kelleni fog egy kiegészítő mélysugárzó, de ésszerű terhelés esetén anélkül is kellemes meglepetést okozhat finom tónusaival, szokatlan nyitottságával és barátságos érzetével a Kanto TUK.

 

Műszaki adatokFelépítés: kétutas, basszreflex
Teljesítmény (RMS): 2x65 W
Frekvencia-átvitel: 50 Hz-45 kHz
Magassugárzó: 28x35 mm-es AMT
Mélyközépsugárzó: 13 cm-es alumínium membrános
Színválaszték: fekete, fehér
Méretek: 178 x 215 x 276 mm
Tömeg (aktív/passzív): 5/4,5 kg
Ár: 299 990 Ft/pár
 

 

 

Mérleg

 

+ Az AMT magassugárzó az általunk ismert, hasonló összegű hangfalakban lévő, dóm kivitelű magassugárzókhoz képest pihentetőbb, nyíltabb élményt nyújtott, izgalmasabb térrel

 

+ A kis mérethez képest gyakran meglepően kemény mélyhangok 45 Hz fölött

 

+ Ügyes színpad megjelenítés, hallgató felé kiúszó hangmező

 

+ Hosszútávon is könnyed, pihentető hangkarakter

 

- iMac számítógépről kissé nagy léptekben ugráló jelszint, hangerő állítás közben

 

- Nagyobb terhelésen (vagyis kifejezetten hangos, kb. házibulis járatáson) a basszus felbontás romlik, a mélyhangok keményebbé válnak, amitől csökken a kiegyensúlyozottság érzete

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel:
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások:
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció