Menu

Cart

Acoustics Energy AE308 aktív mélyláda teszt

A brit sajtóban csak szépet és jót írtak az Acoustics Energy hangkeltőkről, ami egy hazai gyártó termékeivel szemben megszokott, és néha kissé elfogultnak is nevezhető. Szerencsére többségben vannak az őszinte jellemzések és vélemények, erről már meggyőződött szerkesztőségünk gárdájának többsége. Aki nem, az csak a véletlen műve, kimaradt a jó buliból, éppen nem ért rá, szabadságát töltötte stb. Ezek után magától értetődő, hogy az AE308 elnevezésű mélyláda meghallgatását semmi szín alatt nem hagytuk volna ki, érkezését izgatottan vártuk, nem csalódtunk benne.

 

 

Kinézet, külső és belső tulajdonságok

 

Kartonjából kiemelve az Acoustic Energy AE308 mélyládát, 4 db hosszúkás, fekete gumihenger lábat találtunk az alján, amik megtapogatva nem tűntek kifejezetten stabilnak. Hamar rájöttünk, hogy azok igazából a valódi lábakat, a hegyes és szép kidolgozású acéltüskéket védik és rejtik magukban. A gumikupakok belsejének kialakítása olyan, hogy amikor azokra állítjuk a szubládát, annak súlya belenyomja a tüskéket és máris létrejött a szoros, rezzenéstelen kapcsolat. Parkettára ajánlott így elhelyezni, de természetesen alátétekkel is óvhatjuk a fa lakkozásának épségét, mi kezdésnek ezt a megoldást választottuk. A szintezés nem volt egyszerű feladat, mert a lapos rögzítő anyákhoz kézzel roppant nehéz úgy hozzáférni, hogy a padlón hasalva a kellő erőt tudjuk kifejteni rájuk. Hatlapfejű anyát egy villáskulccsal ezerszer könnyebb megszorítani és nyilván lazítani is. Bármennyire szeretjük a tüskéket, nyilván nem a tenyerünkbe vagy a hátulsó felünkbe fúródva, alaposan feltekerve a hangerőt, valamelyik mindig megzörgette az alátétjét, ezért kénytelen kelletlen visszatettük rájuk a gumiharangokat. Szerencsére nem éreztük semmiféle hátrányát.

 

 

 

 

A hangszóró lefelé néz, más szóval tüzel, ahogy az angol szlengekért lelkesedő honfitársaink szokták mondogatni. Membránjának anyaga az évtizedek óta, számtalan esetben jól bevált és kedvelt, rostokkal erősített, levegőn szárított papír. Belső oldalának rücskösségét régi jó ismerősként üdvözöltük. A tövénél szellőzést, hűtést lehetővé tévő lyukakat vágtak rá, megnehezítve a tekercs esetleges túlmelegedését. Kosara csupán sajtolt fémlemez, de abból a jobbikfajta, vastag, szilárd, merev, amilyennek lennie kell. Kissé talán elcsépelt mondás, hogy az ördög a részletekben rejlik (egyesek szerint lakozik), de ide illik. A sarutól a lengőcsévéhez haladó vezeték nem fityeg szabadon, hanem néhány centinként a pilléhez erősítették. Mágnese jókora átmérőjű és kettőzött, pólusvasának közepén hiába kerestünk furatot, azt valamiért mellőzték a tervezőmérnökök.

 

 

 

 

D osztályú erősítője míves kivitelű, bizalomgerjesztően vastag vezetékeket is alkalmaztak, teljesítménye 500 W, a jobb mélyládákban lassan már elmaradhatatlan DSP vezérléssel, ellenőrzéssel. A hátlapra tekintve a csavaros, banándugókat is fogadó magas jelszintű csatlakozók a leginkább szembetűnőek, alighanem a bal felső sarokba helyezésük okán. Mellettük a szokásos csatlakozó aljzatok és kezelőszervek sorakoznak: vonal és LFE RCA-k, hangerő, keresztváltó, fázis tekerőgombok, bekapcsolási mód választó.

 

 

 

 

A 18 mm vastagságú MDF lapokból készült, remek minőségű diófa furnér burkolattal ellátott doboztest valódi, szabályos, 36x36x36 centis kockát formáz, függőleges éleit lekerekítették, ami sokkal kellemesebb a szemnek, mintha érintetlenül hagyták volna. Találkoztunk már stabilabb konstrukcióval is, belső merevítést nem alkalmaztak, ezért az AE308 teteje és mindegyik oldallapja kongással válaszolt, amikor megkopogtattuk.

 

 

 

 

A hivatalosnak tekinthető gyártói honlapon kétféle tömegadatot találtunk; 16,5 és 20 kilogrammot. Kézenfekvő volt, hogy egyiket sem fogadjuk el, hanem ahogy a frekvencia-átvitelt, ezt is megmérjük. Mérlegünk kijelzője 15,8 kg-ot mutatott, tehát a fentiek egyike sem valós. Némileg hasonló a helyzet az alul-áteresztő szűrővel: 40-120 vagy 40-110 Hz? Ezt nem ellenőriztük, mert nem sok jelentősége van annak a 10 hertz eltérésnek, főként annak tudatában, hogy 80-nál magasabbra úgysem fogjuk állítani.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

Szokásos szubláda tesztelő rendszerünkbe illesztettük az Acoustic Energy AE308-at, Marantz processzorból Nordost Basss Line kábelen kapta a jeleket, az áramot IsoTek EVO3 Premier tápkábelen.

 

 

 

 

A műszaki adatokban fellelhető 26-120 Hz, +/-6 dB frekvencia-átviteli adat jó, de nem kiemelkedő érték, viszont nagyzolástól mentes, őszinte. Ezzel elárultuk a méréseink eredményének lényegét. 31,5 Hz-ről 25-re váltva 5 dB körüli a hangnyomás csökkenése. Pláne az eggyel magasabb, 40 Hz-es mérőjelhez viszonyítva, ami további 3 decibellel volt hangosabb. Mindez bizony némi hiányérzetet keltett bennünk. Értelemszerűen nem a műszer kijelzőjén látva a számokat, hanem különféle filmek nézése során. Néhány, nemrégiben tesztelt szubláda elkényeztetett minket 20 hertzes, sőt, annál mélyebb hangokkal, ám azok nem nélkülözhetetlenek, erről más sokszor meggyőződtünk. Sokkal fontosabb jellemzői is vannak a mélynyomóknak, amik, ha rendben vannak, elnézzük a legalsó pár hertz halkságát. Ráadásul az AE308-ból kicsiholható maximális hangnyomás a kategória (általunk mért) csúcsa, 110 dB közeli.

 

 

 

 

Az AE308 hangjában, bármennyire furcsának tűnhet ezt olvasni, basszreflexes jellemzőkkel is találkoztunk, ez nem feltétlenül dicséret, ha zárt konstrukciójú mélyládára vonatkoztatjuk. A Dolby Atmos tesztlemez mennydörgését, a Valkyrie bombarobbanásait, az elhúzó repülőgép padlót remegtető zúgását élvezetesen, izmosan, hiányérzetet nem okozva adta elő. A San Andreas földrengésének rémisztő, idegborzoló morajlását, az eldőlő felhőkarcoló robaját, a helikopter rotorjának zaját szintén hatalmas energiával közölte, ezek a pozitívumok. Ahol kivételes gyorsaságra, pontosságra volt szükség, ott, ha nagyon akartunk, bele tudtunk kötni, a Hulkot megsorozó lőfegyverek kalibereit felnagyította, majd a Drive zálogházasának revolverét ugyancsak, Dirty Harry .44-ese lett a .357 Magnumból, ám nagyon sok házimozi rajongó pont az ilyesmi hangot kedveli és keresi.

 

 

 

 

Elismeréssel és lelkendezve hallgattuk Marcus Miller basszusgitár püfölését, a mellkasunkon is éreztük, ez közelítette a kívánatos szintet, de a lábdob és a gitár húrjai lehettek volna valamivel megfogottabbak. Itt fontos megjegyezni, hogy bár a megpengetett húr képes hosszú ideig rezegni és közben hangot kiadni, de a zenész azt szinte sosem hagyja, mert megszólaltatja a soron következő hangot. Tehát a gyorsaság ilyen muzsikával is lemérhető. He Xun-Tian - Earth Drums című számával még jobban kiütköznek a sajátosságok, képességek és érdekes módon, eközben döntő többségben pozitív jelzők jutottak eszünkbe. Úgy szóltak a dobok, ahogy egy jó ár/érték arányú, 350000 Ft körüli mélyládától elvárja az ember.

 

 

 

 

Végszó

 

Az Acoustic Energy AE308 egy jól sikerült konstrukció, tovább öregbíti gyártója hírnevét. Nehéz dolga van, mert nagyon erős mezőnyben kell helytállnia, 320 és 350000 Ft között számos konkurense akad. Olyan is, amelyik ennyi pénzért, sőt, sokkal kevesebbért háromsávos, parametrikus EQ-val rendelkezik, ami jelentős mértékben optimalizálhatja a megszólalást. Mindezek ellenére vagy mellett, mindenképpen érdemes számításba venni, ha valaki éppen egy remek kivitelű, erőteljes hangú, zárt szubládát keres.

 

Műszaki adatokFelépítés: zárt
Hangszóró: 30 centis, lemezkosaras, rostokkal erősített papírmembránnal
Teljesítmény: 500 W RMS
Frekvencia-átvitel: 26-120 Hz (+/-6 dB)
Fázis: 0-180 között fokozatmentesen
Színválaszték: zongoralakk fekete, zongoralakk fehér, dió furnér
Méretek: 342 x 352 x 330 mm
Tömeg: 15,8 kg
   

 

Mérleg

 

+ Kiváló minőségű, valódi fa borítás, igaz, 20000 Ft felárért

 

+ Kompakt mérethez nagy hang társul, ami a lakószobákban mozizók számára ideális

 

+ Míves tüskéken áll, bár a szintezésük embert próbáló, időigényes feladat

 

+ Gumilábak húzhatók az említett tüskékre, aminek a parkettás szobák tulajdonosai örülhetnek

 

- A 20 hertz combosabb megszólalásának örültünk volna

 

Szubjektív véleményHangminőség házimozira: 4,5 
Hangminőség zenére:
Hangnyomás:
Kivitel:
Formaterv: 3,5 
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció