Menu

Cart

PRO-JECT PHONO BOX RS2 ELŐERŐSÍTŐ

Jó év ez a „szomszédos” Pro-Ject cégnek. Az osztrák analóg specialista mérnökei létrehoztak egy új lemezjátszót – a Pro-Ject Debut Pro modellt – ami elnyerte az idei EISA-díjat. Teszt-asztalunkon most itt a „hozzávaló”, az új, referencia szintű phono-előerősítő, amely elektronika rendkívüli mértékben alacsony zajszintű és szinte mérhetetlen torzítással erősíti a hangszedők jelét. A Phono Box RS2 típusú, referencia osztályú phono-fokozat bekerült a 2020/2021. évi katalógus elit társaságába.

Bemeneti impedancia: fix 47 kOhm, változtatható 10 – 1000 Ohm
Bemeneti terhelés: 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 400 pF
MM erősítés: RCA: 40, 43, 46, 50 dB (+ 6 dB az XLR használatával)
MC erősítés: RCA: 60, 63, 66, 70 dB (+ 6 dB az XLR használatával)
Jel/zaj viszony: MM (40 dB): 89 dB (A-súlyozott 10mV)
MC (60 dB): 79 dB (A-súlyozott 1mV)
Teljes harmonikus torzítás: kevesebb, mint 0,0015 % (MM 40dB, 1kHz)
kevesebb, mint 0,0024 % (MC 60dB, 1kHz)
RIAA pontosság: 0,4 dB (20 Hz – 20 000 Hz)
Méretek: 206 x 72 x 200 mm
Tömeg: 1 600 gramm (tápegység nélkül)
Ár: 579 990 HUF


Az impozáns műszaki paramétereket produkáló Phono Box RS2 phono-előerősítő a cég Box Design sorozatának magasabb szintjébe sorolt. A kivitel és a forma szempontjából a Phono Box RS2 tökéletesen illeszkedik a Box Design sorozat sok modellt felvonultató családjába, a készülék ezüst vagy fekete színben kapható. A Phono Box RS2 nagyon szép, precíziósan megmunkált, tökéletesen elkészített alumínium készülékháza a benne lévő elektronikát a vibrációtól és az interferenciák káros hatásaitól védi.

 

 

A csinos, kisméretű, ezüstszürke színű, puritán egyszerűségű doboz előlapja az összes kapcsolni és szabályozni való funkciókat tartalmazza. A miniatűr kezelőszervek és az éppen világító kijelzők tűpontnyi LED-jei csak emelik a készülék bizalmi faktorát és a látnivalók esztétikai szintjét. A készülék kezelési komfortja a finom mechanikához érzékeny ujjakhoz idomult. Az apró kezelőszervek a két nagyobb, folyamatosan szabályozó gomb köré csoportosulnak. Az érzéki érintésekre finomra hangolt kezelőgombok csak parancsunkra várnak, hogy konfiguráljuk az egyes bemeneteket a hangszedőinkhez.

 

 

 

A Phono Box RS2 ár-kategóriáján belül a legtöbb és legfejlettebb kezelőszervvel rendelkezik. A hangszedők illesztéséhez és az erősítés beállításához rengeteg finom lehetőséget biztosít. Nagyon széles tartományokon belül, 40 dB-től (100x-os feszültségerősítés) 70 dB-ig (3690x-es feszültségerősítés) lehet az erősítést növelni. Ezért kell a phono-előerősítőnek hihetetlenül csendesnek lennie (a teljesen szimmetrikus kialakítás ezen a ponton nagy jelentőséggel bír), hogy jól kezelje a magas erősítési szinteket. Az áramkör tartalmaz egy dübörgés-szűrőt (subsonic filter), amely 20Hz-en 18dB / oktávval csökkenti a mély frekvenciák esetlegesen fellépő zavarait.

 

 

 

Egyedülálló módon változtatható bemeneti impedancia terhelés és csatorna egyensúly-szabályozás, hogy minden népszerű márka hangszedője 100%-ig illeszkedjen. A Pro-Ject Audio Systems mérnökei által kitalált rendszer potenciométerén keresztül a terhelés impedanciája folyamatosan állítható. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy akár lejátszás közben is, zökkenőmentesen állítsuk be az impedanciát, és azonnal értékelhetővé váljon a különböző terhelő impedanciák hangzásra gyakorolt hatása. Más gyártó nem alkalmazza ezt a funkciót ilyen extrém módon! (fontos: ez nem hangszínszabályzó!)

 

 

 

 

A hangszedők természetüknél fogva a bal és a jobb csatorna közötti kis egyensúly hiánytól szenvedhetnek. Ennek kijavítására a Phono Box RS2 egy új funkciót vezet be, amely ebben az árkategóriában abszolút ritka. Egy egyedülállóan precíz potenciométer lehetővé teszi a hangtér pontos középpontjának beállítását +/- 2 dB tartományon belül. Ez a funkció kikapcsolható annak érdekében, hogy a jel útja a lehető legrövidebb legyen, vagy ha nincs rá szükség. (Pl.: az Ortofon hangszedők már az alap kategóriában is 1,5 dB csatorna-egyensúllyal rendelkeznek 1 kHz-en. A csúcskategóriás Anna Diamond MC-hangszedő 0,5 dB-n belüli.)

A Phono Box RS2 osztott passzív kiegyenlítést használ mind RIAA, mind DECCA jelleg-görbéhez. Az osztott passzív kiegyenlítés jobb impedancia illesztést és az ideális RIAA vagy DECA görbétől való kisebb eltérést tesz lehetővé, biztosítja az ideális EQ görbe legpontosabb ábrázolását. Az EQ-t nagyon körültekintően kell kezelni, megtervezni és megvalósítani. A passzív EQ a legdrágább módszer, de az egyetlen út is, ha a legpontosabb hangzást akarjuk.

 

 

A mérnökök a Phono Box RS2 esetében a minden porcikájában megfontolt tervezési elvet alkalmazták. A bemenetektől a kimenetekig, teljesen szimmetrikus felépítésű, az áramkör minőségi elektronikai alkatrészekből áll, melyek a kettős mono-felépítésnek megfelelően különálló csoportokat képeznek. Ezek lehetnek „passzív” alkatrészek, például ellenállások, kondenzátorok és induktivitások, valamint „aktív” alkatrészek, amelyek itt tranzisztorok. Nincsenek felületszerelt op-amp alkatrészek. A rengeteg meghallgatási teszt és a sokéves tapasztalat megmutatta, hogy a legjobb op-amp sem biztosít semleges, természetes, dinamikus vagy élénk hangzást. Míg az általános áramkörű phono-előerősítők néhány tíz vagy max. száz alkatrészt tartalmaznak, ezzel szemben a szimmetrikus áramköri felépítéshez és kivitelezéshez több száz vagy ezer alkatrész-komponenst kell alkalmazni. Ez hosszabb tervezési és költségesebb gyártási folyamatot von maga után.

A Phono Box RS2, a bal és a jobb csatorna jeleiben előforduló pozitív és negatív kitérésű hullámalakok szakaszait külön kezeli. Emiatt kétszer annyi helyre van szükség az áramköri lapokon, és kétszer annyi az elektromos alkatrészek mennyisége. Természetesen dupla olyan körültekintően kell eljárni az áramköri kártya elrendezésekor a tervezésben. A Phono Box RS2 kiválóan képes elnyomni a nem kívánt zajokat, hibákat és interferenciákat és a lehető legjobb jel/zaj arányt kínálja. Az összeszerelési minőség, az áramköri kártya kialakítása és a felhasznált technológia lehetővé teszi, hogy élvezzük az elérhető legjobb hangzást.

 

 

Természetesen rendelkezésre állnak a szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) be- és kimenetek, a hátoldali csatolók választéka a két lehetséges alternatívát felkínálja. Ez a szimmetrikus erősítő valóban kinyeri a zenei információt a hangszedők által szolgáltatott alacsony feszültségű jelekből.

 

 

A Phono Box RS2 tápellátása egy hálózati-adapter, amely a 20V/3A áramot szolgáltatja. Külső adapter, és ennek alkalmazása szándékos. Ismert okok miatt mindenképpen a lehető legtávolabb kell tartani minden olyan elektronikus interferencia-forrást, amely károsíthatja a hangszedőből érkező sérülékeny jelet. Mindenképpen fontos, hogy az elektromágneses mezőket sugárzó összes alkatrészt kívül helyezzük el, ne az erősítő belsejében. (A tápegység kapcsoló üzemmódú, a készenléti üzemmód garantált energiafogyasztása 0,1 W.) A Pro-Ject Phono Box RS2 előerősítő nagyon hatékony eszköz. A lemezjátszás rajongói és szakemberek mélyen belemerülhetnek a Phono Box RS2 által kínált összes beállítási lehetőségbe.

MEGHALLGATÁS


Mindenképpen örvendetes, hogy a Pro-Ject, a már több, mint egy évtizede hódító kis készülékek csoportját magas minőségű termékekkel bővíti. A műszaki paraméterekben közöltek ígéretesek és követendő példát állítanak, a hangzás ebben a kategóriában megszokott minőségű. Mit is értünk ez alatt? A minőségi műélvezetet, a mély értelmű, érzelmi hanglemez hallgatást.

Mint azt mindannyian tudjuk, a lemezjátszóba szerelt hangszedők kicsiny áramát nem egyszerű dolog erősíteni. Az alacsony jel nagyon érzékeny a különböző külső zavarokra, ezért a készüléket gondosan kell kivitelezni. Más kapacitás és ellenállás értékekkel rendelkeznek az analóg összeköttetésre való RCA-kábelek és a szimmetrikus XLR-összekötők. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert lehetőségünk van két lemezjátszó vagy két karba beszerelt hangszedő meghallgatására. A konfigurálás lejátszás közben lehetséges, de az RS2 mindig ugyanazokat az értékeket menti az XLR és RCA bemenetekre, tehát „nem enged” az egyikbe MM, a másikba MC-hangszedőt csatlakoztatni. Bármelyik kezelőszerv kapcsoláskor fél másodpercre kimarad a hang, de ez nem befolyásolja a megkülönböztető észlelést, minden menet közbeni beállítás kisebb-nagyobb, de világosan hallható eredményt produkál.

A Phono Box RS2 hangzás-előnye a gyakorlott füleknek egyből világos, a teljesítmény kiértékelésének érdekében végbemenő hosszabb használat kiváltja a megkülönböztetett tetszést. Egy kicsit világosabban és csodálatosan pontosan mutatja a zene lényegét, nem vesznek el audiofil részletek. A friss és gazdag hangszeres környezetteremtés, valamint a határozott mély-tartomány imponáló élményt nyújt, szinte hihetetlenül magas szinten tartalmazza ezt a két elemet. Meglepetéssel konstatáltuk az impulzív jelleget. A derűs megszólalás a ritmika pontossága és a gyorsaság az előadásban döntő szerepet játszik. A meghallgatás során jelentős változások tapasztalhatók – természetesen, ehhez a hanglánc többi elemének is bemutató képességgel kell rendelkeznie – meglepő akkor a különböző terhelési beállításokat alkalmazzuk. Az elektronika a rugalmasságra épül, az ésszerűség határain belül ad lehetőséget a kísérletezésre.

Nyílt, fényes és tiszta magas hangtartományt kapunk, a tiszta, cseppet sem karcos magasak, és akár a legmagasabb hangok is bőségesen részt vesznek a hangzáskép kialakításában. Realisztikus középhangok vezetik az éneket és a réz- és fafúvós hangszerek megjelenítését. A jellegzetes közép tartomány nagyon közelít a valóság maradéktalan leképezéséhez. Minden zenei műfajon, de az akusztikus jazz muzsika megjelenítésén lehet a legjobban érzékelni ezt a képességet. A hangszínpad jól beosztott tere a legjobban tetten érhető az akusztikus jazz és komolyzenei koncerteket bemutató lemezeken. A mély-hangok átvitelének minősége, aránya, nyugodt felharmónikusai, és nem a mennyisége dicséretes. Pop és rock-zenén gyors és pontos a basszusgitár hangzása, de jól elboldogul a bőgőhangokkal is.

A háromszor drágább eszközök bizonyosan jobbak, megoldó képességük még fejlettebb, de nem kapunk ennyi szolgáltatást, és különben is ez a modell meglepő hűséggel mutatja be a muzsikát. Az 1950-es évek Decca felvételeinek hallgatása közben – a Decca EQ szerint – meglepő az élmény. Gyorsan rájön az ember fia, hogy erre abszolút szükség van! Ami valamivel kevésbé jó – és csak egy sokkal fejlettebb elektronikához mérten nyilvánvaló – az a hangszedő átvitt impulzusainak gazdagságából kinyert természetesség piciny hiánya.

KONKLÚZIÓ


A Pro-Ject Phono Box RS2 egy kiváló termék, versenyképes megjelenése a közepes ár-osztályban örvendetes. Elsődleges, és talán a legfontosabb, hogy ezzel a készülékkel kiegészített lemezjátszó-rendszerünk tolmácsolni képes a felvételek koncepcióját. Az analóg világban minden finomítás, érzékeny illesztés a hangzásban nagy előrelépést jelent. Szükségünk van a szabályozni valókra amelyeknek egyike sem „agysebészet”.

Pro
+ A legtöbb és legfejlettebb kezelő szervvel rendelkezik
+ Minden népszerű márka hangszedője 100%-ig illeszkedik
+ Passzív kiegyenlítés mind a RIAA, mind a DECCA jelleg-görbéhez

Kontra
– A még jobb Power Box RS UNI lineáris tápegység opcionális 500EUR költség
– Nincs távvezérlés

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció