Menu

Cart

Lotoo PAW D1 USB digitális audio interfész teszt

Apple Music lossless (veszteségmentes) zene? A Lotoo PAW D1 megoldja. Spotify veszteségmentes (hamarosan eljövendő) stream? Az is kipipálva. A Lotoo PAW D1 USB-S/PDIF átalakító megoldást jelent az okostelefonokon hallgatott veszteségmentes zene hallgatására, kompromisszumok nélkül. A Lotoo új üdvöskéje minden olyan D/A átalakítóhoz csatlakoztatható, amin van digitális koaxiális bemenet, azaz gyakorlatilag mindegyikhez. Ha ez nem lenne elég, kapunk még egy AES/EBU kimenetet és DSD lejátszást is becsomagolva mindezt, egy robusztus, rozsdamentes acél házba.

 

 

Lotoo PAW D1 a kompromisszummentes problémamegoldó

 

Visszatérő jellegű gond az okoskütyükről való olyan lejátszás, ami nem tömörít (Bluetooth) és egyszerűen kezelhető. Vannak természetesen programok, amik kezelni tudják ezt a problémát (pl. USB Audio Player Pro) de ott sajnos nincs integrált Apple Music és Spotify lejátszási lehetőség.

 

Ebben az évben megtáltosodtak a streaming szolgáltatók, ha a szolgáltatásaik minőségét nézzük, elindult az Apple Music, az Amazon HD, az idén fog elindulni a Spotify veszteségmentes streamingje, amiknek a minőségét szeretnék kihasználni az audiofilek. Mindezt lehetőleg egyszerűen és kínlódástól mentesen, trükkök és macerák nélkül.

 

Mire is jó egyáltalán ez a kis doboz?

 

Alapesetben, ha okostelefonról hallgatunk zenét, akkor elindítjuk valamelyik szolgáltató zenelejátszó applikációját, bedugjuk a fülest és szól a zene. Ennek a hátránya a beépített DAC és fejhallgató erősítő nem igazán hifi minősége, ami erősen korlátozza az audiofilek lehetőségeit.

 

 

 

 

Mit tehetünk, ha netán többre vágyunk?

 

Több lehetőségünk is van persze, de egyik sem hoz tökéletes megoldást. Csatlakozhatunk Bluetooth segítségével - ami tömörít -, csatlakozhatunk WiFi-n, ha a többi eszköz támogatja ezt a lehetőséget (általában nem) és ott a legjobb megoldás az, ha USB-n keresztül kötjük össze az otthoni DAC-ot/streamert az okostelefonunkkal. Így a konvertálást a külső DAC végzi el, teljes mértékben kihagyva a telefon belső D/A átalakítóját.

 

Egyszerűnek tűnő megoldás egy OTG kábel használata, bedugni a telefonba és a külső DAC-ba, ami aztán vagy működik, vagy nem… általában nem, így az egyszeri hifista, néhány bajusz alatt elmormogott és általában nyomdafestéket nem tűrő mondat után, feladja a próbálkozást. Erre kínál elegáns és korrekt megoldást a Lotoo PAW D1 USB-S/PDIF átalakító.

 

 

 

 

Kinézet, csatlakozók

 

Elegáns fényes szürke téglalap a Lotoo PAW D1, rozsdamentes acélból készült és meglepően nagy súllyal rendelkezik, ami előrevetíti a tartósságot és a véletlen leejtések túlélését egyaránt.

 

Az előlapon található a két, szintén robusztus aljzattal ellátott RCA koaxiális és az AES/EBU csatlakozó, amikkel tudunk csatlakozni a külső DAC bemenetére, kapunk még egy optikai kimenetet is bónuszként. Figyelmesebben megnézve az átalakítót, találunk még rajta két apró tologatható kapcsolót, amikkel a kimenet típusát (koaxiális, AES/EBU, optikai), a lejátszás formátumát (PCM, DSD DoP) tudjuk szabályozni. Teljesen balra pöckölve a jobb oldali kapcsolót, frissíthetjük a belső firmware-t, ha elég ideig ott tartjuk a szélső állásban. Itt is erősen megfontolandó az a klasszikus rendszergazda szállóige, miszerint; ha jól működik, ne piszkáld! A rövidebbik oldalon leljük az USB-C bemenetet és felette egy apró, piros LED-et, ami visszajelzi az éppen aktuális üzemmódot, a firmware frissítést és azt, ha nem kap elég áramot az okoskütyüről. Igaz, ezt azzal is jelzi, hogy olyankor nem ad ki hangot magából. Egy "normál" USB-A, vagy B bemenetet még elviseltünk volna a C mellett, de hát semmi sem lehet tökéletes.

 

 

 

 

Belül

 

ADI Blackfin 706 sorozatú professzionális DSP-t és egy AK8142 nagy pontosságú óra chipet használ az átalakításhoz, áramot az USB csatlakozón keresztül kap.

 

Kezelés, szolgáltatások

 

Ebben rejlik a Lotoo PAW D1 egyik erőssége, bedugjuk az okoskütyübe a C-C USB, vagy a Lightning-C kábelt, a C-végét a Lotoo PAW D1-be, csatlakoztatjuk hozzá a DAC-ot a nekünk tetsző kimeneten, elindítjuk például az Apple Music-ot és szól a zene. Driver nem kell hozzá, külön program sem, marad az élvezet.

 

 

 

 

Működik TIDAL, Spotify, Apple Music alatt is tökéletesen. TIDAL alatt annyi a hátrány, hogy ilyenkor nincs MQA támogatás, de még ez is megoldható az Androidos USB Audio Player Pro használatával, vagy Roon alól. Egyetlen megkötés van - legalábbis nálunk ez volt - hogy először dugjuk össze a DAC-kal az okoskütyüt és utána indítsuk el az adott zene lejátszó appot, különben csak a fejhallgató kimenet volt hajlandó megszólalni.

 

Windows alatt is kipróbáltuk egy, a készülékhez adott USB-A/USB-C kábellel, ahol a Roon hiba nélkül felismerte és kezelte.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet

 

Cambridge Audio 851N streamer, SMSL M400 DAC, Musician Pegasus R2R DAC, PC és Core Audio USB kártya, rakat okostelefon/tablet, TIDAL, Apple
Music, Spotify.

 

Hangminőség

 

Nagyok voltak az elvárásaink a Lotoo PAW D1-gyel szemben (a név kötelez) és ez az apró fémdoboz hozta is azt a szintet, ami kötelező egy audiofil készüléktől.

 

Magabiztosan és jól hallhatóan más szintre emelte az okostelefonok hangminőségét, alig volt hallható "saját hangja". Érvényre juttatta a különböző DAC-ok karakterét, a Musician Pegasus terét és kifejező basszus-tartományát, az SMSL M400 és a benne lévő AKM4499 chip kivételes simaságát és tisztaságát, a Cambridge Audio 851N streamer könnyedségét és ritmikáját.

 

Depeche Mode volt elsőnek soron, tesztelve a zúzós basszusfutamokat és általában a tranzienseket, itt is példásan viselkedett, meggyőző energiával táplálta SVS szubládánkat, pontosan és szépen árnyalva a teljes mélytartományt. Holmi egybefolyt búgós masszáról szó sem volt, jól kivehetően meg lehetett különböztetni a mélytartomány rétegeit, megfogottan és kottázhatóan zenélt. Ez a tartomány - ha itt baj van valahol a láncban - teljesen tönkre tudja tenni az élvezetet, erős kihívás ez minden összeállításnak.

 

Mike fiú következett az Oldfield klánból rászabadítva a Lotoo PAW D1-re az összes létező magashangot és csilingelést, hátha itt előjön valami olyan hiba, ami miatt lehetne kritizálni ezt a mini átalakítót.
Itt sem esett kétségbe, nagyvonalúan, megfelelő felbontással harangozott és csengett-bongott, tartózkodott a túlzott kiemelésektől, nem érződött se hiány, se túlzott fűszerezés ebben a frekvencia sávban.

 

 

 

 

Hans Zimmer folytatta a sort a maga sokhangszeres, összetett zenéivel, ahol főleg a térhatásra, a színpadképre és a nagyzenekarra figyeltünk, mennyire birkózik meg ezzel a kihívással. Meglepő módon - igaz, ha az árát nézzük, nem is annyira meglepő módon - nem csinált a szimfonikus zenekarból káoszt, egészen hihető teret rajzolt a hangszerek köré/mögé. A dinamikát - ami itt egészen kivételes - is jól kezelte, bár itt nem annyira a finomságokra helyezte a hangsúlyt, hanem kicsit lazábbra vette a dolgokat és inkább a hangszer/énekes egészére koncentrált, a mikrodinamikát kicsit hanyagolta. Igaz, így sem volt hiányérzetünk, nagyvonalúan és oldottan zenélt, kellemes perceket, illetve órákat szerzett nekünk.

 

Vegyesfelvágottal is megkínáltuk, azaz ráböktünk az aktuális streamer szolgáltató applikációjában a friss megjelenések menüpontra, hadd szóljon az is, ne csak a vájtfülűek részére szánt felvételek legyenek terítéken. Nos, a Lotoo PAW D1 a tucc-tucc műfajon sem botlott meg, ha kellett dörgedelmes basszussal, ha kellette kellemes felső tartománnyal ugrotta át a lécet, valamennyivel kellemesebbé téve ezeket, az általában agyon kompresszált felvételeket.

 

 

 

 

Konklúzió, ajánlás

 

A Lotoo PAW D1 elegánsan korrekt megoldást kínál a veszteségmentes zene lejátszására, főleg, ha az Apple Music szolgáltatást nézzük, az ugyanis kizárólag MAC, vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül érhető el. Így tökéletes választás, ha kompromisszummentes lejátszást szeretnénk elérni a Lotoo PAW D1 használatával, egy külső DAC-ot rákötve. A Spotify és a TIDAL lejátszás már csak hab a tortán, ez a lehetőség is adott, ezeket is lehet használni minden további nélkül.

 

A hangminőség pedig teljesen vállalható a kis méret és az egyszerűség ellenére, partiban van a komolyabban kinéző és több csatlakozóval ellátott USB-S/PDIF átalakítókkal, sőt, kiegyenlített és semleges hangja prezentálja egy, árban többe kerülő átalakító kiváltására.

 

Nadrágzsebben - na jó, valami komolyabb nadrágzsebben - elfér, egyszerű használni, strapabíró kialakítás és jó hang.

 

Műszaki adatok

 

PCM támogatás: 192 kHz/24 bit
DSD támogatás: DSD64 (2,8 MHz)
Bemenet: USB-C
Kimenetek: XLR (AES/EBU), RCA (S/PDIF), optikai (S/PDIF)
Opciók: firmware frissítés
Méretek: 98 x 40 x 40 mm
Tömeg: 276 g
Ár: 162 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Semleges és kiegyenlített hang, ami remekül megmutatja a stream szolgáltatók által kínált zenék stílusát

 

+ A használata végtelenül egyszerű, nem kell driverekkel bajlódni

 

+ Szuper masszív kialakítás, rozsdamentes ház, bőséges számú kimeneti csatlakozók

 

- Lehetne még egy USB csatlakozó, A vagy B a C-típusú mellett

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció