Menu

Cart

Furutech e-TP80ES NCF tápelosztó teszt

Szubjektív, hogy a hifi/házimozi hangrendszerét építő felhasználó milyen ideológia vagy fontossági sorrend alapján óhajtja saját konfigurációját összeállítani. Ám egy ponton túl, ahol a felső kategória véget ér és (a marketingesek által előszeretettel meglovagolt kifejezés, de most maradjunk az eredeti jelentésénél) a high end kezdődik, előkerülnek kikerülhetetlen tényezők. Utóbbiak közé tartozik az elektromos áram minősége, amely régóta a japán Furutech cég egyik kedvenc témája.

 

 

A betöltendő űr

 

Egy tavaly megejtett tesztelésünk során három Furutech tápelosztó tudását mutattuk be (e-TP60E, e-TP80, e-TP609 NCF). Az e-TP80 (kb. 250 000 Ft) és e-TP609E (kb. 670 000 Ft) között elég jelentős árkülönbség volt. Az új e-TP80ES NCF úgy tölti be az előbb említett hézagot, hogy közben a drágábbik készülék egyik extráját is elcsippentette magának. Az NCF (magyarosan nanokristályos formula) a Furutech egyik exkluzív technológiája. Olyan speciális elektromos és mechanikus csillapító anyag, amely nanoméretű kristályok és karbon részecskék segítségével hoz létre negatív ionokat. Ezzel csökkenti a töltést, ráadásként a hőenergiát ibolyántúlira alakítja.

 

 

 

 

A Furutech e-TP80ES NCF tápelosztónak mindegyik kábelaljzata tartalmazza az NCF anyagot. A további mechanikus szigetelést segítő talpakat a korábbi generációhoz képest látványosan masszívabbakra cserélték. Másik frissítés a készülékház oldalán lévő főkapcsoló. Nem nélkülözhetetlen összetevő, de kétségtelenül elegánsabb és egyszerűbb módja az árammentesítésnek ahhoz képest, mintha minden nyaralás/vihar előtti alkalommal kihúznánk a kábelt a falból. Pluszban túlfeszültség elleni védelmet is nyújt az eszköz.

 

A Furutech e-TP80ES NCF kb. 340 000 forintos végösszege egyéb technológiákat is magába foglal. Ilyen például a GC-303 nevű speciális EMI-elnyelő bevonat, amelyet az alumínium ötvözet készülékház padlólemezének belső oldalára helyeztek. E különleges anyag a tápcsatornán keresztül érkező, vagy a tápelosztó belső rögzítéseinél létrejövő elektromágneses interferenciákat csökkenti. Nem mellesleg a belső kábelezése is minőségi, a gyártó "μ", azaz "mikro" sorozatából származik.

 

 

 

 

Minden Furutech fémalkatrész (tehát az összes vezető, érintkező és csavar) átmegy az ún. Alpha folyamaton. A kétlépcsős eljárás során -195 és -250 fok közötti hőmérsékletű kriogén technológiával és demagnetizálással kezelik a fémet azért, hogy stabilabb molekula szerkezetével és mágnesesség-mentes tulajdonságával jobban vezesse a rajta áthaladó jelet. Az e-TP80E aljzatainak érintkezőit foszforbronz ötvözetből gyártották és ródiummal felületkezelték.

 

Az e-TP80ES NCF 8 db aljzattal rendelkezik, amelyekből 4 db szűrt (aktív), és 4 db szűrés nélküli (passzív). A szűrt aljzatokhoz vezetett jel átmegy egy szűrő áramkörön, amely tekercseket és kondenzátorokat tartalmaz. Viszont a szűrt áram dinamikai veszteséget okozhat magas áramigényű komponensek hangminőségében (pl. erősítő vagy mélysugárzó). A végerősítők többnyire jobb hangot nyújtanak a passzív, tehát szűrő áramkör nélküli elektromos tápellátással. Természetesen az e-TP80ES NCF passzív kimenetei nem összetévesztendők egy hétköznapi, olcsó, műanyag házas elosztó tudásával. A passzív aljzatok is befolyásolják az áramot, a fentebb említett technológiák (NCF, kábelezés, GC-303 bevonat, Alpha eljárás, fémház) összességével.

 

 

 

 

Küllem

 

Az e-TP80ES NCF megjelenése nem bonyolultabb a legtöbb hifi tápelosztóénál. Magas áráért cserébe már fotókról is minőségérzetet sugallt, de egészen más érzés volt élőben kézben tartani a majdnem kétkilós tömegű fémházat. Masszív alumínium ötvözet lemezeit nem kevés csavarral fogták össze. A tetőlapot megbolondították egy alig érzékelhető kis ívvel, ettől függetlenül szögletes, stabil, szigorú benyomást kelt az eszköz.

 

Tetszett, hogy a szűrt és szűrés nélküli aljzatokat, valamint a szekciók által leadható legnagyobb teljesítményt is egyértelműen feliratozták. A 40 cm széles szűrő kellően laposnak tűnt ahhoz, hogy a legtöbb hifi állványban elhelyezhető legyen. A nyolc aljzatot két sorba rendezték, ezáltal szélesebb helyet igényel az e-TP80, mint a hagyományos "csík" formátumú elosztók. Utóbbit mégsem gondoltuk hátránynak, abból kiindulva, hogy a hifi tápkábelek között túlzás nélkül léteznek nehézsúlyú, kolbász vastagságú példányok is, amelyek egy klasszikus hosszabbító-elosztót egész egyszerűen magukkal rántanának.

 

 

 

 

Az IEC bemenet mellett található egy földelőcsavar, sőt, még földelőkábelt is csomagolt termékéhez a Furutech. Ugyancsak mellékeltek egy tartozék 1,8 méteres (természetesen Furutech dugókkal szerelt) FP-314Ag tápkábelt. Utóbbi önmagában majdnem 75 000 forintos tétel lenne, kétségtelenül jó, hogy része a csomagnak, jól jön a tápelosztó és a fali aljzat közti kapcsolathoz.

 

Használat közben

 

Az e-TP80ES NCF tápelosztót két rendszerben próbáltuk ki. Az egyik egy kb. 20 m2-es szobába telepített kétcsatornás szett volt Atlantic Technology hangfalakkal és Rotel integrált sztereó erősítővel, valamint Pioneer BD-lejátszóval. E rendszer egészen a tesztelés napjáig IsoTek EVO3 Sirius elosztóról (eredeti ára kb. 200 000 Ft) kapta az áramot. A második installációt iMac számítógép, aktív hangfalpár és RME ADI-2 DAC FS D/A konverter képezte. E készülékek áramellátásáért eredetileg egy APC egység (kb. 15 000 Ft) felelt. A második rendszernél Sennheiser HD 600 fejhallgatót is használtunk a standard vs. Furutech tápelosztó közti különbség feltérképezéséhez.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A tesztelés A/B módon történt, vagyis elindítottuk a zenét az egyik tápelosztón, amely után a Furutech következett. Az e-TP80ES NCF után ismét visszaváltottunk az eredeti elosztóra, addig ismételgetve
a folyamatot, amig minden kétséget kizáró, szilárd vélemény nem fogalmazódott meg a fejünkben. A teszteléshez három jó minőségű zeneszámot vettünk elő (Gregory Porter - In Fashion, Eliane Elias - I Thought About YouJoe Satriani - Wind In The Trees).

 

Már az első hangrendszernél is megmutatkoztak a Furutech képességei. Vajon csak azért, mert az IsoTek csupán passzív szűrőként viselkedett? Vagy a GC-303 bevonatnak, netalán az NCF anyagnak köszönhetően? Vélhetőleg a japánok által eszközölt sok kis apróság együtt hozott olyan összhatást, amelyek végül egyértelműen rálicitáltak az olcsóbb elosztóval kapott hangra. Az e-TP80ES NCF beillesztése után frissebb, levegősebb érzettel bontakozott ki a zene. Hasonlattal élve: ugyanazt a festményt láttuk, de jobb szemüveggel.

 

 

 

 

Közvetlenebb, meztelenebb tónusok, dinamikai fokozatok és minták rajzolódtak ki, amitől artikuláltabb, tisztább és elevenebb hatást gyakoroltak a hangok, annak ellenére, hogy a jelszintet (hangerőt) nem változtattuk meg. A rendezettebb és üdítőbb összhatás logikusan azt is eredményezte, hogy a hangszerek élettelisége megnőtt. Az e-TP80ES NCF fő erőssége a dinamika és tér érzékeltetésében rejlett. Az eleve beillesztett (és jelentősen olcsóbb) tápelosztóval Gregory Porter hangja kissé összefolyt a jobb-, illetve bal oldalt kitöltő vízszintes sávban és a hangsugárzók tengelyén kidomborodott. A Furutech bevonása azt eredményezte, hogy ugyanez az énekhang kevésbé tódult kétoldalra, képes volt egy kicsit elkülönülni a hangfalak blokkjától és egy középre irányuló foltba rendeződni.

 

 

 

 

A számítógépes hangrendszerhez átköltözve ismét egyfajta nyugalommal konstatáltuk, hogy a tápelosztó az aktív hangfalak, illetve a D/A konverter alapvető hangszínén semmit nem változtatott. Ez a konfiguráció alapesetben meglehetősen ingatag és kusza hangmezőt produkált (különösen a fejhallgatón). Az APC leváltása után szinte ugyanazokat az eltéréseket tapasztaltuk itt is, mint az előző készüléklánc esetében: az énekhang kevésbé süppedt a hangfalak közti horizontális csíkba. Invitálóbb, merészebb térérzet jött a szűrt áram hozományaként. Ezek mellett többször is rácsodálkoztunk a háttérben játszó zongora váratlan mélységnövekedésére is. Joe Satriani és Eliane Elias számaiban is játszottak e hangszeren. Mindkét esetben azonnal feltűnt, hogy Furutech által megszűrt áram hatására gazdagabb textúrát kapott a zongora, merészebben kiúszott az ének, de ahogy ráesett a figyelmünk, a körülötte lévő, további kísérő hangszerek sávjai is mozgalmasabb formában libbentek elő a hangfalakból. Hasonló eltéréseket lehetett a HD 600 fejhallgatón is tapasztalni. Logikusan utóbbi térhatása merőben más volt a hangfalakéhoz képest, de a dinamikai árnyalatok megváltozását és a játékosabb, csupaszabb magas hangokat relatíve olcsó fülesünk is hallhatóvá tette. Korábban is gyanítottuk, hogy az APC nem tesz jót a hangzásnak, ám most egyértelműen bebizonyosodott, nem hangrendszerekhez való!

 

 

 

 

Alternatívák

 

A Furutech e-TP80ES NCF egyik fő vetélytársa az AudioQuest Niagara 1200. A két tápelosztó eltérő anyagokat és technológiákat hasznosít, formatervük is más. A Niagara praktikusabb abból a szempontból, hogy fektetve és élére állítva is lehet használni. Lényegesen olcsóbb alternatíva lehet az e-TP80ES standard változat, amely nélkülözi az NCF formulát, más kérdés, hogy éppen utóbbi játszik fontos szerepet a tér rendezésében és a dinamika finomításában.

 

Végszó

 

A Furutech e-TP80ES NCF azonnal és egyértelműen több tisztasággal, szebb felbontással és közvetlenebb érzettel mutatta meg a zenéket ahhoz képest, amit a próbára szánt hangrendszerek eredetileg használt tápelosztóival tapasztaltunk. Frissebb, csupaszabb, árnyaltabb formában mutatkozott meg a zene. Közelebb érezhettük magunkhoz az énekest, jobban észrevettük a hangszereket. Határozottabban kirajzolódott a középpontban lévő zenész, miközben nagyobb távolságúnak érzékelhettük a komplett zenei teret. Fegyelmezettebb, pontosabb élményben volt részünk, ami az elektromosság hibái miatt a korábbi felállásokban egész egyszerűen nem tudott olyan érzékletesen megjelenni, ahogy a japán tápelosztóval. A legtöbb felhasználó ezért az összegért inkább erősítőt vagy hangfalszettet vásárol, de az erős középkategóriától (ahol már egyetlen hangfal is százezrekbe kerül) felfelé megjön az e-TP80ES létjogosultsága. Különösen akkor, ha a leendő tulajdonos képes lesz a rendelkezésre álló, 8 db aljzat mindegyikét kihasználni.

 

Műszaki adatokMaximális watt töltés: 2500 W
Túlfeszültség védelem: automatikus áramkör (varisztor csere szükséges túlfeszültség esemény után)
Szigetelés ellenállás: 300 MOhm 500 V DC fölött
Szivárgás feszültség: 1,0 mA alatti
Maximális fojtó feszültség: 360 V (8x20 μSec)
Maximális túlfeszültség áram: 4500 A (8x20 μSec)
Zajszűrő: -20-92 dB (2~100 Mhz)
Energia (2 ms): 40 J
Aljzatok: 8 db magas teljesítményű FI-E30 NCF Schuko
IEC bemenet: high-end audio minősített FI-06 NCF(R)
EMI sugárzás elnyelő formula: GC-303
Méretek: 400 x 60 x 130 mm
Tömeg: 1,9 kg
Ár: kb. 340 000 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Hatékony eszköz a tisztaságérzet és textúra megjelenítés javítására

 

+ Frissebb érzetű hangszínpadot és életszerűbb dinamikát nyújt anélkül, hogy a hangrendszer alapvető hangszínét elrontaná

 

+ A 8 db aljzat az összetettebb, nagyobb rendszerek áramellátására is lehetőséget nyújt

 

+ gényes, tartósságot és minőséget sugalló megépítettség

 

+ Gyárilag mellékelt tápkábel, földelési lehetőség

 

- Élére állítva nem igazán használható, ezért a "csík" formájú szűrőkhöz képest kicsivel több helyet igényel

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció