Menu

Cart

Sendy Audio Aiva hifi fejhallgató teszt

Miért kellene megvenni egy olyan fejhallgatót, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint olcsóbb testvére, ellenben - hanem is sokkal - de drágább? A Sendy Audio Aiva pont ugyanazokat a jellemzőket hozza és kialakítást mutatja, mint az olcsóbb Sivga P-II. A Sendy Audio is a Dongguan Sivga Electronic Technology Co., Ltd. almárkája, ahol a Sivga P-II is készül - és amiről egész kellemes emlékeink vannak - de mi indokolja az árkülönbözetet? Jobban szól az Aiva, mint a P-II? Erre próbálunk választ találni cikkünkben.

 

 

Kína, Kína te csodás!

 

A keleti óriás úgy látszik szemet vetett az elektronika mellett, a finommechanikai részlegre is (lásd Sivga P-II-t és a most teszten lévő Sendy Audio Aiva fejhallgatót) ott is határozottan jelen akar lenni a már megszokottan jó ár/érték arányú gyártmányaival. Persze más világ, egy olyan része a piacnak és gyártásnak, ahol nem elég a robotizált gépsor, ahol már döntően inkább a kifinomult anyaghasználat, a meghallgatás és folyamatos precíz műveletek a meghatározóak. A hangszóró/hangfal és fejhallgató készítés pedig döntően ilyen folyamat, itt már nem elég egy bevált kapcsolás használata, mint mondjuk egy erősítőnél, itt, ahol minden befolyásol mindent (a membrán anyaga-kialakítása, a lengőcséve, a fejhallgató csésze és egyáltalán az egész) már erősen számít a tudás, a tapasztalat, a szubjektív meghallgatás objektív értékítéletté alakítása.

 

 

 

 

A már tesztelt Sivga P-II reményteljes versenyző volt, most a szinte teljesen ugyanolyan Sendy Audio Aiva néven futó terméket vettük fülügyre.

 

A Sendy Audio elkötelezett a kivételesen precíz termékek, köztük különféle csúcskategóriás fejhallgatók gyártása mellett. Hagyományos kézműves gyártást és alapanyagként kiváló minőségű természetes
tömör fát használnak, az egész folyamat munkaerő és időigényes  az anyagválasztástól, vágástól, faragástól, csiszolástól az ismételt szárításig. Az egyes fejhallgató-házak színe és textúrája egyedi, ami soha nem látott rendkívüli varázst ad a terméknek. Az összetett eljárás, a feldolgozás nehézségei, a hosszú gyártási idő és az anyaghiány miatt kis sorozatban és kis mennyiségben készül minden.

 

 

 

 

Kialakítás, tartozékok

 

A Sendy Audio Aiva egy nyitott kivitelű, síkmembrános fejhallgató (ovális hangszórói 97x76 mm), ami előrevetít bizonyos dolgokat, azaz az elmélyült zenehallgatás nem igazán kivitelezhető zajos helyiségben, vagy utazáskor. Persze ez lehet előny is, ha több mindenre szeretne figyelni az ember, nem zár ki minket teljesen a külvilágból, meghalljuk a telefon csörömpölését, mikor hív a futár a napi, túlélő pizza ellátmány átvétele céljából.

 

 

 

 

A csomagolás példás, kemény kartondoboz és azon belül is még van egy, szintén popsira hasonlító kinézettel egy műanyag, cipzáras tartó rész is szivaccsal kibélelve, ha valaki feltétlen szükségét érezné az ide-oda hurcoláshoz. Persze otthon sem árt elpakolni a fülest, a porosodást megelőzendő. A fülkagylók 90 fokban elforgathatók, ezzel a megoldással passzentosan illeszkedik bele a tartójába.

 

 

 

 

Kapunk még hozzá egy kiváló minőségű cserélhető kábelt, amely átlátszó burkolatú, nagy tisztaságú, 1,6 m hosszú, oxigénmentes 6N rézből készült fonott szálakból áll, a végén egy 4,4 mm-es Pentaconn szimmetrikus dugóval. Érdekes módon 6,3 mm-es dugót nem kapunk hozzá, ellenben van egy "sima" 3,5 mm-es sztereóra alakító adapter - amire már dughatunk "normál" 6,3 mm-es átalakítót. Mindezeket egy apró vászontasakban találjuk a doboz belsejében.

 

 

 

 

Kinézet, használat közben

 

Parádés. Az egyedileg gyártott és csiszolt diófa fülkagylók a high end világában is megállnák a helyüket, a lezáró perforált fémlap szintén magas minőségérzetet sugall.

 

A fülpárna kialakítása is érdekes, ugyanaz, mint a Sivga P-II-nél, itt is van egy kis, kiálló dudor a fül nyak felé néző részén, a jobb szigetelés érdekében.

 

 

 

 

A fejpánt igényesen kialakított fém és bőr keveréke, ami stabilan áll a fejünkön, a meglehetős tömeg (420 gramm) ellenére sem érződik nehéznek, ugyanis szépen eloszlik a fejünk teteje és füleink között. Nagyobb fejjel megáldott zenehallgatók sincsenek kizárva a jóból, még pont "méretre" illeszthető a Sendy Audio Aiva fejpántja, nem érzi magát börtönbe zárva az ember, ahol éppen egy asztalos-szorítót applikálnak az ember füléhez.

 

 

 

 

A nyitott kialakítás egyik áldása - főleg nyáron - a jó szellőzés, nem kap meleg dunsztot és nem alakul ki tócsa a fő hallójáratokban, ami ugye az álmoskönyvek szerint, erősen korlátozza a zenei élvezetet. A Sendy, ha nem is remekelt, de elfogadható mértékben kímélte a füleinket ebből a szempontból. Ezen kialakítás hátránya viszont az erős zaj, illetve zene szivárgás a külvilág felé, amit momentán nem mindenki tolerál kellő mértékben és minket is zavar, ha a szomszéd éppen akkor jön rá, mennyire király dolog az ütvefúró, főleg ha flex-szel kombinálja a nagyobb élvezet kedvéért.

 

Végeredményben egészen kellemes viselni a Sendy Audio Aiva-t, nem ő a non plus ultra és a végső szó kényelem szempontjából, de minden további nélkül lehet viselni, akár hosszú órákon keresztül is.

 

 

 

 

A kábelhossz bőven elég az átlagos használathoz, kényelmesen elér a puha fotelban lazuló hifista füleihez, nem recseg, nem serceg, ha mozgatjuk a fejünket. A szabványos kétszer monó Jack (2,5 mm) kialakításnak köszönhetően, viszonylag könnyen cserélhető a kábel, ha valaki még többet szeretne kihozni a fülesből.

 

A 32 Ohm impedancia elvileg könnyen hajthatóvá teszi a Sendy Audio Aiva-t, de a 96 dB érzékenység már árnyalja a képet, végeredményben kell neki bőven teljesítmény, hogy jól szólaljon meg. Igaz pár okostelefonnal is kipróbáltuk és úgy szintén egész jól szólt.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet

 

Forráskészüléknek a Cambridge Audio 851N streamer és a Musician Pegasus R2R DAC szolgált, fejhallgató erősítő a Topping A90, a Cambridge Audio 851A és pár okostelefon volt használatban. Roon lejátszó program, PC, Core Audio USB OCXO kártya, csemegének egy AudioQuest Fire XLR kábel a Topping A90 és források közt, TIDAL és merevlemezen tárolt zenék, minden mennyiségben és formátumban.

 

Hangminőség

 

Aki olvasta a Sivga P-II tesztjét, és aki nem,  az is keresse fel az oldalt és egyszerűen adja hozzá minden mondat után a kicsit kifinomultabb, kicsit szélesebb sávszélekkel rendelkező, kicsit mindenben jobb jelzőt. De azért jobb, ha tovább görgeti cikkünket a Kedves Olvasó.

 

 

 

 

Mikor kézhez kaptuk a Sendy Audio Aiva-t, nem igazán értettük mi indokolja az árkülönbözetet a Sivga P-II-höz képest, hiszen majdnem teljesen egyforma a két fejhallgató, a specifikáció ugyanaz, a gyártók is egy tőről fakadnak.

 

De aztán bedugtuk a csatlakozóját a fejhallgató erősítőbe, járattuk pár napig és lőn meglepetés. Megkaptuk ugyanazt az alapvetően barátságos kiegyenlített, sokáig hallgatható hangot a kivételesen tiszta közép- és magastartománnyal egyetemben, némi legalsó basszus hiánnyal, amit ellensúlyozott a mélytartomány többi része. Viszont hozzáadódott az egészhez egy olyasmi jelenség, mikor egy bejáratlan és egy bejáratott hangfalat/fejhallgatót hasonlítunk össze. Minden tekintetben - legyen szó bármiről a hangképben - jobbat és többet kaptunk az Aiva fülestől. Kicsit még tisztább és szellősebb középszekciót, mélyebbre menő basszust, nagyobb felbontást a magastartományban.

 

 

 

 

Óvatosan induló basszusa miatt nem kimondottan a mélyhangok imádóit veszi célba. 60 Hz-től 1 kHz-ig szépen kiegyenlített, a középső frekvenciáknál viszont több árok is látható. 15 kHz-nél látványos hegycsúcsa teszi markánsabbá a magas frekvenciákat, ami hangszeres zenénél előtérbe helyezi az ütős, fúvós és vonós hangszerek részleteit.

 

 

 

"Ő" is az akusztikus és modern popzenét szerette a legjobban, a gitárhang szellősen kifinomult, egyben telt és dinamikus volt Mike Oldfield opuszaiban. Ezen felvételek egyik rákfenéje, ha valami nem stimmel a magastartományban, akkor elviselhetetlenül csörömpölni kezd és fejfájást kap tőle az ember. Itt erről szó sem volt, finoman szellősen és érzékien csillogóan viselkedett, élvezet volt hallgatni, mennyi apró ötlet jutott eszébe zeneszerzés közben ennek a Mike fiúnak.

 

Gatyalengetőbb zenére váltva és elindítva egy Yello válogatást, ütős, de megfogott és hangsúlyos mélyhangokat kaptunk, nehezen lehetett volna belekötni, itt a szubjektív szubbasszus hiány sem hallatszott. Elő tudta hozni azt az érzést, hogy eszünkbe sem jutott a hangszínszabályzó után nyúlni, semmiféle hiányérzetünk nem volt a mélyhangok terén. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben nem borult fel az egész hangkép egyensúlya (ritka erény).

 

Nagyzenekari felvételt hallgatva, jelesül Hans Zimmer prágai koncertjét - van, aki nem ismeri? - széles és pontos teret ábrázolt, ahol pontosan kivehetők voltak az egyes hangszerek és színpad nagysága. Levegő és tér volt jelen, de ami a legfontosabb, érzelem költözött a zenébe. Hátborzongató és egyben felemelő élmény volt hallgatni az Inception válogatást a félelmetes mélyhangokkal, a háttérben karakteresen megszólaló fúvósokkal, a lendületes torzított gitárral és a szóló zongorával a végén.

 

Emberközelibb zenére váltva és "feltéve" Paul Simon pár lemezét, szintén nagyot alakított a Sendy Aiva. Könnyedén és szórakoztatóan hozta az adott lemez hangulatát, az emberi hang visszaadásában nem nagyon van versenytársa ebben a kategóriában. Sima, könnyed, szellős és végtelenül tiszta az a tartomány, ahol az emberi hang megszólalt, valamit nagyon eltaláltak ezen a részen a kínai mérnökök.

 

Kipróbáltuk még pár okostelefonon is, nos, ott is egész jól viselkedett, hozta azt a karaktert, amit a komolyabb fejhallgató erősítővel, egész kellemes hangot adott ilyenkor is. Természetesen azért ajánlott egy komolyabb dedikált fejhallgató erősítő, vagy egy jobb minőségű füles kimenet használata.

 

 

 

 

Összegzés, ajánlás

 

Úgy néz ki, megkaptuk a választ a feltett kérdésre, azaz van-e különbség a Sendy Audio Aiva és a Sivga P-II között.
A válasz egyértelmű: van. Mindkettő remek darab, aki inkább egy kifinomult verziót szeretne, annak remek választás a Sendy Audio Aiva. Megkapja ugyanazt a kivételesen jól sikerült középtartományt, a barátságos nyugodt, sokáig hallgatható és kiegyenlített hangot, mint ami a Sivga P-II jellemzője, de egy fokkal jobb kivitelben.

 

Nagyon sok különböző rendszerhez illeszthető ez a fajta hangkarakter, amit a Sendy Audio Aiva kínál. Kiegyenlített hangképe, ami sehol sem hangsúlyoz, és sehol sincs nagyobb hiány, szinte bármilyen láncban jól viselkedik, nem válogatós.

 

Itt sincs különösebben nehéz dolgunk, ebben a kategóriában nem nagyon van ellenfele, ami ezt a hangot és karaktert nyújtja, így megérdemli az Ajánlott Vétel címkét.

 

Műszaki adatokHangszóró: 97x76 mm-es planar magnetic
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-40 kHz
Érzékenység: 96 dB
Impedancia: 32 Ohm
Tömeg: 420 g
Ár: 195 990 Ft
 

 

   

 

Mérleg

 

+ Kiegyenlített barátságos, könnyed és rendkívül tiszta hangkép, minden zenén hozza ezt a minőséget

 

+ Prémium kivitel és kinézet, példát vehetne róla némely másik gyártó

 

+ A súlya ellenére könnyen viselhető, órákon keresztül nem okoz fáradtságot a használata

 

+ Számtalan rendszerbe jól illeszkedik

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Stabilitás:
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort:
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció