Menu

Cart

AUDION SILVER NIGHT LIMITED 20TH ANNIVERSARY SPECIAL ERŐSÍTŐ

 

 

A Silver Night elektroncsöves integrált erősítő immáron 5. generációját éli. Miután David Chessel és Európa egyik legfontosabb audio-tervezője Erik Andersson összefogásával megalapították az Audion vállalatot, a Silver Night eredeti, első példányát 1987-ben készítették el. Nemsokára csatlakozott hozzájuk Graeme Holland és átvette a vezetést, ekkor a gyártás Franciaországba, La Genetouze-ba költözött. Graeme az elektronikában, a tervezésben, a stratégiában és az ipari technológiában megalapozott tudással és gyakorlattal rendelkező tervezőmérnök, egyedülálló hangulatot vitt a továbbra is brit tulajdonú Audion cégbe.

 

 

Napjainkra már több, mint 30 különféle „A”-osztályú” analóg hangerősítőt terveztek és állítanak elő. A Silver Night modell család különböző audio-konfigurációkat kiszolgáló modellekből áll. Gyártás alatt állnak a sztereó végerősítő, egy sztereó integrált erősítő valamint a Parallel Single Ended Monoblock pár és a Push-Pull elven működő Mono-Block teljesítményerősítők. Teszt asztalunkon a korlátozott számban előállított 20th Anniversary Special sztereó modell foglal helyet, aminek korábbi, 2010-ben debütált változata nyerte az „Amplifier of the Years” díjat Japánban.

Teljesítmény: 2 x 7 Watt („A”- osztály)
Frekvenciamenet: 10 – 35 000 Hz (± 3 db)
Torzítás: kisebb, mint 0,1 % (1 Watt)
Jel/zaj viszony: – 90 db
Méretek: 420 x 230 x 190 mm
Tömeg: 14 kg
Ár: 1 475 000 HUF


Az erősítő külalakja az elektroncsöves erősítőknél szokásos, klasszikus formatervezési mintát követi. Amikor áttekintjük az Audion erősítő-választékát feltűnik a szabványos, katonai minőségű alumíniumból készült, fekete porszórással színezett ház. A Silver Night Limited modell felső lemeze, ahol az elektroncsövek foglalnak helyet, tükörfényesre polírozott rozsdamentes acélból készül. Az előlapon egy hangerő-gomb található, semmi más szabályozni való és az egyetlen bemenet révén, nincs mit kapcsolgatni.

 

 

A Silver Night Limited modellt olyan alkatrészekkel tervezik és építik, amelyek szinte kizárólag házon belül készülnek vagy a közvetlen közeli vállalkozásoktól származnak. Kulcsfontosságúak a saját szigorú szabványok szerint gyártott, szakképzett kézművesek által tekercselt, hatodik generációs transzformátorok. Az elektroncsöves erősítésnek szüksége van speciális transzformátorokra, amelyek képesek ellenállni a rajtuk áthaladó egyenáramnak anélkül, hogy mágneses telítettséget (túlterhelést) szenvedjenek. Előállításukhoz nagyméretű tekercs-magokra van szükség, így a SE erősítők nehezek. Nem kevéssé fontos, hogy az Audion Silver Night Limited 20th Anniversary Special modell a szokásos napi használat során aránylag kevés energiát használ fel.

 

 

A csőkészletben kettő JJ300B trióda látja el a teljesítménykészítés feladatát. A minden audiofil zenehallgatót csábító középtartomány „szinte fogható” megjelenítésében a 300B végfok csőpár a meggyőző győztes. Minden paraméter és a muzsika varázsának létrejötte a hangsugárzótó függ, amelynek érzékenysége legalább 89 dB vagy annál magasabb érték kell legyen.

 

 

z előerősítő rész két orosz NOS 6H23N (E88CC) csövet tartalmaz, ilyen elektroncsöveket az oroszországi Saratov városában a hadsereg számára készítenek. Hihetetlenül tartósak, úgy tervezték, hogy minden darab immunis legyen a hirtelen mozgásra, hősokkra és a rezgésekre. A cső érzékletes zenei basszusra, muzikális középsávra képes, kiválóan mutatja a részleteket és a sebességet, kiválóan alkalmas a vokális és vonós hangzások tolmácsolására. Felhasználás szempontjából az európai E88CC cső egyenértékű, de az oroszországi NOS, … nos, ez sokak által jobban favorizált. Mindezek tudatában, a tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a Single Ended „A”-osztályú holisztika szenvedélyt keltő.

Az együtemű, triódával megvalósított áramköri topológia, amelyben nem használnak visszacsatolást*, kézzel huzalozott, forrasztott (Air Wired©) technológián alapul. A csőfoglalatok porcelánból készülnek, a kábelezés a Sterling modellekben már bevált ezüst belső vezetékezéssel megoldott.

 

 

Ez az erősítő abszolút purista, csak egyetlen vonalszintű bemenet fogadja a jeleket. A hátlapon lévő csatlakozások sora rövid, könnyű áttekinteni, hiszen csak egy bemenetet és egy pár – WBT hangsugárzó terminál – teljesítmény kimenetet tartalmaz.

 

 

Az elektroncsöves erősítők kiváló hangminőséget kínálnak, világos és mégis telt hangzást. Az otthoni megépítés sok ember számára „magas labda”, ijesztő feladatnak tűnik, de itt van a zenerajongók részére egy erősítő, amely elegendő energiával rendelkezik ahhoz, hogy egy modern, érzékeny hangsugárzóval akár hangosan is szóljon. Ez egy modern erősítő, amely megfelel a mai kor követelményeinek. Az Audion mérnökei tudják, hogy olyan erősítőt kell gyártani, amely modem szabványok szerint a legjobb hangminőséget tudja nyújtani.

 

 

A megalkotásnál az egyszerűség és a tisztaság fogalma volt a legfontosabb. Bizonyos szempontból minimalista kialakítású, a lehető legkevesebb alkatrészből, alap-kapcsolással, de jól megtervezett áramkörökkel, kiváló alkatrész minőséggel és a lehető legjobban mért teljesítménnyel, magas kritériumok alapján épült. A torzítás csekély, a zaj is minimális, az egyik legalacsonyabb zajszint egyenáramú fűtés használatával.

MEGHALLGATÁS


Ezt az erősítőt valóban hangzáshűségre és gyönyörű zeneiséget produkáló hangzásra, művészi előadásra, nem a kihegyezett műszaki paraméterekkel történő elkápráztatásra tervezték. Mind audiofil, mind elektrotechnikai körökben közismert, hogy a triódák finom hangulati árnyalatokat és textúrákat képesek kihozni a felvett zene-anyagból. A JJ trióda képes reprodukálni az apró részletek finomságait, de ugyanakkor elvárható a tranziensek megjelenítése is. Egy kulcsfontosságú, nem mérhető hangzási paraméter a gyorsaság. Természetesen végtelen mennyiségű energia nem áll rendelkezésre, de a hangok erdeje tiszta maradt minden szinten, függetlenül attól, hogy hova állítottuk be a hangerőszabályzót.

Nem meglepő módon, korábbi tapasztalatainkkal szinkronban, tiszta, sok részletet és felhangot tartalmazó magas hangokkal kápráztat el. Hangzatos tisztasággal és remek hangszínnel csengenek, csilingelnek a cintányérok, mindegyik ütő koppintás más hangot hoz ki a rézből. A cintányérok megszólalásához egy kellemesen fényes aura tartozik, mindenféle torzítás nélkül. Figyelemre méltóan egyenletes és kiegyensúlyozott az ének, a fémes ütőhangszerek és a fém-fúvós hangszerek kezelése. A magas hangtartomány megjelenítése jellegében könnyed és meggyőző, az egész megszólalási folyamatot előre viszi, elvarázsolja érzékeinket. A keménységnek nincs jele, ugyanakkor nem „rágja” a fület, a hangzás finoman világos.

Ehhez járul a gyors közép/mélyközép-sáv, tapintható jelenlét mellett tiszta énekkel. Az erősítő kellően széles hangszínpadot fest, amelyben a hangszerek és az énekesek gazdag és intenzív jelenlétet mutatnak. Mint minden együtemű erősítő, az Audion Silver Night Limited 20th Anniversary Special model képes átadni a zenemű hangulatát, az adott énekesek és hangszeresek mesterségbeli tudását.

A mély hangok terjedelme, energiája és minősége nagyban függ a kiválasztott hangsugárzók technikai és akusztikai paramétereitől. (technikában a nagy érzékenység, akusztikában a hangzási egyensúly megléte a fontos) A felbontás és a simaság a mély-hangok tartományától indul, leleplező fény vetül a felvételre, bemutatva annak minden részletét, árnyalatát és hibáját – mégis visszafoghatatlan könnyedséggel juttat el a hangsugárzókhoz. Energikus, jól ábrázolt basszust szolgáltat, a csekélynek mondott teljesítmény ellenére a mély hangok testesebbnek tűnnek – mint a tranzisztoros erősítők esetén – sőt, ezt egy lépéssel tovább vitte. Bár bizonyára a klasszikus zene egyik nagyszerű erősítője – üveges tisztasággal és jó tranziens megjelenítéssel – mégis a jazz-funk és a modern elektronikus zene kezelésére nem találtam a leghatékonyabbnak. Ettől függetlenül elegendő teljesítményt képes leadni ahhoz, hogy ritmikailag összefüggő módon világítson meg egy felvételt, a sebességre helyezve a hangsúlyt.

Egyidejűleg azzal, hogy az ütem erejét szolgáltatja, a hang-színpadon minden mást tökéletesen a helyükre rögzít. Hangszín egyensúlyt és belső pontosságot ad. Ez alatt azt értjük, hogy alapvetően pontos. Az erősítők általában nem képesek a magas frekvenciák teljes energiáját megjeleníteni, az ok, hogy viszonylag lágy a hangzásuk. Ez az LP aranykorában annyira nem számított, de a CD és a file-alapú zenehallgatás sokkal több energiát termel 10 kHz környékén. Az Audion Silver Night Limited 20th Anniversary Special modell a kimeneten képes 10 kHz-en energikusnak lenni, és a harmonikusokat 35 kHz-en (-3dB) reprodukálni, ami 24bit/96kHz mintavételi frekvencián meghallatszik.

Amit kapunk, az a csodálatos világosság és természetesség. Az eredmény egy lenyűgöző hallgatási élmény – ami a legtöbb hallgató számára ismeretlen. Miért hangzik másként? A választ, az elméletek többsége, a második felharmonikusok torzításának jelenlétét magyarázva kissé leegyszerűsítik. Véleményünk szerint nem minden mért torzítás rossz, vagy akár hallható, viszont lehet alattomos. Az elektroncsöves erősítők megőrzik a hangszerek hangzásának egyértelműségét, mentesek a keménységtől. Valószínű, hogy a hangjuk sok hasznos tulajdonság függvénye.
*Van egy paradoxon a visszacsatolás használatában: minél nagyobb szükség van rá, annál rosszabb az erősítő. Hogy működik, vitathatatlan; hogy ez az igazi megoldás, az vitatható.

Ha egyáltalán létezik tökéletes erősítő, akkor az, elméletileg bizonyára, együtemű. A valóságban, mint bármi más, ez sem tökéletes, de azt el kell ismerni, hogy a hangminőség nagyon közel áll az ideálishoz, jelen esetben a kívánalmaknak nagyon megfelelő. A meghatározás szerint az együtemű erősítés-technika jellemzője, hogy nincs keresztirányú torzítás, ami, valljuk be, nem hiányzik. A kialakítás nehézségei ellenére a legtöbb SE elektroncsöves – kevés ilyen megoldású tranzisztoros erősítő létezik, mivel a tranzisztorok ebben a szerepben felforrósodnak. (jó hangzású, „A”-osztályú félvezetős példák a Tellurium Q és a Sugden) A tesztpilótának csak egy baja van, ez a hangzás megmarad a fülében és a memóriájában.

KONKLÚZIÓ


Az Audion Silver Night Limited 20th Anniversary Special modell, a 92 dB érzékenységű hangsugárzóink használatával, oldalanként 1-2 Watt teljesítmény igénybevételével nagy formátumú, testes hangzást produkált, amely közvetlen hatású, mégis művészi élményt nyújtó. Magasan teljesíti a hozzá fűzött hangzási reményeket, természetes és lényegre törő. Karaktere hozzájárul a pontos hangszínpad létrehozásához, a hangszerek lendületének ábrázolásához. Az egyetlen probléma, amellyel a vásárlók szembesülhetnek, az, hogy egy darab bemenettel vajon mennyire jól integrálódik audio-rendszereikben(?)

A célról, hogy a rögzített eredeti hangokhoz legközelebb álló reprodukált muzsikát juttassa el a hallgatósághoz, megbizonyosodtunk. Az Audion Silver Night Limited 20th Anniversary Special modell kifejezetten jó példa arra, hogy a tervező tudja, hogyan kell felépíteni egy jó 300B-os, Single Ended, „A”-osztályú elektroncsöves erősítőt. Talán furcsa a hasonlat most a rekkenő melegben, de ha szépen felöltöztetjük a fenyőfát, karácsonyfa lesz belőle. Nos, ha ezt az erősítőt körülveszik a szükségesekkel – tiszta zenei forrás, kábelek, hangsugárzók – olyan zenei élményt garantál, amelyhez alig van fogható.

Pro
+ A klasszikus formatervezési mintát követi
+ Modern Single Ended „A”-osztályú erősítő
+ Csábító középtartomány „szinte fogható”
+ A muzsika varázsának létrejötte

Kontra
– Egyetlen bemenet
– Ez a hangzás megmarad a memóriában, utána nehezen fogadunk el mást

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció