Menu

Cart

Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő és zenelejátszó teszt

 

A Naim Uniti Atom fő célja: privát (azaz mások zavarása nélküli) zenehallgatás, a legmagasabb színvonalon. Egyszerre high tech készülék és luxuscikk. Kikapcsolva szobadísz, bekapcsolva sokoldalú zenetár. Sokat tud, de vajon képességei kinek érnek meg egymillió forintot?

 

 

Fülesekre szabva

 

Az eredetileg all-in-one szerepet betöltő Naim Uniti Atom továbbra is kapható, vele azonos kinézetben és méretben debütált a cikkünkben bemutatásra kerülő Headphone Edition. Ahogy a név is sugallja, a fő különbség annyi, hogy a Naim Uniti Atom Headphone Editiont a fejhallgatóról történő zenehallgatást preferáló felhasználókra szabták. Hátsó részéről eltávolították a hangfalak meghajtására szolgáló aljzatokat, viszont helyette kapott három különböző szabványú fejhallgató kimenetet. Ugyanakkor megmaradt a PRE OUT szekció rajta (sőt, XLR aljzatokkal is bővült), tehát a Uniti Atom Hedphone Edition előerősítőként is alkalmazható.

 

Szolgáltatások

 

A Naim Uniti Atom Headphone Edition szolgáltatásai annyira sokrétűek, hogy teljesértékű, hálózatképes lejátszóként éppen annyira megállja helyét, mint sztereó előerősítőként. Internetes funkciói közé tartozik a beépített Chromecast, TIDAL és Spotify kliens (Qobuz is szerepel a listán, bár az Magyarországon egyelőre nem érhető el), emellett UPnP kompatibilis (így helyi hálózati szerverről, számítógépről is képes lejátszani a zenét), továbbá internetrádió állomásokat kínál, nem mellesleg Roon Ready minősítéssel is büszkélkedik. Mindezt megtoldották AirPlay 2 és aptX HD-kompatibilis Bluetooth funkciókkal, valamint multiroom támogatással. A hálózati funkciók elérhetők WiFi alapon vagy Ethernet kábelen egyaránt. A vezérlés nemcsak a készülékhez csomagolt infravörös távvezérlővel, hanem iOS/Android mobileszközökre letölthető alkalmazáson keresztül is lehetséges.

 

 

 

A hardveres funkciólista nem kevésbé terjedelmes. Az eszköz rászolgál nevére azáltal, hogy a klasszikus 6,3 mm-es fejhallgató Jack mellett egy előlapi 4,4 mm-es Pentaconn és egy hátoldali 4-tűs XLR kimenetet is kínál.

 

 

 

 

Vonalszintű analóg RCA bemenete, továbbá RCA és XLR kimeneteinek köszönhetően aktív hangsugárzókra, végerősítőre vagy más sztereó hangrendszerekre is továbbítható a jele, emellett még két digitális optikai és egy koaxiális aljzat díszíti hátoldalát. Előre és hátra is építettek egy USB-A aljzatot, amely hordozható adattárolókról képes beolvasni magas felbontású zenéket.

 

 

 

 

A végeredmény funkcionális értelemben egy állig felfegyverzett, mégis kompakt fenevad. Méretes előlapi kijelzőjével könnyűszerrel lepipálja a Pioneer N-70A médialejátszót, gigantikus, tetőlapjába ágyazott, fehér hangulatvilágításban úszó potméteréhez képest még az Astell&Kern ACRO L1000 tárcsája is csak gyermeteg próbálkozásnak tűnik. Masszív toroid transzformátora és hűtőbordái ellenére  hagyományos hifi elektronikákhoz képest kb. feleakkora alapterületet igényel, mégis jelentősen tekintélyt parancsolóbb és masszívabb, mint a relatíve nem drasztikusan olcsóbb Sennheiser HDV 820 fejhallgató erősítők.

 

 

 

 

Küllem

 

A Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgatós mércével éppen annyira eszelős és monumentális hatást kelt, mint a NAIM zászlóshajó Statement elő-végerősítő párosa. Míg azonban a Statement-ek alatt nagy eséllyel összerogyna a legtöbb médiabútor, addig a Uniti Atom még csak-csak elfér a legtöbb asztalsarkon vagy tévészekrény polcán. A Headphone Edition megépítettsége, kivitele továbbra is
a gyártótól megszokott színvonalat biztosítja. A szálcsiszolt alumínium tetőlemez, a vaskos hűtőbordák kétoldalt, a centis vastagságú akril előlap, a gyémánt - minden részlet szigorúan high end.

 

 

 

 

A stílusosan megvilágított embléma továbbra is ikonikus érzetet kelt. A készülékház fentről/oldalról komplex és technokrata, szemből viszont, mikor a hallgató már a karosszék kényelméből néz vele farkasszemet, csak egy letisztult téglalapot lát, színes kijelzővel és kétoldalt néhány diszkrét gombbal, csatlakozóval.

 

 

 

 

Használat közben

 

A Naim használata a magas árhoz és a gyártó szakértelméhez méltó módon gördülékenyen működött. Ethernet kábelen pillanatokon belül "felismerte" a hálózatot és miután Android rendszerű telefonunkra letöltöttük a Naim applikációt, máris a beállítások és almenük átlátható, logikusan felépített rendszerében ballagtunk.

 

 

 

 

A Mu-so sorozattól örökölt, méretes jelszint vezérlő potméter kétségtelenül exkluzívabbá és egyedibbé tette az összképet, bár mivel az applikáció és a vezeték nélküli
távvezérlő is remekül állították a hangerőt, mi nem nagyon használtuk az Atom tetejébe ágyazott, méretes korongot. Ettől függetlenül látványos hatást keltett fehér háttérvilágításával és interaktív jelzéseivel.

 

 

 

 

Az előlapi kijelzőt (amelyet az applikációból kikapcsolhattunk, ha azt akartuk, hogy lejátszás közben ne legyen aktív) kétméteres távolságból is jól el tudtuk olvasni. Betekintési szöge oldalirányból nem volt annyira jó, mint szemből, de a lejátszott műsort szépen és informatív módon jelenítette meg (a színes albumborító mellett mintavételezési frekvenciát és egyéb alapvető zenelejátszási információkat is mutatva).

 

 

 

 

Az Atom saját kijelzőjén megjeleníthető tartalom és beállítási menürendszer csak a jéghegy csúcsa. Sokkal több funkció és finombeállítás elérhető az applikáción keresztül. Kijelenthető, hogy a Uniti Atom Headphone Edition tudása csak az alkalmazáson keresztül volt teljesmértékben kihasználható, ami konzervatív beállítottságúak számára elsőre riasztónak tűnhet, de kis odafigyeléssel és türelemmel néhány perc alatt egész könnyen át lehetett tanulmányozni a felületet. Tetszés szerint átnevezhettük a médialejátszót (multiroom építésnél komoly előny), illetve átrendezhettük a forrásokat (inaktív módba is helyezhettük a kihasználatlan bemeneteket).

 

 

 

 

Megváltoztathattuk az applikáció hátterét, de ami fontosabb, konfigurálhattuk a szerver mód ki/bekapcsolását, beállíthattuk a maximális jelszintet és telepíthettünk szoftverfrissítést, vagy átnevezhettük a forrásokat (így pl. a Digital 1 helyett "TV" jelent volna meg).

 

 

 

 

Az éppen lejátszott médiumot teljes értékű információkkal jelenítette meg az alkalmazás, ugyanitt hozzáadhattunk (volna) további Naim komponenseket, mint potenciális zónajátszókat. A számítógépről megosztott és a pendrive-on tárolt zenei könyvtárat egyaránt megjelenítette borítóképekkel és egyéb metaadatokkal.

 

 

 

 

A funkciókat illetően csak néhány apróságot hiányoltunk. Például a Uniti Atom Headphone Edition (a standard Uniti Atom mintájára) ovábbra sem tartalmaz közvetlen számítógépes kapcsolatra szolgáló USB-B aljzatot és phono, azaz földelt lemezjátszó bemenetet sem. Továbbá nekünk elsőre kicsit furcsa döntésnek tűnt, hogy a 4-tűs szimmetrikus XLR fejhallgató kimenetet hátra, a PRE OUT szekcióhoz építették és nem előre, a többi fejhallgató kimenethez (talán így tudták a lehető legrövidebb jelutat biztosítani?).

 

 

 

 

A különböző fejhallgató kimenetek jelszintjét nem lehet egymástól függetlenül vezérelni. Ez csak akkor jelenthet gondot, ha két személy, két fejhallgatóval szeretne a készülékről zenét hallgatni, ekkor kénytelenek lesznek a füles impedanciája és valamelyik fél preferenciája alapján belőni a hangerőt. Ez nem kritikus hiányosság, de a gyártók jelenleg nem fordítanak rá figyelmet, holott ilyen, vagy hasonlóan gazdag funkcionalitást nyújtó elektronikánál egyesek joggal várhatják el. Mindazonáltal az is tény, hogy a felhasználók döntő hányada többnyire egyedül hallgat zenét. Ami picivel nagyobb hiányérzetet okozott, hogy a Naim (legalábbis a teszteléskor elérhető firmware esetében) nem tartalmazott EQ beállítási lehetőséget, ami a modern streaming-képes hifi készülékeknél egyre gyakoribb és előnyös opció.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A Naim Uniti Atom Headphone Edition tesztelését Focal Utopia és Sennheiser HD 800 S fejhallgatókkal végeztük, majd kipróbáltuk egy Naim SUPERNAIT 3 integrált sztereó erősítőhöz illesztve
is, amely Atlantic Technology AT-1 hangsugárzókat hajtott meg. Referencia zenelistánkat egy USB pendrive-ra másoltuk fel, amelyet az Atom hátsó aljzatához csatlakoztattunk.

 

A hangkarakter fejhallgatók és hangsugárzók esetében is rámutatott a Naim értékeire. Intenzív hatást fejtett ki a kis elektronika olyan értelemben, hogy puhítás, finomítás, szépítés nélkül bevont minket a zenei események középpontjába. Fő erősségei közé tartozott a szépen kiegyensúlyozott, high end mércével tisztességesnek nevezhető szélességű és mélységű színpad, a finom basszus, neutrális középső frekvenciák és kristálytiszta, de még éppen nem túl steril magashangok. A Naim Uniti Atom Headphone Edition összességében őszinte, egyenes és kerek hangkaraktert biztosított.

 

 

 

 

Könnyedén meghajtotta a Focal és Sennheiser csúcsfüleseket is úgy, hogy igyekezett mindkettőnek a legjobb tulajdonságait kihangsúlyozni. Kíváncsian cserélgettük oda-vissza azokat és figyeltük az enyhe, mégis alapvető eltéréseket. Bizonyos stílusoknál (Joe Satriani, Parov Stelar, Thievery Corporation, Marcus Miller) a Focal hangképe tűnt kerekebbnek és teljesebbnek, más műfajokkal (Rebecca Pidgeon, Dave BrubeckHans Thessing & Terry Evans) a Sennheiser légiessége segített jobban elmerülni a zenében. A Naim érdeme mindebben annyi volt, hogy az óvatoskodó HD 800 S számára is markáns dinamikát nyújtott, miközben a kicsit lágyabb érzetű Utopia magashangjait bátran lelkesítette, ha cintányérokra került sor.

 

 

 

 

A fájlok megjelenítését picit technikai módon, leheletnyi digitális érzettel végezte a Naim, de mire erről tudomást vettünk, addigra jellemzően teljesen magával ragadott a zene atmoszférája. A pontosság, artikulált részletesség mellett nem feledkezett meg a fogyaszthatóságról és közvetlen közlésmódról sem. Ügyesen keverte a tisztaság, határozottság, zeneiség és mértékletesség jellemzőit.

 

 

 

 

Kíváncsiságból összehasonlítottuk a pendrive háttértárából beolvasott zenék hangminőségét a helyi hálózaton lévő, JRiver szoftvert futtató kvázi szerver iMac felől érkezett adat hangzásával. Utóbbi is audiofil minőségben, temérdek részletességgel jutott el hozzánk, de az USB-ről beolvasott média több mikrodinamikus részletet, árnyaltabb magas frekvenciákat és összességében leheletnyit kevesebb digitális érzetet eredményezett.

 

A Naim SUPERNAIT 3 integrált sztereó erősítő és Atlantic Technology AT-1 hangfal pároshoz illesztve teljesértékű forráskészülék szerepében is remekül teljesített a Uniti Atom Headphone Edition. High end mértékű textúrát, gyorsaságot, dinamikát és teret kaptunk. Hangsugárzóink pedáns, tiszta képet festettek elénk megfogott és szilárd basszussal, óvatosan rajzolt színpadképpel, könnyű és levegős középső hangokkal, amelyeket tűpontos, artikulált magas frekvenciák koronáztak meg. A SUPERNAIT 3 mikroszkopikus részletező képességéből nem vett vissza a Uniti Atom által küldött jel, halk és hangos terhelésen is bőségesen csemegézhettünk a zenei motívumokból. Aki tehát már rendelkezik valamilyen Naim erősítővel, annak ideális "mindenes" forrás lehet az Atom. Ugyanakkor szívesen látnánk egy Uniti Core dizájnnal tervezett végerősítőt a Naim kínálatában, úgy egészen bájos kompakt, mégis high end és harmonikus megjelenésű sztereó tornyot lehetne építeni a Uniti Atom alapjaira.

 

 

 

 

Amit érdemes figyelembe venni: a 4-tűs szimmetrikus hangkimenet jobb hangzást eredményezett, mint a 6,3 mm-es Jack. Ezért, ha van rá mód, akkor érdemes a készülékhez társított fejhallgatót is lehetőség szerint szimmetrikus bekötésben hajtani.

 

Alternatívák

 

Az egyedi koncepció miatt nem tudunk olyan egydobozos készüléket megemlíteni, amely funkcióiban, szolgáltatások terén egzakt ellenfele lenne a Naim Uniti Atom Headphone Edition fejhallgató erősítő/médialejátszónak. Ha szigorúan, kizárólag a hangminőséget vennénk figyelembe, akkor szubjektív megítélésünk alapján a Focal Utopia fejhallgatóból (érzékiség, térábrázolás, intimitás és áramló érzet tekintetében) lényegesen több hozható ki olyan számítógépre csatlakoztatható elektronikával, mint például a kb. 160 000 forinttal olcsóbb Sennheiser HDV 820. Utóbbi azonban nem távvezérelhető, nincsenek hálózati funkciói és nélkülözi az applikáció alapú hozzáférést. Ha viszont picivel olcsóbb fejhallgatót társítunk a Naim mellé (mint pl. Focal Clear Mg) és később hifi rendszert vagy aktív hangfalakat csatlakoztatnánk az elektronika mögé, akkor ismét oda lyukadunk ki, hogy a Naim meghökkentő ügyességgel pozícionálta termékét.

 

 

 

 

Végszó

 

A Naim Uniti Atom Headphone Edition jelen pillanatban egyedülálló szolgáltatásfelhozatalt kínál. Magas minősége borsos összegbe kerül, de a funkciók kényelmes elérhetőségét, a magas felbontású hangot és a jövőbeni fejleszthetőséget (PRE OUT hangkimenet) figyelembe véve túlmutat egy hagyományos fejhallgató erősítő határain. Az íróasztal sarkára egyeseknek talán kicsit hivalkodó lehet, de ha a potenciális vásárló számítógép nélkül szeretné elérni a fentebb taglalt funkciókat, lehetőségeket, akkor íme! Egyetlen elektronikára bízhat szinte bármit, ami a minőségi zenehallgatáshoz szükséges.

 

Műszaki adatokTeljesítmény: 1,5 W RMS (16 Ohm)
Bemenetek: 2 db optikai, koaxiális, sztereó RCA, 2 db USB-A
Streaming kliensek: Apple AirPlay 2, Chromecast, UPnP, Spotify Connect, TIDAL, Roon Ready, Bluetooth, Internet rádió, Qobuz
Kimenetek: RCA, XLR, 4-tűs fejhallgató XLR, 4,4 mm-es Pentaconn, 6,3 mm-es Jack
WiFi: 802.11 b/g/n/ac
Maximális teljesítmény-felvétel: 17 W
Méretek: 245 x 95 x 265 mm
Tömeg: 7 kg
Ár: 999 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Kristálytiszta, határozott, élvezetes hangkarakter sok részlettel, kidolgozott sztereó hangszínpaddal

 

+ Masszív megépítettség, igényes anyaghasználat, diszkréten dekoratív külső

 

+ Hálózati szolgáltatások, applikáció alapú vezérelhetőség

 

+ Teljesértékű előerősítőként is alkalmazható hifi rendszer vagy aktív hangfalpár mellett

 

- Nincsen közvetlen számítógépes kapcsolatra szolgáló USB-B aljzat

 

- Nem külön vezérelhető fejhallgató kimenetek

 

- Nincsen EQ funkció

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5 
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció