Menu

Cart

FiiO FH5s fülhallgató teszt

Oldalanként két dinamikus és további két BA hangszórót tartalmaz a FiiO félig nyitott kivitelű, kapcsolók segítségével finomhangolható FH5s fülhallgatója. Ha figyelembe vesszük, hogy a zenei hangminőséget és dinamikai tartalékokat milyen ízlésesen tudták összehozni 100 000 forint alatti összegből, akkor ebbe a fülesbe belekötni izzasztóbb kihívás, mint egész nyáron lángost árulni.

 

 

 

 

Finomhangolás FiiO stílusban

 

A FiiO FH5s két berillium bevonatú dinamikus hangszórót tartalmaz, melyek közül az egyik 12, a másik 6 mm átmérőjű. Ezeket kiegészíti két magas frekvenciás BA (balanced armature, azaz lengő nyelves) egység, amelyek gondosan tervezett, félig nyitott kivitelű fémházban fészkelnek. Ráadásként három miniatűr mechanikus kapcsolót is elhelyeztek a fülhallgatók oldalán, amelyek a magasabb/mélyebb frekvenciák változtatását segítik, ha a felhasználó zenei stílus vagy saját ízlés miatt változtatna a hangkarakteren.

 

 

 

 

A FiiO mostanra nemcsak egyszerűen lefedte a 100 000 forint körüli ársávot. Ugyanazon a szegmensen belül maradva, egyazon összegért most már különféle fülhallgatókat kínálnak. Ott van a nemrég
általunk is tesztelt FiiO FD5, vagy az FA7 IEM, melyek egyes parméterekben kísértetiesen hasonlítottak egymáshoz, de bizonyos tervezési döntések és formatervi eltérések miatt mégis teljesen eltérő filozófiára épültek, más személyeket céloztak meg.

 

 

 

 

Küllem

 

A FiiO kicsomagolási élményét dicsértük korábbi tesztjeinkben és ezúttal sem okoztak csalódást. A doboz eleve gyönyörű, bár fülhallgatós viszonylatban szokatlanul nagy. Viszont az apró, rejtett mágnesekkel csukható fedél és a rajta lévő díszítés annyira elegáns, hogy az FH5s dobozát önmagában is érdemes felhasználni valaminek a tárolására. A doboz tartalma, kiosztása, a selyemfülekkel kiemelhető szivacságy látványa az ékszerek és luxuskarórák eleganciáját juttatta eszünkbe. A FiiO már jó ideje elsajátította a tálalás művészetét.

 

A fülhallgatót és kemény falú, mágnesesen csukódó műbőr tokját tartó szivacsréteget kiszedve a doboz aljában még egy szinttel találkoztunk, amely a kiegészítőket tartalmazza. Összesen 13 különböző pár (!) fülillesztéket mellékeltek, amelyek részben szivacsos, részben szilikonos kivitel szerint voltak szétválogatva. Utóbbiak között választhattunk basszusra vagy énekhangra optimalizált illesztékeket is. Rajtuk kívül tisztító kefét és adapter fejeket rejtett a csomag.

 

 

 

 

A FiiO egyedi illesztéssel oldotta meg, hogy a kábelen lévő csatlakozót a felhasználó igény szerint cserélni tudja. Így elég volt egyetlen darab kábel, melynek a végét modulárisan alakíthattuk át a forráskészüléken lévő hangkimenethez igazodva. Vajon mikor vesznek erről példát más fülhallgató specialista cégek?

 

 

 

 

Használat közben

 

Az FH5s formaterve korábbi FiiO modell(ek)ről származik, ami bölcs döntés volt a gyártó részéről. A speciális, ergonomikus alaknak köszönhetően, annak ellenére, hogy a hangszórókamra viszonylag nagy, szépen a fülbe simul. A lekerekített élek és a matt felületűre fújt, ezáltal sima tapintású alumínium nem bántották a fülünket és nem okoztak feszítő, nyomó érzetet. Utóbbihoz persze megfelelő illesztéket kellett választani, de szerencsére rengeteg opció közül szemezgethettünk.

 

 

 

 

Stabilitás tekintetében egész jól szerepelt az FH5S, de ha előre vezettük a kábelt úgy, hogy a mellkas előtt lógjon, akkor a fül felé kanyarított szakasz nem rögzült eléggé, gyakran kimoccant a helyéről. Ez a kampóként funkcionáló végződés mellőzte azt az extra merevséget, amit sok más professzionális IEM esetében alkalmazni szoktak a gyártók. A problémát úgy oldottuk meg, hogy tarkó mögött vezettük el a kábelt és az Y-elágazásnál lévő karikát felhúztuk a nyakunkig. Így séta közben is stabilan helyén maradt a füles.

 

 

 

 

Nagyon könnyen lehetett cserélni a kábel forráskészülék felőli csatlakozóját és a kábelhossz is ideális volt. Testmozgás közben kissé zörgött a ruhákkal/testtel érintkező vezeték, de az elvezetésével, ruhához rögzítésével ezt a gond is megszűnt.

 

A félig nyitott kialakításból eredően a külvilág élesebb hangjainak jelentős része (madárcsicsergés, gépjárműzaj, emberi beszéd stb.) hallatszott zenehallgatás közben is. Sok felhasználó éppenséggel örül, ha nem szigetelődik el teljesen a környezettől, ettől függetlenül, akinek fontos a privát zenehallgatási élmény, annak jobb tudomásul venni, hogy az FH5s akkor okoz igazi kikapcsolódást, ha nyugodt körülmények biztosítottak.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A FiiO FH5s-t alapos bejáratás után Astell&Kern AK Jr DAP és RME ADI-2 DAC készülékekkel hajtottuk. Több fülillesztéket is kipróbáltunk és nekünk a standard szilikon harangok bizonyultak optimálisnak, ezért a kritikus tesztelés 90 %-át azokkal végeztük (tettünk egy próbát méretben passzoló Comply szivacsokkal is, de azok most nem annyira váltak be, mert eltolták a középső és magas frekvenciák egyensúlyát és visszafogták a basszust).

 

 

 

 

Eleinte standard állásban hagytuk a fizikai EQ kapcsolókat. Viszont úgy az ének kicsit száraznak és távolinak tűnt. Hiányzott az énekesnő közvetlensége, lágy és naturális érzete. Próbaképpen felkattintottuk a középső kapcsolót, így "Clear mids" üzemmódba helyezve a fülhallgatót. Az eredmény egészen meghökkentő volt. Az énekhangok, középső frekvenciák azzal a kis extra testességgel és könnyed hatással egészültek ki, amit a tesztelés első fázisában hiányoltunk. Eközben a basszus semmilyen mértékben nem változott és a magas frekvenciák csak hangyányit finomodtak, tehát a középső kapcsoló állításával nem borult fel a komplett hangkép.

 

 

 

 

Az FH5s kifejezetten jó atmoszféra teremtést és virtuális hangszínpad ábrázolást végzett, ami a lengőnyelves BA hangszórók ismertetőjegye. Basszusok tekintetében is ügyesen szerepelt, megfogott, feszes és kontrollált nagybőgőt hallhattunk Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában. Ismét felhívjuk a figyelmet a mechanikus EQ kapcsoló fontosságára. Alapbeállításon ez a zene picit szikár és száraz énekkel jelent meg, elviseltünk volna benne egy kis plusz közvetlenséget. A "Clear mids" módra váltva Cassandra Wilson hirtelen lelkesebb és kellemesebb tónusra váltott, amitől számunkra az összkép barátságosabb tónusúvá vált.

 

 

 

 

A Massive Attack - Angel c. számra ugorva továbbra is profin megjelenített zenei teret kaptunk, az átlagos fülhallgatókat messze túlszárnyaló felbontással és sebességgel. Az ikonikus mélyhangok feszesen és keményen, de egészséges mennyiségben, túlzások nélkül kísérték az álomszerű éneket. Tudtuk azonban, hogy a Massive Attack a maga angolos kimértségével állította be a basszus intenzitását, ezért kicsit még keményebb anyagra váltottunk (Post Malone - Rockstar). A berillium bevonatú mélyhangszóró meglepő potenciált hordozott magában. Az ifjú rapper digitálisan színezett és kifényesített sávját szemérmetlen energiájú és nagyon mélyre hatoló basszus kísérte.

 

A szépen ábrázolt textúrák és ügyesen kirajzolt tér ellenére minket elsősorban integrált, meglepően karizmatikus basszusával fogott meg az FH5s. Olyan előadókkal, mint az UNKLE vagy a Linkin Park,
meglepően kezesen és energikusan bánt. A Linkin Park - Session és Numb c. számait hallgatva még a lábujjunkon is felállt minden szőrszál. Az azonnali libabőr hatásban nagy szerepet játszott, hogy A FiiO hirtelen, nagy testtel, féktelen erővel és mégsem erőltetett módon repítette agyunkba a zenét.

 

Alternatívák

 

Aki bármilyen oknál fogva inkább egyhangszórós fülhallgatót szeretne hasonló összegért, annak érdemes elolvasni a FiiO FD5 tesztet (viszont az FD5 leheletnyit fényes karakterét csak szoftveres EQ-val lehet finomítani, kapcsolókat nem tartalmaz). Ha a potenciális érdeklődő professzionális zenészként tevékenykedik és diszkrétebb megjelenésű, ugyanakkor jobb stabilitást nyújtó fülhallgatót
szeretne, akkor a Sennheiser IE 300 megfontolandó lehet, de hozzátesszük, az egy tárgyilagosabb, inkább analitikus és szigorú előadó az FH5s-hez képest és szimmetrikus hajtásra sem alkalmas.

 

 

 

 

Végszó

 

Nem használható bárhol, mert sok környezeti zajt, külvilágból érkező hangot hallhatóvá tesz. A dizájn egyeseknek picit csicsás lehet. A FiiO FH5s mégis megérdemli a Kiváló Termék cédulát. Mert minden másban nehéz kifogásolni.

 

Ha a textúra gazdagsága, atmoszféra megjelenítése és basszus kezelése kerül a mérlegbe, akkor jelenleg nincsen olyan fülhallgató 100 000 forint alatt, amely az említett faktorokban egyértelműen maga mögé tudná utasítani az FH5s-t. A hangélmény, a mélység és magával ragadó zeneiség, amit ez a fülhallgató nyújtott, szégyenérzet nélkül nevezhető high end szintűnek. A többiek felköthetik a gatyát.

 

Műszaki adatokRendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), félig nyitott
Hangszórók típusa: 12 mm és 6 mm átmérőjű dinamikus, Knowles TWFK-30017 BA
Impedancia: 40 Ohm
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-40 kHz
Érzékenység: 106 dB/mW
Maximális bemeneti feszültség: 100 mW
Kábelhossz: 120 cm
Csatlakozó: 2,5/3,5/4,4 mm-es Pentaconn Jack dugók
Tömeg (fülhallgató): 8,8 g
Ár: 94 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Lenyűgöző zenei közvetlenség, térábrázolás és hangfelbontás

 

+ Akusztikai előnyei nem korlátozódnak egyetlen zenei stílusra; ha a műsor és a forráskészülék jó minőségű, akkor az eredmény pozitív lesz

 

+ Meglepően érezhető hatású mechanikus hangszínszabályzó kapcsolók

 

+ Prémium tálalás, praktikus tartozékok

 

- Megjelenése egyeseknek kicsit túldíszítettnek tűnhet

 

- Félig nyitott kialakítása miatt zajos szituációban, könnyebben beengedi a külvilág zaját (ami nem minden esetben hátrány)

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Stabilitás:
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció