Menu

Cart

HARBETH SUPERHL5PLUS XD HANGSUGÁRZÓ

A 2018-ban megjelent 40th Anniversary Edition sorozat sikere vitathatatlan volt. A kedvező piaci tapasztalatok kiértékelése után az angol cég kidolgozta az XD (eXtended Definition) termék vonalat, amely az ígéretek szerint minden korábbinál nagyobb teljesítményt, jobb integrációt és zeneiséget kínál.

A Harbeth vállalat történetében a legendás első modell, az 1977-ben megjelent, Harbeth HL-Monitor Mk1 volt, a SuperHL5plus XD ennek legfrissebb változata. Az alapmodell szerkezete és hangzása azóta óta több tervezési generáción keresztül alakult, a hagyományokhoz híven, mindig a BBC úttörő kutatásainak szellemében. Az „XD” az „extra definition” verzió magában foglalja a „felbontás javításának” jelentését. Az XD modellel az eddig összesen 45 lépésből álló gyártási folyamat 16 fázisra csökkent.

Teljesítmény: 100 / 150 Watt
Frekvencia átvitel: 40Hz – 20 000 Hz (± 3dB)
Impedancia: 6 Ohm
Érzékenység: 86 dB / 1W / 1m
Keresztváltási frekvencia: 3,5 kHz, 12 kHz (18dB / okt.)
Méretek: 635 x 322 x 300 mm
Tömeg: 15,8 kg
Ár: 2 025 000 Ft


A csomagolásból kivéve, a dedikált állványra felhelyezve elénk tárulnak a hagyományos stílusú, gyönyörű kidolgozású, kézzel összeszerelt hangdobozok.

 

 

A hangdoboz szerkezete, falai viszonylag vékony MDF-ből, kézműves munkával készítettek és a legfinomabb természetes furnérokkal vannak laminálva. A hangsugárzó határoló falai szilárdságuk és merevség szerint vannak méretezve, hogy a rezgéseket hasznos módon legyenek képesek kezelni. A konstrukció kihasználja az anyag jellemzőit. A cégnél úgy gondolják, hogy a túl merev kabinetek energiát tárolnak és ez hallható száraz és rideg hangzást ad. Az új modell megtartotta a klasszikus „kubatúra-arányt”. Szintén egyedi, és a BBC tervezésre jellemző, hogy a hangszekrény oldalainak belső fala bitumen lapokkal rezgéscsillapított, egy elvileg teljesen rigid alapanyaggal hangolva a szekrény rezonanciáit. Ezzel kialakult a „Super Tuned Structure™” kabinet szerkezet.

 

 

Fenti megoldás mellett a kabinet első és hátsó paneljei csavarkötéssel rögzítettek, elősegítve a stabilitást és a rezonanciák kézben tartását. A valódi fa furnér erezetének textúráját selyemfényű lakkozással hangsúlyozzák.

 

 

 

A „kíváncsi ujjakat” a katasztrófa okozásban akusztikailag áteresztő szövet akadályozza. A szövet fémkeretre rögzített, és a frontlap éleit követő vájatba lehet beszorítani. A lazaszövésű grill hatékonyan diffundálja a hanghullámokat. A SuperHL5plus XD hangsugárzó szép, nemcsak azért mert nagy figyelmet fordítottak a részletek kidolgozására hanem, mert egyfajta klasszikus hangulatot áraszt.

 

 

 

A Harbeth SuperHL5plus XD hangsugárzó konstrukciója háromutas, három-hangszórós, bass-reflex rendszer. A gyártási sorban ez a termék az egyetlen, amely 3-utas konfigurációval rendelkezik. A legfelső frekvenciatartományt a 20 mm átmérőjű membránt tartalmazó dóm rendszerű Super Tweeter sugározza, két pici védő rúddal figyelmeztet, hogy ne piszkáljuk.

 

 

Egy 25 mm-es ferrofluid hűtésű magas/közép hangszóró, bár a cég ezt is magassugárzónak nevezi, felel az eléggé széles frekvencia átfogású magas/közép tartomány megvalósításáért. A membrán egy „Open Weave” grillel van védve. A hagyományos ferrofluid hűtéssel alacsony hangerő szinten is tiszta, nagy impulzusoknál energikus nagyfrekvenciás reprodukciót valósít meg.

Mindkét hangszórót a Harbeth Audio Ltd. tervei szerint, a mérnökök egyetértésével, típus-specifikusan egyedi megrendelésre a SEAS vállalat gyártja. A kisebbet titán-membránnal, a nagyobbikat alumínium membránnal szállítják. Az SHL5 plus úgy lett méretezve, hogy lakószobai környezetben, normál hallgatási szinten 70dB – 90dB hangnyomásra legyen képes.

A hangsugárzó gyártás fő kritériumai az alacsony tömegű membrán anyag kikísérletezése, a „kézben tartott” hangdoboz-rezonancia, a csekély mértékű hangszínezet és a megismételhető gyárthatóság. A kutatások bebizonyították, hogy egy hangszóró membrán anyagának valóban egyedi hangtónusa van. Alan Shaw a Harbeth Audio Ltd. tervezője már 1986-ban talált egy minden tekintetben figyelemre méltó alapanyagot a polipropilént. Egy jellemző technikai paraméter nyilvánvaló volt, ugyanis az anyagnak kis tömegűeknek kellett lenni, mivel az audiofilek nem szerették az alacsony érzékenységű hangsugárzókat. Akkoriban több petrolkémiai mérnök foglalkozott a polimerek módosításával. A Harbeth cégnél körülbelül ötvenféle megoldást elemeztek ki. Egy fém-polimer hibrid lett a kiválasztott, a membrán kivitelezéséhez meg kellett tervezni és legyártani a megfelelő magas hőmérsékleten, veszélyes nyomás alatt dolgozó szerszámokat. Ma a precíziós gyártási folyamatot számítógép vezérli.

 

 

Az egyértelmű mélyhangok tolmácsolója egy 200 mm-es Harbeth RADIAL2™ basszus/közép hangszóró, amelyre nagy feladat hárult, meg kell szólaltatni a középhangok alsó oktávját is. A membrán anyaga polimer granulátum, amit folyékony formában injektálnak egy forró formába. Ennek a hangszórónak az inverz gumiperem is jellegzetessége. A mély/közép hangszóró esetében a legfontosabb a (Thiele/Small átmérő-arány) a hasznos felület kiszámítása, amelyet a tervezők a szekrény térfogatának valamint a reflex-port paramétereinek meghatározására használnak.

 

 

Az előre sugárzó basszus-reflex nyílás helyét számítógépes szimuláció után többszöri meghallgatással döntötték el. A kürtő belső falán poliuretán habszivacs betét fékezi az esetlegesen keletkező szélzajt.

A cél elérésében a keresztváltónak is nagy szerepe van. A számítógépes tervezésen alapuló, kézzel gondosan összeválogatott alkatrészekből felépített keresztváltó egzotikus film kondenzátorokat, nagyméretű légmagos tekercseket nemigen, de csakis jó minőségű alkatrészeket tartalmaz. A tervezéshez a legújabb akusztikai szimulációs szoftvert használják, az eredményt utána alaposan megvizsgálták a meghallgatáson. A nyomtatott áramköri kártya körülbelül 25%-kal nagyobb, mint korábban, vastagabb réz pályával rendelkezik, jellemző a belső vezetékezéshez a tiszta, oxigénmentes kábelek használata. A gyári specifikációban a keresztezési frekvenciák 3,5 kHz és 12 kHz (18 dB / okt.) vannak megadva – bízhatunk benne – ennél a részegységnél is hangsúlyos a vállalat hagyományokhoz való hűsége. Az ellenállásokat, tekercseket és kondenzátorokat rendre meghatározott, alapértelmezett, egyedi verziók váltották fel.

 

 

A hangfalkábelt két 4 mm-es csupasz vezetéket, villát és banándugót fogadni képes, Harbeth márkájú csatlakozóhoz vezethetjük. Közvetlenül a hang-szekrényhez szerelten benyúlik a nyomtatott áramköri laphoz. Nincs kettős kábelezés – ez is példázza a keresztváltó „agyafúrt” konstrukcióját, bár ez ebben a formában nincs a köztudatban.

 

 

 

A SuperHL5plus XD meghallgatásához és teszteléséhez elengedhetetlenül szükséges az állvány! A TonTräger.audio Reference sorozatának kifejezetten a Harbeth HL5 modellekhez készített állványa egy könnyűszerkezetes fa-állvány. A magas minőségű alapanyagként felhasznált tömörfa kizárólag FSC tanúsítással rendelkező erdőkből származik. A TonTräger.audio szándékosan kerüli a fém vagy műanyag elemek használatát. Az állvány kézműves hagyományokon alapuló technológiával, klasszikus fakötéseket használva készül. A faanyag felületeit több lépésben oldószermentes, természetes olajokkal vonják be. Az állvány kiválóan kezeli a hangdoboz rezonanciáit és megakadályozza a káros rezgések visszahatását, ezzel is fenntartva a hangzás kialakított egységét. (ára: 350 000 HUF/pár)

 

 

A német TonTräger cég tulajdonosa, tervezője és „kétkezi munkása” Eva-Maria Weichmann elkötelezett híve a természetes anyagok felhasználásának, igen jó hallással is rendelkezik. Alan Shaw a Harbeth cég tulajdonosa Őt kereste meg, hogy együtt valamilyen egyedi felépítésű és stílusú állványt készítsenek a hangsugárzókhoz. Közös munkájuknak annyira kiváló eredménye lett, hogy a Harbeth hangsugárzók TonTräger állvány nélkül másképpen szólnak.

Álljon itt még egy érdekes információ! Alan Shaw a Harbeth konstruktőre saját családtagjainak felvett hangjával teszteli hangdobozait. Érdekes, és talán a legjobb elképzelés, hogy a legismertebb hangokkal tesztelve a fejlesztés biztosan jó irányt vesz. Nos, bármennyire is egyetértünk az irány vonallal, mi mégis zenével próbálkoztunk.

MEGHALLGATÁS


Örülünk amikor egy hagyományos szemléletű hangsugárzó kerül a teszt asztalra. Megpróbáljuk elővenni az évtizedek alatt modernizálódott meghallgatási tapasztalataink régi emlékeit/alapjait felidézni – a szakma íratlan szabályai szerint, elfogultság nélkül vizsgálódni és érték-ítélni.

Az első hangoknál megtapogattuk a hangsugárzó oldalfalait, megbizonyosodva, hogy a kabinet bizony rezeg. És itt is van az egyik kulcs a Harbeth hangzáshoz(!) – nevezetesen a megfelelő rezonancia eltalálása. (ennek fontosságát, a muzsika átadásának szempontjából, már hallottuk egy méltán világhírű olasz gyártótól is:))

A Harbeth SuperHL5plus XD hangsugárzó vérbeli nagyzenekari megjelenítő. Nagy, erőteljes, átlátható és friss a lesugárzott hangok skálája. Az egyes hangszercsoportok kiválóan megfigyelhetők, a meghallgató szobában létrejön a zenei játékosság, a hang-tömegek tánca. A nagyzenekari hangszerelésben résztvevő üstdobok hangzása elnyeri egyik fontos célját, a hangulati, drámai kiemelést. Minden zenész egyedi módon hangzik, ahogy a felvételen. Létrejön a közvetlenség és az intimitás, átérezhető a zene teljessége.

A hangzás jellegzetességeihez hozzátartozik a két magas-hangszóró együttes hatása, ami nyílt, világos hangképet mutat. Szerencsére a hangzás nincs eltúlzottan felfelé hangolva, ez kedvez az összes vonóshangszer hangzásának reprodukálásában. Nagyon valósághű mesterhegedűket mutat. A réz- és fafúvósokat szerepük fontosságával tolmácsolja, még a kínai fa furulyát sem viszi túlzásba. (Mindezeket azért kell leszögezni, mert ha csak annyit állapítanánk meg, hogy nem visít, az olvasó az információval nem sokra menne.)

A Harbeth hangsugárzó esetében nyílt titok a Radial elnevezésű hangszóró-alapanyag szerepe. Ez eredendően nagyon alacsony torzítású, könnyű és pontos, teljesen természetes középtartományt eredményez. Sok van a két magas-hangszóró vállán, velük kiegészülve a közép/mély tartományi RADIAL2™ kitesz magáért. Érdekes a váltás a két szekció között, nem a mai modern lépcsőt alkalmazza. Van egy képessége, miszerint a hangszerelésből fakadóan rugalmasan játszik, sok finom részlettel kifejezi a lényeget, a zene mondanivalóját, megközelíti a muzsika valódi képét.

Azt hiszem, itt mélyhangú bravúrokról is szó van. Túl vagyunk a mély-hang felismerhetőségén, itt minden mély-hangrendű hangszer akkor és addig szól, ameddig a felvétel tartalmazza, a hangszerek olyan mély-hangokat adnak elő, amelyeket könnyű megszeretni. Egy basszusgitár esetében jó kohézióval rendelkezik. A három mély hangú oktáv felső sávjában zökkenőmentes és precíz az átvitel. Ahelyett, hogy a hangerő növelésével szólaltatja meg a mély hangokat, inkább a nagyobb felbontású basszus hatással operál. Mérsékelt hangerővel a modern elektronikus zene sem kevésbé élvezetes.

Mivel zongorából és zongora-felvételekből is sok egymástól különböző van, érdemes többet végighallgatni gyűjteményünkből. A mély-hangok a helyükön vannak, de van néhány zongora felvétel, ahol az alsó oktávok megjelenítése egy kissé rányomja hangulatát az összképre. Van egyfajta egység, amelyben a mély-hangok rezonanciája egyetlen hangnak tekinthető, amely a magas és a középső tartományhoz kapcsolódik – ez nagyon pozitív. Szinte szemmel látható a meghatározott szélességű, a felvételtől függően mély hang-színpad. A SuperHL5plus XD segítségével a technika, az érzelmek és a művészet találkoznak.

A SuperHL5plus XD közép-monitor-hangsugárzó. Ettől függetlenül vagy talán éppen ezért remekül alkalmazható a kisebb-nagyobb zeneszobákban. Teljesen nyilvánvaló, hogy megfelelő erősítő, és annak teljesítményszintje szükséges a kiváló eredmény eléréséhez – és akkor minden készen áll.
Végezetül, újra megerősödött az a meggyőződés, hogy nem a műszaki paramétereket hallgatjuk, hanem a zenét.

KONKLÚZIÓ


…”Az alapító, HD Harwood a BBC hangszórók fejlesztésének vezetőjeként nemcsak Harbeth céget teremtette meg, hanem a teljes hangszóró ipar műszaki színvonalát emelte. Sikereinek korszaka az 1960-as és 70-es évek, az utódok ma is hűek a legendához”… – nyilatkozta Alan Shaw, vezető tervező. Alan mélyebben belement a Harbeth sugárzók hangjának módosításába anélkül, hogy jelentősen bővítette volna portfóliót. Viszont drámaibban előmozdította Harbeth szellemét és ennek eredményeként a zenei reprodukálhatóság ideáljának tudományos/technikai megközelítését. Meggyőződése szerint ez a Harbeth még nem fejeződött be, nem végállomás, hanem új kiindulópont.
Vannak olyan zenei élmények az életben, amelyek annyira epikusak, hogy azt szeretnék, ha soha nem érnének véget – az SuperHL5plus XD-vel újra és újra átélhetjük ezeket a pillanatokat. Egyértelműen jó ajánlat azok számára, akiknek zenei gondolataik, zenéről való elképzeléseik találkoznak a gyártó mindenre kiterjedő kutatatási szemléletével, akik nemcsak hallják, hanem érzik a zenei szándékot és a jelentőséget.

Pro
+ A mérnöki zsenialitás hagyományainak tisztelete
+ Egyedi hangszórók, ritkán találni hasonlókat
+ Színezetlen magas- és magas-közép tartomány
+ A lesugárzott hangok és a hangdoboz rezonanciájának egyensúlya

Kontra
– A dedikált állványon kívül nemigen találni más megoldást

 

Forrás: Hangzásvilág.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció