Menu

Cart

Milyen újdonságokat hoznak a HDMI 2.1 kábelek, mi változott a HDMI 2.0-hoz képest?

 

Az AudioQuest 48G és eARC Priority HDMI kábelei 48Gbps 8K-10K felbontást tesznek lehetővé 8K/60Hz vagy 4K/120Hz képfrissítés mellett.

 

A szabvány jelenleg a HDMI 2.1-es verziónál tart. Maga a HDMI mozaikszó a High Definition Multimedia Interface rövidítése, amely 2003-as bevezetését követően mára általánossá vált (elsősorban) a házimozi rendszerek elemeinek összekötéséhez, segítségével a szabványnak megfelelő kialakítás esetén egy kábelben és egyúttal magas adatátviteli sebesség mellett lehetséges a digitális audio és videojelek továbbítása.

 

 

A HDMI legújabb 2.1-es szabványát 2017. januárjában jelentették be, és az előző HDMI 2.0 verzióhoz képest komoly előrelépést jelent. A 2.1-es HDMI kábelek visszafelé kompatibilisek és használhatóak a már meglévő telepített HDMI-eszközökkel, nagyobb videofelbontást és frissítési frekvenciát tesznek lehetővé, mint a korábbi 2.0 szabványnak megfelelő elődeik, elérhetővé vált a 8K/60 vagy a 4K/120, valamint a 10K felbontás is. A dinamikus HDR-formátumok is támogatottak, a sávszélesség pedig 48 Gbps-ra nőtt. A megnövekedett sebességen túl az új szabványnak megfelelő kábelek az ultra nagy sávszélességtől függő funkciókat is biztosítják, beleértve például a tömörítetlen 8K videót HDR-rel, rendkívül alacsony EMI (elektromágneses interferencia) értékük miatt pedig csökken a közeli vezeték nélküli eszközökkel való interferencia.

 

 

 

A legfontosabb újdonság tehát a 8K/120p vagy akár 10K/120p felbontás/képfrissítés, de a képkockánkénti HDR optimalizálást is lehetővé tevő dinamikus HDR, az eARC, illetve a VRR (Változtatható Frissítési Ráta), a QFT (Gyors Képkocka Transzport) a QMS (Gyors Média Kapcsolás) és az ALLM (Automatikus, Alacsony Látencia Mód) funkciók is komoly előrelépést jelentenek. Az eARC ismertetésére hamarosan visszatérünk, annál is inkább, mivel az AudioQuest új HDMI 2.1-es kábelkínálatában kifejezetten eARC priorítású HDMI kábelek is megtalálhatóak, de előbb lássuk pár szóban, hogy mit is takarnak az új funciók!

A VRR nem más, mint a HDMI 2.1 szabványban megjelenő változtatható frissítési frekvenciát biztosító technológia (Variable Refresh Rate). Ennek köszönhetően sokkal folyamatosabb képet, mozgást kaphatunk, nem lesznek szétesett képkockák, felesleges késleltetés vagy akadás. A QMS és QFT ennek a technológiának a kiegészítő funkciói, tovább finomítják azt: a QMS a Quick Media Switching rövidítése, segítségével a VRR-t támogató kijelző képes a tartalomhoz való azonnali alkalmazkodásra. Például, ha egy 24 fps-sel futó videó lejátszása történik, akkor a frissítés 24 Hz-re áll be, de ha átváltunk onnan egy sokkal gyorsabb játékra, vagy éppen a játékról vissza a filmre, akkor a kijelző mindezt elfeketedés nélkül képes lekövetni, a frissítési frekvencia automatikusan a magasabb vagy éppen alacsonyabb értékre vált. A QFT, vagyis a Quick Frame Transport szintén a VRR kiegészítése, a képmegjelenítés során a szokásosnál alacsonyabb késleltetés biztosít – ez kifejezetten egy a játékosok számára fejlesztett funkció. A negyedik újítás az ALLM, a Auto Low Latency Mode, amelynek köszönhetően a rendszer automatikusan beállítja a konfigurációra vonatkozó késleltetést.

 

 

A HDMI 2.1-es szabvány által kínált lehetőségek kiaknázásához jelentősen meg kellett növelni a sávszélességet: 18 Gbps-ről 48 Gbps-re, mert szinte háromszoros adatmennyiség továbbítása a feladat. Ezt a sebességet 4 db egyenként 12 Gbps sebességű adatpár használata teszi lehetővé, de az adatátvitelhez a korábbinál nagyobb átmérőjű vezetőkre van szükség. A megnövelt keresztmetszet jótékony hatással van mind az audio, mind a video minőségre, például az új Pearl 48G kábelünk emiatt már megközelíti a korábbi Chocolate HDMI által nyújtott hang – és képminőséget! Vannak további járulékos előnyei is a vastagabb vezetőszálaknak, mint például a jobb zajelnyomás vagy a hatékonyabb belső árnyékolás. 48 Gbps adatsebesség mellett azonban a nagyobb távolságok áthidalása meglehetősen nehéz feladat, ez az oka annak, hogy az AudioQuest 48G kábelcsaládja jelenleg maximum 5m-es hosszúságig elérhető. Ettől nagyobb távolságra aktív megoldás használata lesz szükséges, de pillanatnyilag még nincsenek 48 Gbps elektronikák a piacon, ezért nagy hosszak esetén a nagy hatótávú aktív 18 Gbps Audioquest HDMI kábeleink, a Cherry Cola és a Root Beer állnak rendelkezésre. A szállítandó adatmennyiség függvényében a HDMI kábelek maximális hossza korlátozott, de az AudioQuest HDMI kábelei minden minőségi osztályban a lehető legnagyobb távolság áthidalását teszik lehetővé, és minden meghatározott paraméter tekintetében túlteljesítik a szabványban előírt elvárásokat.

 

 

 

Térjünk most vissza az eARC-hez és lássuk, hogy a továbbfejlesztett verzió miben kínál többet a „hagyományos” ARC-hez képest. A HDMI ARC, már a HDMI 1.4 szabvány bevezetése óta, 2009-től elérhető. Az ARC (Audio Return Channel) lényege, hogy az ilyen típusú csatlakozóval rendelkező televíziók a HDMI kábelen keresztül visszafelé, a házimozi erősítő vagy soundbar irányába is képesek a hangsáv továbbítására, ennek köszönhetően pedig ehhez nincs szükség külön analóg vagy digitális kábelre, ha a műsor (vagy a beépített médialejátszó) hangját szeretnénk külső audio eszközre továbbítani. A csatlakozóknál az (ARC) felirat jelzi, hogy melyik a kompatibilis HDMI interfész, azonban az ARC technológia csak a veszteséges (tömörített) 5.1 csatornás surround hangformátumok átvitelét támogatja, a nagy bitrátájú tömörítetlen szabványokat, például a Dolby TrueHD-t, a DTS HD Master Audio-t vagy Dolby Atmos-t nem.

A HDMI 2.1 hardver azonban már támogatja az Enhanced Audio Return Channel (eARC) protokollt, amely drámai mértékben megnöveli a digitális sávszélességet és ennek köszönhetően már támogatja a tömörítetlen és veszteségmentes nagy felbontású többcsatornás hangzást, beleértve a Dolby TrueHD és Atmos, illetve a DTS-HD Master Audio és a DTS: X formátumokat is. Az eARC által nyújtott továbbfejlesztett hangzás megszólaltatásához több vezetőszál és nagyobb sávszélesség szükséges, amellyel minden AudioQuest HDMI with “Ethernet” kábel rendelkezik. Az AudioQuest eARC-Priority kábelei 48 Gbps sávszélességet és a legújabb videofunkciókat nyújtják, amely 8K-10K képmegjelenítésre is alkalmassá teszi őket. Ezekben a kábelekben az ARC-csatorna vezetőpárja belsőleg irányvezérelt és ellenkező irányba fut attól a 4 pártól, amelyek az információkat a TV-hez továbbítják.

 

 

Lássunk ezzek kapcsolatban még egy kis technikai információt: míg az AudioQuest eARC prioritású HDMI kábelek fő A/V adatpárjai Cinnamon szintű minőséget kínálnak (a Forest 48 tömör 0,5% ezüst vezetőjét és a Carbon illetve a Vodka 48 3. szintű zaj-disszipációját), az eARC adat-pár vezetők és a föld-referencia szálak ugyanazt az anyagminőséget kínálják, mint a 48-as sorozatban lévő megfelelőjük. A széria három tagja, a Vodka eARC, a Thunderbird eARC és a Dragon eARC tehát egyre jobb minőségű eARC vezetőt, föld referencia szálat, és zaj disszipációt kapott. A Dragon eARC esetében – amelynek eARC vezetője és föld referencia szála is 100% FPS ezüst, azaz az AudioQuest által kínált legjobb elérhető minőség – a 6. szintű zajelnyelés keretében egy plusz grafén réteget is hozzáadtunk a karbon szendvics réteghez. A grafén réteget a 4 FRL + eARC pár köré építettük, ezzel még tovább növelve a zajszűrő hatást, de emellett minden egyes vezető köré még egy „globális” karbon réteg is került. Sőt, az eARC széria csúcsmodelljeként az eARC Dragon HDMI kábel az AudioQuest 72V DBS aktív dielektromos rendszerét is megkapta!

 

 

Azzal a megoldással, hogy ezekben a kábelekben csak az eARC adatfolyamért felelő útvonalon van egyre jobb vezető, az audiofil hangminőség elérése csak a töredékébe kerül, mintha az mind az 5 adatpár esetén ilyen lenne. A soundbarok és egyéb ARC bemenettel ellátott eszközök csatlakoztatásához így a lehető legkedvezőbb ár mellett érhető el az egyre kimagaslóbb hangminőség.

HDMI összeköttetéssel nemcsak a házimozi rendszerek elemeinek összeköttetése valósítható meg. Egyes audio szerverek és D/A konverterek összekapcsolásához a gyártó I2S csatlakoztatást ajánl, amelyhez legtöbbször HDMI aljzattal látják el a készülékeket. I2S adatátvitelre bármely 0,60 vagy 1 méteres AudioQuest 48G HDMI kábel megfelelő.

 

 

 

A HDMI 2.1-es szabvány által kínált előírásokat maximálisan teljesítve, sőt azokat túllépve, az AudioQuest 48G HDMI kábelei tehát képesek az akár 10K Ultra-HD video képtovábbításra, illetve a 8K/60 4K/120 felbontás/képfrissítésre. Minden HDMI kábelünk tömör, irányított vezetőket és föld referencia szálakat kapott, és a palettán felfelé lépkedve egyre jobb minőségű vezetőkkel és kifinomultabb dielektrikum és zaj disszipációs rendszerrel biztosítja az egyre jobb kép és hangminőséget, HDR és a képkockánkénti HDR optimalizálást is lehetővé tevő Dynamic HDR (HDR 10+ és Dolby Vision) támogatás mellett. Az alkalmazott technológiáknak köszönhetően a képminőség sokkal élethűbb, a színek természetesebbek, a sötét részek sötétebbek, a világosabbak pedig világosabban jeleníthetőek meg, miközben a hangminőség is jelentősen javult.

 

 

Forrás: Audioquest.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció