Menu

Cart

ELECTROCOMPANIET ECI 6DX MKII INTEGRÁLT ERŐSÍTŐ

 

Az új modellben a modern integrált erősítők sava-borsa. Az audio-piaci trendeket figyelembe vevő gyártó célja, hogy minél több funkciót, jobb előfokozatot és „combosabb” teljesítményerősítőt, valamint hálózati képességeket csomagoljon egy készülékbe. …”Ez jelenti ma az univerzális használatot és a rugalmasságot. Ez az egyedi erősítő-komponens bármilyen audio-jelforrás műsorát képes lejátszani, és úgy megszólaltatni a hangsugárzókat, mintha a zenekar itt lenne a szobában” – állítja az Electrocompaniet mérnökcsapata.
A már legendává váló Classic-Line legnagyobb integrált erősítője jó alap volt a továbbfejlesztésre, az egyedi kivitelű, precíz kidolgozású készülékházat kitöltötték minden digitális és analóg földi jóval, így született meg a 6DX MKII.

Kimeneti teljesítmény: 2 x 125 Watt (8 Ohm)
2 x 200 Watt (4 Ohm)
2 x 370Watt (2 Ohm)
Frekvenciamenet: 1 Hz – 150 000 Hz
Teljes harmonikus torzítás: (20 – 20 kHz): <0,004%
Jel / zaj viszony: – 135 dB (1 Vrms, 20 – 20 kHz szimmetrikus)
THD + N: kisebb, mint 0,003% (1 Vrms, 20 – 20 kHz szimmetrikus)
Csatorna elválasztás: kisebb, mint 120 dB
Csillapítási tényező: 350
Méretek: 128 x 470 x 430 mm
Tömeg: 20,5 kg
Ár: 2 365 000HUF


Az előd modellhez képest készülék küllemén is kisebb változtatások fedezhetők fel. Frissült az előlap és az alváz merevebbé vált. Az előlap továbbra is egy átlátszó, finoman polírozott plexiüveg, így a megjelenés évek óta konzervatívan elegáns. A kijelző információ tartalmára nem helyeztek nagy hangsúlyt, az erősítő funkciói ezt nem is kívánnák, de a DAC és a stream szekció működését jó lenne részletekbe menően figyelemmel kísérhetővé tenni!

 

 

Az Electrocompaniet felirat és a cég figyelem felkeltő, kalligrafikus „e” logója büszkeséget sugároz, a márka kedvelőinek és a is gyűjtőknek kedvez. Az aranyszínű Electrocompaniet név/felirat kiegészíti a klasszikus, de paradox módon kissé hivalkodó esztétikát, viszont jól mutatja a hagyományok iránti hűséget.

 

 

Az előlapon nincs sok kezelőszerv, csak a ki/be-kapcsoló, egy egyszerű képernyő, a hangerő szabályzó és a bemeneti választó, amelyek gombjai arany színben fényesek. A csiszolt „aranygombok” emlékeztetnek a régi modellekre, így az új készülék beleillik a régi komponens-összeállításba.

 

 

Bekapcsoláskor a motoros hangerőszabályzó helyzetét jelző kék dióda fénye jár körbe, ezt fantáziadúsnak ítéljük. A potenciométer működése közben nem hallani motorhangot. A fekete előlap rejtekében három nagyon kicsi, helyzetjelző (status indicators) sárga/piros/zöld LED fénye látható, de csak akkor, ha aktívak a felhasználói beállítások. Ezek a kis LED kijelzők tájékoztatnak arról, ha nincs internet(!), ha a Bluetooth eszközünk párosítása folyik vagy az Airplay üzemkész.

 

 

A húzott acéllemezből készült külső burkolat szilárd. A fekete fedél egyhangúságát, a légáramlást biztosítva, bőséges mennyiségű hűtőrács teszi változatossá. Klasszikus, hárompontos, masszív lábazata a rezonanciák elvezetésére hivatott. A kivitel minden részlete egyediséget, profizmust sugároz, az Electrocompaniet ECI 6DX MKII integrált erősítő mindenképpen kitűnik az egyhangúságból. Egy biztos, hogy a régebbi forráskészülékeikkel összhangban áll. Látványára lehet mondani, hogy megosztó, de mi audiofilek sok olyan márkát tudunk említeni, amelyek kivitele a márkarajongóknak tetszik, mások meg ki nem állhatják. A tervezés átgondolt, az építés minősége megalapozott. Ez egy 22 kg-os finom „nagyvas”.

 

 

A belső tér logikai elrendezése magára vonja a figyelmet. Az erősítőrész topológiáját a hatékony áramellátás és az egyértelmű szakaszokra osztás jellemzi. Az aránylag nagyméretű, toroid transzformátor alapú tápegységben elektrolit-kondenzátor-bank található, amely árnyékolással el van választva a jelfeldolgozó áramköröktől. Az előerősítő bemeneti szakasza diszkrét áramkörökből áll, visszacsatolás nélküli „A”-osztályú, a teljesítményerősítő rész csekély mértékben használja a visszacsatolást, működési módja közel áll az „A/B”-osztálynál megszokotthoz. A terhelés impedanciájának és az erősítő belső kimeneti impedanciájának aránya (damping factor) 350, ami itt rekordnak számít. Mivel van egy kis melegedés – ami természetes üzemi hőmérséklet – a hűtőbordákra felszerelt tranzisztorpárok által termelt hő a burkolat szellőzőrácsain keresztül távozik.

 

 

A hátoldal, jól átgondolt elrendezésben, a rendelkezésre álló csatlakozások teljes arzenálját felvonultatja. A készülék teljesen szimmetrikus kialakítású ezért a négy analóg bemenet között az XLR csatolók is megtalálhatók. Egy szimmetrikus bemenet áll rendelkezésre nagy szintű jel fogadására és egy szabályozott XLR kimenetet használhatunk, ha még nagyobb végerősítő fokozatra, mono-blokkokra vágyunk. A HT jelű bemenet és a hozzá tartozó funkció segítségével az ECI-6DX MKII erősítő akár házimozi rendszerbe is integrálható.

 

 

A teljesítmény kimenet átlátszó termináljai masszívak, banándugót villát és csupasz vezetéket gond nélkül csatlakoztatnak az erősítő-rendszerhez.

Digitális háttértárolóink Hi-Res és DSD fájlok vannak tele – akkor ez a mi készülékünk!
Az otthonunkban kiépített internet hálózat Ethernet porton és Wi-Fi (2,4 + 5 GHz) kapcsolattal is elérhető. Az analóg bemenetek sokasága mellett egy streamer, a Spotify Connect, a TIDAL, a Qobuz, az AirPlay, a Bluetooth (4.2, AAC, SBC), az Internet Radio és a DLNA alkalmazás is képbe kerülnek. Az új firmware-frissítésnek köszönhetően ez az Electrocompaniet erősítő már tartalmazza a Tidal Connect alkalmazást. Az Electrocompaniet egyik volt az elsők között, mint WIMP stream szolgáltatás alkalmazó, amely 2015-ben a TIDAL lett. Az Electrocompaniet és a TIDAL között évek óta szoros a kapcsolat. Az Electrocompaniet folyamatosan frissíti az alkalmazott szoftvert, az ECI6 DX MKII most Roon Ready állapotban van. A Roon (saját előfizetés szükséges) a piac egyik legjobb zenei programjátszójának számít. Az Electrocompaniet összes hálózati kapcsolattal és EC Software Engine-el ellátott modellje konfiguráció nélkül felismeri és csatlakozik a Roon-hoz.

Az Electrocompaniet esetében a külső szerverekről származó fájlok lejátszásának fő hálózati protokollja az SMB. Ezért különbözik az ECI 6DX MKII helyi hálózatban végzett munkájának algoritmusa a szokásos DLNA/UPNP eszközökétől. A fájlok lejátszásához először össze kell kapcsolnia a mappát a szerveren tárolt zenével, mint média-könyvtárat. Ha az otthoni NAS szerver 1-2 terabájt zenei fájlokat tartalmaz, akkor a készülék fél órát vagy egy órát is „ismerkedik” azokkal. Az SMB stabilabb, mint a DLNA és az UPNP protokoll. Az erősítőt kábellel csatlakoztassuk a helyi hálózathoz és az öreg routert is cseréljük ki korszerűbbre, a nagyobb sebesség és a nagyobb stabilitás eredménye a hangminőség növekedése!

 

 

A két optikai és a két koaxiális, valamint az USB-B bemenetek egy 24-bit/192 kHz felbontásra képes DAC egységhez vezetik a kívülről érkező jelet. A DAC a következő kodek-csomagokat tudja kezelni: WAV/WAVE, MP3, AAC+, Vorbis, ALAC, FLAC, APE, WMA, DSD 128 (5.6 MHz) A DSD128 fájlok lejátszásához USB-csatlakozásra van szükség.

 

 

 

Egy, az összes Electrocompaniet perifériás eszközt kapcsolni képes távirányító is rendelkezésre áll. Az ECI-6DX MKII távirányítóval vagy a gyártó (EC play 2.2 verzió) alkalmazásával működtethető. A letölthető alkalmazás képes teljes mértékben átvenni a távirányító funkcióit, szerepét. A házon belüli fejlesztésű EC Play alkalmazás is új, és már több nyelven, németül, oroszul, egyszerűsített kínaiul, akár spanyolul is elérhető. A Landscape támogatás táblagépekhez iOS és Android-alapú rendszereken egyaránt támogatott.

MEGHALLGATÁS


A használat előkészítéséhez (instalálás) tartozik a gyári applikáció letöltése, ami könnyen és gyorsan elvégezhető. A Spotify és a Tidal kapcsolat néhány pillanat alatt feláll. Az internetes tartalmak lejátszásakor a szokásostól eltérően a hangzás nem unalmas, nem lapos, meg van a kellő mennyiségű dinamika, nyíltság és tisztaság. A meghallgatott és kedves olvasóinknak is ajánlott előadók felvételeinek sora szinte végtelen. A világhíres szimfonikus zenekarok és a jazz művészeinek aranylemezei, a rock feledhetetlen opuszai mind a világ legjobb felvételeihez méltó tolmácsolásban kerültek elénk. Nem a Tidal Master kvalitásait dicsérjük, (ismerjük a hátulütőit is, a témával egyszer majd részletesen foglalkozunk) inkább az erősítő működésével kapcsolatba hozható egészről alkotott véleményünket közöljük.

Ez egy határozott hangú erősítő, se nem laca.., se nem faca…. erősít és nem erőlködik. Az elsöprő benyomások a gyors, pontos, hangsúlyos impulzusokkal kezdődnek. Azután rájövünk, hogy tipikusan tranzisztoros, fényes és csengő magashangokkal is operál. A fúvós hangszerek csillognak, mindegy, hogy mekkora a jazz együttes, kombó vagy big band. Hangzásában részlet- és felharmonikus-gazdag, ahol szükség van rá, ott erős, ütős, de összhatásában jellemzően részletes, tónusokban szofisztikált megszólalású. Pestiesen szólva – ha kell, odateszi a kemény lapot. Teljesen megtölti a színpadképet, mivel a feladat, az összkép megadása és az energia egyensúly fenntartása. Ehhez rendelkezik a hangszerek bemutatásának minden képességével, értve ez alatt a gyors impulzusokat és a szónikus telítettséget. Irigylésre méltó bizalommal és magabiztossággal kezel minden hangszert, természetesség és kifejezőerő jellemzi a megjelenítést.

Miért van ez? Mert a jelfeldolgozásban együttműködő két fő részegység – a DAC és az erősítő fokozat – képességeinek együtt állása meghatározó, ez a modell alapjaiban megingathatatlan. A beépített DAC összehasonlítva kategórián belüli külső vetélytársakkal, nemhogy szégyent nem vall a konkurens gyártók egyes modelljeivel szemben, bizonyos esetekben derűsebb megszólalású. Mint már említettük, az erősítő rész feladatai között nincs olyan amit nem tud „megugrani”. Nagy erő-tartalékok rejlenek a fortisszimó megjelenítésében – csak a hangfal bírja – emellett remekül kezeli az állandóan változó, néhol hektikus impedancia változásokat. Az ECI 6DX MKII modellben felvonultatott erősítéstechnika egy olyan felfogás alapja, ami a hangzásban nem rejt véka alá semmit. A hallgatási komfort jó érzetét nem tudjuk túllépni, még a leghangosabb részeknél is megmarad a dinamika, erősödik a tudat, miszerint nyugi, várjuk csak ki a nóta végét!

Fentiek egyformán vonatkoznak a szabványos és a nagy-felbontású fájlok vezetékes hálózaton és USB-meghajtóról történő lejátszására. A szimmetrikus bemeneten keresztül, egy kiváló minőségű analóg forrásról ettől még többet érhetünk el. Az Electrocompaniet ECI 6DX MKII integrált erősítő mellett lehetetlen unatkozni. Az értékelésnek alapvető kritériuma a zeneiség és az üzenet vonzereje, viszont a „klinikai” hangzásra vágyóknak érdemes megfontolni a hangsugárzók gondos megválasztását.

KONKLÚZIÓ


A norvégok valamit nagyon jól csinálnak. Az Electrocompaniet folytatja a közel 50 páratlan sikerű évének munkáját. Az évek során, végtelenül sok tapasztalattal, kiváló minőségű audiotermékeket, többségükben díjnyertes alkotásokat hoztak létre, mindig arra törekedve, hogy az audio-rajongók zenei gyűjteményüket sokféle módon, örömmel hallgassák.

Az ár-érték viszonyáról csak annyit, hogy sokak számára ez nem egy akciós ajánlat, de az Electrocompaniet rendelkezik azzal a pedigrével, ami igazolja az árat. A kiváló minőségű DAC és hálózati lejátszó integrációja, a rengeteg csatlakozási lehetőség és természetesen az erősítő hangminősége indokolja a vételt. Uraim! …”I think this is the beginning of a beautiful friendship”… („azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete.”)

Pro
+ DAC / streaming és erősítő kiváló integrációja
+ bőséges választékú bemenet áll rendelkezésre
+ további végerősítőkhöz XLR kimenet
+ felhangdús, energikus, élvezetes hangzás
+ alkalmazás mind az iOS, mind az Android alapú eszközök számára

Kontra
– az információ-szegény kék LED kijelző egy kissé idejétmúltnak hat

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció