Menu

Cart

Sonos Roam tippek és trükkök a What Hi-Fi? oldalán

A What Hi-Fi? magazin számos hasznos tanácsot szedett össze a Sonos legújabb hordozható multiroom és Bluetooth képes hangsugárzójához amolyan GYIK (gyakran ismételt kérdések) formában. Nagy segítség lehet azoknak, akik vásárlás előtt állnak vagy azon tulajdonosoknak, akik még többet szeretnének kihozni új szerzeményükből.

 

 

Mi az a Sonos Roam?


Röviden, a Sonos multiroom termékcsaládjában a Roam az első ténylegesen hordozható vezeték nélküli hangsugárzó. Ez annyit jelent, hogy amellett, hogy elkísérhet minket a parkba és zenei aláfestést nyújthat Bluetoothon keresztül, és még arra is képes, hogy az otthoni wifi hálózaton lévő többi összes Sonos termékhez csatlakozzon.

A Roam szigorúan véve nem a Sonos első Bluetooth hangszórója, amit a hátizsákunkban magunkkal vihetünk – az a Sonos Move volt – de ez az első, ami mellett elférhet egy laptop és csomagolt ebéd is. A Move-ra – ami közel két éve jelent meg – érdemes úgy gondolni, mint egy otthoni és kerti hangsugárzóra, amit nem feltétlenül viszünk mindenhova magunkkal.

A Roam méretei és súlya miatt– 17 x 6,2 x 6 cm és 430 g – nagy vonzerővel rendelkezik ebben a tekintetben, ami mellett IP67-es víz- és porálló besorolással is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy vízben egy méter mélyen 30 percet is képes kibírni, továbbá az akkumulátora egyetlen töltéssel 10 órányi lejátszást tesz lehetővé.

Ehhez még hozzájön az Apple AirPlay 2 csatlakozás, Amazon Alexa és Google Assistant hangvezérlés, és a piacon elérhető egyik legjobb multiroom alkalmazás, és ami így létrejött: egy olyan hordozható hangsugárzó, amire csak a Sonos képes.

 

 

Szükségem van rá?


Igazság szerint senkinek sincs szüksége egy vezeték nélküli hangsugárzóra. A válasz erre a kérdésre attól függ, hogy hány állítást tudunk kipipálni a következőkből. Nem a Roamnak van a legjobb hangja a vezeték nélküli hangsugárzók között ezen az áron, ezért is kapott nálunk négy csillagot, szóval a fenti kérdés mindenképp jogos.

Először is, van-e más Sonos hangsugárzója, vagy tervbe van véve? Ha a válasz nem, akkor ezen az áron talán érdemesebb máshol olyan hangsugárzót keresni, ami mindenhova elvihető. A Sonos hálózat integrálása a Roam egyik legelőnyösebb oldala, ezért akkor érdemes ebbe az irányba elindulni, ha erre tényleg szükség van.

Máskülönben, ha már tervezi egy Sonos hangsugárzócsalád befogadását otthonába, akkor fel kell tennie a kérdést, hogy hogyan is szeretné a hordozható hangszóróit használni. Mivel, mint említettük, ha csak egy kerti hangsugárzóra van szüksége, akkor jobban jár egy Sonos Move-val. Drágább, de jobban szól és az időjárási elemeknek is ugyanúgy ellenáll.

Ha azt válaszolta, hogy nincs szüksége Sonos rendszerre vagy ultrahordozható hangsugárzóra, akkor meglepő lenne, ha nem szolgálná ki jobban valami teljesen más. Rengeteg jó hangú lehetőséget találni, melyek jó akkumulátoridővel, wifivel és hangvezérléssel bírnak, más megbízható márkáktól, melyekről a legjobb hordozható hangsugárzókról szóló cikkünkben olvashat.

 

 

Mikor tudom kint használni?


Erre a válasz az, hogy lényeglében akármikor. Az IP67 besorolás annyit jelent, hogy a Roam eléggé vízálló ahhoz, hogy ellenálljon az esőnek és hónak és a Sonos ígérete szerint extrém magas és alacsony hőmérsékletben is működni fog.

A Roam víz alatt 30 percig bírja, de maximum egy méter mélységben, ezért nem ajánljuk, hogy a medencében egy gumimatracon hajókázzon, de mi kivittük egy esős napon a brit tengerpartra, és se eső se homok nem állította még meg.

Szükségem van védőtokra?


Nem kell feltétlenül kihívásnak tekinteni azt, amit a Sonos állít, de a Roam képes ellenállni jó pár ütésnek, csapásnak és esésnek. Szóval nem, nem szükséges a védőtok, kivéve, ha nem bírja ki, hogy ne legyen védőtok az eszközön.

Elég óvatosak voltunk a tesztalanyunkkal, mint ahogy a legtöbb dologgal szokásunk, de a Roam sokat kibírt eddigi utazásai során.

Ezt figyelembe véve, ha extra védelmet szeretne, a hosszú ideje Sonos-kollaborátor Flexson nemrég dobta piacra a Roamhoz szánt tokot, de biztos, hogy más lehetőségek is úton vannak már.

 

 

Használhatom a Roamot surroundként a Beamhez és Arc-hoz?


Sajnos nem. Azaz jelenleg legalábbis nem. A Sonos híres a rendszeres frissítésekről és fícsörökről, melyek idővel a hangszóróikhoz megjelennek. Most azonban egyelőre Sonos One, Onel SL, Play:1, Play:3, Play:5, Five, Symfonisk polcsugárzó, Symfonisk lámpa hangsugárzó (vagy egy Amp vagy Connect: Amp által meghajtott passzív hangsugárzók) kellenek a surround hanghoz.

Azért a Sonos Roam működik a Sonos Arc-al vagy Sonos Beammel?


Ugyan surround hangsugárzóként nem használható, de mivel a Sonos multiroom család tagja, ezért ugyanaz az audió lejátszható rajta, mint ami bármely másik Sonos hangsugárzón szól az otthoni hálózaton. Ebbe az Arc és a Beam is beletartozik.

Ehhez csupán ugyanabba a csoportba kell rendezni azzal a hangsugárzóval, amelyikkel meg szeretné osztani az audiót, és gyakorlatilag fel-alá lehet vinni köszönhetően a Roam hordozhatóságának.

 

 

Csatlakoztathatom a Roamot közvetlenül a tévémhez?


Lehetséges, de nem ez a Roam legjobb felhasználási módja. Nincsen fizikai audió csatlakozó, főleg nem HDMI, szóval csak Bluetoothon keresztül lehet csatlakozni. Ez ugyan még nem világvége, mivel a Roam Bluetooth 5.0-val büszkélkedhet, de a hangja és tudása egyaránt messze el fog maradni egy dedikált soundbarétól, mint amilyenek a Beam vagy az Arc.

Két Roam hangszórót párosíthatok sztereóba?


Lehetséges, de csak wifin keresztül a Sonos applikációban; azaz Bluetoothon nem működik. Nem megoldhatatlan, ha ezt kint szeretnénk megtenni, de egy kicsit nehezebb igazi sztereót hallgatni kint a vadonban.

Míg két Roam elhelyezése működhet a házhoz közel, amíg a kertben vagyunk, de messzebb már szükséges egy wifi hálózat beállítása egy második telefonról vagy tabletről. Ugyanazzal az eszközzel nem lehet az applikációt használni és a wifi hotspotot biztosítani, amitől kicsit kezd bonyolódni a dolog, de megoldható, ha valaki mindenképpen a szabadban szeretne sztereót.

Hogyan működik a Roam más vezeték nélküli hangsugárzókkal?


Ahogy már említettük, ha nem fektetett még be a Sonos multiroom családba, akkor lehet, hogy érdemesebb máshol hordozható vezeték nélküli hangsugárzót keresni.

Azonban a Roam Apple AirPlay 2 kompatibilitása annyit jelent, hogy azon keresztül más gyártó hangsugárzóival is be lehet állítani multiroom rendszert. Más esetben szükség van egy olyan csatlakozó eszközre, ami képes a Roammal Bluetoothon kommunikálni.

Mi az a Sonos Trueplay?


A Trupleay egy Sonos technológia, ami egy ideje már elérhető, és lehetővé tesz a hangszórói számára, hogy automatikusan behangolják az EQ beállításokat attól függően, hogy hova rakták őket – nyitott térbe vagy közel a falhoz például.

Mivel az elképzelés az, hogy a Roam velünk mozog, így hasznos lehet a Trueplay funkciót bekapcsolva hagyni, ami automatikusan működésbe lép minden alkalommal, amikor letesszük. Hogy mekkora különbséget jelent, amikor a kinti zajjal és időjárással küzd már más kérdés, de ártani nem árthat.

Mit csinál a Loudness funkció?


A Loudness egy másik Sonos tulajdonság, ami befolyásolhatja a hangszóró hangját. Azonban ez nem csak egy hangerő erősítés: hajlamos egy kis vadságot is kölcsönözni a hangnak. Ez jobban előtérbe helyezi a tálalást, ami nem feltétlenül való mindenkinek, vagy áll jól minden számnak, minden alkalommal; viszont egy kertiparti nyüzsgésén át tudja nyomni a hangot.

Tudok hi-res zenét streamelni a Roamon?


Igen, lehetséges. Ez már egy jó ideje rajta volt a Sonos-os kívánságlistánkon, és most végre lehetséges köszönhetően a partnermegállapodásnak a Qobuzzal. A Sonos S2 applikációval a felhasználók eddig is lejátszhatták a 24-bites helyi fileokat, de ez az első alkalom, hogy hi-res számokat streamelhetnek egy zenei szolgáltatótól.

Állítva vagy fektetve szól jobban a Roam?


Mivel a Sonos Roamnak csak egy magas- és egy mélysugárzója van, és monóban szól, így elég jól alkalmazkodik a különböző orientációkhoz.

Azonban a hang irányított, ezért fülmagasságban állítva jobb a fókusza; alacsonyabbra rakva jobb, ha az oldalán van a Roam, így a hang felfele fog terjedni az irányunkba, és ráadásul stabilabban is áll. Amikor csak lehetett főleg az utóbbi pozícióban használtuk a tesztek alatt.

Működik a Roam az S1 applikációval?


Ezt könnyű megválaszolni: nem, frissíteni kell a Sonos S2 vezérlőappra.

Melyik hangvezérlést tudom a Sonos Roammal használni?


A Sonos Roam fedélzeti Amazon Alexa és Google Assistant vezérlésekkel rendelkezik, melyekhez a hangszóró beépített mikrofonját lehet használni.

Ki lehet kapcsolni a mikrofont?


Igen, csupán meg kell nyomni a hangsugárzó végén lévő gumifelületű mikrofon gombot.

Lehet a Sonos Roamot vezeték nélkül tölteni?


Lehet bizony. A Sonos kínálatában már megjelent a dedikált Roam Wireless Charger is, ami külön kapható, de bármely Qi-hitelesített töltővel lehetséges vezeték nélkül feltölteni a tízórás akkumulátort. A Roam mellé egy USB-C kábelt adnak (dugalj nélkül), ami a hangsugárzó hátuljához csatlakoztatva tölti a hangsugárzót, és akármelyik ilyen fajta kábel helyettesítheti.

Hol vegyem meg a Sonos Roamot?


Mivel a Roam még elég új, ezért nem valószínű, hogy bárhol nagy akciók lennének kivéve, ha ex-demó vagy B-készletről származó készülékekről van szó. Ez annyit jelent, hogy a legjobb hely a vásárlásra egy olyan, amiben megbízik, elsősorban egy olyan üzlet, amihez közel lakik, ha személyes segítségre lenne szüksége.

 

Az eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható.

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció