Menu

Cart

MEZE EMPYREAN – FÖLDÖNTÚLI HANGZÁS

A Meze Empyrean maradéktalanul kimeríti a high-end fejhallgató fogalmát, amihez pedig egy ennek megfelelő, 1 090 000 Ft-os árcédula társul. Járjunk hát utána, mit is kapunk ezért cserébe!

 

 

A romániai székhelyű Meze Audio neve leginkább a 99 Classics fejhallgatóról, illetve IEM fülhallgatókról lehet ismert, azonban legalább ekkora hírnévre érdemes a Meze Empyrean is, mely a cég jelenlegi elsőszámú síkmágneses, nyitott fejhallgatója.

 

Első benyomás


Az Empyrean – magyarul földöntúlit jelent – fejhallgatóban ún. hibrid izodinamikus meghajtók dolgoznak, melyek két külön részegységből állnak: Ezek a különleges, oda-vissza kanyargó (Switchback Coil), illetve spirális (Spiral Coil) kialakítású tekercsek, melyek közül az előbbi az alacsony frekvenciák, míg az utóbbi a közepek és a magasak megszólaltatásáért felel. Az Empyrean impedanciája 31,6 Ohm, érzékenysége (SPL) pedig 100 dB/1mW, ami azt jelenti, hogy bármilyen eszköz képes a meghajtására.

 

 

Természetesen egy dedikált fejhallgató erősítő a legjobb, amit alapvetően meg is érdemel ez a füles, hogyha nagy felbontású zenehallgatásra szeretnénk használni. A Meze Empyrean már kicsomagolásakor is kimondottan impozáns hatást kelt, hiszen a doboz mélyén egy egyedi kialakítású alumínium koffer belsejében érkezik, mely arra hivatott, hogy a hordozás és tárolás során egy életre megvédje a benne lévő fejhallgatót.

Kialakítás


Az Empyrean fejhallgatót valóban igényes dizájn jellemzi. Ami a színeket illeti, választhatjuk teljesen feketében vagy fekete/réz kombinációjában. Nekünk ez utóbbival volt szerencsénk közelebbi kapcsolatba kerülni, és előzetes feltevéseinkkel ellentétben a réz színű változat egyáltalán nem tűnt túlzottan flancosnak vagy fényesnek.

 

 

Életben igazából még jobban is mutat, mint a termékfotókon, és a CNC-vel aprólékosan megmunkált rácsozat hihetetlenül kifinomult külsőt kölcsönöz a fejhallgatónak, amit a réz csak még jobban kiemel. A fejhallgató kialakítása egyszerűen lenyűgöző. A prémium kivitelű, szivacs nélküli fejhallgatópánt rendkívül kényelmes, és a szénszálas kerettel együtt remek illeszkedést biztosít.

 

Funkciók


A fülkagylók teljes 360°-ban forgathatók, mivel mindkettőhöz külön kábel csatlakozik. A fejhallgatóhoz a Meze két pár fülpárnát mellékel – egyet bőrből, egyet pedig Alcantara anyagból. Ami a kábeleket illeti, választhatjuk hozzá a Meze standard, 3,5 vagy 6,3 mm-es sztereó Jack dugóval szerelt réz kábelét, vagy a 4-tűs szimmetrikus XLR csatlakozóban végződő szimmetrikus változatot, de akár a Meze különböző hosszúságokban elérhető, ezüstözött verziójára is frissíthetünk.

 

 

A fejhallgató illeszkedése és kidolgozása kiváló, viselése kellően kényelmes. A fülpárnák belseje elegendő helyet hagy füleinknek, miközben pont annyira szorítják le azokat, amennyire kell, emellett pedig a súlyeloszlás is elégedettségre ad okot.

Bejáratás


Az Empyrean bejáratása igényel némi kihívást. Úgy saccoljuk, kb. 250-300 óra elegendő ahhoz, hogy igazán kihozza a fejhallgató valódi karakterét és teljesítményét, ami egyáltalán nem számít meglepőnek vagy szokatlannak. A síkmágneses meghajtók bejáratása mellett az aszimmetrikus és a szimmetrikus kábeleknek is adtunk kellő időt, hogy bejárják magukat, belőlük egyébként mind a standard réz, mind pedig az ezüst variáns kipróbálásra került.

Úgy tíz napig hagytuk őket egy HEGEL V 10 fejhallgató erősítőre kötve, gyakran bele-belehallgatva, hogy megfigyelhessük, ez idő alatt hogyan alakul a hangzás. A legfigyelemreméltóbb változás az volt, hogy kb. 150 óra bejáratás után az Empyrean teteje és alja jobban kinyílt, és több részlet jelent meg, ami ezután csak még észrevehetőbbé vált.

Hangzás


A bejáratás után az Empyrean (a sztereó Jack dugóval szerelt standard rézkábel használata mellett) immáron nyugodtabb és könnyedebb karakterrel szólalt meg, és a dinamika terén is pozitív hatást tapasztaltunk. Különösen arra figyeltünk fel, hogy a fejhallgató milyen kiválóan adta át az általunk már jól ismert zenék finom és apró részleteit.

Az Empyrean egy kimondottan kellemes hangzású darab, mely sajátos síkmágneses kialakításának köszönhetően gyönyörűen rétegezi egymásra a magasakat és a vastag, kerek mélyeket. Ha valaki kedveli az Audeze, az Oppo vagy a Hifiman síkmágneses fejhallgatóinak hangzását, az Empyrean is bizonyára ínyére lesz.

 

 

A Meze Empyrean megszólalása nélkülözi azt a fajta konkrét ütősséget, melyet más fejhallgatóknál, úgymint az általunk korábban már tesztelt Focal modellek esetében hallottunk. A maga síkmágneses fejhallgatókra jellemző hangjával sokkal inkább hasonlítanánk mondjuk a Fostex 900-hoz, noha a Meze egy rendkívül kifinomult variánsát képezi ennek a típusnak.

Az Empyrean karaktere selymesebb és lekerekítettebb, mint a legtöbb high-end dinamikus fejhallgatóé, melyek többnyire konkrétabban szólnak. Az Empyrean-t kellemes nyitottság jellemzi, telis tele sziporkázó részletekkel, melyek sokkal inkább finomak, mintsem ragyogóan fényesek.

 

 

 

Kétségkívül, a kemény ütemekkel teli elektronikus zenék és a dübörgő basszusok szerelmesei számára más fejhallgatók ideálisabbak lehetnek, azonban az Empyrean jól kontrollált és kevésbé konkrét magasaival még ezen stílusokkal is élvezhető hangzást nyújt. Kellemes meglepetést okozott például Boris Blank zenéje, ami kimondottan nyitottan, kontrolláltan és stabilan szólalt meg, a basszusok pedig bámulatosan sodróak voltak.

Összegezve, úgy éreztük, hogy noha találhatnánk a hangszínekben igencsak gazdag stílusokhoz sokkal jobban passzoló fejhallgatót, az ének és az euforikus hangszínek megszólaltatására még így sem lehetett panaszunk. Ami a basszusok mennyiségét illeti, felülmúlja mondjuk a Sennheiser HD 800-at, mely vékonyabban szól. Ezzel együtt is az Empyrean a lábdobok terén nem produkálja azt az ütősséget, mint több másik, dinamikus meghajtóval rendelkező high-end modell, javára szóljon viszont, hogy bizonyos elemeket náluk jóval természetesebben jelenít meg.

Az elmúlt öt évtized számos popdalával teszteltük a készüléket, hiszen a pop természetéből fakadóan igencsak változatos karakterisztikájú, illetve a felvételek stílusa között is igen nagy különbségek tapasztalhatók. A régi idők, elsősorban rádiós játszásra felvett zenéi, melyek nem kerültek újra masterelésre, értelemszerűen alacsonyabb bitrátával szólalnak meg, így hangzásuk többnyire zártabb, azonban a Tidal vagy a Qobuz segítségével semmi akadálya nincs, hogy nagy felbontású dalokból állítsunk össze magunknak játszási listákat.

 

 

 

 

 

Nem állítanánk, hogy minden, amivel kipróbáltuk, tökéletesen szólalt meg az Empyrean-on – ezen az árszinten csak természetes, hogy kritikusabb füllel hallgatja az ember. Példaként hozhatunk mondjuk egy 60 000 Ft-os AKG bluetooth-os fejhallgatót, amit élvezettel használhatunk kocogás vagy utazás közben, azonban ezért az árért joggal szeretjük a hangzását, és pláne nem szedjük darabjaira, és kritizáljuk a teljesítményét. Természetesen az Empyrean magasan az említett kategória felett áll, azonban árcédulájából kifolyólag szigorúbb fülekkel figyeljük erősségeit és gyengeségeit.

Bármivel is tettük próbára, az Empyrean egyszer sem okozott csalódást, azonban megítélésünk szerint jobban kedveli a jazz, akusztikus, énekben gazdag és chillout stílusokat. Amit viszont kimondottan különleges lehetőség volt, hogy kipróbálhattuk a fejhallatót egy Auris Euterpe típuső csöves erősítővel is, ami még lenyűgözőbb teljesítményt produkált. Az Euterpe egy fantasztikus tisztán elektroncsöves felépítésű, együtemű (single ended), transzformátoros kivitelű erősítő. A dobozon három szabadon álló cső látható, egy ECC81 ikertrióda és két PL95 teljesítménycső.

Előbbi JJ Electronic gyártmányú, utóbbiak NOS (New Old Stock) csövek, ezek – ebben az esetben – régi, de még nem használt, jugoszláv gyártású Ei csövek. A hang nyitott, meleg és transzparens, mindez alacsony zajszint mellett. Utána minőségi Mundorf kondenzátort építettek be. Társításával az Empyrean megszólalása még magasabb szintre lépett: Holografikusabbá vált, a színpad még jobban kinyílt, amivel a hangzás teteje hangsúlyosabbá vált és az ének még valósághűbb hatást keltett.

Váltsunk szimmetrikusra


A Meze szimmetrikus kábele még magasabb szintre emelte a teljesítményt, noha jó kérdés, hogy ez mennyiben tudható be az általunk használt erősítő topológiájának és mennyiben magának a fejhallgatónak. Mindazonáltal, tapasztalataink szerint azok a fejhallgatók, melyeknél adott a szimmetrikus meghajtás lehetősége, kissé másképpen szólnak, ha szimmetrikus jelet kapnak.

Az Empyrean esetében ez, megítélésünk szerint alacsonyabb zajszintet és valamicskét nyitottabb megszólalást eredményezett. Az időzítés is mintha enyhén javult volna, a térleképezés pontosabb lett, emellett valamelyest feszesebb hangzást is kaptunk az Empyrean-tól, az aljának részletei erőteljesebben jöttek át, mindeközben a basszusokból eltűnt egy hangyányi kerekség.

A Meze ezüstkábele előrelépést jelentett a részletek megjelenítése és a tisztaság terén. Valójában egy ezüstözött és nem színtiszta ezüst kábelről van szó, így csatlakoztatása előtt voltak is fenntartásaink – nem igazán kedveljük az ezüstözött változatokat, bár előfordult már, hogy volt alkalmunk kellemesen csalódni, így a Meze kábele is jó példa erre. Használatával a finom részletek kétségkívül hangsúlyosabbá váltak, és a basszus teteje is kapott némi plusz ütősséget.

Egy szimmetrikus konfiguráció esetén a legtöbben bizonyára az ezüstözött kábel mellett döntenének – tekintve, hogy általa szebben átjönnek a zene apró részletei, és a hangzás is élettel telibb – az Empyrean selymesen finom karaktere pedig kifejezetten jól idomul ehhez, így ideális mindazoknak, akik élesebben kirajzolt és ragyogóbb részletekre, valamint elevenebb dinamikára áhítoznak.

Fülpárnák


A Meze a fülpárnák terén is alternatívát kínál számunkra, hiszen két párat mellékel az Empyrean-hoz, így ínyünk szerint választhatunk a bőr és az Alcantara anyagból készült változat között. A hangzás karaktere egyikkel sem változik igazán, azonban akárcsak a kábel esetében, finom különbségek azért észrevehetők. A mi ízlésünkhöz inkább az Alcantara fülpárnák passzoltak:

Az ezüstözött kábellel tesztelve nagyobb hangerő mellett a magasak legteteje kevésbé szólt fényesen, a magasak alját viszont jobban kiemelte. A mély hangokat ez az anyag kicsivel jobban nyeli el, így a kemény basszusokban gazdag zenéknél egy hajszállal (de tényleg csak egy hajszállal) könnyedebbé vált a hangzás, az ezüstözött kábellel párosítva viszont fantasztikus egyensúlyt és összhangot tapasztaltunk.

 

 

A bőr fülpárnákkal az Alcantarához képest kicsivel ropogósabb hangzást kaptunk, a magasak enyhén vékonyabbnak hatottak, valamint a közepekben kevesebb melegség volt tapasztalható, különösen az ezüst kábel használata esetén. Annyi biztos, a basszusok kibontakoztatásához a bőr fülpárnák az ideálisabbak. Emellett a közép frekvenciák teteje mintha ütősebbnek tűnt volna, míg az aljuk részletei valamelyest jobban kivehetők voltak. Az Alcantara fülpárnákkal összehasonlítva kevésbé találtuk kiegyensúlyozottnak a hangzást, hacsak nem váltottunk a réz kábelre.

Egyébként mindkét típusú fülpárnával ugyanolyan dinamikát tapasztaltunk, noha a bőr verzió valamicskét tisztább karaktert kölcsönzött az Empyrean hangzásának. Ahhoz tudnánk hasonlítani, mint amikor egy bútorokkal gyéren megpakolt, keményebb hangzású helyiségben hallgat az ember egy audio rendszert, ellentétben a puha bútorzatban bővelkedő ugyanakkora szobával. Az Alcantara fülpárnák puha külseje jobban elnyeli hangot, ezzel együtt viseléskor nagyobb kényelmet biztosítanak a hosszú zenehallgatás során, ami különösen a melegebb napokon lehet praktikus.

Összegzés


A Meze az Empyrean esetében egy valódi high-end fejhallgatót alkotott meg. A kivitelezés páratlan színvonalú, kényelem, súly és illeszkedés tekintetében számunkra telitalálat. Jóformán csak ha tükörbe nézünk, akkor vesszük észre, milyen méretes fejhallgatót viselünk a fejünkön. Hangzása lenyűgözően kifinomult, részletező, nagyszerű frekvenciatartománnyal, emellett jó kiegyensúlyozottság és remek dinamika jellemzi. A színpad ugyan lehetne mélyebb, ugyanakkor a térleképezésre nem lehet panaszunk, a magasak teteje vagy az ének sosem kerül túlzottan előre, emellett az Empyrean, ellentétben sok másik fejhallgatóval, ezt a kontrolláltságát még nagyon magas hangerő mellett is megtartja.

A különböző fülpárnák és kábelek kombinálásával enyhén eltérő karaktert kaphatunk. A réz kábel/bőr fülpárna kombóval részletgazdag és a magasak tetején valamelyest visszafogottabb a hangzás, míg az ezüstözött kábelre váltva kissé elevenebb és ropogósabb. A szimmetrikus ezüst kábel, valamint az Alcantara fülpárnák párosításával tovább növekszik a kipróbálható opciók száma. Annyit azonban mindenképpen érdemes kiemelnünk, az Empyrean-t hallgatni valóságos öröm, a kábelek, fejpárnák választékával és a megfelelő forráseszközök megválasztásával kivétel nélkül lenyűgözően élvezetes, high-end hangzásban lehet részünk. Ezek után pedig csak rajtunk múlik, hogyan szabjuk testre Empyrean fejhallgatónkat, mely könnyen lehet, hogy életre szóló társunk marad.

(Markovits Tamás)

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció