Menu

Cart

Dali Oberon 1C – ELBŰVÖLŐ HANGZÁS

Ízlések és pofonok – nem mindenki ugyanazt keresi, ezt meglovagolva pedig a Dali egy igazán különleges sztereo hangfalpárt jelentetett meg, mely nem más, mint az Oberon 1C. A rugalmasan használható aktív hangfalszett – két hangfal + Sound Hub Compact – ára: 469.900 Ft.

 

 

Az audio rendszerek gyártói, legyen szó akár a szerényebb méretű all-in-one készülékekről, akár a komolyabb, aktív hangfalas modellekről, gyakran a minél nagyobb vásárlókört egyszerre megcélzó, kényelmes, egykaptafás megoldásokra építenek. A Dali viszont az Oberon 1C tervezésekor más utat választott és új termékét nemcsak egyféle vásárlói rétegnek, hanem más hangrendszerekbe is szánta.

Funkciók


A Dali állványos hangfalszettje egy három tagot számláló, aktív hangfalszéria részét képezi. További családtagjaival, a 7 C álló hangfalpárral és a falra szerelhető On-Wall C párossal egyetemben mindannyian a dán vállalat Oberon passzív hangfalszériáján alapszanak. Az Oberon C a Dali legkedvezőbb árú aktív sorozata, így kategóriáját tekintve a Rubicon C, valamint a Callisto C szériák alatt foglal helyet, melyek ugyancsak az azonos névvel ellátott passzív hangfalakra épülnek.

 

 

 

Mindazonáltal az Oberon C modellek egy kissé más megközelítést alkalmaznak, mint a többi aktív széria, ezzel árukat tekintve is elérhetőbbek. Míg a Rubicon C és Callisto C lelkét a Sound Hub névre keresztelt különálló, vezetéknélküli hálózati előerősítő adja, az Oberon C szettjében a fenti készülék egy kisebb és módosított változatát találjuk, mely nem más, mint a Sound Hub Compact.

Sound Hub Compact


Az egység az Oberon 1C szett részeként érkezik, azonban dönthetünk úgy is, hogy inkább az eredeti Sound Hub-ot választjuk hozzá, ami úgy 229.990 Ft többletköltséget jelent. A Dali azon elképzelése, hogy egy különálló Hub-ot mellékel a hangfalaihoz ahelyett, hogy az összes csatlakozót a hangdobozokon helyezné el, lehetővé teszi, hogy ezek a külső eszközök a későbbiekben akár upgradelhetőek is legyenek. Ami pedig az esztétikai szempontokat illeti, a kábelek ezzel a megoldással messze elkerülik a hangfalakat.

De miért van két különböző Hub? A Dali meglátása szerint ezzel az árcédulával az Oberon 1 C (és 7 C) alternatívát kínál a hangprojektorokkal szemben mindazok számára, akik televíziójuk mellé inkább egy jobb teljesítményt és meggyőzőbb sztereo hangzást kínáló hangfalpárt képzelnek el. A Sound Hub Compact csatlakoztatási lehetőségei pedig határozottan tükrözik a fenti ambíciókat. Így például találunk rajta egy HDMI ARC aljzatot, melynek segítségével nemcsak a TV-vel köthetjük össze, hanem a TV távirányítóját használva vezérelhetjük az Oberon 1C hangerejét, így tekintve, hogy a hub támogatja az „auto input switching” funkciót is, jóformán nincs is szükségünk annak saját távirányítójára.

 

 

A készüléken optikai bemenetek is helyet kaptak, melyek közül az egyik további alternatívát kínál a televízió csatlakoztatására, méghozzá úgy, hogy a TV bekapcsolásával a Sound Hub szintén automatikusan működésbe lép. Az okos külső egységet ezen kívül aptX HD Bluetooth képességekkel is ellátták – ami kapóra jön, ha éppen mobiltelefonról vagy más Bluetooth-os forrásból szeretnénk vezeték nélkül zenét lejátszani – továbbá találunk rajta egy pár RCA bemenetet, egy mélyláda kimenetet, illetve egy szerviz célokra szánt USB portot is.

A teljes kivitelű Sound Hub-bal ellentétben viszont hiányzik belőle az a BluOS streaming modul, mely lehetővé teszi a DLNA lejátszást, Spotify Connect és Tidal Connect támogatást kínál, valamint biztosítja más streaming szolgáltatók, úgymint az Amazon Music, a Qobuz és a Deezer közvetlen elérését. A BluOS támogatás és az egyéb hálózati készségek hiánya azt jelenti, hogy a BluOS multiroom funkciókról és az MQA fájlok lejátszásáról le kell mondanunk – ami bizonyára többeknek elveszi a kedvét a Dali Sound Hub Compact-jától. A hub nagytestvére ráadásul koaxiális bemenettel, illetve előerősítő kimenettel is rendelkezik, ami szintén hiányzik a kompakt verzióról.

 

 

Azok számára viszont, akik egy minél egyszerűbb rendszerben gondolkoznak, és zenehallgatáskor nem a streaming szolgáltatókra hagyatkoznak, a Sound Hub Compact kiváló megoldást kínál. Viszont, ha valaki egy aktív sztereo rendszerre vágyik, és mindehhez nagyobb költségvetés áll rendelkezésére, vagy nagyobb igényei vannak a teljesítményt illetően, érdemes hozzátennünk, hogy a Sound Hub Compact a Dali Rubicon C és Callisto C aktív hangfalaival ugyancsak kompatibilis.

Kialakítás


A Sound Hub Compact jelentősen szerényebb méretekkel rendelkezik, mint nagyobb tudású testvére – ez elsősorban a magasságán látható, ami igencsak megkönnyíti az elhelyezést. Míg a Sound Hub méretei alapján leginkább egy set top box-hoz hasonlítható, addig a Sound Hub Compact egy WiFi routerhez áll közelebb, tetején pedig egy egyszerű, félkörben elhelyezett LED lámpasor tájékoztat bennünket a kiválasztott bemeneti forrásról. Mindkét hubot kipróbáltuk az Oberon 1 C hangfalpárral, de bármelyik modellt is választjuk, a hubok legnagyobb érdeme a lejátszott zenék vezeték nélküli továbbításban rejlik. A Hub ehhez a Dali saját, 30-bites vezeték nélküli protokollját használja, mely a gyártó szerint a bemenet és a hangfalak között kevesebb, mint 15 ms-os késést garantál.

 

 

Amint fogadja a Hub felől érkező adatfolyamot, a hangdobozokban található vezeték nélküli vevőegység érzékeli, hogy a jobb vagy bal csatornához tartozó jeleket kell lejátszania, attól függően, hogy beüzemeléskor melyik csatornát melyik hangfalhoz rendeljük hozzá. A megfelelő csatorna jele ezután 24 bit/96 kHz felbontásban kerül továbbításra a DSP-alapú EQ és crossover szűrő elektronika felé. Tesztünk során nem tapasztaltunk semmilyen késést vagy kapcsolódási nehézséget, a vezeték nélküli átvitel végig stabilan működött.

A hangfalak jórészt megegyeznek a passzív Oberon 1 állványos hangfalpárral, mely korábbi tesztünk során rendkívül meggyőző hangzást kínált, emellett dicséretesnek találtuk, hogy a hangdobozok kompakt kialakításuknak köszönhetően szinte bármilyen helyiségben diszkréten elhelyezhetők. Továbbra is 4 különböző borításból választhatunk, melyek a fekete kőris, a matt fehér, a sötét dió és a világos tölgy, azonban az Oberonok külsejének legfeltűnőbb elemét a mahagóni színű, 13 cm-es, farost membránnal, valamint a Dali saját fejlesztésű SMC (Soft Magnet Compound) mágneses rendszerével ellátott mélyközépsugárzók adják, felettük pedig a 29 mm átmérőjű lágy dóm magassugárzók helyezkednek el.

 

 

Jelentős eltérés viszont, hogy ezúttal mindkét egységet egy-egy 50 W teljesítményű, D-osztályú erősítő hajtja meg. Az Oberon 1 C hangfalak kompakt méretei lehetővé teszik, hogy viszonylag könnyen találhassunk nekik megfelelő helyet, legyen az akár a televízió két oldalán a polcon, vagy akár egy pár állványon (amilyen a Dali saját Connect Stand E-600 hangfalállványa), illetve további rugalmasságot kínál, hogy a hangdobozokat a hátoldalukon található, kulcslyukszerű nyílás segítségével falra is szerelhetjük. A hátsó reflexport ellenére a Dalik még a falhoz közel is kimondottan kiegyenlítetten szóltak, azonban úgy találtuk, hogy a legjobban akkor muzsikálnak, ha a faltól úgy 20-30 cm távolságban, egyenesen előre nézve helyezzük el őket. A fenti elrendezéssel az Oberon 1 C hangfalak hozták a már ismerős teljesítményt – tiszta, konkrét és fürge hangzást kínáltak, és különösen az éneket szólaltatták meg figyelemre méltóan.

Hangzás


A teszteléshez az Oberon 1 C hangfalakat a teljes kivitelű Sound Hub-bal párosítottuk – melyek együtt 590.000 Ft-ért érhetőek el – majd elsőként Tom Odell „Heal” című dalát hallgattuk meg Tidal Connect-en keresztül. Az énekben dús dal szinte tapintható tisztasággal és érezhető részletgazdagsággal szólalt meg. Odell előadása tele van gyengédséggel, a Dali hangfalak pedig ezt remekül kidomborították, miközben a kísérő akkordok is kellően feszesek voltak. A közép frekvenciák részletezettsége volt a passzív Oberon 1 hangfalak egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, ez pedig a vezeték nélküli, aktív változat esetében sincsen másként.

A fenti dalnál a hangzásnak érezhető mélysége volt, szépen kivehető rétegekkel és tágas hangtérrel, ami a tömörebb zenékkel tesztelve sem változott. Jóhann Jóhannsson „The Theory Of Everything” (A mindenség elmélete) című instrumentális filmzenéjével folytatva a meghallgatást a Dalik példás rendezettséggel szólaltatták meg a zongorát, a vonós és ütős hangszereket, miközben ügyesen adták át a vonósok hullámzó dinamikáját.

Ezután következett Nino Rota legendás témája „A Keresztapából” (Love Theme From The Godfather), mely csodálatos részletezettséggel szólalt meg – a mandolin hangja tökéletesen kivehető volt, a harmonika texturált – valamint remekül átjött a felvétel sűrű és nyers volta. A vonósok szépen betöltötték a teret, és az Oberonok remekül kontroll alatt tartották a hangzás egészét, miközben a darab kiteljesedett.
Ez a rendezettség, együtt a hangfalak nagyszerű dinamikai készségével és fürgeségével ritmikailag élvezetes és magával ragadó hangzást eredményezett. Az Oneohtrix Point Never „Long Road Home” című számával tesztelve az Oberon 1 C hangfalak ismételten rendkívüli zeneiségükről tettek tanúbizonyságot, és az experimentális dal különböző elemeit jól együtt tartották anélkül, hogy az összhatás zavarosnak tűnt volna.

 

 

A Dalikat ezután a pg.lost együttes „Suffering” című dalával tettük próbára, és ügyesen vették az akadályt – a zúzós elektromos gitárok és a dobok érezhető lökettel és súllyal szóltak. Mindezek ellenére, akárcsak a passzív Oberon 1 páros esetében, nem kaptuk azt az erőteljes hangzást, valamint azokat a kellően testes és mély basszusokat, amiket egy nagyobb méretű hangfalpártól várhatunk, így ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, ha valaki egy nagyobb helyiséget szeretne megtölteni az Oberonok hangjával. Ezt követően a Sound Hub-ot annak kompakt testvérére cseréltük, majd RCA-n keresztül a Naim ND 555/555 PS DR hálózati lejátszóval kötöttük össze. Eredményként ugyanazt az elbűvölő hangzást kaptuk, mint az eddigi tesztelés során, sőt még többet is, tekintetbe véve a Naim high-end mivoltát.

A meghallgatást egy újabb eszköz bevetésével folytattuk, ezúttal Bluetooth (aptX) segítségével egy Samsung Galaxy S21 okostelefonról streamelve a Sound Hub Compact felé. Ez a kombináció már kevésbé hozta azt a tiszta, nyílt és kifinomult hangzást, mint amit a nagyobb Sound Hub BluOS moduljával tapasztaltunk, pláne nem azt a szintet, mint amit a Sound Hub Compact és a Naim hálózati lejátszó együttesével produkáltak az Oberonok, ami persze nem meglepő. Noha összehasonlítva nyersebb megszólalást eredményezett ez a párosítás, a Dalik részletező, rendezett és kellemesen zenei előadásmódja még így is szembetűnő volt.

Összegzés


Az aktív streaming rendszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mai, minél nagyobb kényelemre áhítozó világunkban, a Dali Oberon 1 C szettje pedig az egyik legjobb, amivel ebben a termékkategóriában és ezen az árszinten ez idáig találkoztunk. Akármelyik Hub-ot is választjuk hozzá, az Oberon 1 C hangfalpár rendkívül élvezetes megszólalással kápráztat el bennünket. Akár, ha a kis helyet foglaló Sound Hub Compact-nál maradunk, vagy a teljes kivitelű, streaming-mester Sound Hub-ot választjuk, a Dali szettjével egy könnyen kezelhető, tiszta és zeneiséggel teli hangzást kínáló rendszert kapunk.

(Markovits Tamás)

 

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció