Menu

Cart

Pro-Ject Debut Carbon EVO vinyl lemezjátszó teszt

A Pro-Ject termékei árkategóriák széles vertikumát fedik le, így lehetőséget biztosítva a kevéssé költséges belépésre, aztán a márkán belül való feljebb lepésre, egészen a high end szintig, amit például a kb. 3,4 millió forint értékű Signature 12 széria testesít meg. Egyvalami azonban minden termékükre jellemző: kategóriájában kompromisszumoktól mentes hangminőség, általában szolgáltatások nélkül. Éppen ezért a Debut Carbon EVO-ban sem találunk semmilyen plusz szolgáltatást, a belépő kategóriában viszont kiemelkedő hangminőséget, megépítést és kialakítást kínál.

 

 

 

A Pro-Ject Debut Carbon EVO viszonylag könnyű darab, ezt nagyra értékeltük a szállítás és kicsomagolás során. A dobozból kivéve esztétikus, furnér borítású MDF testet láthatunk, egy darabból álló karbon hangkarral, melynek végén egy Ortofon 2M Red hangszedő várja, hogy bejárassuk.

 

 

 

 

Tovább bontogatva megtaláljuk a lemeztányért, ami egyrészt 1,7 kg tömegű, fémből készült, súlyos darab, másrészt a pereme alatt a Pro-Ject saját fejlesztésű, TPE anyagával csillapított, így rezgésekre kevésbé érzékeny.

 

 

 

 

A szíj felhelyezése egyszerű, és külön jó pont, hogy egy billenőkapcsoló segítségével állíthatjuk a lejátszási sebességet, nem a szíjat kell áthelyeznünk. A motor sebesség-szabályozása elektronikus, maga a motor a sasszin belül helyezkedik el, de a váztól rugalmasan el van csatolva.

 

 

 

 

Az anti-skating a nagyobb kategóriákból ismert piciny lengősúllyal állítható, ami egyszerű és látványos megoldást kínál, cserébe csak 3 beállítás lehetséges (ezek közül a középső lesz jó, mivel, mint kiderült, ez illik leginkább a hangszedő által megkövetelt 2 g körüli tűnyomáshoz). A gyártó figyelmességét dicséri, hogy phono kábelt is mellékelt, ami ránézésre is minőségi darab, valamint próbánk során is kifejezetten barátságosnak bizonyult megszólalása. A porvédő plexi felhelyezése opcionális, itt érdemes lehet figyelmet fordítani a karcosodás elkerülésére, hogy ne mattuljon a komponens.

 

 

 

 

A beállítás nem is lehetne egyszerűbb: a dobozból kivéve és összeszerelve csupán a tűnyomást és az anti-skatinget kell beállítanunk, minden más gyári állapotban is megfelelőnek mondható. Mindamellett, hogy pontosan tisztában vagyunk nazzal, hogy profi LP barátaink most felszisszennek, de úgy gondoljuk, hogy több órás beállítás után sem kaphatnánk jelentősen magasabb szintű megszólalást - így viszont gyorsan, kényelmesen üzembe helyezhetjük a Carbon EVO-t.

 

 

 

 

Beépített phono egység nincs (szerencsére) így külső eszközre szükséges csatlakoztatnunk.

 

Tesztkörnyezet, tesztzenék

 

A Pro-Ject Debut Carbon EVO-t hozzáillő további komponensekkel teszteltük, phono erősítőként a KECES Audio Ephono-t alkalmaztuk. Ügyeltünk
rá, hogy a hangszedőt kellően bejárassuk, így csak az első 20-25 lemez végig futása után kezdtük tesztünket.

 

 

 

 

Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a Debut Carbon EVO mennyire válogatós stílusok tekintetében, arra törekedtünk, hogy minél többféle zenével meghallgassuk. Ennek megfelelően klasszikus, rock, jazz, elektronikus, progresszív és akusztikus lemezek is felkerültek rá a teszt során.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

Bejáratást követően Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével kezdtük. Ez jórészt akusztikus hangszereket szólaltat meg, amelyek kellő természetességgel jelentek meg a hangképben. Dinamika tekintetében nem volt panaszunk, ugyanígy a mélytartomány is meggyőző mennyiségben érkezett meg. A magas- és középmagas tartományok talán kissé fedetten szóltak, ezt talán a hangszedő finombeállításával is kezelhetjük, ezesetben természetesen a mélytartomány rovására tehetjük meg VTA állítással. Mindenesetre ez az apró hiba a megszólalásban nem okozott különösebb fennakadást, mivel a hangzás további tulajdonságai a kategóriához képest meggyőzőnek bizonyultak. A csatornaelválasztás a gyári beállítás mellett is kiváló volt, akárcsak a hangszínpad szélessége. Térmélység tekintetében nagyjából várakozásaink szerint teljesített a Debut Carbon EVO - nem számolhatunk be őrületes térérzetről, de jelzésértékkel megmutatta ennek jelenlétét is.

 

 

 

 

A Jean-Michel Jarre lemez meghallgatása is hasonló eredményeket hozott, külön öröm, hogy a lemezjátszó nem volt finomkodó vagy mesterkélt, az elektronikus zenék lendületét és dinamikáját kellő "döggel" mutatta be. A panorámák is megfelelőnek bizonyultak, ami szintén a csatornaelválasztást és a gyári beállítás pontosságát dicséri. Itt derült ki, hogy a hangszedő-hangkar kettős nem veszi túlzottan zokon az esetleges apróbb lemezhibákat, illetve a minimális port, ami esetleg lemezünkön maradt: nem pattogott túlzottan, szépen kompenzált, ami például Shibata tűs hangszedők esetében nem történik meg: a quadrohedron viszont szigorú, egyszersmind minőségi megszólalást is kínál. Az Ortofon 2M Red elliptikus tűje ezzel szemben nem érzékeny annyira sem beállításokra, sem hibákra, cserébe valamivel kevesebbet mutat meg a hangképből, mint a Shibata. Jelen esetben inkább pozitívan hatott a megengedő hangszedő, tovább
is léptünk a következő hallgatnivalóra.

 

 

 

 

Rick Wakeman lemezét hallva érzékeltük igazán, milyen remek kompromisszumot kötött a Pro-Ject a hangminőség és az ár viszonylatában. E lemezt semmivel sem éreztük fátyolosabbnak vagy kevésbé részletesnek, mint például a NAD C 588 lemezjátszóval meghallgatva, ami szintén 2M Red hangszedővel készül - viszont körülbelül duplájába kerül, mint a Debut Carbon EVO.
A komplex hangképek itt is szépen megjelentek egy olyan rendszeren, ami kategóriájában illik a Carbon EVO-hoz, ha viszont magasabb kategóriás komponensekkel párosítjuk, úgy bizonyos hiányosságok kiütközhetnek. Jelen esetben viszont igen elégedettek voltunk: az általunk összeállított tesztrendszerben nem hagyott kívánnivalót maga után a részletesség vagy a természetesség követelménye sem. A meghallgatás összességében kifejezetten pozitív benyomást keltett, így örömmel zártuk tesztünket.

 

 

 

 

Összegzés

 

A Pro-Ject Carbon EVO azon LP barátoknak lehet jó társa, akik szeretnék kiélvezni a vinyl-nosztalgiát és kifejezetten analóg hangra vágynak, belépő, vagy annál kicsivel magasabb szintű rendszerben. Nagy szerencse, hogy a Pro-Ject - szemben néhány más neves gyártóval - nem pakolta tele mindenféle szolgáltatással, egyéb felesleges kiegészítővel (pl. belső phono) a Carbon EVO-t, így a vételárat
valójában a minőségi megszólalásért fizetjük ki. Természetesen egy magas minőségű phono egység - esetünkben egy KECES Audio Ephono modell volt partner - nagyot lendíthet a megszólaláson. Véleményünk szerint itt van az a határ, ahol az integrált erősítőkbe épített phono egység nem elég: mindenképpen szerencsés egy minőségi darab beszerzése is. Ha pedig még csöves is a phono, amit
sikerül szereznünk mellé, akkor mindenképpen kiváló, meleg, analóg élményben lehet részünk.

 

Műszaki adatok
Fordulatszám: 33, 45 választó-kapcsolóval
Meghajtás: szíjhajtás, elektronikus sebesség szabályozással
Lemeztányér: 300 mm-es, acél, TPE rezgéscsillapítással (1,7 kg), filckoronggal
Csapágyazás: rozsdamentes acél, bronz perselyben
Hangkar: 8,6", karbon (egy darabból)
Hangszedő: Ortofon 2M Red
Effektív karhosszúság: 218,5 mm
Effektív kartömeg: 6,0 g
Nyávogás: 33: +/-0,17 %; 45: +/-0,15 %
Sebesség tartás: +/-0,5 %
Jel/zaj viszony: -68 dB
Túlnyúlás: 18,5 mm
Tartozékok: 15 V DC/0,8 A tápegység, plexi védőtető (felhajtható), Connect It E RCA-RCA félszimmetrikus kábel, szíj 78 RPM lemezekhez, kislemez adapter
Teljesítmény-felvétel: 4 W
Készenléti teljesítmény-felvétel: 1 W
Méretek: 415 x 113 x 320 mm (lehajtott tetővel)
Tömeg: 6 kg
Ár: 189 900 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Kiegyensúlyozott, kellemes, hosszan hallgatható hang

 

+ Nagyon egyszerű beállítás

 

+ Karbon hangkar

 

+ TPE csillapítás a tányérban

 

+ Igényes dizájn

 

+ Phono kábelt is mellékelt a gyártó

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség:
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció