Menu

Cart

Focal Clear Mg hifi fejhallgató teszt

A Focal fejlesztői nem dőltek hátra kényelmesen azután, hogy a referencia sorozatnak tekinthető Elear/Clear/Utopia fejhallgatók elkészültek. Alig három évvel az eredeti Clear után a kívül-belül frissített, MG jelölésű utód bizonyítja, hogy a franciák még bőven látnak opciókat az előrelépéshez.

 

 

A Franciaországban tervezett és gyártott Focal Clear Mg a korábban általunk is tesztelt Clear fejhallgató frissített változata. Elődje még alumínium és magnézium ötvözetből készült, ún. "M-alakú" hangszórót tartalmazott. Az új modell, ahogy neve is sejteti, már teljesen magnézium membránnal üzemel, amely a korábbi ötvözethez képest kisebb tömeget és jobb csillapítást jelent.

 

 

 

Kicsomagolás

 

A tervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy éreztessék a Clear Mg magas értékét. Ez a törekvés a kicsomagolás pillanatától kísér. A masszív dobozból masszív, strapabíró hordtáskát emeltünk ki, melynek barnás színét, élénken csillogó cipzárját gondosan a fejhallgató színvilágához igazították. A 24 AWG keresztmetszetű OFC réz vezetőt tartalmazó tartozék kábel ugyancsak kellemes benyomást kelt és külön pozitívum, hogy a standard 1,2 méteres, 3,5/6,3 mm-es Jack (adapterrel alakítható) opciót kiegészíti a szimmetrikus meghajtásra szolgáló 4-tűs XLR kábel. Külön megvásárolható egy Focal által tervezett fejhallgató állvány is azoknak, akik használaton kívül nem akarják mindig tokjába visszatenni a fülest.

 

 

 

 

 

 

 

A Clear Mg megjelenése egyértelműen különbözik elődjétől. A korábbi, szürke stílust leváltotta a főleg metál és barna árnyalatokra alapuló külső. A fejpánt külseje továbbra is bőr és mikroszálas kárpit, a fülpárnák szintén a korábban alkalmazott mikroszálas külsőt kapták. Az akusztikai okból perforált szövet segít kiszélesíteni a hangszínpadot.

 

 

 

 

Kicserélték a hangszóró védőrácsát, amely precízen követi az "M alakú" membrán formáját. Azért döntöttek a hézagosabb kialakítás mellett, hogy az elődnél jobb magastartományt érjenek el. Újdonság a méhsejt mintájú külső rács is, amely szintén a hangszóró szabadabb szellőzését biztosítja, így fokozva a hangkép nyitottságát.

 

 

 

 

Használat közben

 

A komfort kifejezetten kellemes, mivel nem tér el számottevően a korábbi Clear generációtól. A 450 grammos össztömeg viszonylag nehéznek számít és
érezni is lehet, ahogy enyhén ránehezedik a fejhallgató a koponyára, de köszönhetően a széles és vastag béléseknek, ez hosszú távon sem válik fárasztóvá. Nem árt figyelembe venni, hogy mivel a Clear teljesen nyitott, minden környezeti zajt beenged, és ha zenét hallgatunk rajta, azt többé-kevésbé mások is hallhatják. A Focal zárt fejhallgatókat is készít, gondolva azokra, akik privát zenei élményre vágynak.

 

 

 

 

A Clear Mg impedanciája viszonylag alacsony, mindössze 55 Ohm, tehát kisebb teljesítményű elektronikával is nagyon könnyen hajtható. Természetesen a legjobb eredmény érdekében célszerű vele harmonizáló készülékkel párosítani. Mi ADI-2 DAC FS D/A konvertert használtunk a teszteléshez, amelyet AudioQuest Carbon USB kábellel csatlakoztattunk egy JRiver Media Centert futtató iMac számítógéphez.

 

 

 

 

Mielőtt elérkeztünk volna az igazi teszteléshez, biztos, ami biztos alapon egy héten keresztül folyamatosan járattuk a Focal Clear Mg fejhallgatót, mert több felhasználó is jelezte, hogy néhány napnyi használat után hangminőség javulásra lehet számítani. A gyártó honlapján is olvasható, hogy kb. 24 órán át történő, viszonylag hangos, basszus-intenzív zenével finomodni fog az eredmény. Zárójelben megjegyezzük, hogy szerintünk már frissen kicsomagolt állapotában is rengeteg meggyőző tulajdonságot mutatott fel a füles, tehát nem kell attól tartani, hogy gyári állapotában rosszul teljesítene, de egy hét után érzékelhetően még egy kicsit kiegyensúlyozottabb és természetesebb karakterű lett.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A Clear Mg hangkaraktere gyors, megfogott, hirtelen dinamikával és mesterkéltség, feltűnő kiemelések nélküli, könnyed mikroszkopikus részletekkel. Magas frekvenciáiban nincsen fényesség, zavaró élesség, részben ennek köszönhetően természetes és kifinomult ábrázolást kaptunk, a zene kerek egésznek érződött. Pontosan azt a furcsa fémes, csilingelős mellékízt sikerült kiölni belőle a franciáknak, amelyet elődjében az alumínium anyag okozott. Nem igényel kimondottan magas teljesítményű fejhallgató erősítőt, tehát kifejezetten könnyen hajtható, ettől függetlenül meghálálja az extra minőségű elektronikát.

 

Eleinte kissé lágynak tűnt, de hosszabb távon inkább józan, őszinte és neutrális módon adta át a zenét. Nekünk főleg dinamikai képességei tetszettek, tehát ügyesen érzékeltette a halk és hangos részletek közti különbséget, miközben kis terhelésen is jól átjött a zenében lévő energia, basszus és lendület. Ha kicsit feljebb tekertük a hangerőt, akkor is megőrizte ezt a fejlett dinamikai árnyalást. Vagyis magas terhelésen sem tűnt úgy, hogy megbillent volna a váratlan, kiugró effektusok és a folyamatosan áramló zene közötti egyensúly, ami persze ezért az árért el is várható.

 

 

 

 

Ez a sok pozitív adottság természetesen nemcsak a fejhallgató érdeme volt, hanem a minőségi zenéké és elektronikáé is. Ettől függetlenül a Clear Mg a már jól ismert zenékből is képes volt friss, váratlan, újszerű motívumokat előszedni. Egy háttérben elillanó elektronikus effektus, egy vártnál később, vagy hamarabb megrezdülő cintányér, egy kicsit erőteljesebben képzett mássalhangzó az énekes szájából - minden kis apróságot könnyebben észrevettünk úgy, hogy közben a Clear egyáltalán nem tűnt tolakodónak. Másképpen fogalmazva, az unalomig ismert zeneszámoknál is le tudta kötni figyelmünket, ami a kompromisszumok nélküli, valódi high end fejhallgatók alaptulajdonsága.

 

 

 

 

A mi ízlésünknek basszusban határozott és testes karaktert nyújtott, nem mellesleg egyértelműen több tartalékkal rendelkezett, mint például a Sennheiser HD 800 S.
Tere nem volt annyira légies, mint német gyártású referencia fülesünknek, de nem sokban maradt el tőle és cserébe természetességével, kiterjedtebb basszusával rálicitált. Összességében tehát nehéz belekötni a Clear Mg hangjába. Az egyetlen tényező, amit egyesek sajnálhatnak, hogy képességeit nem lehet bárhol, bármikor élvezni, például utazáshoz nem alkalmas.

 

 

 

 

Tanmesébe illő linearitás egészen 1 kHz-ig. 2 000 Hz-től 6 000 Hz-ig kisebb-nagyobb hullámvasutakkal lefelé araszol a görbe, 5 kHz-nél 15 dB mélységű gödörbe ér, de 6 kHz után ismét "megpróbál" egész ügyesen visszakapaszkodni a mélyebb frekvenciáknál nyújtott hangnyomásszinthez. Igyekszik tartani egy neutrális, kiegyenlített szintet. Ez az, ami az olcsóbb fejhallgatóknak nem igazán szokott sikerülni.

 

Zenei példák

 

Minél több zenei stílust hallgattunk, annál nagyobb mélységekben nyílt meg nekünk a Clear Mg. A basszus és térhatás szempontjából egyaránt erőteljes ízelítő volt Jóhann Jóhannson - Arrival (Érkezés)
c. filmhez szerzett zenei betét albuma. A Clear MG kísérteties mértékig berántott minket a különleges hangulatú számokba. Minden második számnál hideg futkosott a hátunkon, miközben a basszus a moziteremben szerzett hangélményt többszörösen felülmúlta (persze, amikor a filmet néztük, akkor elsősorban a történetre és nem a hangokra fókuszáltunk) több részlettel, hatásosabb morajlással és érdesebb vonós hangszerekkel.

 

Egyszóval elképesztő volt és ennél a jelzőnél nincs érzékletesebb szó az Arrival album hallgatásakor kapott élményre. A testesség, a meleg és gondosan megtámogatott, kiteljesedett basszus ábrázolás gyors, dinamikus, megfogott részletekkel párosult. Az eredmény olyan volt, mintha egy referencia szintű síkmágneses fejhallgatót kombináltunk volna pl. a Sennheiser HD 800 S előnyeivel.

 

 

 

 

Lehetne azzal érvelni Jóhann Jóhannson munkája ellen, hogy audiofil szempontból jelentéktelen, mert az ösztönökre próbál hatni és egy eleve félelmetes narratíva hangsúlyozására készítették. De "mezei" hangszeres zenével is ugyanazt a magabiztos, kiteljesedő hatást érhettük el. Erre remek példa (ha már francia termék) a Notre-Dame falai közt rögzített orgonajáték volt, amelyet Olivier Latry előadásában hallhattunk (Midnight At Notre-Dame). Gyorsaságban és levegősségben nem volt annyira kicsontozott, meztelen és steril a Focal, mint főbb riválisai, de dinamikában, térérzetben és basszusban abszolút elit szintre tört. Finoman alátámasztott basszusa segített jobban átélni az orgona erejét, miközben koherens sztereó középpontja odavarázsolt minket a virtuális térbe annak ellenére, hogy a magas frekvenciák picit lágyak, kerekítettek maradtak.

 

De nem ezért kiemelkedő a Clear Mg, hanem kaméleonszerű rugalmassága, zenei mindenevősége által. Ha Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusát akartuk hallgatni, akkor laza, könnyed játékossággal repített minket vissza, fél évszázaddal korábbra. Életteli energiával, gazdagon, lelkesen adta vissza a zenészek munkáját. De ha Post Malone - Rockstar-ját indítottuk el, akkor ugyanazt a profizmust őrizte meg úgy, hogy közben oktávokkal lejjebb zuhant a basszus. Mélyre szántó, mégis minőségi morajlásokat kaptunk a fiatal sztár slágerének hallgatásakor, amelyet biztosan nem sok hifi kiállításon tesznek fel az érdeklődőknek. Mégis képes volt arra a Clear Mg, hogy egy bizonyos értelemben kommersz, autóhifis mélyládák döngetésére szánt darabot is (enyhe túlzással) realista festményként ábrázoljon.

 

 

 

 

Alternatívák

 

Milyen vetélytársakkal kell a francia üdvöskének megküzdenie? A Sennheiser HD 800 S kicsivel fókuszáltabb, ugyanakkor nyíltabb teret képes létrehozni, viszont basszusban közel sem annyira gazdag, mint a Clear Mg. Kb. +200 000 Ft felárért szóba jöhet az Audio-Technica ATH-ADX5000, mely a Sennheiser és a Focal előnyeit kovácsolja eggyé. Akinek pedig pénz nem számít, annak mindig ott kacsingat a berillium hangszórós Focal Utopia, amely dinamika és basszus tekintetében abszolút a világ legjobb fejhallgatói közé sorolható, persze hozzátartozik, hogy bőven egymillió Ft fölött vásárolható meg.

 

Végszó

 

A Focal Clear Mg megfontolandó szereplő a félmillió forint körüli kategóriában azzal együtt, hogy külseje talán túlságosan szép. Egyértelműen ízlés dolga, de lehet, hogy egyesek talán hivalkodónak vagy giccsesnek találják ezt a dizájnt, hiszen olyan benyomást kelt, mintha egy ultra-magas költségvetésű sci-fi film kelléktárából közül származna. Mindenesetre az nem bűn, ha a technológiát a gyártók és a fogyasztók egyaránt szépséggel, esztétikával akarják kombinálni.

 

Mit érdemes szem előtt tartani? Főleg azt, hogy a Clear megfelelő minőségű elektronikával szól igazán jól. Megfelelő minőség alatt értendő legalább RME-ADI-2 DAC szintű fejhallgató erősítő/DAC, vagy pedig iBasso DX300 szintű DAP. 

 

A Focal Clear MG valódi előnye viszont a csillogás és a menő mintázatú rács rejtekében marad: a magnézium hangszóró olyan előnyöket kovácsol eggyé, amelyek dinamikus rendszerű fejhallgatókban ma még nagyon ritkának számítanak. Úgy tűnik, hogy a franciák nemcsak sajtban és borban tudnak kiemelkedőt alkotni. Félmillió forint nagyon sok pénz, de figyelembe véve, hogy a franciák etalonjaként ismert Focal Utopia fejhallgató jelenleg 1,4 M Ft-ba kerül, a Clear Mg ár-érték arányban nagyságrendileg vonzóbb és megfizethetőbb opció. Figyelembe véve, hogy saját, hasonló értékű referencia fülesünk tulajdonságait különösen basszus és energikusság tekintetében túlszárnyalta a Focal, megérdemli, hogy Ajánlott Vétel legyen.

 

Műszaki adatok
Rendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), nyitott
Hangszóró: dinamikus, 40 mm-es, "M-alakú" magnézium dóm membránnal
Impedancia: 55 Ohm
THD: 0,25 % (1 kHz/100 dB SPL)
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-28 kHz
Érzékenység: 104 dB
Kábelhossz: 1,2 m, 3 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es monó Jack (fejhallgató felőli oldalon), kábeltől függően 3,5/6,3 mm-es Jack vagy 4-tűs XLR
Tömeg: 450 g
Ár: 529 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ A korábbi Clear fejhallgatóhoz képest az MG hangja fejlettebb, természetesebb és kiegyensúlyozottabb

 

+ Zeneileg rendkívül univerzális választás, a popslágerektől a jazzig mindent különleges élmény rajta hallgatni

 

+ Kellemes hosszú távú komfort

 

+ Igényes körítés (védőtok, kábel, semmihez nem hasonlítható metálbarna méhsejt-mintás dizájn)

 

- Mivel nyitott rendszerű, az ebből eredő negatívumok szituációtól függően kompromisszumot jelenthetnek, el kell fogadni, hogy nincs zajszigetelése

 

- A barna szín nem biztos, hogy mindenki ízlését elnyeri

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség:
Kivitel:
Stabilitás:
Zajelnyomás hatékonyság:
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:  5
Formaterv:  4
Ár/érték arány:  5

 

 

Forrás: AV-Online.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció