Menu

Cart

Trafomatic Audio Head 2 teszt - Headphone.guru

 

A Trafomatic Audio egy szerbiai székhelyű audio cég, amely csöves erősítők gyártására szakosodott. Első fejhallgató-erősítőjük, az Experience Head One 6S45P triódával 300 mW körüli kimeneti teljesítmény nyújt, 30/100/300 ohm kimeneti impedancia állítási lehetőséggel és előerősítő funkcióval. A Head One időtlen esztétikája és teljesítménye sikert aratott a piacon,  és igazolta a 1700 dolláros árcédulát.

 

A Head One azonban 2008-ban jelent meg, amikor a fejhallgató-színtéren még nagyrészt a a HD 600/DT-800/K701 trió, valamint a Grado és az Audio-Technica különböző modeljei domináltak. Bár a Head One képes volt mindezeket csodálatosan meghajtani, nehézségei akadtak az újabb teljesítmény igényes síkmágneses HiFiMan és Audeze fejhallgatókkal. Mivel minden sarkon egy új planár leselkedik ránk, és egyre nagyobb az igény a szimmetrikus erősítésre, egy új erősítőt fejlesztett ki a cég. A Trafomatic Audio Head 2 a Head One modern high-end utódja, és 2500 dolláros árával egy komoly versenyző a felsőkategóriában, amely méltó az eredeti modell hírnevéhez, és dinamikailag az egyik legmegragadóbb erősítő, amit eddig hallottam. Komoly, lenyűgöző hangzás!Kinézet:


A Trafomatic Head 2 az egyik legszebb termék, amelyet eddig teszteltem. A fényes fa lakkkivitel elérhető fekete, fehér vagy bármelyik színben, amelyet a www.ralcolor.com kínál. Mind a fekete, mind a fehér kivitel hihetetlenül sima érzésűek, és gyönyörűen elegánsak. A még nagyobb luxus érdekében, a puha érintésű Porsche topázbarna is elérhető opcióként. Az erősítő kiváló megépítési minőséggel rendelkezik, a sima lekerekített éleivel és a nagyméretű stabil lábakkal meglehetősen nehéznek és masszívnak tűnik. Az erősítő alja légáramlást biztosítő alumíniumból készült, akárcsak a tetején lévő rács, amely lehetővé teszi, hogy bepillantást nyerjen a működés közben szépen világító csövekre. A nagyméretű kezelőszervek és fejhallgató csatlakozók esztétikusan elrendezettek, és egyszerűen imádom a bekapcsológombot az oldalán.


Az erősítő elején található impedancia tárcsa segítségével a kimeneti impedanciát a fejhallgatóhoz igazíthatja,  25, 50, 100, 300 vagy 600 ohmos értékekre, ami a fejhallgatók döntő többségéhez megfelelőnek tűnik. Az impedancia tárcsát "Line Out" állásba is állíthatod, így a Head 2 előerősítőként is működhet.


A Head 2 hangerőszabályzója az egyik legjobb, amit valaha is próbáltam, kiváló együttfutással rendelkezik, és elegendő finomsággal a precizebb beállításokhoz. A Head 2 aszimmetrikus
és szimmetrikus fejhallgató kimenetek kinál, valamint szimmetrikus és aszimmetrikus bemeneteket és kimeneteket a hátoldalon, a teljes körű funkcionalítás érdekében.

A Head 2 ECC88 előerősítő csöveket és 6N30P végcsöveket használ, csatornánként egyet-egyet, összesen 4 csövet. A csövek A osztályú push-pull konfigurációban működnek, kimeneti transzformátorokkal. Az erősítés 100%-ban csőalapú és akár 2 W teljesítményt is képes leadni 50 ohmon, vagy 26 dB erősítést, ha a Line Out-ot használja. Nagy rajongója vagyok a
ECC88 csőcsaládnak, mivel a legtöbbjük alacsony zajjal és tiszta, lineáris hangzással rendelkezik. A Head 2 alapfelszereltségéhez tartozó Electro-Harmonix 6922 és Sovtek 6N30P csövekkel  fantasztikus hangzást élvezhetünk rögtön a kicsomagolást követően. A cső upgrade lehetséges, és csak elképzelni tudom, hogy a Head 2 milyen fantasztikusan szólhat egy pár NOS-csővel.

 

A Trafomatic Head 2 teszteléséhez nagy részében a HiFiMan HE-6-ot és a Sennheiser HD 800-at használtam. Az eredeti gyári csőkészletet használtam és nem éreztem szükségét, hogy
a csöveket cserélgessem. Audioquest King Cobra összekötő kábelt, valamint Audioquest Power és USB kábeleket használtam. A forrásom a számítógépemről származó veszteségmentes zenei fájlok voltak, amelyekből a Mytek Stereo192 DSD DAC segítségével nyertem ki az analóg jelet. Mint mindig,  a zenei választékom változatos volt, igyekeztem többféle műfajú zenével is tesztelni.

 

Hang:


A Trafomatic Head 2 hangja egy szóval: vibráló. A Trafomatic az egyik legdinamikusabb és legélénkebb hangzású fejhallgató erősítő, amit valaha hallottam. Hihetetlne energia, érzelem, erő és jelenlétérzet van a hangjában.

Az egyes hangszerek és hangok élénken rétegződnek a háromdimenziós szinpadképben, élethű tonalitással és dinamikával. Semmiféle összemosódás vagy kompresszió nem észlelhető, az erősítő kiválóan jeleníti meg az összetett zenei anyagokat is, torzítás vagy harsányság nélkül. A transzparencia csúcsszintű, a tonalitás pedig lineáris és lágyan meleg, ami a 6922-es csövekre jellemző.
Bár 2 wattos kimenő teljesítmény bőven átlag feletti, mégis az ember azt gondolhatná, hogy a Trafomatic nem lenne ideális választás HiFiman HE-6 meghajtására, amelyek gyakran több mint 5 wattos teljesítményt igényelnek a megfelelő megszólaláshoz. Meglepődve tapasztaltam azonban, hogy a HE-6-t kiválóan meghajtotta, és mentes volt a torzítástól vagy a harsányabb magas hangoktól, ami gyakran előfordul, ha a HE-6-ot kisebb teljesétményű erősítővel hajtják. Őszintén szólva, úgy éreztem, hogy mintha ha legalább 5 vagy 6 wattos lenne, mivel bármilyen felvételen olyan hangosan tudtam hallghatni, amilyen hangosan csak akartam, és a legnagyobb hangerő mellett is teljesen kontroll alatt tartotta a fejhallgatót.

A Trafomatic Head 2 élénk és dinamikus karakterisztikája jól működött a HE-6-tal, amelynek  nagyon magával ragadó hangzása van. A magas hangok sokkal erőteljesebben jelentek meg, mint bármilyen más általam ismert csöves erősítő esetén, rendkivüli részletgazdagsággal már-már irreális tisztasággal. A dinamika nyújtotta azonban az erősítő  leginkább lenyűgöző teljesítményt.
A HE-6 nagyszerű volt rock és akusztikus zenéhez, a Trafomatic valósághű előadásmódja az élő koncertfelvételeket teljes jelenlét érzettel tolmácsolta.  A Lacuna Coil Within Me, a Three Days Grace One-X és a teljes Linkin Park diszkográfiája csak néhány olyan album volt, amelyet nagyon szerettem a HE-6-al, minegyikben új részleteket, addig fel nem tárt finomságokat fedeztem fel.A Trafomatic Head 2 hangzásvilága és szinpadképe is kiváló, nagyszerű mélységgel, térrel és koherenciával rendelkezik. Az HE-6 hangzása elégtelen teljesítményű erősítővel könnyen zsúfolttá és szűkké válik, de itt semmi ilyesmi történt. A jelenlétérzet és a szeparáció érzése kiváló volt, és vetekedett az Allnic HPA-5000 5500 dolláros csöves erősítővel, amely az egyik legjobb HE-6 erősítő, amit hallottam. A Head 2-vel a HE-6 hanzása meleg volt,  egy kissé hangsúlyosabb középtartománnyal és gyors, ütős basszusokkal, amely számos zenei műfajban jól működött, és nagyszerű a pop, rock és elektronikus zenékhez. A zene csak úgy természetesen eléd kerül, és soha nincs tolakodó vagy erőszakos karaktere, még a gyengéb felvételeken sem. A HE-6 basszusa feszes, mély és jól kontrollált volt, fülsiketítő hangerőig feltekerve sem torzított semennyire. Összességében a Trafomatic Head 2 kiváló hajtást nyújtott a HE-6-hoz, és mivel a HE-6 50 ohmos impedanciájához is tökéletesen illeszkedik, a leadott teljesítmény maximális hatásfokkal érvényesült.

A Trafomatic impedanciakapcsolója lehetővé teszi a tökéletes impedanciaillesztést számos népszerű prémium kategóriás fejhallgatóvall a maximális teljesítmény érdekében. Az én Sennheiser HD 800-asom fantasztikusan szólt a Head 2-vel meghajtva. A zene erőlködés nélkül áradt, és a Sennheiser HD 800 gazdag hangzásvilága túlmutatott a fejhallgatón, tényleg érezni lehetett a térbeliséget a felvételen. Akárcsak a HE-6 esetében, a HD 800 hangzása a hangosabban meghajtva volt a leglenyűgözőbb, mivel teljesen torzításmentes volt. Steve Vai The Story of Light című albumának meghallgatása volt az egyik legjobb pillanat a tesztelés során mivel a HD 800 szuper részletes és tiszta magas hangjai segítettek kiemelni a részleteket és a textúrát Vai hangjegyeiből.
Az olyan számok, mint a "Gravity Storm" és a "The Moon and I" egyszerűen fantasztikusak voltak! Nagyon élveztem a HD 800-at a HD felbontású felvételekkel is.

A Trafomatic Head 2 egy őszinte erősítő,  nem "szelídíti" a magas hangokat, hanem inkább csak kihoz minden egyes apró részletet, és ezzel együtt  a felvételek hibáit is, de ez minden high-end rendszer esetén így működik.  Úgy éreztem, hogy a Head 2 tökéletes azok számára, akik csöves erősítőt szeretnének a HD 800-hoz, de nem akarnak veszíteni semmennyit a részletekből.

 

 

 

Néhány összehasonlítás:

A tesztelés során összehasonlítottam a Trafomatic Head 2 hangzását a Woo Audio 5 és a Headamp GS-X MK2-vel.  Az erősítők eléggé eltérő árúak, a GS-X néhány százzal doillárral többe kerül a
Head 2-nél, az alap WA5-LE pedig több mint egy ezressel magasabb árú. Ennek ellenére mindhárom világszínvonalú fejhallgató erősítő, és ugyanabban a prémium ligában versenyeznek. A transzparencia és a felbontás nagyjából egyforma mindegyiknél, mindhárom mentes mindenféle zavaró grízességtől, és a legtöbb fejhallgatót képesek a teljes potenciáljukat kihasználva meghajtani. Ezek az erősítők azonban meglehetősen különböznek egymástól, ami a kialakításukat és a hangzásvilágukat illeti.


A Trafomatic Head 2 egy csöves erősítő, amely a 6922-es elektroncső melegségével és dinamikájával rendelkezik, és így nem olyan buja és udvarias hangzású, mint a WA5. A Head 2 sokkal hangsúlyosabb középtartománnyal rendelkezik és a kiterjesztett magas hangjai sokkal inkább dinamikusabbá és részletesebbé teszik a felső tartományban a WA5-höz képest, ugyanakkor kevéssé meg nem bocsátó a rossz felvételekkel szemben. A basszus a Trafomatic-on ütősebb és feszesebb hangzású, mint a WA5-ön, amelyik egyébként jó basszus részletességgel rendelkezik.
A Trafomatic szélesebb és hansúlyosabb szinpadképpel rendelkezik, mint a WA WA5, amelynek viszont a szinpada kissé mélyebb, de lekerekítettebb. Végső soron minden csak preferencia kérdése, mindenki eldöntheti, hogy  a gyönyörű, nyitott 300B hangzást vagy a dinamikus és muzikális 6922 hangzás választja. 

A Head 2 és a GS-X közötti hangzásbeli különbségek meglehetősen eltérőek, mivel a félvezetős GS-X hangja szinte teljesen neutrális, míg a Head 2 a 6922-es hangzást képviseli. A GS-X feszesebb és erőteljesebb basszusokkal rendelkezik a Head 2-vel összehasonlítva valamint kissé gyorsabb, folyékonyabb a hangzása. A Trafomatic ugyanakkor zeneibb és kellemesebb megszólalású, és szebb három dimenziós szinpadképet alkot. A Headamp GS-X MK2 szinte mentes az elszíneződésektől, és kiváló referenciaerősítőként szolgál, de nem annyira élvezetes hangzású és hiányzik belőle a Head 2  lendülete.

Bár mindhárom erősítő képes a HE-6 meghajtására, a Head 2 valószínűleg a legpraktikusabb választás, és ő kínálja a legjobb ár/érték arányt a három közül. A GS-X nagyobb teljesítményt nyújt a HE-6 meghajtásához mint a Trafomatic, de úgy érzem, hogy a GS-X előbb kezd torzítani a basszustartományban, és kissé karcsúbb hangzású, a magas hangok néhány felvételen sistergőek, úgy érzem, hogy
nagyobb hangerőn felkeményedik a hangja és nem teljesen ideális a HE-6-hoz. A Trafomatic a jobb impedancia illesztés miatt képes kisebb teljesítménnyel megfelelően hajtani a fejhallgatót. A Woo Audio 5 9W-ot ad le a szimmetrikus fejhallgató kimenetén és véleményem szerint a három közül a legjobb ennek a fejhallgatónak a meghajtására, de az alap WA5-LE-nek nincs ekkora teljesítménye, 
így  majdnem 6 ezer dollárt kell kipengertni a WA5 fullos verziójáért.

A Head 2 és a WA5 összehasonlítása közben egy másik, korábban birtokolt Woo jutott eszembe, a WA22. A 2000 dolláros, transzformátorral kapcsolt A osztályú push-pull csöves erősítő felépítésében jobban hasonlít a Head 2-höz, mint a WA5-öshöz. A szimmetrikus felépítés miatt ezek eléggé közvetlen versenytársnak tűnnek, de valójában nem egy ligában játszanak,  a Head 2 simán lenyomja  a WA22-t. A WA22 buja és meleg, hatalmas szinpahéppel és élénk középtartománnyal, ennek ellenére a WA22-nek nincs meg az a transzparenciája, részletezőképessége, dinamikája és kontrollált feszes basszusa, mint a Head 2-nek.

A WA22 elnézőbb a rossz felvételekkel szemben, a sajátos hangkaraktere miatt, de még upgradelt csőkészlettel sem tudja hozni azt a jelenlétérzetet, amit a Head 2 a gyári csőkészlettel. 
Ráadásul az impedanciaválasztó kapcsoló és az előerősítő kimenet sokkal praktikusabban használhatóbbá  teszi a Head 2-t.

Előerősítő:


A Trafomatic Head 2 egy megfelelően kialakított előerősítő szekcióval is rendelkezik, amely egyszerűen lenyűgöző.  A Head 2-t használtam
előerősítőként a Forte 1A erősítőmhöz, amely az Omega Super 3 asztali hangszóróimat hajtja, és azonnal észrevehető előnyökkel járt az audióláncba iktatása. A 26 dB-es erősítéssel, rendkívűl alacsony zajjal  és a kiváló dinamikával, ez az egyik legjobb előerősítő, amit ebben az árkategóriában hallottam, és már csak ezért is ajánlom erre a célra is. A kis asztali hangszóróim úgy szóltak, mintha teljes méretű álló hangszórók lennének, a szoba azonnal megtelt zenével, a hangzás erőteljes és dinamikus volt, olyan élethű realizmussal, amire korábban nem volt példa más előerősítőkkel.  A hangerőszabályozás mesteri, és akérmilyen hangosra tekerve sem éreztem úgy, hogy a rendelkezésre álló teljesítménynek határa lenne, és nem volt semmilyen hozzáadott kompresszió vagy elmosódás a hang a hangzásban. Nagyobb hangerő, több zene, és ez csak egyre jobban és jobban szólt!


A leginkább úgy hallgatok zenét,  hogy a Trafomatic Head 2 előerősítőként működik, mivel egyszerűen beleszerettem a hangzásába. Zenehallgatási élményeim csúcspontjai közé tartozik Vanessa Carlton Be Not Nobody című dala, elképesztő ahogy a rendszer életre kelti az éneket és a hangszereket. Az olyan számokon, mint az "A Thousand Miles" és a "Sway", Vanessa hangja a színpad közepére került, a zongora és a basszus pedig kitöltötte a levegőt körülötte, minden hangszer a háttérben könnyen megkülönböztethető volt egymástól. A "Twilight"-on a textúrák tisztán szólaltak meg, természetes hangzásvilágban rétegződtek, a szinte kitapintható ének selymes és organikus volt, a magas hangok pedig tiszták és kiterjesztettek voltak, soha nem éreztem túlzottan fényesnek vagy analitikusnak az előadásmódot.

Ugyanúgy mint a többi általam kipróbált más 6922-es csöves előerősítők esetén, a Head 2 3D-s képalkotása és muzikális, gyors és nyitott hangzása a legjobban az élő zenével, vokális és hangszeres zenékkel működött.  Különösen élveztem az ambient elektronikus, chill-out és new age műfajokkal a Head 2-t. Az egyik kedvenc albumom a Wider Horizons válogatás, ahol az olyan számok, mint az "Escape From Tulse Hell" és az "Earthgarden" ellazítanak, és belevonzanak egy spirituális transzba, a zenei élmény szürreális és pszichedelikus jellegű. A Trafomatic lehetővé tette, hogy a zene
könnyedén áramoljon  az Omega hangszóróiból, semmit sem tartva vissza.


Konklúzió:


Összességében nagyon élveztem a Trafomatic Head 2-vel töltött időmet, és szomorú voltam, amikor vissza kelett adnom, mivel ez az egyik legjobb csöves erősítő amit valaha  hallottam. 2500 dollárért a Head 2 megállja a helyét sok OTL csővessel szemben is, és képes szinte bármilyen fejhallgatót meghajtani, beleértve a HE-6-ot is. Előerősítőkéntk masszív  erősítéssel rendelkezik, és nagyszerű kiegészítője lenne bármelyik rendszernek. Az élethű dinamikával, a szikrázó magas hangokkal és az összes a 6922-es cső által nyújtott fantasztikus tulajdonságaival, egyszerűen nem tudom eléggé ajánlani ezt az erősítőt.

Forrás: Headphone.Guru

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció