Menu

Cart

Acoustic Energy AE309 álló hangfal teszt

Az idei újévet azzal ünnepeltük, hogy bemutattuk az Acoustic Energy AE300 hangsugárzót, ami a gyártó középső sorozatának állványos darabja. Remek, zenei konstrukciót ismertünk meg általa, így adott volt, hogy kipróbáljuk a 300-as széria álló, AE309 típusát is.

 

 

Amikor valóban tesznek azért, hogy a jó még jobb legyen

 

Az Acoustic Energy AE309 elég magas elvárásoknak próbál megfelelni, ami némiképpen az árán is megmutatkozik, de elég csupán ránéznünk, hogy ne találjuk soknak az érte elkért 350 ezer forintot. Az AE309 175x900x280 mm-es méreteivel elég filigránnak tűnik, a fehér vagy fekete zongoralakk bevonaton kívül valódi diófa furnérral is rendelhető, így mindenki választhat a divatos vagy bútorszerű megjelenés között. Egy biztos, valamelyik biztosan megfelel majd a lakókörnyezetünkbe, így az otthonunkban tudhatunk egy olyan hangfalat, ami a várhatóan nagy teljesítménye ellenére nem fog dominánssá válni a szobában, és a párunk esetleges morgolódását is elkerülhetjük.

 

 

 

 

Az egymással párhuzamos oldalfalak élei mindenhol nagyon szépen le vannak kerekítve, a megmunkálás nem csupán hibátlan, hanem példás. Maga a ház 18 mm-es MDF-ből készült, amit egyenesen a referencia sorozatukból emeltek át. Mindehhez jön még, hogy belül többszörös, rendkívül vastag merevítést alkalmaztak, és csillapítóanyagot is használtak, utóbbit a hangszórók mellett.

 

 

 

 

Belekukkantva a dobozba mindez valóban látható  pluszban a doboz alsó részét homokkal töltötték fel. Erről az árulkodó jel csupán a hátsó lap alján található, egy kör alakú takaróelem formájában. Így már nem igazán csodálkozunk a darabonkénti 22 kg-os súlyon, aminek megfelelő stabilitásáért, és a felmerülő rezonanciák elvezetéséért négy darab, becsavarozható tüske felel.

 

 

 

 

Az AE309 magassugárzója megegyezik az AE300 modellével, ami egy 28 mm-es Wide Dispersion Technology hullámvezetővel ellátott alumínium dóm, és a cég kizárólag erre a sorozatra fejlesztette ki, a védelméül pedig egy fix és sűrű rács szolgál, ami a hangsugárzó munkáját nem gátolja.

 

 

 

 

Alatta kettő darab legutolsó generációs mélyközépsugárzó dolgozik, melyeknek mérete 130 mm, és kerámia, valamint alumínium szendvicsszerkezetű. Mindegyik hangszóró fekete színű, és kapott egy díszítő alumíniumgyűrűt, mely stílusosan illeszkedik a frontoldal látványához, amit egy mágnesesen rögzíthető védőszövettel teljesen el is takarhatunk, ha éppen használaton kívül van a hangsugárzó.

 

 

 

 

Az AE309 két és félutas, basszreflex rendszerű hangfal, aminek nyílása itt is hátul, lőrés formájában található. Ennek egyik fő előnye, hogy a légörvényhatás csökkentésével tisztább, megfogottabb, és torzításmentes mélyhang reprodukálására képes. Erre szükségünk is lehet, hiszen a gyártó által megadott 38 Hz-es alsó határérték, ebből a méretből egyáltalán nem kevés.

 

 

 

 

A csatlakozók megbízható darabok, de a műanyag bevonat helyett szerintünk megérdemelt volna teflonszigetelést is. Így sem ront ugyan az összképen, hiszen relatíve apróságról van szó, de ilyen gondos megmunkálású hangdoboznál ad egy pici hiányérzetet.

 

 

 

 

Amikor mindenkinek szeretnénk megfelelni, és ez lényegében sikerül is

 

Az AE300 egy nagyon klassz állványos hangsugárzó, ami ugyan nem hibátlan, de egy kisebb szobában nagyon erőteljes, kerek előadást volt képes nyújtani.
Az AE309 előzetes elvárásaink alapján folytatta a sort, de nagyobb alapterületen, és vélhetően más elvárásoknak is meg fog felelni. A külföldi, főleg brit szaksajtó elégedett volt a teljesítményével, de tudjuk, hogy náluk a hazafiság mindig is előtérben volt, ezért nem feltétlenül kell minden esetben szentírásnak venni az általuk cikkbe foglalt véleményt, amellett, hogy nyújthat egy bizonyos támpontot. A hozzáállás mindezek mellett abszolút érthető, hiszen mi is nagyon örülnénk, ha egy hazai gyártó előállna egy ilyen modellel, mert azt már az elején elkönyvelhetjük, hogy egy nagyon jól sikerült példánnyal van dolgunk. Nem fog ugyan mindenki elvárásának megfelelni, de annak, aki stabil, erőteljes, telt és zenei hangzást keres, biztosan.

 

 

 

 

Nagyon halkan is érezhető az, hogy nem spórol az energiával, ami remek dolog, hiszen nem feltétlenül igényel maga mögé egy erőművet, köszönhető a 89 dB-es érzékenységének, ami átlagosnak mondható. Mi persze nem mondtunk le a Parasound elő-végfok párosunkról, ami biztos, zökkenőmentes alapot volt képes a számára nyújtani. A bejáratás alatt a mélyszekció eléggé dominált, ahogyan a 28 mm-es magassugárzó sem viselkedett éppen szelíden, de ezt követően egy letisztult és szinte meglepően légies, könnyed hangzást kaptunk. Ez nem azt jelenti, hogy nincs súlya az előadásának, inkább úgy kell érteni, hogy odaadóan, kényelmesen érezte magát, nem volt benne semmi feszengés, és ez műfajtól függetlenül megmutatkozott.

 

 

 

 

Kicsit talán ambivalens lehet elsőre, hogy a reflexnyílás a magassugárzó mögé került, és nincs külön mélysugárzó, de a konstrukciónak hála a basszustartomány nagyon is rendben volt, ráadásul teljesen összesimult a többivel. Még a gépdobokkal is jól boldogult, tehát szimpla, mezei szórakoztatásra is képes volt, de a komoly mérnöki munkának hála, elsősorban természetes hangszerek prezentálásánál került a komfortzónájába. Jazzen tudott andalító lenni, de mégsem veszített a pontosságából, a zenészek különválasztása pedig olyan szintű volt, amit ettől a kategóriától joggal elvárunk, azonban nem minden esetben kapunk meg. Akusztikus műfajokon még jobban ki tudott teljesedni, Sheryl Crow vagy Clapton nagyon feküdt neki, és bár a blues súlyát nem teljesen tudta lerajzolni, a hangulatát mindenképpen átadta. Az AE300 hangjában lehetett érezni némi vehemencia többletet, de ez is rendjén van, hiszen a termetéhez képest sokkal nagyobb feladatot kell ellátnia. Az AE309 mindezt nyugodtabban tette, nem kapkodott, nem volt feltétlenül bizonyítási vágya, egyszerűen csak muzsikált, aminél többet tulajdonképpen nem is várhatunk egy hangsugárzótól.

 

 

 

 

Mindenképpen ki kell emelnünk a közép- és magasszekció tisztaságát és részletességét, aminek hatalmas szerepe van abban, hogy a zene hosszútávon is élvezetes és befogadható maradjon. Remekül tolerálta a halkabb és hangosabb részek gyors váltakozását, tulajdonképpen szerény magabiztossággal nyúlt a komplexebb zenei anyagokhoz is, tehát egy kis King Crimson vagy ELP sem fogott ki rajta. Az ősenergiát enyhén letisztítva tálalta, de ez még jót is tett ezeknek a felvételeknek, mert olyan, mintha a napokban rögzítették volna őket, így eredendően csak a felesleges sallangtól szabadította meg azokat.

 

 

 

 

Az Acoustic Energy AE309 kompakt álló hangsugárzónak tekinthető, de a nagyobb hangerőt is tolerálnia, mi több, szeretnie kell, és ezen a téren is bizonyított. Meglepően jó volt a balansz a kimeneti szint megnövelésénél, egyik tartományt sem juttatta nagyobb szerephez, és szerencsére a mélytartomány sem akarta produkálni magát feleslegesen, ahogyan ezt sok esetben más hangdoboznál tapasztalhattuk. Hatalmas teret tudott alkotni, ahol a monitorok precizitását hozta, megtámogatva izmosabb mélytartománnyal, és tényleg semmi sem tudta kizökkenteni. A pontossága mellett szerencsére a zeneisége is megmaradt, tehát bátran ajánlhatjuk azoknak is, akik nem csupán szobahangerőn, hanem annál hangosabban szeretnék élvezni kedvenc zenéiket. Torzítást nem tapasztaltunk, ahogyan erőlködést sem, de ezt egy ilyen konstrukciótól azért el is vártuk. 130 mm-es membránoktól viszont nem minden esetben adott ez a határozottság, pontosság és stabilitás ilyen szinten, tehát mindenképpen meg kell emelnünk a kalapunkat a tervezők munkájának gyümölcsét elnézve, pontosabban meghallgatva.

 

 

 

 

A külső és a belső tökéletes összhangja

 

Az Acoustic Energy AE309 hasonló karakterű, mint állványos kistestvére, de kiegyensúlyozottságból, sávszélekből és a tartományokból többet nyújt. Az utóbbiakat könnyedén szétválasztja, pedig nincs is külön mélysugárzója, de a fifikás konstrukció és kategóriájában megdöbbentően minőségi anyaghasználat (mindez kívül és belül) eredményeképpen egy olyan hangzást képes nyújtani, ami hosszútávon szerethető, kellően izgalmas, pontos és könnyen befogadható. Nem hivalkodik, de odaadása tapintható, zenei, és minden hangerőn kényelmesen érzi magát, ráadásul a karakterét is képes
megőrizni. Akinek egy szemet gyönyörködtető, könnyen elhelyezhető, hosszútávra tervezett és kellően szellős, mindezek mellett dinamikus és pontos zeneiséggel megáldott hangsugárzó az álma, annak egy nagyon jó alternatíva lehet az AE309, aminek teljesítménye arányos az árával.

 

Műszaki adatokKivitel: két és félutas, 3 hangszórós, basszreflex
Hangszórók: 2 db 130 mm-es kerámia-alumínium szendvics membrános mélyközépsugárzó, 28 mm-es alumínium dóm magassugárzó
Frekvencia-átvitel: 38 Hz-30 kHz
Keresztváltási frekvenciák: 296 Hz és 2,56 kHz
Maximális terhelhetőség: 175 W
Érzékenység: 89 dB
Max. SPL: 115 dB
Impedancia: 6 Ohm
Színválaszték: lakk fehér, lakk fekete, selyemfényű, valódi diófa furnér
Méretek: 175 x 900 x 280 mm
Tömeg: 22 kg
Ár:

369 990 Ft/pár (lakk fehér és lakk fekete kivitelben)


399 990 Ft/pár (valódi diófa furnérral)

 

 

 

Mérleg

 

+ Zenei hangzás, ami kellően dinamikus és testes, ugyanakkor szellős

 

+ Nem különösebben háklis az elhelyezésre, ahogyan elektronikák terén is megelégszik a saját kategóriájával

 

+ Pazar kivitelezés, hagyományos, egyben friss formavilág

 

+ Egyéni megoldások, főleg a belső konstrukcióban, nagyon szilárd doboztest

 

- Bizonyos zenéken némi dögösséget vagy temperamentumot hiányoltunk

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:  4,5
Formaterv:  4,5
Ár/érték arány:  4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció