Menu

Cart

Alva MC hangszedő bemutató - Stereonet

 

A legtöbb vinyl rajongó a létra aljától indul, és folyamatosan kapaszkodik felfelé. Egy megfizethető költségvetésű lemezjátszóval kedve, lassú frissítés ritmussal. Az első hangszedő, amelyet tartozékként kapott a lejátszóba, egy-két év után cserére szorul, ami fejlesztésre és fejfájásra is okot ad. Beleütköznek a régi dilemmába. Maradjanak a mozgó mágnesnél, vagy váltsanak a drágább mozgó tekercsre?

Trükkös a kérdés, mivel az MM egyszerűsít sok dolgot, de szinte minden esetben rosszabbul szól, mint az MC. Az okot később elmagyarázom. Az MC viszont plusz költséget jelenthet, mert nagyobb erősítésű előerősítőre van hozzá szükség. Sok integrált erősítőbe beépített MM bemenet található, de az MC használatához bizony külön előerősítőt kell vásárolnia. Mit szólna egy olyan MC hangszedőhöz, amely képes együtt működni az MM bemenettel? Bemutatkozik a Cambridge Audio Alva, amely 450 fontért egy nagy kimeneti jelszintű MC, így mindkét világ legjavát kínálja.

 

 

A mozgó mágneses hangszedőkben a hangot kicsi, de erős mágnes mozgatásával állítják elő. Ez a tűszár végére van felerősítve. Mikor a barázda mozgásba hozza a tűt, az a tűszáron keresztül mozgásba hozza a mágnest, amely feszültséget indukál a fix tekercsekben. Kis feszültségről beszélünk, mindössze 4-5 mV. Ennek a rendszernek az a hátránya, hogy akármilyen kicsi is a mágnes, még mindig nehéznek mondható a tömeg, amit a barázdának meg kell tudni mozgatni. A szerelvénynek a lehető legkönnyebbnek kell lennie a patron testéhez képest, de még így sem képes tökéletes pontossággal követni a barázda minden rezdülését.

 

 

 

Mivel a tekercs könnyebb, mint a mágnes, pontosabban képes követni a barázdát, a hangban több részlet jelenik meg. Ám a tűszáron csak néhány menetnyi tekercs fér el. Hiába veszik körül erős mágnesekkel, a kimeneti feszültség nagyon alacsony. Ennek ellenére a sávszélesség az alacsony induktivitásnak köszönhetően sokkal nagyobb, a hangzás részlet gazdag lesz. Egy MC hangszedő kimeneti jelszintje mintegy tizede a mozgó mágneses verziónak, valahol 0,5 mV környékén, vagy még kevesebb is lehet. Ez a magyarázata annak, hogy az MC hangszedőkhöz miért kell nagyobb erősítést alkalmazni. Az Alva MC viszont egy nagy kimeneti szintű hangszedő, amely követi a hagyományos MC felépítést, de a tűszárra több menetet helyeznek el. Mivel a nagyobb tekercs tömege még mindig kevesebb, mint egy mágnes, a barázdát jobban tudja követni, ezért úgy a részlet gazdag hang, mint a nagyobb jelszint előnyét kínálja.

 

 

 

Azért nincs túl sok nagy kimeneti jelszinttel rendelkező MC hangszedő a piacon, mert nagyon nehéz gyártani. Rendkívül pontos tervezés és gondos építés szükséges hozzá. Az egyik legismertebb ilyen hangszedő a Dynavector DV10X6, amelyet már a hetvenes évek óta gyártanak. A Cambridge Audio hangszedője kedvezőbb áron van, emellett a modern tervezési elveknek, és anyag használatnak köszönhetően naprakészebb. Ezzel a különleges hangszedővel ünnepelte a gyártó az ötvenedik születésnapját.

Nézzük meg közelebbről:

Az Alva nem csak hogy újszerű termék, de különösen érdekes a története is. A tervezését az Egyesült Királyságban végezték, és a fejlesztési munka egy részét Dominic Baker, a HiFi World korábbi, sajnos nemrégen elhunyt kollégám végezte, aki később a Cambridge Audio-nál is vezető pozícióban dolgozott. A gyártást egy erre szakosodott japán specialistára bízták, aki név nélkül vesz részt a folyamatban.

A legtöbb modern mozgó tekercses hangszedőhöz hasonlóan ez is konzolos felfüggesztést alkalmaz. Ennek két előnye is van. Az egyik az, hogy csökkenti a hangszedő összes tömegét, a másik pedig az, hogy egyfajta rezonancia csapdaként funkcionál, és távol tartja a ház rezgéseit. A hátránya az, hogy sérülékeny a beszereléskor. Óvatosan bánjon tehát vele az installáció során, ha el akarja kerülni a tűszár deformációját. A ház felső része merev alumínium, amely szoros illeszkedést tesz lehetővé. Nagyon magas minőségű szerelvénnyel szállítják, ami megkönnyíti a beépítést.

A ház egy komplex és drága egységnek számít a gyártás folyamatában, főleg azért, mert nem olcsó műanyagból készül. Nem meglepő tehát a magasabb ár. Ám ezért a pénzért alumínium tűszárat, ovális tűt, és kiváló minőségű fém házat kap. Szó nincs az általánosan alkalmazott bór tűszárról vagy a finom vonalú tűprofilról. Érdekes különbség, hogy több rivális gyártó az igényes profilú tűket és konzolokat gyenge minőségű műanyag házba szereli ebben az árkategóriában.

 

 

 

Az Alva MC egy viszonylag kis tömegű (7gramm) patron, amelynek ajánlott tűnyomása 2 gramm, és az engedékenysége 70 mikrométer. A kimeneti jelszint 2 mV@1 kHz, amely nagyon magasnak számít az MC hangszedők között. Ez ugyan alacsonyabb az MM-hez képest, de a hangszedő még így is működőképes marad MM előerősítőkkel. Az ajánlott lezáró impedancia az általános 47 kiloohm érték. A Cambridge Audio 30 Hz – 20 kHz +/- 1 dB átviteli sávszélességet ad meg, amit az MM hangszedők meg sem tudnak közelíteni. A sztereó áthallás csillapítás 25 dB/1 kHz. A bemutatóban szereplő mintadarabot egy Michell GyroDec/TecnoArm lemezjátszó/kar kombinációba szereltem be.

A meghallgatás:

Az Alva egy kellemes finom hangú modern mozgó tekercses hangszedő. Az eredetét figyelembe véve annyira nem meglepő, de ebben az árkategóriában nem számítottam ilyen teljesítményre. Ha behunyja a szemét, olyasmit fog hallani, mintha kétszeres árú hangszedő szólna. A hang megragad, ütős, gyors, és vonzó. Igazán szórakoztató.

Nem tesz csodát, de az Alva alumínium tűszára egyfajta vonzó patinát ad, enyhén csillogó a felső közepeken, és kicsit száraz tonalitású. Az elliptikus tűprofil nem megy olyan mélyre a barázdába, mint néhány más egzotikus csiszolású tűforma. Ez viszont nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen többféle lemezzel jól használható, mindegyiken igen elfogadható átlag teljesítményt fog nyújtani. Más szavakkal megfogalmazva ügyesen tölti be a szerepét.

Hangzás világának leginkább kézzelfogható jellemzője a közvetlenség. Egészen biztos, hogy nem a klasszikus régi Supex típusú a tekercs forma, mert annak hangja puha, gyapjas, és meleg. Itt nem erről van szó. A Beatmasters Rok Da House jó példa erre. Az ütős, dübörgős felvételből az Alva a lehető legtöbbet hozta ki. A mélytartománynak úgy ment neki, mint a rottweiler a rongybabának. A basszusgitár bekezdései hatalmas dinamikával szólaltak meg, emellett jól követte a modulációt. A mélyei feszesek és kemények, ez már bizonyos.

A feszes követés egészen a középtartományig terjed. Az Alva szépen időzített, és rengeteg részletet tár fel, ám a leginkább élvezetes a zene ritmusa és energiája volt. Imádtam ahogy az énekes hangja és a cintányérok közötti távolságot ábrázolta. Annak ellenére, hogy a hangszedő pontos, analitikusnak nem nevezhető. Jó példa erre a diszkózene két évtizeddel ezelőtti Change A Lover’s Holiday című felvétele. Csodálatos élmény volt vele hallgatni. Az MM hangszedőkkel összehasonlítva, azok hajlamosak ebből a felvételből analitikus prezentációt kreálni, amelyben a ritmus elvész a rengeteg részletben. Itt ilyenről szó sincs.

Klasszikus zenével hallgatva azonnal elbűvölt a színpad ábrázolás képessége. Kedvenc felvételem a Deutsche Grammophon nyomású Beethowen Pastoral Symphony. Fenséges, kiterjedt hangulatot áraszt, amelybe a hallgató beletekinthet. A hangszercsoportok jól elkülönülnek, és a patron árát meghaladó pontossággal ábrázolja. A végeredmény egy áttekinthető, közvetlen, szinte tapintható hang, amelyet a ritmus vezérel. A dinamika kiváló, jól kezelte az egyes hangszerek finom hangerő változásait az élő előadáson. A crescendo ábrázolásokon sem keményedett fel, soha nem mulasztotta el azokat, de kontrollált és pontos maradt. Komolyan mondom, hogy árához képest lenyűgöző.

Az ítélet:

A Cambridge Audio Alva MC nem a világ legjobb mozgó tekercses hangszedője, de remek ár érték arányt biztosít. Annyiba kerül, mint egy mozgó mágneses jobb fajta patron, de sok szempontból azok a nyomába sem érhetnek. Szerintem a hangja vonzó, áttekinthető, jobb, mint amit ebben az árkategóriában el lehetne várni. Úgy is fogalmazhatok, hogy ízelítőt ad az ezoterikából, de megfizethető. Ha tehát egy felhasználó barát MC hangszedő izgalmaira vágyik MM árban, ezt mindenképpen vegye számításba

 

Írta David Price

2021 február 4.

Forrás:[https://www.stereonet.co.uk]

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció