Menu

Cart

SONUS FABER – MAXIMA AMATOR ÁLLÓ HANGSUGÁRZÓ

A méltán világhírű olasz gyártótól már megszoktuk a művészetek közötti összhatás hangsúlyát. A kézművességen keresztül létrehozott hangzás megalkotásának magas színvonala most is kötelezte a tervezőket. Mindent megtettek a szépségért és a „Voice of Sonus faber”, a természetes hang elérése érdekében. A tudás iránti szenvedély, a szépség megbecsülése valamint, az olasz hagyományok és kézművesség iránti elkötelezettség – ebből áll a Sonus faber.
Már többszörösen bizonyítva így van ez, bár a pandémia első napjaiban még nem látszott a folytatás. Livio Cucuzza (Chief of Industrial Design Department McIntosh Group) a Sonus faber vezető tervezőjének elmeséléséből tudjuk, hogy a Maxima Amator modell nem volt betervezve a gyár 2020-as évi gyártási programjába. …” A vírus miatti részleges zárás első napjaiban rossz volt nézni a kihalt üzemépületet, rossz volt hallani az irodák és gyártóműhelyek csendjét. Leültem a teszthelységben és zenét hallgattam. Ekkor jött az ötlet – csinálni kellene valamit úgymond műsoron kívül. Ötletemet megbeszéltem két kollégámmal, a kényszerű semmittevés helyett inkább a munkát választottuk”:))… Így a Heritage sorozat kiegészült egy álló hangsugárzóval.

Teljesítmény: 90 / 125 Watt
Frekvencia átvitel: 35 Hz – 35 000 Hz
Impedancia: 4 Ohm
Érzékenység: 89 dB SPL (2,83V/1m)
Keresztezési frekvencia: 2100 Hz
Méretek: 1120 x 300 x 350 mm
Tömeg: 38 kg
Ár: 15 000 EUR


A Maxima Amator 25 mm vastag tömör fából készül, a modell kivitelezése gyönyörű erezetű valódi diófát és hibátlan minőségű kézimunkát igényel. A hangszekrény megépítése asztalosipari mestermunka, kevesen tudnak tömör fából ilyen kiváló hangzású álló dobozt alkotni. Az alapanyag gondos kiválasztása és a modern famegmunkálási módszerek precízsége megmutatja, hogy elkerülhető a fa öregedésével járó deformáció vagy repedés veszélye.

 

 

A gyártás során, mint azt az előd modellek, az Electa és a Minima is mutatják, csak természetes anyagokat használnak. Diófa a hangszekrénynek, valódi bőr a borításnak, márvány a talapzathoz, és a bronz díszítés összeillő kiválasztása alkotja a kabinetet. Az előlap és a hátlap bőr bevonata csodálatosan kihangsúlyozza a diófa és a márványtalp erezetének látványát.

 

 

A gyártó ezúttal egy sötét tónusú afrikai márvány alapot választott, amely arany szálakat tartalmaz. A bronz csík csak tovább hangsúlyozza az eleganciát és remekül harmonizál a márványban is felfedezhető hasonló színű erezettel. Mágnesekkel helyükön tartott hangszóróvédő is felhelyezhető, ami különösen egy ilyen műalkotás esetén ajánlott.

A fa természetes „öregedésével” kapcsolatos helyzet minimalizálása érdekében a Sonus faber a legmodernebb famegmunkálási technikákat alkalmazta. A Sonus faber Maxima Amator álló hangsugárzó látványának varázsa minden zeneszobában érvényesül.

 

 

A két-utas, két-hangszórós álló hangsugárzó kabinetjének tervezésekor nagy gondot fordítottak a szekrény belső térfogatának meghatározására, ami három kamrát tartalmaz. Az első kamra pontosan hangolt méretével a hangzás alap-karakterét, mondhatni alap-hangvételét adja meg. A második kamra inert anyaggal van megtöltve, szerkezeti stabilitást ad az egész kabinetnek, nagy szerepet játszik a káros rezonanciák kioltásában. A rugalmas ragasztókkal rögzített belső szerkezeti bordák használatának és az új CNC-módszereknek köszönhetően minimális a kabinet önrezonanciája.

 

 

A hangszóró negatív fázisú energia kinyerése klasszikus, hátsó bass-reflex nyílással megoldott. A harmadik, rezgésektől teljesen mentes kamra, a keresztváltót tartalmazza – ez teljesen izolált az akusztikus kamrától.

A két-utas kialakítás visszhangozza a Sonus faber korábbi, klasszikus tervezési elveit és módját, de mellette bevezeti a kortárs hangszóró technológiát is. A magas sugárzó megegyezik az Electa Amator-ban használt 28 mm-es H28 XTR-04 DAD „Damped Apex Dome” neodymium mágneses egységgel. Ez egy 28 mm-es „Arrow Point” lágy, selyem-dóm.

 

 

A 180 mm-es MW18 XTR-04 180 mm-es mély/közép hangszóró öntött alumínium kosárra van szerelve. A levegőn szárított cellulóz pép membrán a kapok, a kenaf és más természetes rostokkal keverve (és nem préselve!) – a nagyobb merevség érdekében – került kialakításra. Az energiáról gondoskodó ferrit-mágnes mezőjében egy hosszú-pályás lengőcséve szolgáltatja a dugattyúerőt. A hosszabb tekercs és az optimalizált fáziskúp fontos, amikor mélyhang-reprodukcióra kerül a sor.

 

 

A harmadik szekcióban van a keresztváltó. Teljesen zárt, itt levegő mozgás nem okoz semmilyen negatív hatást. Hátul, egy ablakon keresztül, láthatók a keresztváltó különféle alkatrészei, amelyeket a ClarityCap és a Mundorf cégektől válogatás után szereztek be. A keresztváltó – amelyet a gyártó Interactive Fusion Filtering rendszernek nevezett el – egy változó meredekségű elsőrendű szűrő, amely a klasszikus kapcsolástechnika továbbfejlesztett verziója. A Sonus faber fejlesztette IFF Crossover (Interactive Fusion Filtering) kapcsolás elhagyja a klasszikus elsőrendű iterációt. Ez az elektronika nem mindenben követi az akadémikus nézőpontot, inkább progresszív, rövid jel-utas, kevés, de minőségi alkatrészből megvalósított utat jár. Előnye, hogy a két hangszóró közötti váltási frekvencia-átmenet szinte érzékelhetetlen.

Az egyéb szerkezeti és csatoló elemekre is nagy figyelmet fordítottak. A viaszba mártott és megszilárdult szigetelésű Litze-huzal induktivitása, a kiváló dielektromos tulajdonságok, a nagyon jó minőségű, bipoláris Claritycap ESA polipropilén kondenzátorok és az anti-induktív Jantzen ellenállások használata mindvégig az igényes hangsugárzást szolgálják.

Livio Cucuzza, többszörösen díjazott formatervező, elmondta: …”2020 furcsa év volt, teljesen más életvitelre késztetett bennünket, viszont több időt adott a kreativitásra és a kísérletezésre. A Maxima egy különleges projekt számomra, mert ez a hangsugárzó nem szerepelt a 2020-as termék-tervünkben. Minden azért indult, mert fel akartam rázni a csapatot. Milyen lenne ha, határidő és üzleti terv nélkül dolgozzunk ki valamit, ami tükrözi a személyes kívánságainkat? Mindig a két-utas, két hangszórós megoldás rajongója voltam, elfogadva a bennük rejlő korlátokat, meghittebbnek és varázslatosabbnak találtam őket. Az üres gyártási részleg és az irodák csendességében több időnk volt zenét hallgatni. A Maxima projekt valóban egy módja volt a vírusról szóló szörnyű hírek előli menekülésnek”…

MEGHALLGATÁS


Az első gondolatunk az volt, hogyan állítsuk elő hangszín egyensúlyt, amit, követve a régi Sonus gyártó hangszóróira jellemző hangzást, (korlátaik nélkül) kinyilatkozásra bírjunk. Hosszas gondolkodás után esett a választás a Luxman elektroncsöves készülék-összeállítására, a D-380 CD-lejátszó, CL-38uC előerősítő MQ-88 uC végerősítő triászára. Természetesen, az installálás írott és íratlan szabályait betartva, a „körítést” is biztosítani kellett.

Az elhangzottak alapján gyorsan kiderült, hogy a Sonus faber hozzáállása a hangzás újra értelmezése. Hivatkozhatunk a már írásaink között megjelent Elektra Amator III állványos hangsugárzóról leírtakra is http://hangzasvilag.hu/sonus-faber-electa-amator-iii-allvanyos-hangsugarzo/, de az álló változat bármennyire is az állványossal egytőről fakad, mégis egy kicsit más.

 

 

Meghallgattuk Diana Krall lemezét, a The Girl in the Other Room címűt, annak különösen fontos részét, Tom Waits dalát a Temptation-t. A Tom Waits eredetihez képest vérpezsdítő ritmusok és a jazz-kvartett hangszereinek virtuóz kezelésére bízott átdolgozás, vérbeli hangsugárzó és hallgatóság mozgató. Diana Krall kiváló jazz-zenész, énekhanggal, akinek nem kell trükkökre és drogokra támaszkodnia, hogy őrjítően jó legyen, kultuszt teremtsen. Ó, kísértés, kísértés, nem tudok ellenállni – hogy ezt a hangsugárzót ne órákig hallgassam!

Sarah K. énekes/dalszerző 2003-ban megjelent, Sara K. & Chris Jones – Live In Concert: Are We There Yet? (Stockfisch SFR 357.6030.2) című lemezének felvételein, az énekesnő védjegye a négyhúros, Manzanita kontragitár, testet öltött. Ennek a gitár márkának jellegzetes hangját fellelhetjük még Max Lasser, Peter Funk és Chris Jones lemezein is. Két gitár és Sara K. hangja, spontán elhangzó virtuóz szólók, élő egyenesben egyet jelentenek a hangzás élménnyel. Ami ebben az esetben a hangsugárzó szempontjából fontos, az a gördülékeny dallam kezelés és a gitárok, főleg az ominózus négy-húros, mélyhangú kíséretének tiszta, szinte kottázható hallhatósága. Sokszor emlegették ezt a lemezt, minthogy itt-ott unalmas, ez a Maxima Amator megszólaltatásában egyáltalán nincs így, mert ezeket a képességeket, dinamizmust és életerőt nem minden hangsugárzó tudja bemutatni.

A klasszikus nagy zenekari művek tolmácsolása sem áll messze a Maxima Amator tudományától, erre legjobb példa Beethoven V. szimfóniájának 1960-as évekbeli legjobb felvétele, a New York Philharmonic Orchestra kitűnő tolmácsolásában, Leonard Bernstein vezényletével. A Maxima Amator az adott helyiségbe be tudja varázsolni a szimfonikus zenekart, lehet, hogy nem akkora méretben, de drámai erővel, szuggesztív megjelenítéssel abban biztosak vagyunk. A képzeletre erősen ható hangáradat az egyes hangszercsoportok energiájának játékában, a lüktetésben jeleskedett, a különböző működésű és alapanyagú hangszerek hangi jellegzetességeinek megjelenítésében valósult meg.

Bellini, Norma című operájából a druida papnő, Norma áriáját Montserrat Caballé adta elő. Ő volt a „Spanyol Istennő”, aki olaszul énekelt és vicceket mesélt németül. A Casta Díva fergeteges előadása meg tudja mutatni mit kell hallani. Az isteni énekhang könnyedén és szabadon árad, létrejön a teljes varázslat, az ember teste beleremeg, táplálék a léleknek. Ezt a két utóbbi tényezőt, valamint a klasszikus nagy zenekart és az énekművészetet összeadva, úgy gondoljuk, ha valaki, valaha is hangsugárzót készített az olasz opera hangzásának szem előtt tartásával, akkor valószínűleg a Sonus faber tett így. Ennek emberi léptékű méretekben történő megtestesülése a Maxima Amator, amit nyugodtan elnevezhetünk az „ünnepnapok opera-hangsugárzójának”. Az Electa Amator hangzása lehet, hogy kevésbé pontos, lehet, hogy nem avat be a felvételkészítés „szőrözős” rejtelmeibe, de ez nem egy monitor és nem mi vagyunk a mikrofon (sem a hangmérnök), ami a felvételt készítette. Viszont korrekt, miközben romantikusabb, színesebb és lágyabb tónusú. Ez az a nyílt, mégis felismerhetően érzelmi töltéssel rendelkező hangzás, amely jobban kapcsolódik a hangszerek és énekhangok eredeti hangzás minőségéhez, a zene azonnali hatását eredményezi.

KONKLÚZIÓ


A Sonus faber a kézműves hangsugárzók gyártója. A cég egy olyan ember ötletéből született, aki szerette a zenét és annak helyes reprodukcióját, de mára olyan szakemberek igyekezetéből is, akik különleges érzékenységgel rendelkeznek a kézműves famegmunkálás iránt és igazi áhítattal végzik munkájukat. A Sonus faber márka hangok és anyagok segítségével mesél el egy történetet. A Maxima Amator modellel a vállalat tisztelettel adózik a klasszikus kétutas, két hangszórós tervezési elvei előtt, ugyanakkor, a termék fejlett hangsugárzó technikával és kortárs mérnöki megoldásokkal rendelkezik.

A Maxima Amator erős hangzási hasonlóságot mutat az Electa állványossal, sőt, jól kontrollált a „merülés”, akár 40 Hz alá. Minden dimenzió döntő fontosságú, minden részlet átalakíthatja a terméket egy egyszerű dobozból a szem örömévé. A vicenzai olasz gyártó jobban tudja, mint bárki más, hogyan kell egy hangsugárzót gyönyörűen megtervezni és elkészíteni.

Pro
+ Tömör fából készül, asztalosipari mestermunka
+ Az egyes kamrák belső térfogat-arányának meghatározása
+ Minőségi hangszórók beépítése
+ Kiválóan illeszkedik az átlagosan berendezett lakószobák akusztikájához
+ Meglepetészszerűen kellemes hangzás

Kontra
– A fehér márvány-talapzat jobban tetszett volna

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció